15 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 4:23

Νέα σύγκρουση κυβέρνησης-ΑΚΕΛ για την ακρίβεια – Τι είπαν

Νέα κόντρα ξέσπασε την Τρίτη (24/05) μεταξύ της Κυβέρνησης, του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ με φόντο την ακρίβεια. Υπενθυμίζεται πως το ΑΚΕΛ εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι είναι «με βούλα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ανικανότητα και η αποτυχία της κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας και την ενεργειακή φτώχεια στην Κύπρο», με τον ΔΗΣΥ να απαντά ότι «για την κυβέρνηση και τον Δημοκρατικό Συναγερμό η μάχη κατά της ακρίβειας και των πληθωριστικών τάσεων δεν είναι σύνθημα, όπως είναι για το ΑΚΕΛ». Στη συνέχεια το ΑΚΕΛ εξέδωσε νέα ανακοίνωση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί». Στην κόντρα ενεπλάκη και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, σημειώνοντας ότι το ΑΚΕΛ εκτίθεται.

Διαβάστε τις ανακοινώσεις:

Η ανακοίνωση ΚΕ

Μία εισήγηση θα κάνουμε στο ΑΚΕΛ: Μην επικαλείστε τις εκθέσεις ή συστάσεις της ΕΕ και πολύ περισσότερο έρευνες και στατιστικά στοιχεία, για να πλήξετε την Κυβέρνηση.

Εκτίθεστε.

Ο μόνος τρόπος για να βρείτε μεμπτά σημεία στην κατάσταση της χώρας, ιδιαίτερα συγκρινόμενη με το παρελθόν, είναι να απομονώσετε μία- δύο φράσεις, από ένα όγκο στοιχείων δεκάδων σελίδων και πληροφοριών.

Αυτό, όμως, δεν είναι πολιτική, είναι προσπάθεια κοινής παραπλάνησης.

Σήμερα ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ επικαλείται την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να καταγγείλει ως ανίκανη την Κυβέρνηση στον τομέα της Ενέργειας.

Εν τω μεταξύ, η έκθεση της Κομισιόν φυσικά και καταγράφει προβλήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, αλλά πάνω από όλα καταγράφει την πρόοδο που και σε αυτό τον τομέα, όπως και σε πλείστους όσους άλλους τομείς, καταγράφεται.

Να διαβάσουν στο ΑΚΕΛ και τις χτεσινές δηλώσεις της Προέδρου της Κομισιόν που βάζει τη χώρα μας μαζί με την Ελλάδα στο κάδρο των χωρών που αποτελούν πυλώνες ενεργειακής διαφοροποίησης της Ευρώπης.

Να διαβάσουν την έκθεση με τίτλο «Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», στις οποίες καταγράφεται μια συνολική αναβάθμιση της χώρας μας, σε όλα τα επίπεδα τα τελευταία χρόνια, πετυχαίνοντας καλύτερες επιδόσεις από τον μέσο όρο της ΕΕ όσον αφορά φορά τη μείωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, στους τομείς της υγείας, της ευημερίας κ.ο.κ.

Βεβαίως πολύ συχνά στις εκθέσεις για τη χώρα μας, όπως και στην πρόσφατη της Κομισιόν, καταγράφονται επίσης και ανισορροπίες που παρά τη βελτίωση εξακολουθούν να αποτελούν παράγοντες ανησυχίας για την οικονομία της Κύπρου, όπως τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, το υψηλό δημόσιο χρέος. Αυτά, δηλαδή, που μας κληροδότησε η διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ, είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Κάτι ακόμη που δεν πρέπει να μας διαφεύγει είναι η σημαντική πρόοδος της χώρας μας, χάρη στις προσπάθειες της παρούσας Κυβέρνησης, η οποία καταγράφεται παρά τις πολιτικές του ΑΚΕΛ που παρ’ ολίγον να οδηγήσουν τη χώρα σε πτώχευση, παρά την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού και παρά την κρίση που προκαλείται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η απάντηση ΑΚΕΛ στον ΔΗΣΥ

Καλωσορίζουμε τον Συναγερμό στη μάχη κατά της ακρίβειας. Οκτώ μήνες μετά τουλάχιστον αναγνωρίζει το πρόβλημα. Όσο για τις λύσεις θα περιμένουμε τις προτάσεις τους.

Ωστόσο στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Διότι είναι την ανικανότητα της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού που πληρώνει η κοινωνία και η οικονομία ακριβά. Και αυτό δεν είναι σύνθημα αλλά γεγονός . Με βούλα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η απάντηση ΔΗΣΥ στο ΑΚΕΛ

Για την κυβέρνηση και τον Δημοκρατικό Συναγερμό και η μάχη κατά της ακρίβειας και των πληθωριστικών τάσεων δεν είναι σύνθημα, όπως είναι για το ΑΚΕΛ.

Όπως πράξαμε και στο παρελθόν σε όλες τις μεγάλες κρίσεις από το 2013 μέχρι σήμερα, επιδεικνύοντας στάση ευθύνης, έτσι και τώρα εν μέσω άλλης μιας διεθνούς κρίσης τα αποτελέσματα της οποίας μάλλον αγνοεί το ΑΚΕΛ, θα σταθούμε δίπλα στην κοινωνία με συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις.

Μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων. Ούτε με συνθήματα, ούτε με τυχάρπαστες πολιτικές που μας οδήγησαν στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.

Η πρώτη ανακοίνωση ΑΚΕΛ

Με βούλα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ανικανότητα και η αποτυχία της κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας και την ενεργειακή φτώχεια στην Κύπρο.

Οι συστάσεις ανά χώρα που εξέδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τεκμηριώνουν την αποτυχία της κυβέρνησης να λύσει τα προβλήματα στην ενέργεια και στα καύσιμα, τα οποία πληρώνει η κοινωνία και η οικονομία ακριβά.

Ωστόσο, η κυβέρνηση περί άλλων τυρβάζει. Όσο μελάνι και αν έριξε τις προηγούμενες μέρες δεν βρήκε λέξη να πει για την ουσία. Δεν βρήκε λέξη να πει γιατί οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται διεθνώς αλλά στην Κύπρο καλπάζουν. Γιατί οι άλλες χώρες λαμβάνουν ήδη μέτρα, αλλά στην Κύπρο μεταθέτουμε τις αποφάσεις για το μέλλον.

Ούτε απάντησε για το αν συμφωνεί ή διαφωνεί με τις προτάσεις του ΑΚΕΛ για την ακρίβεια. Αν συμφωνεί ή διαφωνεί με τη μείωση της διπλής φορολογίας και την επιβολή πλαφόν στα καύσιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης. Με την πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ σε κάθε εργαζόμενο. Αν συμμερίζεται το καθολικό αίτημα της κοινωνίας να μειωθεί ο ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και στο ρεύμα.

Όλος ο κόσμος καταλαβαίνει ότι χρειάζονται μέτρα τώρα. Όλος, εκτός από την κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κριμαία: Συντριβή ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους

Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη της περιοχής,...

Πρόταση δυσπιστίας: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Λίγο πριν τις 5 μ.μ., άρχισαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών...

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»

Σε φυλάκιση 25 ετών καταδικάστηκε ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» Σαμ Μπάκμαν-Φριντ, για κλοπή 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες του χρεοκοπημένου πλέον ανταλλακτηρίου...

Κασσελάκης: Ορκίζεται αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απολύεται

Τέλος η στρατιωτική θητεία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, καθώς αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου, ορκίζεται στη Θήβα. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο το πρωί...

Λετονία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ – Το σκάνδαλο γύρω από πτήσεις με ιδιωτικά τζετ

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Λετονίας,Krišjānis Kariņš. καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο με πτήσεις ιδιωτικών τζετ σε επίσημες συναντήσεις. Ο...

Βαφεάδης για κάμερες: Εάν το πρόστιμο αποπληρωθεί σε 15 μέρες έκπτωση 50%

Τις προτάσεις του για τροποποίηση των νομοθεσιών που διέπουν το σύστημα φωτοεπισήμανσης και τα πρόστιμα υπέβαλε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!