17.9 C
Nicosia
Πέμπτη 9 Μάιος 2024 | 1:12

Ν. Αναστασιάδης: Τι είπε για τον ΔΗΣΥ, τον Αβέρωφ, τον ΠτΔ και τον «αόρατο ελέφαντα»

Για την κρίση στον Δημοκρατικό Συναγερμό, τις Προεδρικές Εκλογές, τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, τοποθετήθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης. Πριν αποχωρήσει από την Προεδρία, παραχώρησε συνέντευξη στον Άλφα και τον Τάσο Τρύφωνος.

Αν δεν μπορείς να γίνεις βασιλεύς, γίνε ο πατέρας του βασιλιά

Κληθείς να αναφέρει τους λόγους που ο Αβέρωφ Νεοφύτου έμεινε εκτός δεύτερου γύρου στις Προεδρικές Εκλογές, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «εάν διαπιστώνεις ότι ενδέχεται να μην έχεις τις προϋποθέσεις, αν δηλαδή δεν μπορείς να γίνεις βασιλεύς, γίνε ο πατέρας του βασιλιά, ο δημιουργός του βασιλιά. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό». Έδωσε ως παράδειγμα τις εκλογές του 2008, γνωστοποιώντας μια συζήτηση με τον τέως Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

«Το 2008, διαπιστώνοντας ότι ήμουν αντί-δημοφιλής, δεν θεώρησα ότι επειδή ήμουν Πρόεδρος της παράταξης θα έπρεπε να διεκδικήσω την Προεδρία. Ο κ. Γιαννάκης Κασουλίδης με ρώτησε τι να πράξουμε για τις εκλογές Πρόεδρε;, και απάντησα ότι πρέπει να βρούμε έναν υποψήφιο ο οποίος να μας δώσει την δυνατότητα να έχουμε ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα και ο κ. Κασουλίδης είπε ‘είμαι στη διάθεση σου’.»

Ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου αν και είναι ένας έμπειρος και σοβαρός πολιτικός, «παγιδεύτηκε σε ευγενείς φιλοδοξίες οι οποίες ελήφθησαν σε μια κακή ώρα». Κληθείς μάλιστα να απαντήσει στο γεγονός ότι πολλοί διερωτώνται γιατί ο Νίκος Αναστασιάδης δεν μπορούσε να πει στο Αβέρωφ Νεοφύτου ότι θα έπρεπε να στηριχθεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης και να μην χάσει ο Συναγερμός την εξουσία, σημείωσε «θα πρέπει να πω ότι έγιναν αρκετές υποχωρήσεις από πλευράς Αβέρωφ, κάπου υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών. Αυτό που έχει σημασία είναι εάν προτού εκδηλωθούν φιλοδοξίες, χωρίς να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες, λαμβανόταν μια απόφαση που θα μας κρατούσε ενωμένους και θα ξεπερνούσαμε το πρόβλημα. Θα ήταν μια πιστεύω μια τρίτη θητεία του Δημοκρατικού Συναγερμού».

Ο αόρατος ελέφαντας

Ο Νίκος Αναστασιάδης θέλησε να τοποθετηθεί και για τα όσα λέχθηκαν σε σχέση με το ποιον στήριξε κατά την προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων, εξέφρασε την λύπη του για τον περίφημο «αόρατο ελέφαντα»

«Κάποια πράγματα λέχθηκαν δημόσια και από τον κ. Νεοφύτου με συγκεκριμένες κατηγορίες. Με λυπεί. Αποκλήθηκα ο αόρατος ελέφαντας. Ένα άλλο μεγάλο σφάλμα. Από την ώρα που δεν δέχεσαι την εντιμότητα και την ευθύτητα ως ενεργεί ο άλλος και βρίσκεσαι σε κατάσταση ανασφάλειας το ένα λάθος διαδέχεται το άλλο. Είπα και στον κ. Χριστοδουλίδη και το έδειξα και στην πράξη ότι δεν έχω επιλογή ως επίτιμος Πρόεδρος του κόμματος παρά να στηρίξω τον Πρόεδρο της παράταξής μου. Και το έπραξα στον βαθμό που μου επιτρεπόταν να το πράξω. Συνεπώς αυτή η αναπαραγωγή, και μάλιστα από το επιτελείο του Αβέρωφ, ενδεχόμενα να ενεργούσε και εις βάρος της υποψηφιότητας του κ. Νεοφύτου».

Το πολιτικό γραφείο και η επόμενη μέρα για τον Δημοκρατικό Συναγερμό

Το «καυτό» ερώτημα γιατί δεν παρέστη στο πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ και αν ισχύουν οι αναφορές ότι δεν πήγε γιατί θα τον αποδοκίμαζαν, τέθηκε στον κ. Αναστασιάδη. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο 2004 και το δημοψήφισμα.

«Είχα το θάρρος να σταθώ απέναντί τους. Με γιουχάισαν το 2004. Αν αναλογιστείτε ότι 65% του κόμματος ψήφισε «Όχι», αντιλαμβάνεστε πόσο θάρρος ήθελε. Τότε γινόντουσαν και πολύ περισσότερα, μη ξεχνάτε ότι έγινα και δέκτης βομβιστικής επίθεσης. Δεν δείλιασα και εκ των υστέρων φαίνεται η ορθότητα των όσων εισηγήθηκα από την πρώτη στιγμή. Ότι δηλαδή θα έπρεπε οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν με νηφάλιο τρόπο και να κατευνάσουν τα αισθήματα πικρίας για να πάρουμε τις σοφότερες αποφάσεις».

Σε ερώτηση αν ο ΔΗΣΥ περνά την χειρότερη κρίση, είπε ότι υπάρχουν κατά καιρούς κρίσεις στις πολιτικές δυνάμεις, το θέμα είναι να υπάρχει η σοφία και η ψυχραιμία να αντιμετωπιστούν. Επεσήμανε πάντως ότι δεν φοβάται πως θα υπάρξει διάσπαση στον ΔΗΣΥ.

Η επιλογή στήριξης Νίκου Χριστοδουλίδη και η δημιουργία κόμματος

Σε ότι αφορά την εισήγηση του όπως ο Δημοκρατικός Συναγερμός στηρίξει τον Νίκο Χριστοδουλίδη τον δεύτερο γύρο των εκλογών, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ήταν ο μόνος δρόμος για να ακολουθήσουν οι οπαδοί της παράταξης.

Κληθείς να απαντήσει αν θεωρεί πως θα διασπαστεί ο ΔΗΣΥ σε περίπτωση που ο Νίκος Χριστοδουλίδης δημιουργήσει δικό του κόμμα, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «αν διανοηθεί να κάνει κόμμα θα είναι το μεγαλύτερο λάθος εις την όλη πορεία και δεν θεωρώ ότι θα ήταν δυνατό να αποπειραθεί κάτι ανάλογο».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κέρδη στο ΧΑΚ με άνοδο 1,92%

Κέρδη κατέγραψε στη σημερινή συνάντηση το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 148,41 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 1,92%. Η...

Αναλαμβάνει δράση η Τουρκία – Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Φιντάν

Διήμερη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), αναμένεται να πραγματοποιήσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πραγματοποιεί το ταξίδι, εν μέσω των προσπαθειών...

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άλμα σε νέα υψηλά 13 ετών, πλησιάζει τις 1.500 μονάδες

Ξεκούραστοι και με αρκετές δυνάμεις εμφανίστηκαν οι αγοραστές στην πρώτη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά τις αργίες του Πάσχα, με αποτέλεσμα η ελληνική αγορά να εκτινάσσεται...

Μάλτα: Πολιτικοί και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας στη δικαιοσύνη για σκάνδαλο ιδιωτικοποίησης νοσοκομείων

Στη δικαιοσύνη παραπέμπονται πρώην πρωθυπουργός, νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας καθότι συγκαταλέγονται στους δεκάδες υπόπτους που παραπέμπονται στη δικαιοσύνη της...

Ξεμένουν από καύσιμα νοσοκομεία στη Γάζα

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), καθότι ξεμένουν από καύσιμα τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας. Ειδικότερα, τα καύσιμα για τη λειτουργία...

Βγάλανε τα «μαχαίρια» στην Ευρώπη – Το ΕΛΚ αρνείται να καταδικάσει την «ακροδεξιά»

Καβγάς ξέσπασε μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στην Ευρώπη μετά την άρνηση της κεντροδεξιάς ομάδας στην οποία ανήκει Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να υπογράψει επιστολή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!