Η απελευθέρωση, η οποία θα περάσει μέσα από την επανένωση της Κύπρου, πρέπει να είναι ο αμετάθετος στόχος, δήλωσε την Κυριακή ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ο οποίος είπε πως η διχοτόμηση της Κύπρου και οι συνταγές για συνομοσπονδίες και δυο κράτη δεν είναι προς όφελος κανενός στην Κύπρο, ούτε των Ελληνοκυπρίων, αλλά ούτε και των Τουρκοκυπρίων.
Στον επιμνημόσυνο λόγο του, στο εθνικό μνημόσυνο των Λυσιωτών ηρώων και δολοφονηθέντων κατά τον Απελευθερωτικό Αγώνα 1955-1959, καθώς και των εν ειρήνη θανόντων Αγωνιστών της ΕΟΚΑ, που διοργανώνει ο Δήμος Λύσης, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως «ακόμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων εθνών έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές τέτοιες προσεγγίσεις» για να σημειώσει πως «η πρόσφατη ισχυρή καταδίκη του ΟΗΕ για την πειρατική στάση της Τουρκίας στα Βαρώσια, φαίνεται να μην πτοεί την Άγκυρα, η οποία ηθελημένα επιλέγει να ποδοπατά τις προοπτικές της λύσης και της επανένωσης του τόπου».
Όπως είπε «οι παράνομες ενέργειες της αναπόφευκτα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις προσπάθειες του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας για τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών», σημειώνοντας πως «το χαστούκι από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τα Βαρώσια, το οποίο ζητά την αντιστροφή των τουρκικών ενεργειών, δεν φαίνεται να αλλάζει τις μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας, η οποία εμμένει να μην συμμορφώνεται στις υποδείξεις».
Αναφερόμενος στη Λύση, είπε πως «το τίμημά της αγαπημένης μας Λύσης εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του `74 ήταν βαρύ», για να σημειώσει πως ο τραγικός απολογισμός ήταν πεντέμισι χιλιάδες πρόσφυγες, επτά νεκροί και 19 αγνοούμενοι.
«Χρέος της πολιτείας», είπε, «είναι να απαμβλύνει τον πόνο που άφησε πίσω της αυτή η μαύρη σελίδα της ιστορίας, αλλά και να στηρίξει όλους τους πρόσφυγες. Είναι στόχος αμετάθετος της Κυβέρνησης αλλά και του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας η αρωγή προς τον προσφυγικό κόσμο. Έμπρακτη απόδειξη η στεγαστική προσφυγική πολιτική που διακρίνεται από πληθώρα υποστηρικτικών ενεργειών και δράσεων, οι οποίες παρά τις προκλήσεις και την οικονομική στενότητα ελέω πανδημίας, συνεχίζουν να υλοποιούνται στη βάση μελετημένου και συγκροτημένου σχεδιασμού».
Επιπλέον, ανέφερε πως το Υπουργείο του υλοποιεί σταδιακές αντικαταστάσεις, διορθώσεις και συντηρήσεις των υφιστάμενων κτιρίων των προσφυγικών οικισμών, ενώ προχωρεί και με την ανέγερση δεκάδων νέων πολυκατοικιών πέραν των 70 που έχουν ήδη ανεγείρει ώστε να επαναστεγαστούν με ασφάλεια πρωτίστως τα άτομα τρίτης ηλικίας που είναι και τα πλέον ευάλωτα.
Ανέφερε ακόμα ότι χρέος της πολιτείας είναι «πρώτα και πάνω απ’ όλα να συνεχίσει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος στη βάση των συμφωνιών για μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές και αξίες της ΕΕ» η οποία θα επανενώνει πραγματικά τον τόπο και την κοινωνία και θα δημιουργεί ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον.