17.9 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 7:00

Μηνύματα πολιτικού κόσμου για την κοίμηση Αρχιεπισκόπου

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ εκοιμήθη η ώρα 06:40 το πρωί της Δευτέρας (07/11), σε ηλικία 81 ετών, με πολιτικούς αξιωματούχους, κόμματα και υπουργούς της κυβέρνησης να στέλνουν συλλυπητήρια μηνύματα με ανακοινώσεις και αναρτήσεις τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Όπως αναφέρεται στο ιατρικό ανακοινωθέν, ο Αρχιεπίσκοπος «εκοιμήθη ήσυχα αφού αντιμετώπισε με θάρρος, υπομονή και Χριστιανική καρτερία τη δοκιμασία της ασθένειας του».

Το αντίο του πολιτικού κόσμου

Αννίτα Δημητρίου, Πρόεδρος της Βουλής

«Μέχρι και την τελευταία στιγμή της ζωής του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος νοιαζόταν και αγωνιούσε για την Εκκλησία της Κύπρου και το ποίμνιο της. Βαθύτατη η θλίψη μας για την απώλεια του. Αιωνία του η μνήμη».

Γιαννάκης Ομήρου, Πρώην Πρόεδρος της Βουλής

«Θλίψη γιά τό θάνατο τού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. Υπηρέτησε με αφοσίωση την εκκλησία καί τήν πατρίδα. Θά τόν θυμάμαι πάντα ένοπλο στήν αντίσταση κατά τού πραξικοπήματος στή πλατεία Κωστή Παλαμά στή Πάφο. Αιωνία του η μνήμη».

Ευθύμιος Δίπλαρος, Βουλευτής ΔΗΣΥ

«Καλό παράδεισο Αρχιεπίσκοπε μας. Αιώνια ας είναι η μνήμη σου».

Χρύσης Παντελίδης, Βουλευτής ΔΗΚΟ

«Πολλά θα γραφτούν για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄ (1941-2022), όμως τρία είναι αδιαμφισβήτητα: Ήταν απολύτως ειλικρινής, αντιστάθηκε ενόπλως στο προδοτικό Πραξικόπημα το 1974 και έπραξε όσα έπραξε με γνώμονα τα συμφέροντα της Εκκλησίας της Κύπρου. Αιωνία η μνήμη του».

Γιάννης Καρούσος, Υπουργός Μεταφορών

«Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου μας. Yπήρξε εξέχων Ιεράρχης με πλούσια και πολύπλευρη προσφορά προς το ποίμνιο αλλά και τα εκκλησιαστικά δρώμενα. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για την απώλειά του».

Νίκος Νουρής, Υπουργός Εσωτερικών 

«Η Κύπρος κ ο ελληνισμός θρηνούν για την απώλεια ενός ευπατρίδη θρησκευτικού ηγέτη. Καλό παράδεισο μακαριστέ Αρχιεπίσκοπε Χρυσόστομε Β’».

Χαράλαμπος Πετρίδης, Υπουργός Άμυνας

«Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσοστόμου Β. Σημαντικότατο και ουσιαστικό το έργο του για την Ορθοδοξία, τον Κυπριακό Ελληνισμό και την Εκκλησία της Κύπρου. Αιωνία η μνήμη του. Συλλυπητήρια στους οικείους του».

Νίκος Χριστοδουλίδης, υποψήφιος για την Προεδρία της Δημκρατίας

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, εκφράζει την θλίψη του για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Χρυσοστόμου Β’ και εύχεται να αναπαυθεί εν ειρήνη.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η σημαντικότητα της συνεισφοράς του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ ως προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου θα υπενθυμίζεται μέσα από την προσφορά και το έργο του, ενώ η γενναιότητα και η υπομονή με την οποία αντιμετώπισε την περιπέτεια της υγείας του ήταν ενδεικτική της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του.

Ο εκσυγχρονισμός του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας, η αναβάθμιση της Ιεράς Συνόδου, η ενίσχυση της κοινωνικής προσφοράς, η ανέγερση σημαντικών έργων, η συντήρηση των κατεχόμενων εκκλησιών και η διασφάλιση της ομαλότητας αποτελούν παρακαταθήκες για τις οποίες ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ θα τιμάται και θα μνημονεύεται.

Στο πλαίσιο του πένθους για την απώλεια του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου αναστέλλονται οι προεκλογικές δραστηριότητες που έχουν προγραμματιστεί από το εκλογικό επιτελείο του Νίκου Χριστοδουλίδη μέχρι τη μέρα της κηδείας του.

Αχιλλέας Δημητριάδης, υποψήφιος για την Προεδρία της Δημκρατίας

«Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος , συλλυπητήρια στους οικείους του και στην Κυπριακή Εκκλησία».

Μάριος Ηλιάδης, υποψήφιος για την Προεδρία της Δημκρατίας

«Εκφράζω τη θλίψη μου για το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β´. Τα συλλυπητήρια μου στους οικείους του. Αιώνια του η μνήμη. Εύχομαι ο διάδοχος του να υπηρετήσει την πνευματική αποστολή της Εκκλησίας με την αφοσίωση που απαιτεί ο αρχιερατικός ρόλος».

Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, υποψήφιος για την Προεδρία της Δημκρατίας 

«+Χρυσοστόμου του Β’ Αρχιεπισκόπου Κύπρου αιωνία η μνήμη».

Γιώργος Κολοκασίδης, υποψήφιος για την Προεδρία της Δημκρατίας 

«Ο κυπριακός Ελληνισμός πενθεί για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ που εκοιμήθη ήσυχα το πρωινό της 7ης Νοεμβρίου 2022. Το έργο και οι ημέρες του θα παραμείνουν ανεξίτηλα στους τόμους της ιστορίας της Εκκλησίας της Κύπρου.

Μεγάλη προσφορά του η ίδρυση Θεολογικής Σχολής και η προστασία της εκκλησιαστικής μας παράδοσης, την οποία αντιμετώπισε ως άρρηκτο κομμάτι της ελληνικής και ορθόδοξης ταυτότητάς μας.

Θα τον θυμόμαστε, μεταξύ άλλων, για την θαρραλέα στάση του απέναντι στο σχέδιο Ανάν και τη σύμπλευσή του με τον υπόλοιπο κυπριακό Ελληνισμό.

Εκφράζουμε βαθύτατα συλλυπητήρια στους οικείους του και στην Εκκλησία της Κύπρου. Αιωνία να είναι η μνήμη του».

Η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ

Η απώλεια του Προκαθημένου του Εκκλησίας, βυθίζει στο πένθος την Κύπρο.

Το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει τη βαθύτατη του θλίψη για την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ και καταθέτει το σεβασμό του, στην σπουδαία και πολύπλευρη παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του.

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’, υπήρξε ένας χαρισματικός ηγέτης, μια ισχυρή και εξέχουσα προσωπικότητα.

Πρόσφερε τα μέγιστα στον εκσυγχρονισμό των θεσμών της Εκκλησίας της Κύπρου.

Υπηρέτησε με αγωνιστικότητα το χριστεπώνυμο πλήρωμα της εκκλησίας μας και ευρύτερα τον τόπο.

Αντιμετώπισε τις δύσκολες τελευταίες του στιγμές, με απαράμιλλο σθένος, αξιοπρέπεια και πνευματικότητα.

Με σεβασμό στη μνήμη του, το Δημοκρατικό Κόμμα, εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια.

Αιωνία του η μνήμη.

Η ανακοίνωση των Οικολόγων 

Με λύπη ενημερωθήκαμε για το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄ ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του Αρχιεπισκόπου.

Ως ένδειξη πένθους για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄ το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αναβάλλει την αποψινή εκδήλωση παρουσίασης του Κοινοβουλευτικού Έργου.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ

Η είδηση της εκδημίας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄, μας προκάλεσε βαθύτατη θλίψη. Ηγεσία, Βουλευτές και στελέχη εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια.

Ο αείμνηστος ιεράρχης, με δραστηριότητα στα εκκλησιαστικά πεπραγμένα από νεαρή ηλικία, αξιώθηκε να ηγηθεί ως ποιμένας της εκκλησίας της Κύπρου και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο με σημαντική του παρακαταθήκη να είναι η διεύρυνση των μητροπόλεων, η ίδρυση της θεολογικής σχολής και ο εκσυγχρονισμός των εκκλησιαστικών θεσμών στον τόπο μας. Πνευματικός ηγέτης με κύρος, εκκλησιαστικό φρόνημα και πάντα με το θάρρος του λόγου του αλλά και με άσβεστο και διαρκές το ενδιαφέρον του για το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού.

Παράδειγμα ιεράρχη που θα κατέχει ξεχωριστή θέση ως πνευματικός πατέρας στις καρδιές όλων εκείνων που τον γνώρισαν και συμπορεύτηκαν μαζί του.

Με τη μνήμη του να πλημμυρίζει τις ψυχές όλων μας, θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και τον δέοντα σεβασμό.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός σε ένδειξη πένθους και σεβασμού, αναστέλλει τις προεκλογικές δραστηριότητες που έχουν προγραμματιστεί από το εκλογικό επιτελείο του Αβέρωφ Νεοφύτου μέχρι τη μέρα της κηδείας του.

Η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια του στην οικογένεια του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄ που έφυγε σήμερα από τη ζωή μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο. Εκφράζει επίσης συλλυπητήρια στην ιεραρχία και σε όλο τον κόσμο της Εκκλησίας της Κύπρου. Ο Αρχιεπίσκοπος, στην 16χρονη παρουσία του στην ηγεσία της Εκκλησίας της Κύπρου, άφησε σαφές το στίγμα του στα εκκλησιαστικά και δημόσια πράγματα του τόπου, το οποίο από σήμερα παραδίδεται στην κρίση της Ιστορίας.ν

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!