16.9 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 1:37

Κυπριανού: Κάποια μέτρα της κυβέρνησης δεν έχουν λογική

Τα μέτρα για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, τα οποία αποφασίζονται στη βάση των απόψεων των εμπειρογνωμόνων, μας προκαλούν μεγάλες ανησυχίες και πάρα πολύ προβληματισμό, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, κάνοντας λόγο για σοβαρά σκαμπανεβάσματα, καθώς και για μέτρα που δεν έχουν λογική. Επεσήμανε παράλληλα την ανάγκη στήριξης των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως δεν έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί. “Έχω ακούσει τις τοποθετήσεις των διαφόρων εμπειρογνωμόνων γύρω από τα αποτελέσματα των τελευταίων δυο εβδομάδων και πρέπει να πω ότι είναι με ανησυχία που διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν σοβαρά σκαμπανεβάσματα και ότι δεν ήταν τόσο αποτελεσματικά τα μέτρα, τα οποία έχουν εφαρμοστεί”, ανέφερε.

Είπε ακόμη πως “το δεύτερο και πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι δεν ακούσαμε για ακόμα μια φορά μέτρα από πλευράς της Κυβέρνησης για τη στήριξη των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Λέμε ότι πιέζονται τα δημόσια νοσηλευτήρια, ότι υπάρχει κίνδυνος κάποια στιγμή να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες που προκύπτουν, αλλά δεν παίρνει κανένα απολύτως μέτρο η Κυβέρνηση για να τα στηρίξει”, σημείωσε.

“Εμείς είχαμε υποβάλει έναν ολοκληρωμένο υπόμνημα από 18 σημεία από τον περασμένο Μάιο προς την Κυβέρνηση, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Υγείας, τον ΟΚΥπΥ, για το τι κατά την άποψή μας θα έπρεπε να είχε γίνει στα δημόσια νοσηλευτήρια,έτσι ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα ενόψει της δεύτερης φάσης της πανδημίας. Διαπιστώνουμε ότι τίποτε δεν έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση”, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Σημείωσε πως “το τρίτο που μας προβληματίζει είναι ότι κάποια από τα μέτρα τα οποία εξαγγέλλονται θεωρούμε ότι δεν έχουν λογική”. Αναφερόμενος σε παραδείγματα, ο κ. Κυπριανού είπε πως σε ό,τι αφορά τα γυμναστήρια με βάση το τι λέγεται από διάφορους επιστήμονες, αλλά και τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, στα γυμναστήρια λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα και τα κρούσματα τα οποία είχαμε ήταν ελάχιστα. “Δεν καταλαβαίνουμε γιατί υπάρχει το καθολικό κλείσιμο των γυμναστηρίων”, σημείωσε. Για τις επιχειρήσεις σίτισης είπε πως όταν λες πως πρέπει να κλείνουν στις 19.00 σημαίνει ότι δεν τους επιτρέπεις να ανοίξουν.

“Αυτά τα πράγματα είναι παράλογα κατά την άποψή μας. Δεν έχουν λογική. Και θα έπρεπε η Κυβέρνηση να τα είχε αντιμετωπίσει με διαφορετικό τρόπο και βασιζόμενη πάνω στη λογική”, επεσήμανε.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως “τα προβλήματα που προκαλούνται στις επιχειρήσεις είναι τεράστια. Ανησυχούμε ότι πάρα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κλείσουν ως αποτέλεσμα των μέτρων τα οποία λαμβάνονται από την Κυβέρνηση, και χρειάζεται να υπάρξει ένας συνολικός σχεδιασμός, έτσι ώστε, όταν και εφόσον θα αντιμετωπιστεί η πανδημία, να στηριχτούν αυτές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν”, επεσήμανε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως “δεν είμαστε εμπειρογνώμονες στα θέματα υγείας ούτε στοχεύουμε να τους αντικαταστήσουμε. Αντιθέτως, όλο αυτό το διάστημα της διάρκειας της πανδημίας εμείς είπαμε ότι εκείνοι οποίοι θα πρέπει να καθορίζουν το πλαίσιο για τη λήψη μέτρων είναι οι εμπειρογνώμονες και όχι ο οποιοσδήποτε άλλος”.

Τράπεζες

Εξάλλου ο κ. Κυπριανού είπε πως “σε μια περίοδο που η κυπριακή οικονομία διέρχεται πρωτοφανή ύφεση η ανοχή σε καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών είναι απαράδεκτη”.

Ο κ. Κυπριανού κάλεσε εκ νέου την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην πλήρη συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις συστάσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την εφαρμογή του μέτρου και επιπέδου προστασίας του καταναλωτή που επιβάλλει η σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία και να επισπεύσει τη διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου για τις υφιστάμενες αποφάσεις που έχει εκδώσει η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή για τις καταχρηστικές ρήτρες σε δανειακές συμβάσεις τραπεζών.

Επίσης ζήτησε να υλοποιήσει τη δέσμευση που έχει αναλάβει με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου για τη δημιουργία ανεξάρτητου θεσμικού φορέα που θα εξετάζει εξωδικαστικά τη σωστή εφαρμογή του νομοθετικού και του κανονιστικού πλαισίου αναφορικά με τις τράπεζες και ειδικότερα σε σχέση με την εφαρμογή της Οδηγίας της ΚΤΚ για τη Διαχείριση Καθυστερήσεων και την ύπαρξη καταχρηστικών όρων σε δάνεια.

“Η ανοχή σε τέτοιες πρακτικές πρέπει να τερματιστεί άμεσα. Είναι επιβλαβής για την κοινωνία γιατί μειώνει την προστασία των δανειοληπτών από τον κίνδυνο των εκποιήσεων. Πολύ περισσότερο όμως είναι επιβλαβής για την κυπριακή οικονομία γιατί απέναντι στο πολύ σημαντικό πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους δυσχεραίνει τη δυνατότητα βιώσιμων αναδιαρθρώσεων για τους δανειολήπτες”, επεσήμανε.

Πηγή: KYΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κριμαία: Συντριβή ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους

Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη της περιοχής,...

Πρόταση δυσπιστίας: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Λίγο πριν τις 5 μ.μ., άρχισαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών...

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»

Σε φυλάκιση 25 ετών καταδικάστηκε ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» Σαμ Μπάκμαν-Φριντ, για κλοπή 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες του χρεοκοπημένου πλέον ανταλλακτηρίου...

Κασσελάκης: Ορκίζεται αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απολύεται

Τέλος η στρατιωτική θητεία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, καθώς αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου, ορκίζεται στη Θήβα. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο το πρωί...

Λετονία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ – Το σκάνδαλο γύρω από πτήσεις με ιδιωτικά τζετ

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Λετονίας,Krišjānis Kariņš. καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο με πτήσεις ιδιωτικών τζετ σε επίσημες συναντήσεις. Ο...

Βαφεάδης για κάμερες: Εάν το πρόστιμο αποπληρωθεί σε 15 μέρες έκπτωση 50%

Τις προτάσεις του για τροποποίηση των νομοθεσιών που διέπουν το σύστημα φωτοεπισήμανσης και τα πρόστιμα υπέβαλε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!