24.4 C
Nicosia
Πέμπτη 9 Μάιος 2024 | 22:41

«ΠΕΟ και Dev-is δεν αποδέχονται το σημερινό στάτους κβο»

Η ΠΕΟ και η Dev-is δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούν το σημερινό στάτους κβο ως λύση του Κυπριακού και ως προοπτική για τον τόπο, είπε η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους επισημαίνοντας ότι «για εμάς λύση σημαίνει επανένωση του τόπου και του λαού μας στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων όπως έχει ερμηνευτεί από το Η.Ε.».

Η κ. Χαραλάμπους μιλούσε στη χθεσινή δικοινοτική εκδήλωση παρά το Λήδρα Πάλας, που διοργανώθηκε από την ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ και την DEV IS στα πλαίσια της Μέρας Δράσης και Αλληλεγγύης που διοργανώνει το Δίκτυο Συνδικάτων Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης – RETUNSEE.

Η κ. Χαραλάμπους τόνισε τη σημασία λύσης στο Κυπριακό, για μια Κύπρο ανεξάρτητη χωρίς προστάτες και κηδεμόνες, ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα – ένα ομόσπονδο κράτος στο οποίο θα υπάρχει ένα ενιαίο σύστημα εργασιακών σχέσεων και ενιαία κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα για όλους.

Η παράταση της σημερινής στασιμότητας, σημείωσε, ουσιαστικά ευνοεί εκείνες τις δυνάμεις και στις δυο κοινότητες που δεν θέλουν λύση. «Δημιουργούνται συνθήκες για νέα τετελεσμένα επί του εδάφους, βοηθά στο να μπαίνουν στο τραπέζι θέσεις εκτός του πλαισίου των αποφάσεων του ΟΗΕ, όπως η λύση δυο κρατών», πρόσθεσε.

Ακριβώς για αυτό το λόγο, συνέχισε, είναι που επιμένουμε όπως επαναρχίσουν οι συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν το 2017 στο Γκραν Μοντανά και επιμένουμε να υπογραμμίζουμε την ευθύνη των ηγετών των δύο κοινοτήτων να επιβεβαιώσουν προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ με τις ενέργειες και τις πράξεις τους ότι παραμένουν προσηλωμένοι στο πλαίσιο του Γ.Γ.

«Η δική σας στήριξη, η ενημέρωση των συναδέλφων μελών των οργανώσεων σας για το τι συμβαίνει στην Κύπρο βοηθά τον αγώνα μας και δυναμώνει την αποφασιστικότητα μας να συνεχίσουμε», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στους εργαζόμενους είπε πως το εισόδημα και το βιοτικό επίπεδο διαβρώνεται ακόμα περισσότερο λόγω του ψηλού πληθωρισμού που το 2022 ξεπέρασε το 8%.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, σημείωσε, η ΠΕΟ οργανώνει και κινητοποιεί τους εργαζόμενους διεκδικώντας, ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας, φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των εταιρειών ενέργειας και αξιοποίηση τους για στήριξη των χαμηλομεσαίων εργαζομένων και των ευάλωτων ομάδων, βελτιώσεις στους μισθούς, μέτρα που να κατοχυρώνουν βασικά δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς για όλους τους εργαζομένους, μέτρα για επέκταση των συλλογικών συμβάσεων και διεύρυνση της κοινωνικής πολιτικής

«Μαζί με τους αγώνες που οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι δίνουμε ο καθένας στην δική του κοινότητα για προστασία των κατακτήσεων μας, ενάντια στις πολιτικές απορρύθμισης και συμπίεσης των εργατικών δικαιωμάτων μαζί δίνουμε και τον αγώνα για λύση του Κυπριακού και επανένωση του τόπου μας», πρόσθεσε.

Σε ομιλία του, ο Πρόεδρος της DEV-İŞ Koral Aşam είπε ότι η υφιστάμενη διαίρεση, ο de facto διαχωρισμός στην πατρίδα μας, την Κύπρο οδηγούν την κατάσταση μέρα με τη μέρα σε μια «αποικιακή τάξη πραγμάτων».

«Η κυβέρνηση του AKP και ο Πρόεδρός του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οδηγώντας σε μια κατάσταση ομηρίας τους Τουρκοκύπριους, τους θέλουν να φρουρούν τα δικά τους πολιτικά και στρατηγικά συμφέροντα. Ενώ η στάση και η βούληση των Τουρκοκυπρίων για την επανένωση της Κύπρου και μια ομοσπονδιακή Κύπρο είναι εμφανής, εκείνοι αλλοιώνουν τη δημογραφική δομή του τόπου με τον πληθυσμό που μεταφέρουν στην Κύπρο και παρεμβαίνουν στη βούλησή μας», σημείωσε.

Η DEV-İŞ και το προοδευτικό συνδικαλιστικό κίνημα των Τουρκοκύπριων, συνέχισε, παλεύουν να ζήσει η τουρκοκυπριακή κοινότητα ανθρώπινα, να σταθεί στα πόδια της, να αυτοδιοικηθεί και να δημιουργηθεί μια πολιτικά ισότιμη ομοσπονδία στην Κύπρο.

Επισήμανε ότι η συνεχιζόμενη πολιτική και οικονομική κρίση στην Τουρκία οδηγεί τους Τουρκοκύπριους σε οικονομική εξαφάνιση και απειλεί την κοινοτική τους ύπαρξη.

«Εμείς οι Τουρκοκύπριοι έχουμε αποδείξει την αποφασιστικότητά μας να πολεμήσουμε ενάντια σε αυτήν την απειλή με κάθε δημοκρατικό μέσο. Η ορθότητα αυτών των θέσεων επιβεβαιώνεται μέρα με τη μέρα και αποκαλύπτεται η καταστροφή που βιώνουμε», πρόσθεσε.

Σε ομιλία του εξάλλου, ο Άθως Ελευθερίου, Γενικός Γραμματέας ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ είπε ότι το Δίκτυο αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή τη χρονική περίοδο οι Κύπριοι εργαζόμενοι, έχει ορίσει τις 27/06/2023, ως Μέρα Δράσης και Αλληλεγγύης για τους Κύπριους εργαζόμενους, με σύνθημα «Με ενότητα και αγώνα διεκδικούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Ευχαριστούμε, ανέφερε, το Δίκτυο γι’ αυτή την απόφαση και όλα τα συνδικάτα μέλη του, που αυτή τη χρονική περίοδο ενημερώνουν τους εργαζόμενους στις χώρες τους για τα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην Κύπρο.

«Η συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους είναι σημαντική για μας. Οι εργαζόμενοι στους τομείς που δραστηριοποιούμαστε νιώθουν πολύ πιο έντονα τη σημασία της διεθνιστικής αλληλεγγύης, καθώς και της συντονισμένης και οργανωμένης πάλης, αφού και οι εταιρείες τους δραστηριοποιούνται, σε περιφερειακό, πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο», πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Διευθετήσεις ΑΠΟΕΛ για τον ντέρμπι-τίτλου με την ΑΕΚ

Ενημερώνει τον κόσμο του που θα προσέλθει στο ΓΣΠ o AΠΟΕΛ, για να παρακολουθήσει τον τελικό πρωταθλήματος κόντρα στην ΑΕΚ, που θα διεξαχθεί στις...

Κουμής: Σε σταθερά ανοδική πορεία η τουριστική αγορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Σε σταθερά ανοδική πορεία βρίσκεται η τουριστική αγορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) για την Κύπρο δήλωσε ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής, τονίζοντας πως...

Βραζιλία: ΄Αλογο διασώθηκε από τις πλημμύρες καταφεύγοντας στις στέγες σπιτιών (βίντεο)

Μάρτυρες ενός σπάνιου σκηνικού υπήρξαν οι διασώστες στην πολιτεία Ρίο Γκράντε ντο Σουλ της Βραζιλίας που έχει πληγεί από τις πλημμύρες και κατολισθήσεις, οι...

Eurovision 2024: Έντονες αποδοκιμασίες στην πρόβα του Ισραήλ

Η συμμετοχή του Ισραήλ στον αποψινό δεύτερο ημιτελικό του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision που διεξάγεται στο Μάλμε της Σουηδίας προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις εκτός,...

Η πιο φονική πόλη στον κόσμο: Σε ποια πόλη κάθε μέρα κάποιος δολοφονείται

Το ποσοστό των δολοφονιών το 2003 εκτινάχθηκε στους 148 ανά 100.000 κατοίκους και ήταν σχεδόν 50% υψηλότερο από εκείνο στο δεύτερο πιο επικίνδυνο μέρος...

Τέσσερις χώρες της ΕΕ αναμένεται ν’ αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό Κράτος στις 21 Μαΐου

Η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Σλοβενία και η Μάλτα πιστεύεται ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό Κράτος στις 21 Μαΐου, σύμφωνα με την ιρλανδική δημόσια τηλεόραση «RTE News». Η ιρλανδική δημόσια...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!