21 C
Nicosia
Πέμπτη 25 Απρίλιος 2024 | 10:53

Πολιτογραφήσεις: Τι κατέθεσε ο Χάσικος στην Ερευνητική Επιτροπή

Τα σημαντικότερα από όσα κατέθεσε ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος αποκαλύπτει ο Insider.

Στην πρώτη του τοποθέτηση ο κ. Χάσικος ανέφερε πως δεν θυμόταν τον ακριβή αριθμό των πολιτογραφήσεων που έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας τους, τονίζοντας ωστόσο πως ήταν εκατοντάδες.

 Κληθείς να σχολιάσει αν τηρείτο μητρώο πολιτογραφήσεων από το Υπουργείο Εσωτερικών απάντησε θετικά, ενώ σχολίασε και τη διαδικασία έγκρισης των αιτήσεων από το Υπουργικό.

Η διαδικασία έγκρισης των πολιτογραφήσεων

«Ερχόμενος ο αιτητής ας πούμε είτε ήταν μέσω δικηγόρου, είτε ήταν μέσω λογιστού, είτε άλλοσπως, πήγαινε στο Υπουργείο Εσωτερικών απ’ ό,τι θυμάμαι, τα έπαιρνε η κυρία ΧΧΧΧ, ό,τι ήταν να τα στείλει στο Υπουργείο Οικονομικών, τα έστελνε στο Υπουργείο Οικονομικών, αφού ολοκληρωνόταν η αίτηση, ο φάκελος εν πάση περιπτώσει, η κυρία ΧΧΧΧ τα έφερνε, τα προωθούσε στο γραφείο μου όσα ήταν για υπογραφή.

Όταν τα υπέγραφα τα έστελνε για ενημέρωση στη Βουλή και ταυτόχρονα ο φάκελος προωθείτο προς το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως και ολοκληρώνετο αν θέλετε η διαδικασία με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Μετά που το Υπουργικό Συμβούλιο οι φάκελοι επέστρεφαν ξανά στην κυρία ΧΧΧΧ. Αυτή ήταν η διαδικασία, έτσι όπως την θυμούμαι», υπογράμμισε.

Απάντησε επίσης και στο ερώτημα σχετικά με το ποια υπηρεσία, διεύθυνση ή τμήμα του Υπουργείου  ήταν αρμόδιο για την εξέταση των αιτημάτων αυτών.

Τυφλή εμπιστοσύνη στην υπηρεσία

«Ήταν μια υπηρεσία στην οποία προΐστατο η κυρία ΧΧΧΧ. Δεν ήταν καμιά μεγάλη υπηρεσία, ήταν η κυρία ΧΧΧΧ με μια βοηθό, αν δεν με απατά η μνήμη μου, εξάλλου οι αιτήσεις δεν ήταν τόσες πολλές, υπήρχαν και περιορισμοί τότε σε σχέση με το προσωπικό, δεν μπορούσαμε να προσλάβουμε, ήταν μια μικρή υπηρεσία η οποία εργάζετουν με το Υπουργείο Οικονομικών, το εγώ αν είχα εποπτεία ή όχι, ναι, με την έννοια ότι είχα να κάμω με μια αξιόλογη δημόσια υπάλληλο την κυρία Χριστίνα ΧΧΧΧ, την οποία τέσταρα που λέμε και της είχα σχεδόν τυφλή εμπιστοσύνη.

Μέσα σε αυτήν τη διαδικασία συμμετείχε και η Βουλή, η οποία Βουλή ας σημειωθεί ουδέποτε μα ουδέποτε έκαμε οποιανδήποτε παρατήρηση πριν να πάρει ο Υπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο τις αιτήσεις για έγκριση ή απόρριψη, αλλά ούτε και προγενέστερα, ούτε και μεταγενέστερα, δηλαδή εγώ θέλω να είμαι επιεικής, μπορεί να μην είχαν τον χρόνο στη Βουλή να εξετάσουν τις αιτήσεις πριν, είχαν όμως όλο τον χρόνο μεταγενέστερα να δουν και αν είχαν οποιανδήποτε παρατήρηση να την κάμουν, ουδέποτε, ενώ ήταν μέρος της διαδικασίας, η Βουλή των Αντιπροσώπων ουδέποτε, μα ουδέποτε έκαμε οποιανδήποτε παρατήρηση. Όπως ήταν τα κριτήρια τότε, διότι εγώ κατ’ επανάληψη είχα πει στην κυρία ΧΧΧΧ να δούμε κατά πόσο θέλουμε βοήθεια ή όχι κτλ, η κυρία ΧΧΧΧ μου έλεγε ότι ξέρεις για την ώρα μπορώ να τα διεκπεραιώνω», υπογράμμισε/

Η περίπτωση Τζακ Λόου

Η συνέχεια της κατάθεσης περιστράφηκε στην πολιτογράφηση του καταζητούμενου Μαλαισιανού Τζακ Λόου.

«Εκείνο που θυμούμαι ξεκάθαρα είναι ότι μετά την πολιτογράφηση, που βγήκε ο βίος και η πολιτεία του κυρίου Λόου, δηλαδή τότε υπήρχε ένα δημοσίευμα το οποίο βρήκα στο Υπουργείο από το internet, ότι κλήθηκε για ανάκριση, κάπως έτσι, αλλά ούτε κατηγορία, ούτε κατηγορήθηκε, ούτε συνελήφθηκε, ούτε εξέτισε ποινή φυλάκισης, δηλαδή μέσ’ στα κριτήρια που είχα εγώ ενώπιον μου δεν ήταν απαγορευτικό το ότι έγραψε μια ιστοσελίδα κάτι, για διάφορους εγράφαν κατά καιρούς, ιδιαίτερα δε στον χώρο που είχε να κάμει με τη Ρωσία κτλ κτλ που εκεί έμπαιναν και άλλα θέματα, δηλαδή αυτό λέμε δίκαιη δίκη και οπόταν τότε εκρίθη μέσα από τα δεδομένα που είχαμε ότι το γεγονός ότι κλήθηκε για κατάθεση δεν ήταν λόγος να μην του δώσουμε υπηκοότητα, όταν δε την ίδια στιγμή οι έρευνες που είχαν γίνει από Interpol, Europol κτλ δεν έδειξαν απολύτως τίποτε, αντιθέτως η Αστυνομία μετά που εδόθη υπηκοότητα αρκετό καιρό, δεν θυμούμαι τώρα πόσους μήνες, μπορεί να είναι και χρόνος .

Δεν γνωρίζαμε, ως επίσης η τράπεζα η οποία είχε την ευθύνη το να ελέγξει κατά πόσο τα χρήματα ήταν καθαρά ή όχι, τότε κατά τον ουσιώδη χρόνο μας είχε πει ότι όλα είναι εντάξει, διότι γνωρίζω ότι περνούσε τα χρήματα από τράπεζες, ήταν με βάση εκείνο το σχέδιο νομίζω που ήταν και οι τράπεζες μέσα, με οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας ο έλεγχος τούτος γίνετουν από τις εμπορικές τράπεζες, μπορεί 5 εκατομμύρια να έρθουν στην Κύπρο. Πού το ήξερες κύριε; Ποιος είσαι κύριε; Κτλ. Η τράπεζα έδωσε το οκ τότε. Και του είπα ντροπή σας αυτό που κάμετε. Γιατί τι έκαμαν;

Φαίνεται ο developer τότε για αυτήν την περιβόητη βίλα των 5 εκατομμυρίων, ενδεχομένως να χρωστούσε στην τράπεζα, άρπαξαν αυτοί τα 5 εκατομμύρια και όταν πήραν τα 5 εκατομμύρια αμέσως μετά πήγαν και κατάγγειλαν τον εις τη ΜΟ.ΚΑ.Σ.», υπογράμμισε.

Η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου

Κλήθηκε επίσης να σχολιάσει και το κατά πόσο υπήρξε παρέμβαση από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομος Β’.

«Ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε μια επιστολή στον Υπουργό τζιαί έλεγε για τα όσα διημείφθησαν μεταξύ των, η διαδικασία πήρε περίπου 2 μήνες για να πολιτογραφηθεί. ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε μια επιστολή και παρακαλούσε διότι είχε και αυτός το συμφέρον το δικό του, δηλαδή ήταν να πουλήσει αυτό το κομμάτι γης που ήταν να κτίσει πάνω τη βίλα του, έδωσε τζιαί €300.000 εκ των υστέρων, δεν είναι θέμα δικό μου, είναι θέμα του Αρχιεπισκόπου, το πρόβλημα είναι ότι ο Υπουργός ενήργησε με τον τρόπο που ενήργησε διότι ο Αρχιεπίσκοπος του έστειλε επιστολή; Κάθε άλλο. Ο Θεός να του τα έστελνε δεν θα τα λάμβανε υπόψη», είπε.

Έπρεπε να υπήρχε καλύτερη στελέχωση

Ο Σωκράτης Χάσικος στην κατάθεση του παραδέχθηκε πως αν υπήρχε πιο δυνατή στελεχώμενη υπηρεσία ενδεχομένως  να ήταν τα πράγματα διαφορετικά.

«Μέσα από τις πιο δύσκολες συνθήκες που ξεκινήσαμε να υλοποιούμε αυτό το σχέδιο, εκάμαμε τζιαί κάποιες αλλαγές, μετά κάμαμε τζιαί άλλες αλλαγές, αλλά υπήρχε τζιαί μια φοβία, με ποια έννοια υπήρχε φοβία; Προσέγγισαν τότε το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά αντιλαμβάνομαι ίσως και το Υπουργείο Οικονομικών, κάποιοι ιδιώτες του εξωτερικού που αντιπροσωπεύονται από Κύπριους, δεν θυμούμαι τώρα ποιοι ήταν οι Κύπριοι αντιπρόσωποι τους, τα ονόματά τους δεν τα θυμούμαι, οι οποίοι ζήτησαν να αναλάβουν ακριβώς όλη αυτήν τη διαδικασία, διερεύνηση κτλ, αλλά ταυτόχρονα να είναι οι αποκλειστικοί εκπρόσωποι κατά κάποιον τρόπο των αιτήσεων που θα έρχονταν στην Κυπριακή Δημοκρατία για την απόδοση υπηκοότητας.

Είπα του Προέδρου ότι εγώ ατζέντης του καθενός δεν μπορώ να γίνω, διότι αυτό θα γίνει κύριε Πρόεδρε, θα κατηγορηθείτε και εσείς, αλλά κυρίως εγώ ότι είμαστε ατζέντηδες κάποιου και αν θυμάστε τότε ο πρώην Υπουργός της Μάλτας κινδύνευσε μέχρι και φυλάκιση να πάει και άλλοι Υπουργοί κτλ.Ήταν τότε επίσης που υπήρχε ένας καταιγισμός εξελίξεων όταν το Υπουργείο Εσωτερικών καλούσαν τον Υπουργό να πάει στην τάδε χώρα με τα καλύτερα ξενοδοχεία, Luxury, τα πάντα, φιλοξενίες, να μιλήσει στο τάδε συνέδριο, όλες αυτές (..)  όχι μόνο εγώ τις απέρριψα, αλλά και δεν εδέχουμουν λειτουργός του Υπουργείου να συμμετάσχει σε τούτη, θυμούμαι συγκεκριμένα και η κυρία ΧΧΧΧ την οποία στόχευσαν, ούτε η ίδια πήγε ποτέ, αλλά την ίδια στιγμή κάποιοι άλλοι πήγαν, ενδεχομένως διότι ήταν μια μεγάλη βιομηχανία δυστυχώς», ανέφερε.

Εξέφρασε επίσης την άποψη πως ο διάδοχος του Κωνσταντίνος Πετρίδης έκαμε καλή δουλειά, δηλαδή αυτοί που βρήκε για να χειρίζονται όλα αυτά είναι αξιόπιστοι, με δεκαετίες στον τομέα τούτον και άρα δεν υπήρχε κίνδυνος ή θέμα η κυπριακή Δημοκρατία να εξαπατείτουν προς όφελος κάποιου.

«Εγώ τότε δεν είχα αυτήν τη δυνατότητα, θέλω να είμαι ειλικρινής, γι’ αυτό έβλεπα με σκεπτικισμό το να προσληφθεί ένας οίκος διεθνούς εμβέλειας και αξιόπιστος να αναλάβει αυτά τα πράγματα.

Το μόνο που θυμούμαι από τις ΗΠΑ ήταν το θέμα του κεφαλαίου αυτού που είχε σχέση με την ομοφυλοφιλία κτλ κτλ, ήταν η μόνη έτσι δυνατή παράσταση που μου εκάμαν πρέσβεις, αλλά πάνω στο συγκεκριμένο δεν θυμούμαι για να είμαι ειλικρινής, εκείνο που θυμούμαι είναι ότι υπήρχαν παραστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες ήταν έντονες μπορώ να πω, ο Υπουργός τότε απαντούσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι είμαστε μια χώρα η οποία όπως πολύ καλά γνωρίζετε είναι σε μνημόνιο και η παράκληση είναι αφήστε μας να βγούμε από το μνημόνιο, παράλληλα και ταυτόχρονα σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν γίνονται πολιτογραφήσεις παράνομες κτλ, υπάρχει δέουσα επιμέλεια, προσοχή, αλλά μόλις τελειώσει το μνημόνιο εμείς είμαστε έτοιμοι να κάτσουμε να κουβεντιάσουμε μαζί σας, να δούμε πώς είναι ακριβώς που θέλετε να διαμορφωθεί και εν πάση περιπτώσει να συνεργαστούμε, αυτό το πέρασα σαν Υπουργός Εσωτερικών μέχρι που τελείωσε το μνημόνιο, όταν τελείωσε το μνημόνιο λοιπόν, αν θυμάστε, είχαμε μπει στα πολύ σοβαρά θέματα των συνομιλιών και ήταν άλλη μια παράκληση που έκαμε ο Υπουργός Εσωτερικών τότε προς την Επιτροπή, θα το λύσουμε, είμαστε πολύ κοντά να το λύσουμε, αλλά παράλληλα μην νομίζετε ότι κάνουμε εδώ λαμογιές», είπε.

Δεν ήμουν superman

Στη συνέχεια ανέφερε πως ο ίδιος ως υπουργός δεν ήταν superman. «Επρεπε να εμπιστευτείς την υπηρεσία, σου έκαμνε όλη τη δουλειά, έκαμνε όλη τη δουλειά η υπηρεσία, η κυρία ΧΧΧΧ σε συνεργασία με λειτουργούς του Υπουργείου των Οικονομικών και έρχετουν για να την πάρει στο Υπουργικό Συμβούλιο, ούτε τον χρόνο είχα, ούτε είχε τη δυνατότητα και μπορούσε ο Υπουργός των Εσωτερικών να κάνει αυτήν τη δουλειά, άλλοι εκάμναν τη δουλειά για τον Υπουργό. Και παραπάνω έχω εμπιστοσύνη σε αυτήν τη ΧΧΧΧ, η οποία έκαμε σωστά τη δουλειά της και απέδειξε ότι την έκαμε σωστά τη δουλειά της».

Λίγες οι επισπεύσεις για αιτήσεις και η αφαίρεση υπηκοότητας

Στη συνέχεια ρωτήθηκε αν υπήρχαν επισπεύσεις για κάποιες αιτήσεις.

«Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, αν είχαμε επισπεύσεις ήταν λίγες διότι ακριβώς ο χρόνος διότι τότε που ήμουν εγώ στο Υπουργικό δεν ήταν τόσο μεγάλος έτσι ώστε να χρειάζεται επίσπευση, δηλαδή το να λες ότι 2.5 με 3 μήνες μπορούσε ο άλλος να πάρει την  υπηκοότητα δεν τίθετουν θέμα επίσπευσης, τώρα αν κατ’ εξαίρεση έγιναν κάποιες δεν μπορώ να θυμηθώ ποιες, μπορεί και να έγιναν, αλλά για να κάμεις επίσπευση έπρεπε να συντρέχουν ειδικοί λόγοι. Ας πούμε λόγοι δημόσιου συμφέροντος. Ε να μου πείτε το δημόσιο συμφέρον είναι το μνήμα του Αγίου Νεοφύτου, θα συμφωνήσω μαζί σας για λόγους δημόσιου συμφέροντος θα μπορούσε να επισπευθεί για λόγους ανθρωπιστικούς, θέματα υγείας θα μπορούσε ναι, θέλω να μου πεις σε ποιους κύριε Χάσικε έκαμες; Δεν θυμούμαι, δεν θυμούμαι.

Μια περίπτωση που ήρθε στο μυαλό μου ήταν με έναν Κινέζο που έταξε λαγούς και πετραχήλια στο έλεος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με το θέμα αυτό, μπορεί να πήρε την υπηκοότητα πίσω γρήγορα από τους 2.5, 3 μήνες, πόσοι ήταν τότε που έδινα εγώ, που είχα εγώ την ευθύνη, που ήμουν ο Υπουργός, αλλά τούτου του τύπου του Κινέζου, αν σας πω ότι μετά του αφαίρεσα την υπηκοότητα, πήγε πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο και του αφαιρέθηκε διότι τότε κρίθηκε για λόγους δημόσιου συμφέροντος και για το καλό της οικονομίας ότι αυτόν έπρεπε να τον δούμε διαφορετικά, διότι είχε κάνει έτσι συμφωνίες έτσι τεράστιες 300, 400, 500 εκατομμύρια θυμούμαι από εταιρείες κυπριακές και είπα εγώ εντάξει, αφού υπήρχαν εισηγήσεις και από άλλους δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τη λέξη πιέσεις, ναι, προχώρησα και νομίζω μέσα σε έναν μήνα ή λιγότερο από μήνα πήρε την υπηκοότητα, αλλά με τον όρο ότι αν δεν πληρωθούν όλες αυτές οι προϋποθέσεις θα του αφαιρεθεί η υπηκοότητα και στο τέλος είχα δίκαιο, ήταν φούσκα ο τύπος και με πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο του αφαιρέσαμε την υπηκοότητα. Ήταν η μοναδική περίπτωση που αφαιρέθηκε η υπηκοότητα», υπογράμμισε.

Ενήμερος ο Οδυσσέας

Στο ερώτημα αν ο γενικός ελεγκτής ήταν ενήμερος ότι υπήρχαν άτομα που κοίταζαν φακέλους στο Υπουργείο απάντησε θετικά.

«Δεν υπήρχε περίπτωση και ιδιαίτερα για έρευνα τον Σωκράτη τον Χάσικο, το Υπουργείο Εσωτερικών; Αφού ό, τι γίνεται ήταν με εντολή του Υπουργού και αν έκαμα λάθος δεν το μετανιώνω εν πάση περιπτώσει, ήμουν ο πρώτος που τον αμφισβήτησε για τον τρόπο που έκαμε τη δουλειά του», είπε.

Διαδικάσια εξέτασης αιτήσεων

Ανέφερε επίσης πως αν είχε αγοραπωλητήριο συμβόλαιο μέσα η αίτηση θεωρητικά θα το ενέκριναν διότι έτσι έλεγαν τα κριτήρια

«Αγόραζε το από τον εργολάβο τάδε, πήρε τα λεφτά, φαίνεται ότι πήρε τα λεφτά ο άλλος, αλλά φαίνεται και από την τράπεζα, αλλά το να πάμε στον χώρο ας πούμε που ήταν η πολυκατοικία, είτε οικία που κτίζεται ή το επόμενο που θα κτίζεται, δεν είχαμε έτσι…αντιλαμβάνεστε θέτουν υπηρεσίες και κόντρα υπηρεσίες να κάμουν τον έλεγχο, δεν θα διαφωνήσω όμως ότι εκ των υστέρων δεν έπρεπε να υπάρχει ένα follow up. Θα έπρεπε να γίνετουν και τούτο. Είναι αυτό που είπα στην αρχή, ξεκίνησε κάπως και εξελίσσετουν, αλλάσσετουν το κριτήριο, αφαιρούντο πράγματα κτλ, δεν ξέρω αν με τα νέα κριτήρια υπάρχει αυτή η υποχρέωση να πηγαίνουν να ελέγχουν, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι το Υπουργείο Οικονομικών με όλα αυτά που έγιναν ναι, θαπρέπει να ελέγξει, αλλά το ότι κατά τον ουσιώδη χρόνο εντάξει, υπήρχαν και τα χρήματα,υπήρχαν και τα αγοραπωλητήρια έγγραφα, υπήρχαν τα πάντα».

Ενστάσεις για πολιτογραφήσεις

Στη συνέχεια κλήθηκε να σχολιάσει το κατά πόσο υπήρχαν περιπτώσεις ενστάσεις για την πολιτογράφηση κάποιου;

«Σίγουρα θα υπήρξε, αλλά δεν θυμούμαι τώρα, σίγουρα είχαμε περιπτώσεις που ένας αιτητής για παράδειγμα μπορούσε να περάσει από 5 δικηγόρους, ποιος είναι εκείνος που μπορεί να επηρεάσει τον Χάσικο καλύτερα ή εν πιο φίλοι του; Έτσι και αλλιώς κτλ κτλ πήγαινε στον Α, δεν τα κατάφερνε, πήγαινε στον Β, σε μια προσπάθεια τελοσπάντων να πείσουν. Ήταν πολλά τα χρήματα κύριε Πρόεδρε, ήταν πολλά τα χρήματα κύριε Πρόεδρε και έκαμα κάτι που ίσως δεν έκαμε άλλος Υπουργός, μάζεψα τους όλους που ήταν μέσα σε τούντο business, δεν έχει άλλη λέξη να το πω, σε ξενοδοχείο μπορεί να ήταν χίλια άτομα κύριε Πρόεδρε και είναι εκεί που τους είπα ότι εγώ δεν βάλλω την πλάτη μου για κανέναν, τους αποκάλεσα λίγο ή πολύ κάποιους από εκεί κλέφτες ή απατεώνες και είπα τους ότι μπορεί να είσαστε εδώ κάποιοι από εσάς, ήταν πολλά τα χρήματα, ήταν και η πίεση μεγάλη, διότι μπορεί να υπήρχαν ποσά χονδρικά 100.000 ας πούμε, έτσι λέγετο», είπε.

Τα προβλήματα στο ΚΕΠ

Ρωτήθηκε επίσης και για τα προβλήματα αντιμετώπιζε το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα κατά της θητείας του.

«Όταν λέτε προβλήματα άλλη απάντηση θα δώσει ο developer, άλλη απάντηση ο δικηγόρος, άλλη απάντηση ο λογιστής. Εγώ σαν Υπουργός δεν είχα κανένα πρόβλημα κύριε Πρόεδρε, δεν είχα κανένα πρόβλημα με ποια έννοια δεν είχα κανένα πρόβλημα;  Είχα μια νομοθεσία μπροστά μου, είχα τα κριτήρια και πάνω σε τούτα εφάρμοζα τον νόμο και για να μην το ξεχάσω, τα κριτήρια που λέει ο Γενικός Ελεγκτής του 2014 ότι επί υπουργίας του Χάσικου που άλλαξαν τα κριτήρια, ούτε λίγο ούτε πολλά άλλαξαν τα κριτήρια, διότι ο εργολάβος ήταν να πιάσει που το εργοστάσιο το δικό μου τους υαλοπίνακες, τούτες τις αηδίες, ήρθε εισήγηση που το Υπουργείο Οικονομικών, αυτό το γεγονός γίνεται πάντα, εμένα εφέρναν μου τα κριτήρια,  ε να μου πεις κύριε δεν είχες υπόψη; Βεβαίως και είχα υπόψη και πολλές φορές που τους είπα μην ανακατώνετε τα κριτήρια, δεν είναι προς όφελος του προγράμματος. Και πολλές φορές που είπα ότι πρέπει να είμαστε και πιο αυστηροί κτλ, αλλά δεν θα έρθω τώρα να καρφώσω τον συνάδελφό μου, τον Υπουργό Οικονομικών. Δέχεται πιέσεις το σύστημα τούτο είτε ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είτε ήταν Υπουργός Οικονομικών, είτε ήταν Υπουργός Εσωτερικών, εγώ δεν είχα κανένα πρόβλημα σας λέω ευθαρσώς», ανέφερε.

Λόγοι αναθεώρησης προγράμματος

Απάντησε επίσης και στο ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στην ανάγκη αναθεώρησης του προγράμματος και ποια ήταν η διαδικασία που ακολουθείτο.

«Ότι αναθεωρήθηκε αναθεωρήθηκε σίγουρα, καταρχήν ήταν η πρώτη πρώτη αναθεώρηση που έγινε το 2013, που φύγαμε από τα πολλά εκατομμύρια, από τα 15 τόσα εκατομμύρια που είχε η προηγούμενη κυβέρνηση και πήγαμε στα 5 εκατομμύρια, ήταν μια αναθεώρηση τούτη. Άλλη αναθεώρηση ήταν που φύγαμε από τα 5 εκατομμύρια και πήγαμε στα 2μισι εκατομμύρια, άλλη αναθεώρηση ήταν αυτή που είχε να κάμει με ομαδικά σχέδια. Δεν θυμούμαι για να είμαι ειλικρινής τίποτε άλλο, θυμούμαι αυτά τα κομμάτια, διότι όσον αφορά τα υπόλοιπα, το να έχει καθαρό ποινικό μητρώο, κατοικία κτλ ήταν σταθερά.

Εγώ για να ξέρετε έβλεπα τη μανία και την απληστία και όλο αυτό, διότι για να καταλάβετε μεταξύ των άλλων που ήθελα, ήταν να μην έχει δικαίωμα κάποιος να πωλήσει το σπίτι του σε έναν επενδυτή. Το σπίτι πρέπει να είναι του ιδίου και ούτε λίγο ούτε πολλά έχει κάποιο που έκανε σπίτι μεγάλο κτλ, τελοσπάντων είναι μέσα σε τούτα που ενδεχομένως να ενδιαφέρει την Επιτροπή, ο άνθρωπος κινδυνεύει να το πιάσει τράπεζα και έκαμα ολόκληρο πόλεμο μαζί τους και δεν δέχθηκα ποτέ να περάσει μέσ’ στα κριτήρια για να δούμε πώς επηρεάζει τον υπόλοιπο κόσμο. Ήταν όλοι τους στο ίδιο καζάνι, βλέπαμε ότι πήραν εκατομμύρια από τις τράπεζες, πέρασαν όλοι σε κόκκινα δάνεια κτλ και ήταν οι πρώτοι που πώλησαν όσα είχαν ακίνητα και ξανάκτισαν και ξαναπώλησαν και πήγαιναν και ούτω καθ’ εξής».

Οι τρομοκράτες και η Καμπότζη

Η ερευνητική επιτροπή του υπενθύμισε ότι το 2015 ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής έκανε δηλώσεις, όπως παραδείγματος χάρη ότι δεν δίνουν άδειες ούτε σε τρομοκράτες, ούτε σε εμπόρους ναρκωτικών .

«Ήταν θέμα αρχής, δεν μπορεί κάποιος τρομοκράτης, εξού και ήταν οι ασφαλιστικές δικλείδες με την εμπλοκή των τραπεζών σε σχέση με την καθαρότητα των χρημάτων που είχαν αυτοί οι υποψήφιοι επενδυτές, αυτό ήταν το πρώτο κομμάτι σε σχέση με τον έλεγχο, το άλλο κομμάτι ήταν σε συνεργασία με υπηρεσίες, όπως ήταν Interpol και Europol, τα οποία γίνονταν μέσω της Αστυνομίας Κύπρου, κατά πόσο πράγματι ο συγκεκριμένος δεν εμπίπτει σ’ αυτά που λέμε τα απαγορευτικά για να γίνει υπήκοος, αυτά γίνοντο κύριε Πρόεδρε, γίνοντο, δηλαδή μπορεί κάποιες άλλες υπηρεσίες όπως αυτές που σήμερα έχει η Δημοκρατία αυτοί οι οίκοι να μπορούσαν να κάμουν κάτι περαιτέρω, όπου δεν πιστεύω ότι ειδικά σε θέματα τρομοκρατών ή εμπόρων ναρκωτικών, Interpol, Interpol δεν ήταν σε θέση να τα κάμουν, πιστεύω μπορούσαν να τα κάμουν, αλλά έβλεπα και χθες που ένα ρεπορτάζ που έκανε ο ΑΝΤ1 Ελλάδος στο οποίο συμμετείχα και εγώ σε κάποια πράγματα, που έλεγε ότι στην Καμποτία ότι ο συγκεκριμένος είναι Βοηθός Αρχηγός της Αστυνομίας, διαφάνηκε ότι ήταν ο ίδιος η Interpol, άρα στα πλαίσια της έρευνας που έκανε η Αστυνομία, διότι αν θέλετε να μιλήσουμε για τη συγκεκριμένη περίπτωση της Καμποτίας είχαμε μια αίτηση από μια Καμποτιανή, την οποία το μόνο στοιχείο που είχαμε ήταν ότι ήταν αδελφότεχνη του πρωθυπουργού και σύζυγος του Βοηθού Αρχηγού της Αστυνομίας ήταν, τα στοιχεία που είχαμε τότε», είπε.

Στην κατάθεση του τέλος είπε ακόμη ότι το 2016 η Ελεγκτική Υπηρεσία ήταν 20 μέρες στο γραφείο της κυρίας ΧΧΧΧ και έβλεπε φακέλους αλλά ουδέποτε είδαν έκθεση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υποβάλλονται την Πέμπτη από τις 8:30 π.μ. - 12.30 μ.μ., σε χώρους που καθορίστηκαν από τους οικείους Εφόρους Εκλογείς, οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους...

Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών για πυροτεχνήματα η Μαρία Παναγιώτου

Την άμεση ανάκληση όλων των αδειών που δόθηκαν για πυροτεχνήματα ζήτησε η Υπυοργός Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου. Σε δηλώσεις στον Άλφα, και στον απόηχο της μεγάλης...

Βενεζουέλα: Κρατούμενοι έσκαψαν τούνελ σε φυλακή για να αποδράσουν αλλά έπεσαν σε αστυνομικούς (ΒΙΝΤΕΟ)

Απίστευτο και όμως συνέβη! Η πιο αποτυχημένη απόδραση στην ιστορία έγινε στη Βενεζουέλα όταν κρατούμενοι έσκαψαν τούνελ, πέρασαν τους τοίχους της φυλακής και έπεσαν πάνω σε μια...

Μελέτη: Ανεπαρκής γνώση του μύθου της Θεάς Αφροδίτης

Μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου, μέρος της πρώτης φάσης της μελέτης για...

Χάος σε πτήση: Κόπηκε το ρεύμα κατά την απογείωση και οι επιβάτες άρχισαν να κλαίνε

Χάος σε πτήση της AirAsia κατά τη διάρκεια απογείωσης από το αεροδρόμιο της Αυστραλίας. Το αεροπλάνο έχασε την ισχύ του πριν προλάβει να πετάξει, με τους...

Ποδόσφαιρο: Κρίσιμες μάχες για την 9η αγωνιστική των playoffs

Κρίσιμες μάχες για την ανάδειξη του πρωταθλητή περιλαμβάνει η 9η αγωνιστική της φάσης των playoffs στην προτελευταία στροφή πριν το τέλος του παγκυπρίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!