23.8 C
Nicosia
Πέμπτη 2 Μάιος 2024 | 22:20

Η Γερμανία να ξανασκεφτεί τις πωλήσεις όπλων σε Τουρκία ζήτησε η Επ. Εξωτερικών

Η Γερμανία να ξανασκεφτεί τις πωλήσεις επιθετικού εξοπλισμού στην Τουρκία, ζήτησε ο Πρόεδρος της Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής, Χάρης Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια συνάντησης, την Τετάρτη, με  αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας για τις σχέσεις με Μάλτα και Κύπρο στη γερμανική Bundestag.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής απαντούσε σε ερώτηση Γερμανού βουλευτή με ποιο τρόπο θα μπορούσε να στηρίξει η Γερμανία και η ΕΕ τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Στα εισαγωγικά του σχόλια ο κ. Γεωργιάδης ενημέρωσε τους Γερμανούς ομολόγους του για την αρνητική στάση της Τουρκίας στην επίλυση του Κυπριακού, καθώς και για την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδ,η για διορισμό προσωπικότητας από την ΕΕ που θα βοηθήσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Φλόριαν Στράσσε ρώτησε πώς θα μπορούσε η ΕΕ και η Γερμανία να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι, μεταξύ άλλων, η Γερμανία θα μπορούσε να ξανασκεφτεί την πώληση επιθετικού εξοπλισμού προς την Τουρκία. «Συγκεκριμένα τα υποβρύχια, ένα εξόχως επιθετικό όπλο, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αμφισβήτηση της διεθνώς αναγνωρισμένης ΑΟΖ της Κύπρου και των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι και τουρκικά drones, που βασίζονται και σε γερμανική τεχνολογία, πραγματοποιούν κάθε μήνα εικονικές επιθέσεις προς την Κύπρο.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, η βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστίνα Ερωτοκρίτου, σημείωσε ότι ζητούμε η ΕΕ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στη διαδικασία λύσης του κυπριακού, όχι για να αντικαταστήσει τον ΟΗΕ, αλλά να υποβοηθήσει την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών. Η κ. Ερωτοκρίτου αναφέρθηκε επίσης στην εξωτερική πτυχή του Κυπριακού, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρχει σταθερή θέση από την ΕΕ και τους εταίρους ότι δεν χωρά σε ευρωπαϊκό κράτος το 2023 η οποιαδήποτε εγγύηση τρίτου κράτους για εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν χωρεί οποιαδήποτε παρουσία ξένων στρατευμάτων κατά τη λύση και μετά τη λύση του Κυπριακού.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, σημείωσε επίσης ότι ζητούμε από την ΕΕ και τα κράτη μέλη να τηρούν την ίδια στάση αρχής που τηρούμε εμείς έναντι σε κάθε παραβίαση διεθνούς δικαίου, πόσο μάλλον για μια χώρα όπως η Κύπρος, που είναι ισότιμο κράτος μέλος στην ΕΕ.

Ο ανεξάρτητος σοσιαλιστής βουλευτής, Κωστής Ευσταθίου, ανέφερε ότι  Γερμανία, ως μεγάλη χώρα της ΕΕ, να κάνει το ένα δέκατο για την Κύπρο, από ό,τι κάνει για την Ουκρανία. «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν έχει καμία διαφορά με την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο», ανέφερε.

Ρωσικές κυρώσεις, ενεργειακή αυτονομία

Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή των Πρασίνων, Φιλίζ Πολάτ, για την πορεία απεξάρτησης της Κύπρου από τη Ρωσία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών σημείωσε ότι η Κύπρος είχε μηδενική εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σημειώνοντας ότι η Κύπρος μπορεί να συμβάλει στην απεξάρτηση και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της ΕΕ, επειδή το φυσικό αέριο της Αν. Μεσογείου και οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης ΑΠΕ και καλωδιακής σύνδεσης με την ηπειρωτική Ευρώπη μπορούν να συμβάλουν στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και την απεξάρτηση από τη Ρωσία.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Κύπρος δεν είχε ποτέ σχέση αγοραστή σε σχέση με τη Ρωσία, αλλά πωλητή. «Δεν στέλλαμε πολύτιμο συνάλλαγμα στα ταμεία της Μόσχας, λαμβάναμε συνάλλαγμα», μέσω του τουρισμού, και της παροχής τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ανέφερε. Τόνισε ότι όλες οι οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία έχουν τερματιστεί με την έναρξη της ρωσικής εισβολής. «Όλα αυτά τα πράξαμε χωρίς δισταγμό, παρά το ότι εμείς παίρναμε εισόδημα από τη Ρωσία. Τερματίσαμε όλες τις σχέσεις αμέσως, λόγω της ξεκάθαρης στάσης αρχής που τηρούμε ενάντια σε κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας ότι η εφαρμογή των κυρώσεων είναι απόλυτη, ενώ ανέφερε ότι δεσμεύτηκαν περιουσιακά στοιχεία €2,5 δισ.

Εξάλλου, στον εισαγωγικό του χαιρετισμό, ο κ. Γεωργιάδης είχε αναφέρει ότι η νέα κυβέρνηση εξακολουθεί με τρόπο απόλυτο να στηρίζει και να εφαρμόζει τις κοινές πολιτικές που έχουν στόχο να αντιμετωπίσουν τη ρωσική επιθετικότητα, εφαρμόζοντας τις κυρώσεις και στηρίζοντας την κοινή πολιτική.

Στο θέμα της ενεργειακής αυτονομίας της ΕΕ, η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Στράσσε για τους τομείς οικονομικής συνεργασίας που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περαιτέρω ανάμεσα στις δύο χώρες, ανέφερε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε πολύ σημαντική γεωγραφική θέση που της προσδίδει οικονομικά πλεονεκτήματα και έχει καλλιεργήσει διαχρονικά πολύ καλές σχέσεις με όλα τα κράτη της περιοχής, πλην της Τουρκίας. Σημείωσε ότι η Κύπρος περιβάλλεται από φιλικά προς την Κύπρο και την ΕΕ κράτη, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να παραγάγουν πράσινη ενέργεια σε τεράστιες ποσότητες. Η Κύπρος, ως το ευρωπαϊκό έδαφος πλησιέστερα γεωγραφικά σε αυτές τις χώρες, μπορεί να αποτελέσει το πρώτο σημείο εισόδου ή αποθήκευσης προς την ΕΕ πράσινης ενέργειας, ανέφερε.

Μεταναστευτικό

Η Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας, Derya Türk-Nachbaur, στα εισαγωγικά της σχόλια ανέφερε ότι η Γερμανία στηρίζει τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου για το άσυλο, κάνοντας τη διαπίστωση ότι η Κύπρος υποφέρει με τον φόρτο που φέρει. «Όλες οι χώρες της ΕΕ οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους», σημείωσε.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, σημειώνοντας ότι το μεταναστευτικό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, μετά το Κυπριακό. Επεσήμανε ότι οι μεγάλες ροές προς την Κύπρο οφείλονται στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία, ενώ ανέφερε ότι πάνω από 90% των αιτητών δεν είναι τελικά δικαιούχοι ασύλου. Ο κ. Παντελίδης ζήτησε τη βοήθεια της Γερμανίας και της ΕΕ για να υπάρξουν συμφωνίες επαναπατρισμού ανάμεσα στην ΕΕ και τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι αιτητές ασύλου, με δεδομένο ότι η Κύπρος δεν μπορεί μόνη της να πετύχει αυτές τις συμφωνίες για επανεισδοχή στις χώρες προέλευσης.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, ρώτησε τους Γερμανούς ομολόγους της αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της γερμανικής νομοθεσίας για το μεταναστευτικό.

Κενάν Αγιάζ

Η κ. Νικολάου έθεσε και το ζήτημα της έκδοσης του Κούρδου ακτιβιστή Κενάν Αγιάζ, ο οποίος συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Λάρνακας στις 15 Μαρτίου έπειτα από αίτημα της Γερμανίας. Η κ. Νικολάου σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να υιοθετήσει την πολιτική της Τουρκίας για το ποιος είναι τρομοκράτης. Ανέφερε ότι ως κόμμα έχουν κάνει διαβήματα και έχουν κατεβεί στον δρόμο και ζήτησε πληροφορίες για το πώς θα χειριστεί η Γερμανία αυτή την περίπτωση, αποκαλώντας την Τουρκία ως τον μεγαλύτερο τρομοκράτη της περιοχής.

Στην ερώτηση της κ. Νικολάου απάντησε η Πρέσβειρα της Γερμανίας στην Κύπρο, Anke Schlimm, λέγοντας ότι παρακολουθούν την υπόθεση, ενώ ανέφερε ότι πρόκειται για περίπτωση που έχει να κάνει με το επίπεδο των δικαστηρίων. Εντάσσεται στο πλαίσιο ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης εντός της ΕΕ, άρα το δικαστήριο που εκδίδει το ένταλμα θα δικάσει την υπόθεση. Αφού η Γερμανία εκδίδει το ένταλμα για εγκληματικές πράξεις για αυτό το άτομο, θα δικάσει την υπόθεση, ανέφερε, σημειώνοντας ότι η Γερμανία έχει δώσει εγγυήσεις ότι το άτομο αυτό δεν πρόκειται να εκδοθεί σε τρίτη χώρα.

Νωρίτερα, η γερμανική αποστολή συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, ενώ ακολούθησε γεύμα με βουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών, κατά το οποίο συνεχίστηκε η συζήτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Προβλήματα στη νότια Αγγλία από καταιγίδα με κεραυνούς

Νύχτα βαριάς και πολύ σφοδρής βροχόπτωσης που συνοδεύτηκε από πολλούς κεραυνούς ήταν η χθεσινή στη νότια Αγγλία, με αποτέλεσμα την πρόκληση μιας σειράς προβλημάτων. Μεταξύ...

Νονός βίαζε το βαφτιστήρι του επί 3 χρόνια στο Ηράκλειο – Σε σοκ οι γονείς του θύματος

Μία πολύ σοβαρή καταγγελία που έχει προκαλέσει σοκ στην τοπική κοινωνία της Κρήτης, βλέπει το φως της δημοσιότητας. Ένας 18χρονος κατήγγειλε τον νονό του ότι τον...

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

Το Ιράν ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος προσώπων και οντοτήτων σε ΗΠΑ και Βρετανία για την υποστήριξή τους προς το Ισραήλ στον πόλεμο με τη...

Οι δυνατότητες που έχουν τα σκυλιά Κ-9 παρουσιάστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές

Με αφορμή την αποφοίτηση των νέων δεσμοφυλάκων-χειριστών ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών (Κ-9), παρουσιάστηκε το προηγούμενο Σάββατο η δράση και οι δυνατότητες που έχουν τα συγκεκριμένα...

Θεσσαλονίκη: Διαπληκτίστηκαν και τον χτύπησε με σιδηρολοστό στο κεφάλι

Άγριος καυγάς μεταξύ δύο ατόμων συνέβη στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών, στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, το περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης και συγκεκριμένα...

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης 1 δισ. στον Λίβανο η Πρόεδρος της Κομισιόν

«Ο Λίβανος και ο λαός του μπορούν να υπολογίζουν στη διαρκή στήριξη της ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι στην ευχάριστη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!