17.9 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 7:37

Νουρής: Από το 2013 μέχρι το 2020 έγιναν 6.324 πολιτογραφήσεις – Δεν αποκλείονται και λάθη

Λάθη έγιναν και θα γίνονται, και είναι εκτός πραγματικότητας όποιος πιστεύει το αντίθετο, είχε αναφέρει ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νούρης στη δική του κατάθεση ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο αριθμός των πολιτογραφήσεων κατά την περίοδο 2013 μέχρι τον Αύγουστο 2020 ανέρχεται στις 6.324 ενώ κατέθεσε επίσης αρχεία ως τεκμήρια.

Σε ερώτηση πόσες πολιτογραφήσεις έχουν γίνει, ο κ. Νουρής ανέφερε στην Ερευνητική Επιτροπή ότι «από το 2013 που τηρείται το συγκεκριμένο μητρώο, το σύνολο των πολιτογραφηθέντων επενδυτών ανέρχεται σε 3147 άτομα. το σύνολο των πολιτογραφηθέντων μελών οικογενειών των επενδυτών, ανέρχεται την ίδια περίοδο, 2013 μέχρι 17 Αυγούστου 2020, ανέρχεται σε 3177.  3147 οι επενδυτές και 3177 τα μέλη των οικογενειών τους. Άρα συμποσούνται σε 6000». Ο κ. Νικολάτος αναφέρθηκε σε συνολικό αριθμό 6300 πολιτογραφηθέντων.

Ο κ. Νουρής σε ερώτηση για το ποια υπηρεσία ή τμήμα του Υπουργείου Εσωτερικών είναι αρμόδια για την εξέταση των αιτημάτων κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων απάντησε ότι «Δεν υπάρχει συγκροτημένη υπηρεσία, με την έννοια του συγκεκριμένου τμήματος. Υπάρχει όντως ένας αριθμός υπαλλήλων, οι οποίοι ασχολούνται με το θέμα της πολιτογράφησης». Ο Υπουργός Εσωτερικών κατέθεσε στην Επιτροπή συγκεκριμένο έντυπο με όλους τους υπαλλήλους που υπηρέτησαν κατά καιρούς στη Μονάδα Πολιτογράφησης. Εντός αναφέρονται ονομαστικά ο κάθε ένας και σε ποιαν περίοδο υπηρετούσε.

Για τη διαδικασία που ακολουθείτο με τις πολιτογραφήσεις, ο κ. Νουρής είπε ότι «αυτό το οποίο γίνεται είναι ότι παραλαμβάνεται μια αίτηση από έναν γραμματειακό λειτουργό της μονάδας, γίνεται ένας έλεγχος κατά πόσο η αίτηση συνοδεύεται με όλα τα ενδεικνυόμενα σχετικά δικαιολογητικά και στη συνέχεια η λειτουργός, εάν διαπιστώσει ότι η αίτηση είναι ολοκληρωμένη, τότε αποστέλλει τον πάροχο υπηρεσιών στο ταμείο, για να πληρώσει τα νενομισμένα τέλη των €2000 και στη συνέχεια, όταν πληρωθούν τα συγκεκριμένα τέλη, τότε εκδίδεται η βεβαίωση υποβολής της αίτησης, ότι η αίτηση πλέον έχει παραληφθεί νομότυπα.

Ακολουθά η αρχειοθέτηση σε έναν προσωπικό φάκελο, παίρνεται ένας αριθμός, ο οποίος είναι μοναδικός αριθμός για τον κάθε φάκελο και όλες οι επιστολές οι οποίες ενδεχόμενα να ακολουθήσουν, κατατίθενται στον ίδιο ακριβώς φάκελο και την ίδια ώρα η υπηρεσία αποστέλλει σε όλες τις συνεργαζόμενες με το Υπουργείο Εσωτερικών και βεβαίως με τη διαδικασία του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος, υπηρεσίες όπως το Υπουργείο Οικονομικών, την Αστυνομία, ενδεχόμενα την Interpol, την Europol, αποστέλλει επιστολές με τις οποίες γνωστοποιεί τη συγκεκριμένη αίτηση, για να εξετάσουν ο κάθε ένας από τη δική του σκοπιά, εάν η συγκεκριμένη αίτηση ικανοποιεί τα συγκεκριμένα κριτήρια, εν προκειμένω το Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα των οικονομικών κριτηρίων και ούτω καθ’ εξής και αποστέλλεται και επισυνάπτεται φωτοαντίγραφο του διαβατηρίου του αιτητή.

Κατά την αρχειοθέτηση επίσης θα πρέπει να πω ότι σκανάρονται όλα τα προσωπικά έγγραφα τα οποία καταθέτει ο αιτητής και αποστέλλονται επίσης στην εταιρεία με την οποίαν είναι πλέον συμβεβλημένο το Υπουργείο Εσωτερικών, μια από τις τρεις διεθνείς εταιρείες με τις οποίες είμαστε συμβεβλημένοι για τον λεγόμενο έλεγχο δέουσας επιμέλειας, ο οποίος γίνεται από μια από τις τρεις εταιρείες με τις οποίες είμαστε συμβεβλημένοι στο εξωτερικό, επιλέγουμε μια από τις τρεις κατά σειρά, στέλνουμε εκ περιτροπής στις εταιρείες αυτές, η αποστολή γίνεται από τη διοικητικό λειτουργό της μονάδας, στην οποίαν οι γραμματειακοί λειτουργοί παραδίδουν τα συγκεκριμένα έγγραφα και αποστέλλονται από τη διοικητικό λειτουργό, που αποστέλλονται ηλεκτρονικά στις συγκεκριμένες εταιρείες».

Όσον αφορά τους ελέγχους, ο κ. Νουρής απάντησε με βάση την περίοδο του 2020 τονίζοντας πώς ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσα στο 2020, έχει συμβληθεί με τρεις οίκους για να κάνουν τον έλεγχο δέουσας επιμέλειας, αποστέλλει στην Αστυνομία, η οποία εντέλλεται να κάνει έλεγχο με την Europol και την Interpol, για τους λόγους για τους οποίους η ίδια μπορεί να κάνει.

Εάν διαπιστωθεί θέμα ξεπλύματος ή οτιδήποτε έχει σχέση να κάνει με τη ΜΟΚΑΣ, θα αποστείλουμε στη ΜΟΚΑΣ, η οποία επίσης έχει συγκεκριμένη αρμοδιότητα. Θεωρώ αυτήν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που μιλάμε, δηλαδή την τρέχουσα χρονική περίοδο που μιλάμε, ναι γίνεται ένας ενδελεχής έλεγχος, ο οποίος θέτει μπροστά μας, ενώπιον των λειτουργών, όταν ολοκληρωθεί αυτός ο έλεγχος, μια εικόνα η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να αποφανθούμε και να απαντήσουμε εάν κάποιος που υπόβαλε μια αίτηση είναι άτομο το οποίο θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε ή να μην προχωρήσουμε στην εξέταση της αίτησής του».

Όπως είπε δεν υπήρχε σύμβαση με τις εταιρείες πριν  το 2019, καθώς το πρόγραμμα μετεξελίχθηκε διαχρονικά.

Σε ερώτηση του κ. Παύλου Ιωάννου, αν είχε ληφθεί κάποιο σχόλιο από τη Βουλή για τις προθέσεις του Υπουργείου να καταθέσουν πρόταση πολιτογράφησης στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Νουρής είπε ότι όσο βρίσκεται στη θέση του Υπουργού δεν έχει λάβει κάτι τέτοιο. Ανέφερε επίσης ότι δεν έχει υπόψη του εάν έχουν τύχει επίσπευσης κάποιες αιτήσεις πολιτογραφήσεων.

Ελέγχθηκε το Al Jazeera

Ο κ. Νικολάτος έκανε αναφορά στα όσα δημοσιεύτηκαν από το Al Jazeera και ο κ. Νουρής σχολίασε ότι «είχα ανακοινώσει σε δημοσιογραφική διάσκεψη ότι μέσα στα επόμενα τρία εικοσιτετράωρα από την ανακοίνωση, η Μονάδα Πολιτογραφήσεων ερεύνησε και τα 117 συνολικά ονόματα που το δίκτυο έδωσε στη δημοσιότητα.

Ελέγξαμε κατά πόσο αυτά τα οποία είχαν ανακοινωθεί εν πάση περιπτώσει, ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα και είχαμε πει και επαναλαμβάνω και τώρα, ότι αυτό το οποίο εμείς διαπιστώσαμε είναι ότι ουσιαστικά και πραγματικά αυτό το οποίο το δίκτυο παρέλειψε να πει, είναι ότι εάν και εάν υπήρχαν οποιαδήποτε αδικήματα, ενδεχόμενα για κάποια από αυτά τα άτομα αυτά τα αδικήματα δεν είχαν γίνει ποτέ πριν από την πολιτογράφηση, πριν από την αίτηση πολιτογράφησής του ή την κατάθεση της αίτησής του στο Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτά ενδεχόμενα μπορεί να είχαν γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο.

Αυτά τα ελέγξαμε στον χρόνο, επαναλαμβάνω, που είχε γίνει η ανακοίνωση εκ μέρους του Al Jazeera. Αλλά να σας πω επίσης ότι το Al Jazeera είχε αναφερθεί σε δύο περιπτώσεις προσώπων, τα οποία ανέφερε ότι απέκτησαν με ψευδείς παραστάσεις τα διαβατήρια και εδώ να σας πω ότι επίσης είχαμε ανακοινώσει ότι αυτά τα συγκεκριμένα ονόματα ήταν σε αυτά που περιλαμβάνονταν και είχαν αποσταλεί στην τριμελή επιτροπή από τον Νοέμβριο του 2019 και ήταν υπό διερεύνηση στην τριμελή επιτροπή».

Έγιναν λάθη αλλά…

Σε άλλη ερώτηση για το αν υπήρξε οποιουδήποτε είδους παρέμβαση από την Προεδρία της Δημοκρατίας, από άλλους πολιτικούς ή εκκλησιαστικούς παράγοντες ή από αξιωματούχους ή άλλους, για προώθηση κάποιων αιτήσεων πολιτογραφήσεων, ο κ. Νουρής  είπε «Καμιά απολύτως» τονίζοντας πως απαντούσε για τη δική του θητεία.

Ανέφερε ακόμη ότι «όποιος θεωρεί ότι δεν έγιναν λάθη, νομίζω είναι εκτός πραγματικότητας. Θεωρώ λάθη ότι έγιναν, γίνονται και θα γίνονται πάντα σε κάθε στιγμή και νομίζω ότι ενδεχόμενα λάθη θα γίνονται για να γινόμαστε και καλύτεροι. Το θέμα είναι τα λάθη αυτά να είναι ανθρώπινα, το θέμα είναι τα λάθη αυτά να διορθώνονται και βεβαίως να μην είναι σκόπιμα.

Εκείνο το οποίο για εμένα έχει εξαιρετική σημασία και είναι εξαιρετικά σημαντικό, είναι στη δική μου παρουσία στο Υπουργείο, στη διαχείριση του συγκεκριμένου προγράμματος, θέλω να ελπίζω ότι η προσπάθεια που έγινε ήταν, από τη δική μου σκοπιά, στο να βελτιώσω το πρόγραμμα και αυτό πιστεύω, ότι καταβλήθηκε προσπάθεια για να μπορέσουμε ακριβώς να έχουμε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα, ένα αυστηροποιημένο πρόγραμμα, το οποίο ακριβώς δεν θα μας οδηγούσε σε αυτά τα οποία σήμερα δυστυχώς είδαν το φως της δημοσιότητας».

Ο Υπουργός Εσωτερικών κατέθεσε στην Ερευνητική Επιτροπή, δύο αρχεία για την περίοδο 2008-2020 με το ένα να περιέχει στοιχεία  των οικογενειών (ενήλικες και παιδιά) που πολιτογραφήθηκαν και το δεύτερο μόνο αυτοί που πήραν πολιτογράφηση με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!