Έντονο παρασκήνιο αναπτύσσεται για το κυπριακό ενόψει της σύγκλισης άτυπης 5μερούς διάσκεψης στη Νέα Υόρκη. Στο παρασκήνιο πρωταγωνιστεί ο συνήθης ύποπτος, δηλαδή η Βρετανία, που επιδιώκει να φέρει τα πράγματα έτσι που να εξυπηρετηθούν τα δικά της συμφέροντα στην Κύπρο, αλλά και στην περιοχή.
Με επαφές τόσο με την Κύπρο όσο και το ψευδοκράτος, η Βρετανία επιχειρεί να έχει πρωτοβάθμιο ρόλο στη νέα προσπάθεια για το κυπριακό. Την ίδια ώρα ενημερώνει τον ΟΗΕ για τις προθέσεις των δύο πλευρών και καταθέτει εισηγήσεις για ξεπέρασμα τάχα ενός νέου αδιεξόδου.
Φυσικά, η κυβέρνηση είναι πολύ επιφυλακτική με τις πρωτοβουλίες των Βρετανών, αφού όπως πολλές φορές απέδειξαν οι προσπάθειες τους τείνουν στην εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων, αλλά και της Τουρκίας.
Επίσης η κυβέρνηση είναι ανήσυχη από τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ ότι “είναι διατεθειμένος να ακούσει όλες τις απόψεις” στην άτυπη 5μερή. Αυτό, όπως υπέδειξε και η κυβέρνηση, σημαίνει ότι εκφεύγει από τις εντολές του Συμβουλίου Ασφαλείας που τον εξουσιοδότησε να συζητήσει λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και όχι άλλη μορφή λύσης, όπως είναι τα δύο κράτη ή η συνομοσπονδία που επιδιώκουν οι Τούρκοι.
Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει περισσότερο ο ορίζοντας καθώς οι διεργασίες που γίνονται θα δείξουν προς τα που θα στραφούν οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών. Πάντως, η Κύπρος και η Ελλάδα δεν μένουν άπραγες και ενημερώνουν συνεχώς τόσο τις ΗΠΑ όσο και την ΕΕ για τις νέες εξελίξεις.