26.7 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 18:12

Ισραηλινός Υπ. Εθνικής Ασφαλείας: «Δεν είναι μυστικό ότι αγαπάμε την Κύπρο» – Ενημερώθηκε για τις πυρκαγιές

Η κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο της φωτιάς, στην επαρχία Λεμεσού, αλλά και θέματα ενίσχυσης της συνεργασίας σε θέματα συντονισμού και πολιτικής, συζητήθηκαν κατά την πρωινή επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπέν-Γκβιρ, στο συντονιστικό κέντρο παρά την κοινότητα Παραμύθας. Ο Ισραηλινός αξιωματούχος και η Κύπρια ομόλογος του, Υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, επαναβεβαίωσαν τις στενές σχέσεις συνεργασίας των δυο χωρών και εξέφρασαν την προσδοκία για εμβάθυνση τους.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο Ορεν Ανόλικ, του ΓΔ του Υπουργείου Γεωργίας και υπεύθυνου συντονιστή για την άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, Ανδρέα Γρηγορίου, του Αρχηγού Αστυνομίας Στέλιου Παπαθεοδώρου, του αρχιπύραρχου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νίκου Λογγίνου, του Διευθυντή του Τμήματος Δασών Χαράλαμπου Αλεξάνδρου και εκπροσώπου της Εθνικής Φρουράς.

Σε δηλώσεις της, μετά το πέρας της σύσκεψης, η Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι η παρουσία του Ισραηλινού Υπουργού αποτελεί «ένδειξη συμπαράστασης στην Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και ένδειξη της φιλίας και συνεργασίας που συνδέει τις δυο χώρες».

Πρόσθεσε δε ότι έγινε μια «πάρα πολύ καλή και παραγωγική συνάντηση, η οποία ήταν συνάντηση εργασίας». «Δεν ήταν μια εθιμοτυπική επίσκεψη και μόνο», συνέχισε και ανέφερε ότι συζητήθηκαν διάφορα θέματα σε πολιτικό επίπεδο, από την πλευρά του Υπουργείου Δικαιοσύνης και θέματα ενημέρωσης και συντονισμού, από την πλευρά συντονιστή των μηχανισμών για αντιμετώπιση των πυρκαγιών, Ανδρέα Γρηγορίου.

«Επίσης δόθηκε ο λόγος και στον υπεύθυνο  του Τμήματος Δασών τον κ.Αλεξάνδρου, στον αρχιπύραρχο τον κ.Λογγίνο, στον εκπρόσωπο της Ε.Φ τον κ.Παναγή και βεβαίως στον Αρχηγό της Αστυνομίας, τον κ.Παπαθεοδώρου, ακριβώς για να φέρουμε στο τραπέζι όλα τα ζητήματα στα οποία μπορεί να υπάρξει περισσότερη συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα κατά πόσο συζητήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση και θεσμοθέτηση της συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ σε θέματα πυρκαγιών αλλά και σε θέματα ασφάλειας, υπέδειξε πως «το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ένα χαρτοφυλάκιο που συμπεριλαμβάνει πολλά άλλα ζητήματα πέραν του ζητήματος των πυρκαγιών».

«Συζητήσαμε και άλλες πτυχές πέραν τον πυρκαγιών με τον κ. Υπουργό. Τέθηκαν και τα συντονιστικά, επιχειρησιακά ζητήματα που θέλουμε να βελτιώσουμε μαζί με όλους μας τους εταίρους και ειδικά με το Ισραήλ, αλλά συζητήσαμε και άλλα θέματα πολιτικής, εμβάθυνσης των σχέσεων μας και σε πολλές άλλες παραμέτρους», πρόσθεσε η Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός Υπουργός δήλωσε, μέσω μετάφρασης, ότι πρώτα από όλα βρίσκεται στο νησί  για να δει από κοντά «την πολύ καλή συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου» και σημείωσε ότι «δεν είναι μυστικό ότι αγαπάμε την Κύπρο».

«Έρχομαι εδώ για διακοπές με τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου και έχετε μια υπέροχη χώρα και υπέροχους ανθρώπους», συνέχισε και πρόσθεσε πως «είναι σημαντικό για εμάς να βοηθήσουμε την Κύπρο γιατί έχουμε μια συμμαχία μεταξύ των χωρών μας».

Υπέδειξε ακόμη πως κατά την σύσκεψη συζητήθηκαν οι διαφορές που υπάρχουν στην πρόκληση πυρκαγιών στις δυο χώρες, αφού όπως είπε, στο Ισραήλ υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κακόβουλων ενεργειών – εμπρησμών, ενώ στην Κύπρο το πρόβλημα οφείλεται κυρίως «στις δυνάμεις της φύσης».

Ωστόσο, τόνισε, «έχουμε αυτήν την υπέροχη συνεργασία για την από κοινού καταπολέμηση των πυρκαγιών και πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή η συνεργασία θα γίνεται όλο και πιο δυνατή όσο περνάει ο καιρός».

Ευχαρίστησε επίσης την Υπουργό Δικαιοσύνης και όλους τους παρευρισκόμενους για την φιλοξενία και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του «σε όλους τους ανθρώπους που ήταν εδώ για να μου εξηγήσουν την κατάσταση».

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι προσβλέπει σε περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και επανέλαβε πως «αγαπάμε την Κύπρο και η Κύπρος είναι πολύ σημαντική για εμάς».

Σε ερώτηση κατά πόσο υπήρξε συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο και για θέματα ασφαλείας, απάντησε πως «και σε άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια μπορούμε να συνεισφέρουμε ο ένας στον άλλον».

«Δεν είναι μυστικό ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει φαινόμενα τρομοκρατίας. Δεν είναι μυστικό ότι έχουμε στοιχεία, είτε εντός, είτε εκτός Ισραήλ, που θέλουν να εξαλείψουν το Ισραήλ και αυτό μας αναγκάζει να είμαστε πολύ δυνατοί και να έχουμε έναν ισχυρό στρατό και μια ισχυρή αστυνομία», συμπλήρωσε.

Ανυπομονούμε, κατέληξε στη δήλωση του, «να συνεργαστούμε με όλους εκείνους που αγαπούν τη δημοκρατία και αγαπούν τις θετικές αξίες και σίγουρα βλέπουμε την Κύπρο ως έναν από αυτούς».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!