25.8 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 12:49

Επίσκεψη Κόμπου στο Μπου Ντάμπι για επαφές

Στο Άμπου Ντάμπι μεταβαίνει τη Δευτέρα ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, στο πλαίσιο των επισκέψεών του σε ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία, κατά τις οποίες θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, καθώς και περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Κόμπος μεταβαίνει πρώτα στο Άμπου Ντάμπι, όπου σήμερα θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση και διευρυμένες διαβουλεύσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Abdullah Bin Zayed Al Nahyan.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν, μεταξύ άλλων, θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων Κύπρου–ΗΑΕ, το Κυπριακό, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την περιοχή του Κόλπου, η περιφερειακή συνεργασία και ασφάλεια, καθώς και οι σχέσεις ΕΕ-ΗΑΕ.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, όπου την Τρίτη θα συναντηθεί με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Πρίγκιπα Faisal bin Farhan Al Saud και θα ακολουθήσουν διευρυμένες διαβουλεύσεις.

Οι συζητήσεις αναμένεται να εστιάσουν στην περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας Κύπρου–Σαουδικής Αραβίας, το Κυπριακό, τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, καθώς και στις σχέσεις της ΕΕ με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Ακολούθως, ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Ριάντ, όπου την Πέμπτη θα συμμετάσχει στις εργασίες της Υπουργικής Συνάντησης του Διεθνούς Συνασπισμού κατά του Daesh/ISIS, που συνδιοργανώνεται από τον Υπουργό Εξωτερικών του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, με βασικό αντικείμενο τον συντονισμό των διεθνών προσπαθειών για καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Στο περιθώριο της συνάντησης του Διεθνούς Συνασπισμού κατά του Daesh/ISIS, ο Δρ Κόμπος αναμένεται να έχει επαφές με ομολόγους του, κατά τις οποίες θα έχει την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων σε σχέση με τις προοπτικές συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου.

Γκότσης: Άμεση προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής ο Αραβικός Κόλπος

Η περιοχή του Αραβικού Κόλπου αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την εξωτερική μας πολιτική, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Γκότσης.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στον Αραβικό Κόλπο, μια περιοχή άμεσης προτεραιότητας για την εξωτερική μας πολιτική, είπε ο κ. Γκότσης.

Ανέφερε ακόμη πως οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Σαουδικής Αραβίας κατά την τελευταία πενταετία αναπτύσσονται στο υψηλότερο επίπεδο πολιτικού διαλόγου, δίνοντας νέα ώθηση και προοπτική για περαιτέρω εμβάθυνση και επέκταση της συνεργασίας των δυο χωρών σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Στις 11 Μαρτίου είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο ο Υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, κατά την οποία υπεγράφη Πλαίσιο Προγράμματος Συνεργασίας στον τομέα των Επενδύσεων.

Ο Σαουδάραβας Υπουργός Επενδύσεων ήταν ο πρώτος ξένος αξιωματούχος με τον οποίο συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ενώ μεταφέρθηκε και η επιθυμία του Διαδόχου του Θρόνου να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών είπε επίσης πως η επίσκεψη του κ. Κόμπου στον Αραβικό Κόλπο πραγματοποιείται λίγες εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΑΕ, Σείχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan, στην Κύπρο για να συγχαρεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Υπενθύμισε, εξάλλου, πως κατά την επίσκεψη πέρσι του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για συμμετοχή στο Dubai Expo, υπεγράφη η Κοινή Διακήρυξη για την Εγκαθίδρυση Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Συνεργασίας, η οποία περιλαμβάνει επτά τομείς της διευρυνόμενης διμερούς σχέσης, μεταξύ αυτών και η ενέργεια.

Σημειώνεται πως η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών πραγματοποιείται σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία η Σαουδική Αραβία βρίσκεται στο επίκεντρο σημαντικών αλλαγών στην περιοχή, αναβαθμίζοντας το κύρος και τον γεωπολιτικό και οικονομικό της ρόλο μετά και την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεών της με το Ιράν, η οποία οδήγησε σε σειρά ευκαιριών για αποκλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων, ιδιαίτερα στην Υεμένη, στη Συρία και στο Ιράκ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Δημήτρης Κόκοτας: Υπέστη έμφραγμα – Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του

Σε κρίσιμη κατάσταση μετά το έμφραγμα που υπέστη νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς, ο Δημήτρης Κόκοτας. Χθες το απόγευμα, ο γνωστός καλλιτέχνης...

Ένοχη η 35χρονη μητέρα για τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας – Θα ασκήσει έφεση

Ομόφωνα ένοχη έκρινε το μεικτό ορκωτό δικαστήριο της Αθήνας την 35χρονη κατηγορούμενη από την Πάτρα για την απόπειρα ανθρωποκτονίας  και για την δολοφονία της...

Αναλαμβάνει πρέσβης στο Λονδίνο ο Κυριάκος Κούρος

Στο Λονδίνο ως Πρέσβης της Κύπρου στη Βρετανία αναλαμβάνει καθήκοντα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Κυριάκος Κούρος. Αποκλειστικές πληροφορίες του nomisma αναφέρουν...

Τουρκία: Αντίστροφη μέτρηση για τις δημοτικές εκλογές – «Κεφάλι» Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Οι Τούρκοι ψηφοφόροι προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες για τις δημοτικές εκλογές, μια ψηφοφορία για την οποία ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι...

Διπλός σεισμός 5,7 και 4,3 Ρίχτερ ανοικτά της Ηλείας – Τι δηλώνουν οι σεισμολόγοι

Δύο απανωτοί σεισμοί μεγέθους 5,7 Ρίχτερ και 4,3 Ρίχτερ σημειώθηκαν σε θαλάσσιο χώρο ανοικτά της Ηλείας και της Μεσσηνίας, σύμφωνα με αναθεωρημένη εκτίμηση του...

Ο Γκουτέρες κάλεσε τον Τατάρ στη Νέα Υόρκη;

Για πρόσκληση από πλευράς Γκουτέρες προς τον Ερσίν Τατάρ κάνει λόγο ο τουρκοκυπριακός τύπος, με τα δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι η συνάντηση αναμένεται να...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!