9.9 C
Nicosia
Τρίτη 19 Μάρτιος 2024 | 8:59

Ο Κασουλίδης σε σύσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ με ΥΠΕΞ ΗΠΑ

Σε ανταλλαγή απόψεων με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναφορικά με την κατάσταση στην Ουκρανία και τις απειλές της Ρωσίας κατά της ασφάλειας της χώρας προέβησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της συνάντησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Πρόκειται για το πρώτο ΣΕΥ στο οποίο συμμετέχει ο Ιωάννης Κασουλίδης μετά την πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων του ως Υπουργός Εξωτερικών.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε ανησυχία για την ένταση στην Ανατολική Ευρώπη, τονίζοντας τη σημασία της διατήρησης της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Υποστήριξε ταυτόχρονα την ανάγκη «όπως εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες διαλόγου, έτσι ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης».

Στο περιθώριο της συνάντησης του ΣΕΥ ο κ. Κασουλίδης είχε συνάντηση με τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, με τον οποίο συζήτησαν θέματα κυπριακού ενδιαφέροντος. Ο κ. Κασουλίδης αναμενόταν να ενημερώσει τον κ. Μπορέλ μεταξύ άλλων για τις προθέσεις της Κυβέρνησης να προτείνει σειρά ΜΟΕ στο πλαίσιο βελτίωσης του κλίματος στο Κυπριακό.

Ο κ. Κασουλίδης είχε επίσης συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών της Εσθονίας Eva-Marie Liimets, μετά από αίτημα της εσθονικής πλευράς.

Στην ατζέντα του ΣΕΥ της Δευτέρας βρέθηκαν επίσης η κατάσταση στη Συρία και στη Λιβύη και άλλα τρέχοντα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Στην παρέμβασή του στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Συρία, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι ο λαός της χώρας συνεχίζει να υποφέρει με την κρίση να επηρεάζει και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα αναφέρθηκε και στο ότι η Κύπρος «βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξανόμενες ροές προσφύγων και μεταναστών από τη Συρία, ως απότοκο της παρατεταμένης κρίσης που επικρατεί» και υπογράμμισε την ανάγκη να εξεταστεί μια ρεαλιστική προσέγγιση από πλευράς ΕΕ όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια.

Επανέλαβε τη στήριξη της Κύπρου στο πλαίσιο για τη Συρία που καθορίζει το Ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε συνεργασία με την ΕΕ και άλλους περιφερειακούς δρώντες, και σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια του συριακού λαού καθώς μόνο έτσι θα επιτευχθεί πραγματική σταθερότητα και συμφιλίωση στη χώρα.

Σε παρέμβαση αναφορικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε την ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου με σαφή χρονοδιαγράμματα με στόχο τη διεξαγωγή ελεύθερων και αξιόπιστων εκλογών στη χώρα το συντομότερο δυνατόν.

Επεσήμανε πως είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί η πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, τονίζοντας πως η κρίση στη Λιβύη θα πρέπει να εξεταστεί υπό το πρίσμα των γενικότερων γεωπολιτικών εξελίξεων. Όπως είπε, η διαιώνιση του σημερινού στάτους κβο ωφελεί εκείνους που στοχεύουν στη διατήρηση της στρατιωτικής τους παρουσίας στη χώρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Κασουλίδης τόνισε πως πρόκειται για τους ίδιους γνωστούς δρώντες «που προσπαθούν να ενισχύσουν το γεωστρατηγικό τους αποτύπωμα και σε άλλες περιοχές όπως η Ανατολική Μεσόγειος».

Υπενθυμίζεται πως πριν την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο ΥΠΕΞ παρέθεσε πρόγευμα εργασίας στους ομολόγους του με προσκεκλημένο τον Υπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ, σεΐχη Αχμέντ Νάσερ αλ-Μοχάμαντ αλ-Σαμπάχ, με τον οποίοι οι ΥΠΕΞ της ΕΕ αντάλλαξαν απόψεις για τις σχέσεις ΕΕ-Κουβέιτ, τη συνεργασία ΕΕ-Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου, καθώς και για άλλα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Αργότερα το απόγευμα της Δευτέρας ο Υπουργός Εξωτερικών αναμενόταν να έχει συνάντηση με τον Επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρχέλι.

Την Τρίτη ο κ. Κασουλίδης θα συμμετάσχει στις εργασίας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και θα έχει συνάντηση με την Επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Γκουτέρες: Στη Γάζα ο πιο καταστροφικός λιμός που καταγράφηκε ποτέ

Έκκληση προς το Ισραήλ να δώσει πρόσβαση σε  ανθρωπιστικά αγαθά και στη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει να υποστηρίζει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας...

Νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε περιοχή της πρωτεύουσας της Συρίας

Το Ισραήλ προχώρησε σε νέα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, βάζοντας στο στόχαστρο στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιφέρεια της πρωτεύουσας Δαμασκού,...

Βίντεο της Κέιτ Μίντλετον να ψωνίζει το Σάββατο με τον Γουίλιαμ

Το πρώτο βίντεο που δείχνει την Κέιτ Μίντλετον μετά από την επέμβαση στην κοιλιακή χώρα στην οποία υποβλήθηκε προ δύο μηνών δημοσίευσε το βράδυ...

Χειροπέδες σε 44χρονο για ρατσιστική επίθεση – Έβρισε και γρονθοκόπησε αλλοδαπό

Στην σύλληψη ενός προσώπου, ηλικίας 44 ετών, προχώρησε η Αστυνομία Πάφου το βράδυ της Δευτέρας προς διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση ρατσισμού,...

Επί ποδός η Πυροσβεστική Υπηρεσία μετά την σφοδρή κακοκαιρία – Στα 78 τα περιστατικά για βοήθεια

Σε 78 συνολικά περιστατικά ανταποκρίθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία κατά το τελευταίο 24ωρο λόγω προβλημάτων που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα τη Δευτέρα, κυρίως...

Προειδοποιήσεις Μπάιντεν σε Νετανιάχου: “Λάθος” μια επίθεση στη Ράφα

Ο Τζο Μπάιντεν θεωρεί ότι μία ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην Ράφα «θα ήταν λάθος» και είπε στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό ότι...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!