19.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 10:32

“Η πανδημία έχει αναδείξει την ανάγκη για περαιτέρω συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο”

Η τρέχουσα πανδημία έχει αναδείξει την αδήριτη ανάγκη για περαιτέρω συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο για παροχή καθολικής πρόσβασης σε θεραπείες και εμβόλια, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε τηλεοπτική δήλωσή του χθες στο Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη.

Ενώ, σημείωσε, η συνεχιζόμενη πανδημία του κορωνοϊού παραμένει η κορυφαία μας προτεραιότητα, δεν πρέπει να παραλείπουμε τον προβληματισμό για το τι μέλλει γενέσθαι – επειδή θα υπάρχει κόσμος στη μετά κορωνοϊού εποχή, το ερώτημα είναι ‘τι είδους κόσμος;’

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι ο κορωνοϊός έχει επιβάλει πρωτοφανείς προκλήσεις, οι οποίες ενδέχεται να αντιστρέψουν τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κοινωνικής συνοχής, ισότητας των φύλων και δικαιωμάτων των γυναικών.

Για τον σκοπό αυτό, σημείωσε, οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν παγκόσμιες απαντήσεις και η παγκόσμια αντοχή απαιτεί ενισχυμένες συνεργασίες.

Στην ουσία, συνέχισε, καθώς οι κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις που έχουμε απέναντί μας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τα κράτη από μόνα τους, θα πρέπει να είμαστε και πιο καινοτόμοι από ποτέ στον τρόπο σκέψης μας. Θα πρέπει να σκεφτόμαστε βιώσιμες και δικαιότερες λύσεις. Θα πρέπει να σκεφτόμαστε οικολογικά και ψηφιακά.

Την ίδια στιγμή, επεσήμανε, δεν πρέπει να ξεχνούμε πως μια από τις πλέον κρίσιμες υπαρξιακές απειλές για τον πλανήτη μας παραμένει, φυσικά, η κλιματική αλλαγή.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, η Κύπρος επιβεβαιώνει τη σταθερή της δέσμευση στη Συμφωνία του Παρισιού, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του πολυμερούς πλαισίου που διέπει την παγκόσμια δράση για την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.

«Καθώς παρακολουθούμε έθνη και διεθνείς οργανισμούς να αγωνίζονται να προσαρμοστούν στις ανάγκες του ταχέως μεταβαλλόμενου κόσμου μας, στη σκέψη μας έρχεται ο όρος πολυμέρεια. Η αποτελεσματική πολυμέρεια, πέραν των στενών εθνικών συμφερόντων, καθώς και η διεθνής συνεργασία, αποτελούν τον μοναδικό βιώσιμο τρόπο αντιμετώπισης των πολύπλοκων και σύνθετων προκλήσεων του 21ου αιώνα», πρόσθεσε.

Επεσήμανε ότι το Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη αποτελεί μια τέτοια καινοτόμο συνεισφορά στις συλλογικές μας προσπάθειες, και γι’ αυτό τον λόγο αξίζει έπαινος στη Γαλλία και τον Πρόεδρο Μακρόν.

«Συμμερίζομαι κι εγώ την πεποίθηση πως μόνο στη συλλογική μας σοφία μπορούμε να στηριχθούμε σ’ αυτούς τους αβέβαιους καιρούς. Η συνεργασία και η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη, η προστασία των πολιτών μας και η σπουδαιότητα της σημασίας της δημόσιας υγείας, θα πρέπει να είναι οι κατευθυντήριες μας αρχές για έναν ειρηνικό κόσμο χωρίς αποκλεισμούς, για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Υπ. Υγείας: Μια στις δέκα γυναίκες πάσχει από ενδομητρίωση

Στην Κύπρο, μια στις δέκα γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, παλεύει με την πάθηση της ενδομητρίωσης, είπε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός σε χαιρετισμό του στην...

Αξιωματούχος Κίνας: Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η χώρα μας

Η Κίνα στοχεύει να αποτελέσει ισχυρή κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη φέτος, ανοίγοντας τις αγορές της ευρύτερα στους ξένους επενδυτές και προωθώντας...

ΒΙΝΤΕΟ: Δείτε για πρώτη φορά το εντυπωσιακό μαγνητικό πεδίο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του γαλαξία μας

Τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην περιοχή Τοξότης Α* του κέντρου του γαλαξία μας σε απόσταση 27 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς είχαν υποδείξει την...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!