17.9 C
Nicosia
Σάββατο 20 Απρίλιος 2024 | 1:08

Ηλεκτρονική Δικαιοσύνη και Οικογενειακό Δίκαιο στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής

Προχωρά η διαδικασία της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης και εντός των επόμενων μηνών αναμένεται να υπάρξουν απτά αποτελέσματα. Το θέμα συζητήθηκε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, η οποία συζήτησε παράλληλα και τα νομοσχέδια για το οικογενειακό δίκαιο, τα οποία έχουν ως επίκεντρο τα παιδιά.

Σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Δημητρίου είπε πως σήμερα συζήτησαν, με αφορμή το Νόμο που ανέπεμψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την πρόοδο που στοχεύεται να επιφέρουν στο δικαστικό σύστημα.

Όπως είπε, στην παρουσία του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκου Κόκκινου, τα μέλη της Επιτροπής ενημερώθηκαν για το πώς προχωρά η διαδικασία της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης. Επίσης, ενημερώθηκαν για την πιλοτική λειτουργία του ενδιάμεσου σταδίου, του λεγόμενου ijustice, πριν προχωρήσει η διαδικασία στο ejustice.

Όπως σημείωσε, διαπιστώθηκε η θέληση όλων των εμπλεκομένων, του δικαστικού και δικηγορικού κόσμου, καθώς και της Πολιτείας, για να υλοποιηθεί ο στόχος της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης. «Είναι κρίμα να βλέπουμε σήμερα, το 2021, τις εικόνες των δικηγόρων να κολλούν με το σάλιο τους τα χαρτόσημα. Επιτέλους ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά», είπε.

Ερωτηθείς τι αφορά ακριβώς η ηλεκτρονική δικαιοσύνη, ο κ. Δημητρίου είπε πως σε πρώτο στάδιο αφορά την καταχώρηση των εγγράφων, ενώ συζητείται και τι θα γίνει με τις υποθέσεις που οι φάκελοι τους δεν είναι ψηφιοποιημένοι καθώς και για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να γίνει αυτή η ψηφιοποίηση. «Όλα αυτά βεβαίως, δεδομένης της καλής θέλησης όλων, είμαστε βέβαιοι ότι τους επόμενους μήνες θα δούμε αισθητή διαφορά στο θέμα της δικαιοσύνης», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση ποια ενημέρωση είχαν από τον Υφυπουργό Καινοτομίας για την πρόοδο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, είπε πως τους ενημέρωσε για τις συνεχείς συσκέψεις που πραγματοποιούν με το Πρωτοκολλητείο, με τον δικηγορικό και δικαστικό κόσμο, καθώς και για τα ζητήματα που είχαν προκύψει και λύθηκαν στην πιλοτική εφαρμογή του ijustice. Πρόσθεσε πως για αυτό είναι αισιόδοξος ότι θα εφαρμοστεί καθολικά το σύστημα ηλεκτρονικής δικαιοσύνης το οποίο θα επιφέρει απτά αποτελέσματα.

Οικογενειακό Δίκαιο

Ο κ. Δημητρίου ανέφερε στη συνέχεια πως σήμερα στην Επιτροπή Νομικών συζήτησαν τα νομοσχέδια που αφορούν το οικογενειακό δίκαιο. Στόχος είναι να έχουμε μια δικαιοσύνη που θα βάζει μπροστά το συμφέρον του παιδιού, είπε, και σημείωσε την σημαντική προεργασία που έχει γίνει από τον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέχρι τη λήξη της παρούσας Βουλής θα τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας νομοσχέδια που θα βοηθήσουν τα παιδιά. «Να έχουμε το νου μας στα παιδιά μας», είπε.

Σε ερώτηση τι προνοούν τα νομοσχέδια, ο κ. Δημητρίου είπε πως η βασική φιλοσοφία της προσέγγισης είναι να υπάρχει εξίσου ευθύνη των γονέων για τα παιδιά τους, είτε είναι διαζευγμένοι είτε εν διαστάσει. Είναι η ώρα να μιλάμε όχι ως πατέρες και ως μητέρες αλλά ως γονείς», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζημιές την Παρασκευή στο ΧΑΚ που εβδομαδιαία έχασε 0.94%

Ζημιές κατέγραψε στη σημερινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καταγράφοντας και σε εβδομαδιαία βάση απώλειες σε ποσοστό 0,94% ή 1,37...

Άνοιξε τις πύλες της η Travel Expo Cyprus με 45 εκθέτες- Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό

Την αισιοδοξία του ότι παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή οι επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις φέτος θα ανέλθουν στα αντίστοιχα επίπεδα με την περσινή...

Η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων το1961

Αποτυχημένη εισβολή, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 1961 στον Κόλπο των Χοίρων (Bahia de los Cochinos), στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, από περίπου 1.500 εξόριστους κουβανούς...

Σουηδία: Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες – Η αστυνομία πυροβόλησε έναν άνδρα για το περιστατικό

Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες στην πόλη Βεστερός της Σουηδίας, με την αστυνομία να ανοίγει πυρ σε βάρος ενός άνδρα που σχετίζεται με το περιστατικό. Στο...

Νάπολη: Πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι – 30 ελαφρά τραυματίες, σε σοβαρότερη κατάσταση μία γυναίκα

Σε προβλήτα στο λιμάνι της Νάπολης, στην Ιταλία, προσέκρουσε φέρι μποτ προερχόμενο από νησί του Κάπρι, σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι. Βάσει των έως τώρα πληροφοριών, περίπου 30...

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Το μήνυμα της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία αλλά όχι με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς δεν θα οδηγούσαν πουθενά, δήλωσε ο Ρώσος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!