25.8 C
Nicosia
Τρίτη 30 Απρίλιος 2024 | 11:42

Η Κύπρος εξέλεξε τον 8ο Πρόεδρο της – «Κλείδωσε» η νίκη Χριστοδουλίδη – Όλες οι εξελίξεις (live)

Έφτασε η ώρα της αλήθειας.

Οι κάλπες έκλεισαν και έχουν αναδείξει το Νίκο Χριστοδουλίδη ως τον 8ο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

19:35 Τα συγχαρητήρια του Νίκου Αναστασιάδη

19:33 Συγχαρητήρια από ξένους ηγέτες στον εκλελεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ήδη άρχισε να δέχεται συγχαρητήρια τηλεφωνήματα για την νίκη στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, γίνονται διευθετήσεις για επικοινωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Ήδη επικοινώνησαν και συνεχάρησαν τον κ. Χριστοδουλίδη ο Προκαθήμενος της κυπριακής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, ο Πρόοεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου και ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, αναμένεται επικοινωνία με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου.

19:32 Συγχαρητήρια από την Αννίτα Δημητρίου προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη

19:30 Αβέρωφ Νεοφύτου: Ο ΔΗΣΥ θα είναι δίπλα από τον νέο Πρόεδρο

Ο ΔΗΣΥ θα είναι δίπλα από τον νέο Πρόεδρο στα δύσκολα για τον τόπο μας δήλωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Ανέφερε ότι συνεχάρη το Νίκο Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να λογαριάζει στη στήριξη του ΔΗΣΥ.

Επανέλαβε ότι η υποψηφιότητα του για την προεδρία είναι δεδομένη.

19:26 Στέφανος: Οι εκλογές έχουν αποδείξει ότι η αριστερά είναι εδώ

Οι εκλογές έχουν αποδείξει ότι η αριστερά είναι εδώ, δυνατή, ενωμένη με όραμα για το μέλλον, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Ο Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι από την 1η Μαρτίου θα πορευθούν ως αντιπολίτευση, με διεκδικητικότητα, σοβαρότητα και πατριωτισμό.

Είπε ότι συνεχάρη τον Νίκο Χριστοδουλίδη για την εκλογή του και του ευχήθηκε μια παραγωγική για τον τόπο θητεία. Ο κ. Στεφάνου συνεχάρη και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Απηύθηνε  ένα μεγάλο ευχαριστώ στα στελέχη και τα μέλη του κόμματος, που συσπειρωμένοι, σημείωσε, έδωσαν τον σκληρό αγώνα για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

19:18 Τα αποτελέσματα στο 100% παγκύπρια

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

19:10 Τον Νίκο Χριστοδουλίδη συνεχάρη και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος ΣΤεφάνου

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά μέχρι αυτή την ώρα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει δεχθεί τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, του βασικού ανθυποψηφίου του ο οποίος έχει προβεί και σε δήλωση, Ανδρέα Μαυρογιάννη, του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου καθώς επίσης και τα συγχαρητήρια του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου.

19:05 Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε τα συγχαρητήρια από τους Α. Μαυρογιάννη, Αβ. Νεοφύτου και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Τα συγχαρητήρια του απερχόμενου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και του ανθυποψήφιού του Ανδρέα Μαυρογιάννη δέχθηκε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου του κ. Χριστοδουλίδη, ήδη επικοινώνησαν μαζί του ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο ανθυποψήφιός του Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, προκειμένου να τον συγχαρούν για την νίκη του στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακόμη εικόνα για το πότε θα προβεί σε δηλώσεις ο κ. Χριστοδουλίδης.

19:00 Μαυρογιάννης: Η Κύπρος πάντοτε θα μας ενώνει

Μαυρογιάννης: Απόψε τελειώνει ένα μακρύ αλλά ωραίο ταξίδι. Ένα ταξίδι που είχα τη χαρά να γνωρίσω χιλιάδες ανθρώπους, να αντλήσω από τη σοφία τους και να μοιραστώ όνειρα και αγωνίες. Θέλω να ευχαριστήσω τους συνοδοιπόρους, τους συνεργάτες, το μεγάλο κόμμα της αριστεράς. Η εμπιστοσύνη και η αγάπη τους με τιμά και με κάνει περήφανο. Λυπούμαι που δεν μπορέσαμε να δικαιώσουμε τις προσδοκίες. Θέλω να συγχαρώ τον Νίκο Χριστοδουλίδη και να του ευχηθώ καλή δύναμη.

Τηλεφώνησα τον Νίκο Χριστοδουλίδη για να τον συγχαρώ. Από τώρα και στο εξής θα είμαι ένας ενεργός πολίτης, όπως θέλω να πιστεύω ότι είμαστε όλοι εδώ.

Αυτό που έγινε είναι ότι με εμπιστεύτηκε ένα μεγάλο ποσοστό του κυπριακού λαού, αλλά δεν θεωρώ ότι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν ένα επίπεδο, που έχουν αποφασίσει με βάση τη σοφία τους, την καρδιά τους και εναπόκειται σε αυτούς να είναι ενεργή πολίτες για το μέλλον του τόπου.

Στον νέο Πρόεδρο θα του έλεγα να προσέχει την επανένωση του τόπου μας, η χρηστή διοίκηση, οι κανόνες και η δημοκρατία μας. Ο τόπος μας αξίζει περισσότερα, οι άνθρωποι μας αξίζουν πολύ περισσότερα.

18:58 Τηλεφώνησε στο Χριστοδουλίδη ο Μαυρογιάννης

Συγχαρητήρια έδωσε στο Νίκο Χριστοδουλίδη ο Ανδρέας Μαυρογιάννης

18:55 Τα αποτελέσματα στο 80% παγκύπρια

18:43 Μειώνει τη διαφορά ο Μαυρογιάννης – Τα αποτελέσματα στο 50% παγκύπρια

18:40 Τα αποτελέσματα στο 40% παγκύπρια

Σαφές προβάδισμα έχει ο Νίκος Χριστοδουλίδης

18: 37 Κλίμα αισιοδοξίας στο ΔΗΚΟ

Κλίμα αισιοδοξίας επικρατεί στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΚΟ, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων εξόδου για τον Β γύρο των προεδρικών εκλογών και από τη στιγμή που άρχισε η ροή των αποτελεσμάτων της καταμέτρησης.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, στελέχη και φίλοι βρίσκονται στα γραφεία του κόμματος και αναμένουν τα τελικά αποτελέσματα.

Όπως αναφέρθηκε από επίσημη πηγή του ΔΗΚΟ, ο κ. Παπαδόπουλος θα προβεί σε δήλωση μόλις καταμετρηθεί ικανό ποσοστό των ψήφων.

18:35 Δεν υιοθετεί απόλυτα τα αποτελέσματα των exit polls το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ δεν υιοθετεί απόλυτα τις ενδείξεις των exit polls, όπως ανέφεραν στελέχη του κόμματος λίγο πριν από το κλείσιμο της κάλπης. Το κόμμα που στηρίζει την υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη εκτιμά, όπως αναφέρθηκε, ότι υπάρχουν αστάθμητα στοιχεία που μπορεί να αλλάξουν τα ποσοστά που παρουσιάζονται από τα exit polls.

Διευκρινίζουν ότι δεν αμφισβητείται η εγκυρότητα των exit polls, σημειώνουν όμως ότι φαίνεται να υπήρξαν νέες προσθήκες στο εκλογικό σώμα κατά τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, οι οποίες εκτιμάται ότι στήριξαν την υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη. Επισημαίνουν, ακόμα, ότι το αποτέλεσμα αναμένεται να είναι ντέρμπι, μέχρι και την ολοκλήρωση της καταμέτρησης.

Η ηγεσία του ΑΚΕΛ αναμένει την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων και ο ΓΓ, Στέφανος Στεφάνου, αναμένεται ότι θα κάνει δηλώσεις λίγο μετά τις 8:00 μ.μ.

18:34 Α. Νεοφύτου: O ΔΗΣΥ θα βρίσκεται στο πλευρό του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας

O ΔΗΣΥ θα βρίσκεται στο πλευρό του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, όποιος και να είναι αυτός, δήλωσε το απόγευμα της Κυριακής ο Πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου.

Μιλώντας κατά την άφιξή του στα γραφεία του Δημοκρατικού Συναγερμού λίγο πριν τις 6.00 μμ, ο κ. Νεοφύτου είπε πως η στήριξη του ΔΗΣΥ δεν θα είναι για τη «μοιρασιά των καρεκλών» αλλά ως δύναμη ευθύνης, με γνώμονα το καλό του τόπου.

«Αυτά είναι τα θεμέλια», συνέχισε, δείχνοντας προς την προτομή του ιδρυτή του κόμματος Γλαύκου Κληρίδη που κοσμεί την κεντρική είσοδο των γραφείων του ΔΗΣΥ.

Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδέχθηκαν λίγα λεπτά αργότερα τις δημοσκοπήσεις εξόδου οι φίλοι και τα μέλη του κόμματος που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία του ΔΗΣΥ, με τις τελικές αντιδράσεις να αναμένονται μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων.

18:30 Τα αποτελέσματα στο 15% παγκύπρια

 

18:22 Στο 72,2% το τελικό ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες. Αυξήθηκε το ποσοστό αποχής.

Το τελικό ποσοστό 72,2%. Σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο υπάρχει μικρή αύξηση 0,2%. Για σκοπούς σύγκρισης το 2018 το τελικό ποσοστό προσέλευσης ήταν 73,1%. Η αποχή αυξήθηκε ελαφρώς κατά 0,9%.

Λευκωσία: 72,9%

Λεμεσός: 70,4%

Αμμόχωστος: 72,2%

Λάρνακα: 72,5%

Πάφος: 74,7%

Εξωτερικό: 67,9%

18:10 Αναμένουν τη ροή των αποτελεσμάτων στο επιτελείο Μαυρογιάννη

Με μούδιασμα από την άλλη υποδέχθηκαν τα exit polls οι άνθρωποι στο επιτελείο Μαυρογιάννη

18:09 Χειροκροτήματα στο επιτελείο Χριστοδουλίδη

Με χαρά και ικανοποίηση υποδέχθηκαν τα αποτελέσματα των exit polls στο Πολιτικό Γραφείο του υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη.

Εκπρόσωπος του επιτελείου δήλωσε στους δημοσιογράφους αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων εξόδου ότι τα αποτελέσματα προκάλεσαν ικανοποίηση, αλλά παρουσιάζονται συγκρατημένοι εν αναμονή του τελικού απτελέσματος της κάλπης.

«Αποδεχθήκαμε με χαρά τα αποτελέσματα των exit polls αλλά θα αναμένουμε το αποτέλεσμα της κάλπης», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ν. Χριστοδουλίδη.

18:02 Exit polls: Μπροστά ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Προβάδισμα στο Νίκο Χριστοδουλίδη δίνουν τα exit polls.

Δείτε αναλυτικά:

Omega
4454567834930811 image
Άλφα Κύπρου
4454567931962189 image

ΑΝΤ1

4454568014797658 image

Σίγμα

4454568085621204 image

ΡΙΚ

4454568184524570 image

18:00 Έκλεισαν οι κάλπες – Ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος

17:51 Έφτασε στο επιτελείο του ο Ανδρέας Μαυρογιάννης – Προετοιμασμένος είτε νικήσει είτε χάσει

Χαμογελαστός έφτασε στο επιτελείο του ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Όπως ανέφερε, έχει έτοιμες δύο δηλώσεις, μια σε περίπτωση νίκης και μια σε περίπτωση ήττας. «Έμαθα να είμαι προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο. Υπήρχε κάποιος που έλεγε να προετοιμάζεσαι για το χειρότερο, να ελπίζεις για το καλύτερο», ανέφερε ο κ. Μαυρογιάννης. Έχουν στηθεί γιγαντοοθόνες και σήμερα έξω από το κτίριο του επιτελείου.

17:51 Συγκρατημένη αισιοδοξία στο ΑΚΕΛ

Εν αναμονή των πρώτων ενδείξεων για την έκβαση της ψηφοφορίας βρίσκεται το ΑΚΕΛ, λίγο πριν το κλείσιμο της κάλπης της δεύτερης Κυριακής των Προεδρικών Εκλογών. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, μαζί με άλλα στελέχη του κόμματος, βρίσκεται από νωρίς το απόγευμα στα γραφεία της ΚΕ του κόμματος, όπου έχει αρχίσει να υπάρχει κινητικότητα, ενώ εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία.

Το κόμμα που στηρίζει την υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη παρακολουθεί την εκλογική διαδικασία, ενώ φαίνεται ότι οι όποιες αντιδράσεις εκ μέρους του ΑΚΕΛ θα προκύψουν κατόπιν της παρουσίασης και των τελικών αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, η οποία υπολογίζεται, σύμφωνα με τον Έφορο Εκλογών μεταξύ 7:30 – 8:00 μμ.

17:50 Αναμονή για τα exit polls στο επιτελείο Χριστοδουλίδη

Σε αναμονή των exit polls που θα δοθούν στη δημοσιότητα με το κλείσιμο των καλπών στις 18:00 βρίσκονται στο επιτελείο το ανεξάρτητου υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη.

O Νίκος Χριστοδουλίδης βρίσκεται από το μεσημέρι στο Πολιτικό του Γραφείο. Νωρίς το απόγευμα άρχισαν να καταφθάνουν συνεργάτες του εν αναμονή της ολοκλήρωσης της εκλογικής διαδικασίας.

H προσπάθεια συνεχίζεται, δήλωσε νωρίτερα στέλεχος του επιτελείου Χριστοδουλίδη.

17:37 Αντίστροφη μέτρηση για τα Exit polls

17:36 Λίγο πριν το κλείσιμο των καλπών αναμένεται στο επιτελείο ο Ανδρέας Μαυρογιάννης

Λίγο πριν τις 6.00 το απόγευμα αναμένεται στα γραφεία του επιτελείου του ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με τη σύζυγο και τα παιδιά του.

Στο επιτελείο καταφθάνουν σταδιακά στενοί συνεργάτες του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας και μικρός αριθμός υποστηρικτών του. Έξω από τα γραφεία έχει στηθεί γιγαντοοθόνη για να παρακολουθήσει ο κόσμος τα αποτελέσματα και τις συζητήσεις από τηλεοράσεως.

Διακριτική είναι και η παρουσία της αστυνομίας κοντά στο κτίριο.

17:20 Στο 67,7% η προσέλευση μέχρι τις 17:00

Στο 67,7% του συνόλου των εγγεγραμμένων εκλογέων ανήλθε στο ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες μέχρι η ώρα 17:00 κατά την επαναληπτική ψηφοφορία της Κυριακής, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογών Κώστας Κωνσταντίνου. Σε σχέση με τον α’ γύρο το ποσοστό βρίσκεται στα ίδια επίπεδα ενώ σε σχέση με το 2018, σύμφωνα με τον κ. Κων/ου η αποχή είναι ελαφρώς αυξημένη κατά 0,1%. Συνολικά ψήφισαν 379.777 πολίτες.

Αναλυτικά:

Λευκωσία 69,2%

Λεμεσός: 64,8%

Αμμόχωστος: 67,9%

Λάρνακα: 68%

Πάφος:70,4%

Εξωτερικό: 60,4%

17:02 Μ.Σοφοκλέους: Κανένας Συναγερμικός δεν πρέπει να πανηγυρίσει απόψε

Έκκληση του Μιχάλη Σοφοκλέους προς τους ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Συναγερμού

16:30 Το αργότερο μέχρι τις 20:30 τα αποτελέσματα

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα ξεκαθαρίσει νωρίτερα, συγκριτικά με τον πρώτο γύρο των Προεδρικών Εκλογών. Σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογών Κώστα Κωνσταντίνου, μεταξύ επτά και 30 – και οκτώ το βράδυ, θα είναι γνωστός ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κύριος Κωνσταντίνου εξήγησε πως το αποτέλεσμα θα ξεκαθαρίσει νωρίτερα, εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού υποψηφίων και των καλών καιρικών συνθηκών. Σημείωσε ότι στις εννέα το βράδυ θα ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα και τις δέκα το βράδυ θα γίνει η ανακήρυξη του νέου Προέδρου.

15:40 Δύο άτομα προσπάθησαν να φωτογραφίσουν το ψηφοδέλτιο

Δύο περιπτώσεις, όπου ψηφοφόροι φέρονται να επιχείρησαν να φωτογραφίσουν το ψηφοδέλτιό τους, υπήρξαν, μια στη Λευκωσία και μια στην Λάρνακα σύμφωνα με το Γενικό Έφορο. Οι προεδρεύοντες υπάλληλοι, σημείωσε ο Κώστας Κων/ου, επιλήφθηκαν του θέματος και η αστυνομία ανέλαβε την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης και τον χειρισμό της μετά τις εκλογές μαζί με άλλα θέματα.

15:34 Αυξημένα παράπονα για ενοχλήσεις εκλογέων από κόμματα ή επιτελεία

Αυξημένα παράπονα για ενοχλήσεις εκλογέων από κόμματα ή επιτελεια υποψηφίων Προέδρων σε σχέση με τον 1ο γύρο των προεδρικών εκλογών δέχεται κατά των επαναληπτικό γύρο των εκλογών το γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνης Λοϊζίδου Νικολαϊδου.

Αντίθετα, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η κ. Λοϊζίδου, από τους επιτόπιους ελέγχους που διενεργηθηκαν σε εκλογικά κέντρα δεν διαπιστώθηκε η όποια παράβαση που να αφορά τις οδηγίες που εξέδωσε το Γραφείο της, για μη αναφώνηση της ταυτότητας του εκλογέα και τα στοιχεία που δικαιούνται να έχουν οι εκπρόσωποι κομμάτων και επιτελείων, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Η Επίτροπος, η οποία προέβη στη δήλωση γύρω στις 14:30, είπε πως σε αντίθεση με τον Α’ γύρο των προεδρικών εκλογών, κατά τον επαναληπτικό γύρο της 12ης Φεβρουαρίου παρατηρούνται αυξημένα παράπονα για ενοχλήσεις των εκλογέων με τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα από κόμματα ή και επιτελεία.

Πρόσθεσε ότι τα παράπονα καταγράφονται και αντιμετωπίζονται.

Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι στοιχεία για τα εκλογικά κέντρα τα οποία διενεργήθηκαν έλεγχοι και για τα παράπονα θα δοθούν τις επόμενες ημέρες.

Σημείωσε ότι είναι επί ποδός ώστε να επιλύσει οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει.

15:15: Γενικός Έφορος: Στο 55% η προσέλευση

Μέχρι τις 15:00 το απόγευμα το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες ανέρχεται στο 55%. Μεταφράζεται σε 308550 πολίτες. Το ποσοστό είναι μειωμένο κατά 0,6% σε σχέση με τον πρώτο γύρο.

Συγκριτικά με το 2018 αυξημένη κατά 1,8% η προσέλευση.

Λευκωσία 57,1

Λεμεσός: 52,1%

Αμμόχωστος: 55,1%

Λάρνακα: 55,2%

Πάφος: 57,4%

Εξωτερικό39,4%

15:10 Μαίνεται η κόντρα μεταξύ Νίκου Αναστασιάδη και Καίτης Κληρίδου

Κόντρα μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της θυγατέρας του Γλαύκου Κληρίδη, Καίτης Κληρίδη, έχει ξεσπάσει από χθες.

Σε γραπτή του δήλωση με την οποία απαντά στις δηλώσεις της Καίτης Κληρίδη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε λόγο για μια χωρίς ηθικούς φραγμούς προσπάθεια σπίλωσης του ονόματός του και μια καθόλα απαράδεχτη και ανυπόστατη υιοθέτηση ισχυρισμών.

Νωρίτερα σήμερα η Καίτη Κληρίδου με νέες δηλώσεις της και κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις Αναστασιάδη, ανέφερε πως, «δεν θέλω να σχολιάσω αυτά που είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξάλλου σε λίγες μέρες θα πάει σπίτι του. Εγώ θέλω να πω ότι όποιο και να είναι το αποτέλεσμα σήμερα, της εκλογικής αναμέτρησης, ο ΔΗΣΥ θα είναι εδώ ενωμένος, δυνατός».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κόντρας…συνέχεια μεταξύ Αναστασιάδη και Κληρίδου- «Αχθοφόρος ενός μεγάλου ονόματος»

13:45 – Ευχές Αρχιεπισκόπου Κύπρου για θεία ενίσχυση στον νέο ΠτΔ

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Περβολιών στην Πάφο ευχήθηκε στο νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας που εκλέγεται σήμερα την θεία ενίσχυση για να μπορέσει να υπερασπιστεί τα δίκαια αυτού του τόπου. Πρόσθεσε επίσης πως δεν αμφισβητεί την φιλοπατρία κανενός από τους δύο υποψηφίους.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Μακαριώτατος ανέφερε πως ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζει ότι θα συναντήσει πολλές δυσκολίες.

Να παρακαλέσουμε, συνέχισε, όλοι τον Θεό και να σταθούμε δίπλα του ανεξάρτητα τον ποιον ψηφίσαμε σήμερα ο καθένας, για να μπορέσει να διεκδικήσει την παραμονή του λαού μας στον τόπο του για να ζήσει σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη πολιτεία.

Το μήνυμα είπε, είναι να κρατήσει ο λαός την ηρεμία και την ψυχραιμία του και ναμπορέσει να εκλέξει και τον εκκλησιαστικό ηγέτη της Επαρχίας.

13:15 – Γ. Έφορος: 7.30 με 8.00 το τελικό αποτέλεσμα

Κανονικά επανήρχισε στη 13.00 ακριβώς μετά από διακοπή μιας ώρας, η επαναληπτική ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών Κώστας Κωνσταντίνου, εξέφρασε την εκτίμηση πως η διαδικασία έκδοσης των αποτελεσμάτων της επαναληπτικής Κυριακής, αναμένεται να ολοκληρωθεί νωρίτερα σε σχέση με τον α΄ γύρο των Εκλογών. Αυτό, όπως είπε, αφενός λόγω της ευκολότερης διαδικασίας διαλογής και καταμέτρησης των ψήφων, αφού ο αριθμός των υποψηφίων είναι κατά πολύ μικρότερος σε σχέση με την περασμένη Κυριακή και αφετέρου λόγω των βελτιωμένων καιρικών συνθηκών.

«Έτσι εκτιμούμε, πως αν όλα εξελιχθούν ομαλά, γύρω στις 7.30 μμ με 8.00 μμ θα έχουμε τα τελικά αποτελέσματα. Θα ακολουθήσει η διαδικασία επιβεβαίωσης των αποτελεσμάτων, έτσι ώστε γύρω στις 9.00 το βράδυ να έχουμε τα επίσημα τελικά αποτελέσματα», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό στις 10.00 το βράδυ αναμένεται να διεξαχθεί η τελετή ανακήρυξης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας για την επόμενη πενταετία. Ο Έφορος σημείωσε ότι απομένουν λιγότερες από πέντε ώρες για τη λήξη της ψηφοφορίας και κάλεσε ξανά όλες και όλους τους ψηφοφόρους, όπως προσέλθουν εγκαίρως στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, εντός των χρονοδιαγραμμάτων που ορίζει ο Νόμους.

13:00 –  Ψήφισε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης: Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι θα είμαστε νικητές

Μήνυμα ενότητας κι αλληλεγγύης έστειλε από το εκλογικό κέντρο όπου ψήφισε στο Γ’ Δημοτικό σχολείου Αγλαντζιάς ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης, συνοδευόμενος από την σύζυγό του, Lena Shamoun τα παιδιά του, Διομήδη κι Αθηνά και πλήθος φίλων και υποστηρικτών.

Άσκησα το εκλογικό μου δικαίωμα στην Αγλαντζιά όπου κατοικώ εδώ και 36 χρόνια, είπε ο κ. Μαυρογιάννη, εκφράζοντας την ελπίδα όλοι οι πολίτες να κάνουν το ίδιο, γιατί «η Δημοκρατία απαιτεί συμμετοχή. Δεν είναι απλώς διαδικασία, είναι η ανάληψη  από τους πολίτες του καθήκοντός τους, της ευθύνης τους για ν’ αλλάξουν τον τόπο».

«Στέλνω ένα μεγάλο μήνυμα ενότητας, ένα μεγάλο μήνυμα αλληλεγγύης, δεν είναι η ώρα για να υπάρχουν διαχωρισμοί στον τόπο μας, είναι η ώρα της ενότητας, η ώρα να γυρίσουμε σελίδα για μια νέα ενωμένη, ευρωπαϊκή Κύπρο που θα μπορέσει ν’ ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ανθρώπων της και να φτιάξει το αύριο για τα παιδιά και τα εγγόνια μας.  Καλή ψήφο σε όλους».

11:45 Ψήφισε ο Μαρίνος Σιζόπουλος – Σημαντικό η απόφαση μας να γίνει με ψυχραιμία

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος στο Γυμνάσιο Νεάπολης στη Λεμεσό.

Σε δηλώσεις του είπε μεταξύ άλλων: «Καλώ όλους τους πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό η απόφαση μας να γίνει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα και όχι με συναίσθημα. Αν είναι δυνατό να μην επιστρέψουμε στην εποχή των κοινωνικών παντοπωλείων και συσσιτίων, της φτωχοποίησης του λαού μας. Κυρίως τα θέματα των άδικων εκποιήσεων, να μην έχουμε άστεγους αλλά ένα δίχτυ προστασίας. Θα ήθελα να καυτηριάσω την απαράδεχτη δήλωση του εκπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ ο οποίος για ακόμη μια φορά εκτός των αρχών του καταστατικού χάρτη των ΗΕ μετατρέπεται σε εκπρόσωπο των τουρκικών συμφερόντων και ορέξεων. Έχουμε θέσει δημόσια την άποψη μας. Δεν γίνεται να αποδεχόμαστε τέτοια συμπεριφορά».

11:30 Ψήφισε ο Χρίστος Χρίστου: Εμείς επικεντρωνόμαστε στην επόμενη μέρα

Ψήφισε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου στο Γραφείο του Κοινοτικού Συμβουλίου Πολιτικού.

Ο κος Χρίστου σε δηλώσεις του ανέφερε: «Σήμερα οι πολίτες αποφασίζουν για το μέλλον της χώρας. Τους καλούμε όλους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Εμείς επικεντρωνόμαστε στην επόμενη μέρα όπου τα προβλήματα του κόσμου παραμένουν που καλείται η επόμενη μέρα να τα αντιμετωπίσει».

10:55 Ψήφισε ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου: Να βοηθήσουμε τους αδύναμους της κοινωνίας

Ψήφισε ο Πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου στο Λύκειο Ακροπόλεως στη Λευκωσία, συνοδευόμενος από στελέχη και μέλη της παράταξης του.

Σε δηλώσεις του εξερχόμενος του εκλογικού κέντρου έστειλε τα πρώτα του μηνύματα λέγοντας: «Θα ήθελα να καλέσω όλους να έρθουν να ψηφίσουν, για να πάρουμε εμείς την απόφαση. Οποιοσδήποτε κερδίσει τις εκλογές να δώσει σημασία στην εξάλειψη της διαφθοράς, να δώσει σημασία στις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, να δώσουμε έμφαση στο περιβάλλον και να δώσουμε έμφαση στους καλλιτέχνες. Βασικά να βοηθήσουμε τους αδύναμους αυτής της κοινωνίας».

10:25 – Ψήφισε ο Αβέρωφ Νεοφύτου: Όποιος και να κερδίσει να υπολογίζει στον ΔΗΣΥ

Στο Γυμνάσιο Ακρόπολης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου συνοδευόμενος από την σύζυγο του Μαρία Σελίπα, στελέχη και μέλη της παράταξης.

Σε δηλώσεις του ανέφερε: «Ακόμα ένα πανηγύρι για την Δημοκρατία. Να καλέσω τον κόσμο μαζικά να προσέλθει στην κάλπη. Ένα μήνυμα προς τους δύο υποψήφιούς. Οποίος και αν κερδίσει να υπολογίζει στον ΔΗΣΥ, όχι στη μοιρασιά των καρεκλών αλλά στην ανάληψη ευθύνη».

Σημείωσε ότι αύριο στις 18:00 υπάρχει σύσκεψη στον ΔΗΣΥ για την επόμενη μέρα και το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος.

10:15 – Γ. Έφορος Εκλογών: Στο 12,5% η παγκύπρια προσέλευση

Τα ποσοστά προσέλευσης μέχρι τις 10:00 το πρωί έδωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογών.

Το ποσοστό παγκύπριας προσέλευσης έφθασε το 12,5%, σε σχέση με το 11,7% του πρώτου γύρου των Προεδρικών. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό του 2018, η συμμετοχή είναι αυξημένη κατά 1,6%.

Τα ποσοστά ανά επαρχία

Λευκωσία: 13,6%

Λεμεσός: 10,6%

Αμμόχωστος: 11,7%

Λάρνακα: 13,2%

Πάφος: 14,3%

Εξωτερικό: 4,5%

10:05 – Ψήφισε η Πρόεδρος της Βουλής: Είναι μέρα ευθύνης και συνείδησης

Το εκλογικό της δικαίωμα άσκησε η Πρόεδρος της Βουλής στο Δημοτικό Σχολείο Τρούλλων.

«Να καλέσω τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες γιατί μόνο με τη ψήφο μας μπορούμε να διασφαλίσουμε το μέλλον μας».

Για την κατάσταση στον ΔΗΣΥ είπε: «Η επόμενη μέρα θα βρει τον ΔΗΣΥ ενωμένο».

Αναφορικά με τις εκλογές εντός του ΔΗΣΥ, ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει λάβει τις τελικές της αποφάσεις, ενώ για το ότι ο ΔΗΣΥ δεν έχει κάποιον υποψήφιο τόνισε ότι σήμερα αποφασίζουμε για την Κύπρο μας με συλλογικότητα και ενότητα.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την κα Δημητρίου, ο ΔΗΣΥ θα έχει Πολιτικό Γραφείο αύριο.

09:55 – Ψήφισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης: Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του κυπριακού λαού

Ψήφισε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης συνοδευόμενος από την σύζυγο και τα παιδιά του στο Α Δημοτικό Σχολείο Γεροσκήπου.

Σε δηλώσεις του εξερχόμενος του εκλογικού κέντρου δήλωσε: «Μόλις άσκησα το εκλογικό μου δικαίωμα σε μια πολύ σημαδιακή μέρα για εμένα. Ο κυπριακός λαός γνωρίζει, αντιλαμβάνεται και ξέρει πάρα πολύ καλά πιο είναι το διακύβευμα των εκλογών. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση του κυπριακού λαού. Επιθυμεί να δημιουργηθεί ελπίδα και προοπτική. Να υπάρξει μια μαζική συμμετοχή στις κάλπες. Η αποχή δεν είναι επιλογή. Πιο σημαντική η επόμενη μέρα των εκλογών, να μας βρει ενωμένους. Οι προκλήσεις δεν έχουν ούτε πολιτικό χρώμα ούτε ιδεολογική προέλευση. Να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις προσδοκίες του κυπριακού λαού. Τα προβλήματα και οι προκλήσεις θέλουν κοινές προσεγγίσεις. Να διασφαλίσουμε τη συλλογικότητα που είναι απαίτηση του κυπριακού λαού».

09:30 – Ψήφισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Ο λαός αποφασίζει και η μειοψηφία σέβεται

Το τελευταίο του εκλογικό δικαίωμα άσκησε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Νίκος Αναστασιάδης στο Λανίτειο Λύκειο Λεμεσού. Στο πλευρό του βρέθηκαν η σύζυγος του Άντρη Αναστασιάδη, τα παιδιά του, οι γαμπροί του και τα εγγόνια του.

09:10 Ψήφισε ο Νικόλας Παπαδόπουλος: Η επόμενη μέρα να μας βρει ενωμένους

Η επόμενη ημέρα πρέπει να μας βρει όλες και όλους τους Κύπριους ενωμένους στην αντιμετώπιση των προκλήσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ανδρέα, στη Λευκωσία.

08:50 – Ψήφισε ο Στέφανος Στεφάνου: Η επόμενη μέρα να μας βρει με σεβασμό και ενότητα

Οφείλουμε να αφήσουμε μια καλύτερη Κύπρο στη νέα γενιά, είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Α’ Δημοτικό Σχολείο Γερίου.

08:30 – Ψήφισε ο Μάριος Καρογιάν: Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων, νικητής πρέπει να είναι η πατρίδα

Έκκληση στους πολίτες να προσέλθουν και αυτή τη φορά στις κάλπες, γιατί «η μη συμμετοχή δεν δίνει λύσεις», απηύθυνε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης, Μάριος Καρογιάν, ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και ότι όλοι μαζί πρέπει να κερδίσουν το στοίχημα του αύριο, για διασφάλιση της σταθερότητας, της προοπτικής και της ανάπτυξης.

07:38 – Γενικός Έφορος: Καλώ όλους τους συμπολίτες μας όπως προσέλθουν στις κάλπες

Στις 7 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες σε όλη την Κύπρο για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας για ανάδειξη του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανάμεσα στους υποψήφιους Ανδρέα Μαυρογιάννη και Νίκο Χριστοδουλίδη. Δικαίωμα ψήφου έχουν 561.273 πρόσωπα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Γρ. Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους: Ισχυρά ρευστά αποθέματα για αντιμετώπιση παγκόσμιας αβεβαιότητας

Τα ισχυρά ταμειακά αποθέματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται να υποστηρίξουν την Kυβέρνηση στην αντιμετώπιση της αβεβαιότητας που παρατηρείται στην παγκόσμια οικονομία, τονίζει το Γραφείο...

Το εκλογικό πανόραμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: 20 νέοι Δήμοι, 5 ΕΟΑ και 30 Συμπλέγματα Υπηρεσιών Κοινοτήτων

Είκοσι νέοι Δήμοι, πέντε Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ), τριάντα Συμπλέγματα Υπηρεσιών Κοινοτήτων συνθέτουν τη νέα εικόνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο, που θα πάρει...

Πρόταση Αβέρωφ για κουρεμένους – Άμεση καταβολή €11.000 αντί €8.000

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου σχετικά με τη «δυνατότητα άμεσης καταβολής €11.000 ανά απώλεια €100.000, για κάθε δικαιούχο του Ταμείου...

Θ. Θεοφίλου: Από «μαύρο πρόβατο» της ΕΕ η Κύπρος αναδείχθηκε σε γέφυρα προς τη Μ. Ανατολή

Η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ στιγματισμένη ως το «μαύρο πρόβατο», λόγω της απόρριψης του σχεδίου Ανάν από την ελληνοκυπριακή κοινότητα, ένα στίγμα που ήταν...

Ανακηρύσσονται εκλεγέντες Πρόεδροι-Μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων άνευ ανθυποψηφίου

Ανακηρύσσονται σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, ως εκλεγέντες οι Πρόεδροι και τα Μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων που εξελέγησαν άνευ ανθυποψηφίου. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, μετά την ολοκλήρωση της...

Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας από Αστυνομία το Πάσχα και την Ανάσταση

Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας, με σκοπό την προστασία των πολιτών που θα διακινούνται στο οδικό δίκτυο, θα λάβει η Αστυνομία Κύπρου, όπως κάθε χρόνο,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!