22.8 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 12:25

Κυπριακό, ενέργεια και διμερείς σχέσεις άρχισε να συζητά στο Ισραήλ ο Χριστοδουλίδης

Κυπριακό, περιφερειακές εξελίξεις, διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ, ενέργεια και τις σχέσεις του Ισραήλ με την ΕΕ, συζήτησε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Ισραηλινό ομόλογο του Ισαάκ Χερζόγκ.

Οι δύο Προέδροι συναντήθηκαν σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο στην Ιερουσαλήμ, στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στη γειτονική χώρα, με τον Πρόεδρο Χερζόγκ να δηλώνει πως η Κύπρος είναι η αγαπημένη του χώρα, αλλά και να ευχαριστεί τον Πρόεδρο για την επίσκεψη του στο Ισραήλ «παρά τις επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς».

«Αυτό σημαίνει πολλά για μας», τόνισε, λέγοντας ότι αυτό καταδεικνύει ακριβώς τη φιλία, την αλληλεγγύη και τη στήριξη μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου αλλά και τις πολύ στενές σχέσεις, την εγγύτητα και την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο λαών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, κατά την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έτυχε υποδοχής από τον Πρόεδρο του Ισραήλ, ενώ στη συνέχεια υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου. Ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων και στη συνέχεια διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση ήταν το Κυπριακό, οι περιφερειακές εξελίξεις, οι διμερείς σχέσεις, η ενέργεια, καθώς και οι σχέσεις ΕΕ-Ισραήλ.

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, κατά την έναρξη των διευρυμένων συνομιλιών, ο Πρόεδρος του Ισραήλ ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος, όπως είπε, παρά τις επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς, επέλεξε να έρθει στο Ισραήλ, και σημείωσε ότι «αυτό σημαίνει πολλά για μας».

Πρόσθεσε ότι αυτό είναι ένδειξη φιλίας και αλληλεγγύης, των εξαίρετων σχέσεων, της εγγύτητας και εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, «που θέλουμε», όπως δήλωσε, «να ενισχυθούν περαιτέρω».

Ο Πρόεδρος του Ισραήλ συνεχάρη τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για την επιτυχία του στις Προεδρικές Εκλογές, σημειώνοντας ότι με τα σπουδαία ταλέντα του Προέδρου και των ανθρώπων του η Κύπρος θα έχει περισσότερη ανάπτυξη, όπως και οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την έντονη καταδίκη του για «τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις», σημειώνοντας ότι η Κύπρος στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ και ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με το Ισραήλ για τερματισμό αυτών των απαράδεκτων φαινομένων.

Πρόσθεσε ότι είναι η πρώτη του επίσκεψη στο Ισραήλ λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κάτι που αποτελεί ένδειξη της σημασίας που και ο ίδιος αποδίδει στις διμερείς σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ.

Είπε ακόμα ότι οι δύο χώρες αποτελούν αξιόπιστους εταίρους στην περιοχή, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλοί τομείς συνεργασίας με το Ισραήλ, όπως η Ενέργεια, η Έρευνα και η Τεχνολογία, η Οικονομία και πως κατά τις συζητήσεις του με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου θα υποβάλει κάποια πρόταση.

Στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευαν ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου, η Πρέσβειρα της Δημοκρατίας στο Ισραήλ Θεοδώρα Κωνσταντινίδου, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου Βίκτωρας Παπαδόπουλος, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Μέσης Ανατολής και Αφρικής Σαλίνα Σιάμπου, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Δώρος Βενέζης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Προειδοποιεί το Ιράν το Ισραήλ: Επιλέξαμε να μην χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα

Μήνυμα στο Ιράν ότι ήταν επιλογή του Ισραήλ να μην χτυπήσει πυρηνικές εγκαταστάσεις και απειλή ότι «θα μπορούσε να είναι χειρότερα» έστειλαν ισραηλινοί αξιωματούχοι...

Ανάλυση: Ισραήλ και Ιράν υποβαθμίζουν την επίθεση – Επιδιώκουν αποκλιμάκωση

Xαμηλούς τόνους τηρούν οι δύο πλευρές μετά το χτύπημα του Ισραήλ, σημειώνουν οι New York Times, σε μια στρατιωτική βάση στην ιρανική πόλη Ισφαχάν...

Χρηματιστήρια: Ψυχραιμία και ήπιες απώλειες, με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

Όπως ήταν αναμενόμενο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν με πτώση την Παρασκευή, αν και όχι με βουτιά, για την ώρα, μετά τις εξελίξεις στη Μέση...

ΥΠΑΜ: Εργαζόμαστε για την αναβάθμιση της αποτρεπτικής ικανότητας της ΕΦ

Το Υπουργείο Άμυνας εργάζεται καθημερινά, μεθοδικά και αθόρυβα, σε συνεργασία με την ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς για την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας,...

Οδηγούσε με υπερδιπλάσια ταχύτητα σε κατοικημένη περιοχή, θετικός σε ναρκοτεστ

Με ταχύτητα 106 χιλιομέτρων, αντί μέχρι 50 χιλιομέτρων, σε κατοικημένη περιοχή στο Παραλίμνι οδηγούσε αυτοκίνητο νεαρός άνδρας ηλικίας 22 ετών, ο οποίος ανακόπηκε το...

Λέσβος: Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με Τούρκους τουρίστες

Με Τούρκους τουρίστες που έφτασαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης με το πλοίο «Εσρέφ Ζαλέ» συνομίλησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!