18.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 18:59

Ηλιάδης: Πρόσκληση στα κόμματα για μια ενωτική υποψηφιότητα και κυβέρνηση ευρείας αποδοχής

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Μάριος Ηλιάδης, έστειλε επιστολή-πρόσκληση σε κόμματα και υποψηφίους για συνένωση των δυνάμεων που παραμένουν προσηλωμένες στη συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού γύρω από μία ενωτική υποψηφιότητα, η οποία θα δεσμευτεί από τώρα στη συγκρότηση μίας Κυβέρνησης ευρύτατης αποδοχής και συλλογικής ευθύνης.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, στο κτήριο της ΕΤΥΚ, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι έχει στείλει την εν λόγω ανοικτή επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου, τον Πρόεδρο των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου και τους συνυποψήφιους του, Ανδρέα Μαυρογιάννη, Αχιλλέα Δημητριάδη, Κωνσταντίνο Χριστοφίδη και Χριστόδουλο Πρωτοπαπά. Σημείωσε ότι, την απέστειλε επίσης και προς τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και υποψήφιο Πρόεδρο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Στόχος της επιστολής, όπως ανέφερε, είναι να καλέσει τις δυνάμεις που παραμένουν πιστά προσηλωμένες στη συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού, όπως αντιδράσουν ενωμένες, μπροστά στον ορατό κίνδυνο να αναλάβει την εξουσία του τόπου το αντι-ομοσπονδιακό μέτωπο, ενώ κάνει λόγο για «παραμερισμό ακόμα και τώρα των μεμονωμένων υποψηφιοτήτων μας».

Ο κ. Ηλιάδης κατά τη διάρκεια της διάσκεψης Τύπου παρουσίασε σειρά δράσεων που ανέλαβε το τελευταίο χρονικό διάστημα, με στόχο «την ανατροπή του δυσοίωνου, εκλογικού αποτελέσματος, όπως αυτό καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις».

Είπε ότι όλοι όσοι πιστεύουν ότι η μόνη ασφαλής βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και ότι μόνο μέσω μίας τέτοιας λύσης «μπορούμε να αποτρέψουμε τον ορατό κίνδυνο διχοτόμησης της πατρίδας μας, βαδίζουμε προς τις εκλογές διασπασμένοι και κατατεμαχισμένοι».

Ο κ. Ηλιάδης είπε ότι μπροστά σε αυτά τα δεδομένα «έχουμε έστω και τώρα ιστορικό χρέος και ευθύνη να αντιδράσουμε ενωμένοι» και γι’ αυτό σε αυτό το πνεύμα έχει συντάξει και αποστείλει προς όλα τα κόμματα και υποψήφιους που κινούνται σε αυτό το τόξο μία ύστατη ανοικτή επιστολή-πρόσκληση.

Ερωτηθείς για το εάν αυτή η πρωτοβουλία αποσκοπεί σε συνεργασίες που θα μπορούσαν να γίνουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η Κυβέρνηση που θα προκύψει να είναι σε θέση να διαχειριστεί το εθνικό πρόβλημα, το οποίο παρά το ότι δεν καταγράφεται ψηλά στις δημοσκοπήσεις ως θέμα που απασχολεί την κοινωνία, για τον κ. Ηλιάδη είναι υπαρξιακό πρόβλημα. «Η Κύπρος κινδυνεύει και το γνωρίζουμε όλοι αυτό και δεν είναι εποχή για φιλοδοξίες του ενός και του άλλου», είπε.

Σε ερώτηση για το εάν προτίθεται να αποχωρήσει από την κούρσα των προεδρικών εκλογών σε περίπτωση που εξασφαλίσει την δέσμευση για υλοποίηση των προτάσεων και του οράματός του, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι είναι έτοιμος να αποχωρήσει νοουμένου ότι επιτυγχάνεται αυτού του είδους η συνεργασία που οδηγεί σε νίκη στις προεδρικές εκλογές.

Μιλώντας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι έχει γίνει ένα βήμα προς τα εμπρός με τη συγκρότηση της Αρχής κατά της διαφθοράς και γνωρίζοντας τους ανθρώπους που κλήθηκαν να υπηρετήσουν αυτή την επιτροπή «έχω την ελπίδα και την προσδοκία ότι θα ανταποκριθούν οπωσδήποτε στην ψηλή αποστολή που τους έχει ανατεθεί».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αυτό δεν αρκεί και είπε ότι για να καταπολεμηθεί αυτό το φαινόμενο, πρέπει οι άνθρωποι που θα κληθούν να υπηρετήσουν τα κοινά να μην έχουν στόχο ούτε τον πλουτισμό ούτε την άσκηση της εξουσίας χάριν της εξουσίας.

ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμπόδιο στα ανθρώπινα δικαιώματα

Η διαίρεση της Κύπρου συνεχίζει να εμποδίζει την πλήρη απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλα τα άτομα σε ολόκληρο το νησί, αναφέρεται στην ετήσια...

Στις 10 Μαΐου η απόφαση του Δικαστηρίου για τον θάνατο Θ. Νικολάου

Με τις αγορεύσεις Νομικής Υπηρεσίας και των δικηγόρων οικογένειας, ολοκληρώθηκε σήμερα η διαδικασία της θανατικής ανάκρισης για τα αίτια θανάτου του 26χρονου εθνοφρουρού Θανάση...

Υφυπουργός Ναυτιλίας: Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων

Ο στόλος των εγγεγραμμένων υπό κυπριακή σημαία ποντοπόρων πλοίων, έχει παρουσιάσει σημαντική αύξηση της τάξεως του 5,5% ή κατά περίπου 1,1 εκ. τόνους, τους τελευταίους...

Έρευνα: Απογοήτευση και θυμός των πολιτών στην Ελλάδα

Σαφές κοινωνικό υπόβαθρο έχει το άκρως τεταμένο πολιτικό σκηνικό καθώς όπως δείχνουν οι ποιοτικές μετρήσεις τα συναισθήματα των πολιτών δεν είναι καθόλου χαρωπά. Το ΙΝ...

Πότε διαλύεται πιο εύκολα ένας γάμος;

Ο γάμος και η ηλικία των ατόμων κατά τον γάμο έχουν σημαντική επίδραση στην ποιότητα της σχέσης και τη διάρκειά της, σύμφωνα με επιστημονικές...

Αντί για κούρεμα, κατέληξε να κοιμάται… 3 ώρες

Ένας καλόκαρδος κουρέας δημοσίευσε ένα viral βίντεο στο TikTok με το πώς αυτός και οι συνάδελφοί του άφησαν έναν εξαντλημένο πελάτη τους να κοιμηθεί...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!