15.9 C
Nicosia
Τετάρτη 17 Απρίλιος 2024 | 2:57

Μόνο ενεργός παρουσία της ΕΕ θα σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό, λέει ο Πρόεδρος (νεώτερο)

Ως καταλυτική θεωρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, την ενεργό και πρωταγωνιστική παρουσία της ΕΕ στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να βγει το κυπριακό πρόβλημα από το αδιέξοδο. Αυτό ανέφερε σήμερα μιλώντας σε στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στην Αθαλάσσα, όπου βρέθηκε για να ευχηθεί στους οπλίτες και τα στελέχη του στρατοπέδου, ενόψει των εορτών του Πάσχα. Τον Πρόεδρο συνόδευσαν στην επίσκεψη ο Υπουργός Άμυνας,  Μιχάλης Γιωργάλλα, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Δόξα Κωμοδρόμου.

Ο Πρόεδρος υπογράμμισε ότι «μόνο μέσα από μια πιο ενεργό παρουσία της ΕΕ, μια πιο πρωταγωνιστική παρουσία της ΕΕ στην προσπάθεια μας αυτή, ειδικότερα στην παρούσα φάση που ο στόχος είναι να σπάσει το αδιέξοδο, μπορούν να δημιουργηθούν εκείνα τα δεδομένα για να οδηγηθούμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή κατάσταση πραγμάτων». Επανέλαβε, δε, ότι δεν τίθεται θέμα συμβιβασμού «με τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων, την παράνομη, την απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «η δική μας προσπάθεια, πάντα σε συντονισμό με την ελληνική Κυβέρνηση, και ως νέα Κυβέρνηση στην Κύπρο που έχουμε πολύ πρόσφατα λάβει τη λαϊκή εντολή από τον κυπριακό λαό, είναι να δημιουργήσουμε εκείνα τα δεδομένα για να σπάσουμε το αδιέξοδο στο Κυπριακό, να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν και να πετύχουμε τον πολυπόθητο στόχο της απελευθέρωσης και της επανένωσης της πατρίδας μας».

Σημείωσε, ακόμα, ότι «γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τα δεδομένα, γνωρίζουμε τις δυσκολίες, ακούμε καθημερινά τις δηλώσεις που γίνονται από τουρκικής πλευράς», προσθέτοντας ότι «δεν προσεγγίζουμε το Κυπριακό ως ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών, δεν προσεγγίζουμε το Κυπριακό ως ένα επικοινωνιακό παιγνίδι».

«Για μας είναι ζήτημα επιβίωσης, ζήτημα ύπαρξης και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχουμε αυτό που και εσείς με την παρουσία σας, από της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας υπερασπίζεστε: την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

«Η παρουσία σας στην Κύπρο μέσα στο πλαίσιο των Συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου για προάσπιση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι κάτι το οποίο όχι μόνο αναγνωρίζεται, αλλά εκτιμάται ιδιαίτερα από την Κυπριακή Δημοκρατία και από τον κυπριακό λαό», είπε προς τους οπλίτες και τα στελέχη του στρατοπέδου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Ευχήθηκε, δε, η φιλοξενία που δέχονται στην Κύπρο να αμβλύνει τη δυσκολία του να περνάνε τις γιορτές μακριά από τις οικογένειές τους.

Συνεχίζονται οι επαφές μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο 

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, μετά την επίσκεψη στο στρατόπεδο, ο Πρόεδρος υπογράμμισε ότι «η ουσία είναι πώς να σπάσουμε το αδιέξοδο και είναι για αυτό τον λόγο που αναλάβαμε μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία την οποία συνεχίζουμε και μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε επαφές που υπάρχουν, κατά κύριο  λόγο σε τεχνοκρατικό επίπεδο από τους συνεργάτες μου και ελπίζω να υπάρξουν τέτοια δεδομένα που να μας επιτρέψουν να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα, ειδικότερα αμέσως μετά τις εκλογές στην Τουρκία».

Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη ανακοίνωση του κατοχικού καθεστώτος ως αντίδραση σε προηγούμενες δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξήγησε ότι γι’ αυτό έχει πει ότι το κυπριακό δεν είναι ούτε επικοινωνιακό παιχνίδι. «Δεν μας ικανοποιεί δηλαδή να θεωρείται από τη διεθνή κοινότητα ή από οποιονδήποτε τρίτο ότι η επανέναρξη των συνομιλιών δεν μπορεί να επιτευχθεί λόγω της τουρκικής προσέγγισης περί λύσης δύο κρατών», εξήγησε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο σε σχέση με την πρόταση του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος είπε ότι υπάρχουν εξελίξεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο. «Οι συνεργάτες μου είναι σε επαφή με συνεργάτες ξένων ηγετών κρατών μελών της ΕΕ είτε ατόμων που είναι επικεφαλής σε θεσμικά όργανα της ΕΕ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι γίνεται μια προεργασία που πρέπει να γίνει.

«Είπα, όταν είχα επιστρέψει από τις Βρυξέλλες, ότι είναι η ώρα της διπλωματίας και αυτό γίνεται αυτή τη στιγμή», σημείωσε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα «υπάρξει αποτέλεσμα, το οποίο να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένες πράξεις, συγκεκριμένες εξελίξεις αμέσως μετά τις τουρκικές εκλογές».

Ερωτηθείς αν υπάρχει η δυνατότητα καταγγελίας από την πλευρά της Κύπρου κατά της Τουρκίας για το ότι δεν εφαρμόζει τη Συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης, ο Πρόεδρος υπενθύμισε «ότι η Τουρκία, επειδή ακριβώς δεν εφαρμόζει την Τελωνειακή Ένωση με την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει οδηγήσει σε αντίδραση από πλευράς ΕΕ». Εξήγησε ότι, λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι κράτος μέλος της ΕΕ, «υπήρξαν συγκεκριμένες αντιδράσεις, είτε πάγωμα κεφαλαίων είτε δεν μπορούν να προχωρήσουν θέματα που βρίσκονται στο ευρύτερο πλαίσιο των ευρωτουρκικών».

«Είναι υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει την Τελωνειακή Ένωση με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας», κατέληξε.

Ερωτηθείς αν εκτιμά πως το καλό κλίμα στα ελληνοτουρκικά θα διατηρηθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα είμαστε εδώ και θα το κρίνουμε. Εξέφρασε, πάντως, την ευχή και προσδοκία «αυτό το νέο κλίμα που έχει δημιουργηθεί ιδιαίτερα μετά τους σεισμούς στην Τουρκία, το νέο κλίμα στα ελληνοτουρκικά να κρατήσει και μετά τις εκλογές και αν κρατήσει θα βοηθήσει και τη δική μας προσπάθεια». Ευχήθηκε, δε, το κλίμα αυτό «να μετουσιωθεί και σε συγκεκριμένες πράξεις με συγκεκριμένα αποτελέσματα που αφορούν και το Κυπριακό».

«Δεν θέλω να μιλήσω εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης», πρόσθεσε, «αλλά είναι ξεκάθαρες και οι τοποθετήσεις και από τον Πρωθυπουργό και από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, ότι πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς την επίλυση του Κυπριακού δεν μπορεί να επιτευχθεί».

Θετική εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά, θα είναι θετική εξέλιξη και στο Κυπριακό

Την εκτίμηση ότι μία θετική εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά, θα είναι θετική εξέλιξη και στο Κυπριακό, εξέφρασε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση της Τουρκίας να τεθούν τα ελληνοτουρκικά ενώπιον του δικαστηρίου της Χάγης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα πρέπει να τοποθετηθεί η ελληνική Κυβέρνηση στην πρόταση της τουρκικής Κυβέρνησης, δεν εμπλεκόμαστε εμείς σε αυτό το θέμα», προσθέτοντας, όμως, ότι «αν υπάρχει μια θετική εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά είναι κάτι που θεωρούμε ότι θα είναι σημαντικό, θα είναι θετική εξέλιξη στη δική μας προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού».

«Μακάρι να υπάρξουν τέτοιες εξελίξεις, θα δούμε μετά τις τουρκικές εκλογές ποια θα είναι η προσέγγιση της νέας τουρκικής Κυβέρνησης, αν κερδίσει ο κ. Ερντογάν, αν κερδίσει η αντιπολίτευση κλπ, και θα είμαστε εδώ να σχολιάσουμε επί πραγματικών δεδομένων», ανέφερε.

Προτεραιότητα σε διαβήματα που θα έχουν αποτέλεσμα για τις κινήσεις σε ουδέτερη ζώνη και Αμμόχωστο

Προτεραιότητα σε διαβήματα που θα φέρουν αποτέλεσμα, απέναντι στις κινήσεις που παρατηρούνται από το κατοχικό καθεστώς στην ουδέτερη ζώνη και στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, δίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όπως ανέφερε στους δημοσιογράφους, κληθείς να σχολιάσει τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς στο γήπεδο της Τσετίνκαγια, αλλά και στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου με εκδήλωση μαζί με τα ΗΕ, ο Πρόεδρος είπε ότι «είναι θέματα που το Υπουργείο Εξωτερικών χειρίζεται με τα ΗΕ».

«Υπάρχουν όντως από πλευράς κατοχικού στρατού κινήσεις, ειδικότερα στο γήπεδο της Τσετίνκαγια, γενικότερα όσον αφορά το θέμα της νεκρής ζώνης μια αμφισβήτηση που επιχειρείται μέσα από τέτοιες ενέργειες, αλλά και του σχετικού ψηφίσματος του 1964 μετά την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων και το καθεστώς παραμονής της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, όπως ποια είναι η φιλοξενούσα χώρα, ποιος δίνει συγκατάθεση και άλλα. Είναι κάτι που συζητούμε με τα ΗΕ», δήλωσε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η τουρκική πλευρά βρίσκει πρόσφορο έδαφος με τη στάση του Ειδικού Απεσταλμένου των ΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, ο Πρόεδρος είπε ότι «οι αξιωματούχοι των ΗΕ είτε στην Κύπρο είτε στη Νέα Υόρκη είτε αλλού είναι δεσμευμένοι από τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του οργανισμού για τον οποίον εργάζονται» επισημαίνοντας ότι »όσο πιο λίγα λέμε δημόσια είναι καλύτερα».

«Εκείνο που με ενδιαφέρει εμένα είναι μέσα από τα διαβήματα, μέσα από τις ενέργειες που κάνουμε να υπάρχουν αποτελέσματα», πρόσθεσε, λέγοντας ότι το να μιλήσει δημόσια ασκώντας κριτική ή όχι σε οποιονδήποτε, δεν φέρνει αποτέλεσμα. «Είναι μια προσέγγιση στην οποία επιμένω και θα ακολουθήσουμε μέχρι το τέλος», τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν θα προσεγγίσουμε ούτε το Κυπριακό ούτε τέτοια θέματα που είναι υπαρκτά μέσα από μια επικοινωνιακή προσέγγιση».

«Φυσικά αν δεν υπάρξουν αποτελέσματα θα γίνει και δημόσια κριτική, αλλά εκείνο που προέχει πάνω από όλα για να είμαστε σοβαροί, είναι να δούμε την ουσία, να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά που επιχειρούν κάποιοι να επιβάλουν, μέσα από κινήσεις», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η Κυβέρνηση είναι σε συνεχή επαφή με τα ΗΕ, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν δυσκολίες και ότι «υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τις ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος, για αυτό υπάρχει αυτή η συνεχής επαφή και με τα ΗΕ».

«Και η προσπάθεια – για να πάω στη μεγάλη εικόνα που είναι η λύση του Κυπριακού, γιατί αυτά θα επιλυθούν μόνο αν επιλυθεί το Κυπριακό – για επανένωση της πατρίδας μας θεωρούμε είναι μέσα και από την εμπλοκή άλλων δρώντων του διεθνούς συστήματος, όπως η ΕΕ που έχει και κίνητρα να προσφέρει, πάντα υποστηρικτικά στο πλαίσιο των ΗΕ και μπορεί να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα», κατέληξε.

Τέλος, ερωτηθείς αν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου έχει ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για συζήτηση των ενεργειακών θεμάτων, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «όντως πήρα μια επιστολή από τον κ. Στεφάνου, ο οποίος μου ζητά συνάντηση για τα ενεργειακά και φυσικά θα διευθετηθεί».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

DBRS: Αναμένεται επιδείνωση στα ΜΕΔ ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών

Κάποια επιδείνωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) σε ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες, ιδιαίτερα σε σχέση με ορισμένους τομείς που δέχονται πιέσεις, όπως τα εμπορικά...

Απορρίφθηκε έφεση ενάντια στην Τρ. Κύπρου και την ΚΤΚ για αγορά αξιογράφων

Το Εφετείο απέρριψε έφεση σε απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για αγωγή ενάντια στην Τράπεζα Κύπρου και την Κεντρική Τράπεζα σε σχέση με την...

Πάφος: Στις 6.359 οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο

Οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο για την επαρχία Πάφου ήταν συνολικά 6.359 ανέφερε ο Αναπληρωτής Έπαρχος Πάφου και Έφορος Εκλογών της Εκλογικής Περιφέρειας...

ΥΠΟΙΚ: Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας

Καθοδήγηση, για την ορθή εφαρμογή του νέου άρθρου 5ιη (5r) του Κανονισμού 833/2014 της 12ης δέσμης περιοριστικών μέτρων, σε νομικά πρόσωπα, οντότητες και φορείς με...

Λεμεσός: Διασώθηκαν ενώ το σκάφος τους βυθιζόταν

Δύο άτομα που επέβαιναν σε μικρό σκάφος που βυθιζόταν στον κόλπο της Λεμεσού, διασώθηκαν από μέλη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας. Σε ανακοίνωση του ΚΣΕΔ...

Πτώση παρουσίασε την Τρίτη το Χρηματιστήριο

Πτώση παρουσίασε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, λόγω του αρνητικού κλίματος που επικράτησε στις διεθνείς αγορές, εν μέσω ανησυχιών για τις γεωπολιτικές εξελίξεις....

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!