24.9 C
Nicosia
Πέμπτη 23 Μάιος 2024 | 9:56

Καυτή ατζέντα ενώπιον Χριστοδουλίδη – Υπερωρίες Δόξας, επεισόδια Χλώρακας-Λεμεσού, δυσλειτουργίες στην κυβέρνηση

Καυτή ατζέντα βρήκε μπροστά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ερχόμενος από τη Νέα Υόρκη όπου προσφώνησε τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ και είχε σειρά επαφών για το κυπριακό.

Τα όσα είχαν γίνει, στη διάρκεια του απουσίας του, σε σχέση με τις συμπεριφορές των συνεργατών του (και πάλι), τον αναγκάζουν να προχωρήσει σε αποφάσεις και για άλλες εκκρεμότητες που υπήρχαν από προηγουμένως.

Το πρώτο θέμα που θα βρεθεί στην ατζέντα του Προέδρου Χριστοδουλίδη με την επιστροφή του στον Λόφο είναι αυτό της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου. Από τις τοποθετήσεις που είχαν γίνει το τελευταίο την περασμένη εβδομάδα αφέθηκε να φανεί ότι είναι ένα θέμα που αφορά τον ίδιο τον Προέδρο της Δημοκρατίας και γι’ αυτό θέλει να το διαχειριστεί ο ίδιος προσωπικά. Αυτός φαίνεται να ήταν και ο λόγος που παρά τα όσα είχαν λεχθεί και ακουστεί τις προηγούμενες ημέρες το Προεδρικό επέλεξε τη σιγή.

Καθόλου τυχαία η ξαφνική, όπως φαίνεται, απόφαση της υφυπουργού παρά τω Προέδρω, Ειρήνης Πική, να πάρει άδεια. Η απόφαση για να πάρει άδεια ήρθε σχεδόν ταυτόχρονα με την δημοσιοποίηση εγγράφων που φαίνεται να συμπλήρωνε η κ. Κωμοδρόμου για να δικαιολογήσει τις υπερωρίες της στο Προεδρικό. Υπερωρίες που φαίνεται να γράφονταν, μετά από σχετική συμβουλή προκειμένου να δικαιολογεί τον επιπλέον μισθό που συμφωνήθηκε να παίρνει ως αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο.

Την αναγκαιότητα να ληφθούν οριστικές αποφάσεις, όσο σκληρές κι αν είναι, υπογραμμίζουν πολλοί που είναι σε ανοικτή γραμμή με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Με την όλη κατάσταση φαίνεται να δυσφορούν και συγκυβερνώντες, οι οποίοι σ’ αυτή τη φάση αποφεύγουν να τοποθετηθούν δημόσια επί του θέματος, αλλά δεν είναι σίγουρο εάν θα κρατήσουν αυτή τη στάση και στη συνέχεια.

Πέραν όμως του θέματος της κ. Κωμοδρόμου, ο Πρόεδρος έχει και άλλες εκκρεμότητες τις οποίες δεν μπορεί να μην αγγίξει σ’ αυτή τη φάση. Το πρώτο θέμα είναι τα επεισόδια και Χλώρακα και Λεμεσό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ζητήσει έκθεση γεγονότων. Τις δύο εκθέσεις της παρέλαβε πριν από δύο εβδομάδες, περίπου και τις οποίες είχε αναφέρει ότι τις έχει μελετήσει. Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη επί του όλου θέματος.

Αναμένεται πάντως ότι θα υπάρξουν κάποιες αποφάσεις κυρίως προς την κατεύθυνση της Αστυνομίας. Όσον αφορά την πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας, φαίνεται πως όσο μακριά κινούνται τα πράγματα από τα δύο γεγονότα τόσο απομακρύνεται και ο κίνδυνος για την υπουργό Δημοσίας Τάξεως.

Πριν από το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προγραμμάτιζε συνάντηση με τις δύο κυρίες του Υγείας, την υπουργό Πόπη Κανάρη, και την γενική διευθύντρια Χριστίνα Γιαννάκη. Συνάντηση κατά την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμενόταν ότι θα αναφερόταν στην κατάσταση όπως είχε διαμορφωθεί εντός του υπουργείου Υγείας μετά την γνωστή τους αντιπαράθεση. Το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα οι δύο κυρίες του ΥΠΥΓ δεν απασχολούν την κοινή γνώμη αυτό δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα έχει ξεπεραστεί. Απλώς υπάρχει μια σιωπή, για την οποία όλοι θεωρούν ότι είναι πρόσκαιρη.

Εντός και πλησίον της κυβέρνησης υπάρχουν αρκετά άτομα τα οποία θεωρούν ότι θα πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να γίνει πιο αποφασιστικός στις ενέργειές του. Κυρίως τονίζουν πως θα πρέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης να μην αφήνει ζητήματα στο πλάι και να προχωρεί με αποφάσεις. Σημειώνουν πως η καθυστέρηση στην λήψη αποφάσεων ή τοποθέτησης, προκαλεί ευρύτερες παρενέργειες στην εικόνα της κυβέρνησης.

Επιπρόσθετα η λήψη διορθωτικών μέτρων από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατίας θα συμβάλει στο να αποτραπούν περαιτέρω συζητήσεις στη Βουλή. Κάτι που φαίνεται να ευνοούν τα και τα συγκυβερνώντα κόμματα μιας και θα φύγει από το πάνω τους το βάρος υπεράσπισης πράξεων με τις οποίες είναι αντίθετες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Συνάντηση Εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας της Ινδίας στην Κύπρο & CYS

Την Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024, αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας της Ινδίας και του Κυπριακού Οργανισμού Τυποποίησης (CYS) συναντήθηκαν για να συζητήσουν τομείς κοινού ενδιαφέροντος...

Ελλάδα: «Παγώνουν» για έναν χρόνο τα επιτόκια για τις ρυθμισμένες δόσεις στην ΑΑΔΕ

Το «πάγωμα» για έναν χρόνο των επιτοκίων για τις πάγιες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων προς τη φορολογική διοίκηση, προβλέπεται με διάταξη στο πλαίσιο τροπολογίας...

Δωρεάν Εκδρομή στις Κοινότητες ΑΚΑΜΑ κάθε Σάββατο 

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου, μέσα στο πλαίσιο των προσπαθειών της για προώθηση της υπαίθρου της επαρχίας, αλλά και ως μέτρο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!