16.9 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 4:39

Επίθεση ΥΠΟΙΚ σε Μαυρογιάννη για οικονομία: Υιοθετεί καταστροφικές πολιτικές

Επίθεση προς τον ανεξάρτητο υποψήφιο Ανδρέα Μαυρογιάννη έκανε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, με φόντο τις προτάσεις του για την οικονομία.

Τον επικρίνει για λαϊκισμό που κτύπησε κόκκινο, λέγοντας ότι οι συνταγές που προτείνει οδήγησαν στην κρίση του 2013 και θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε νέα.

Σε γραπτή δήλωση ο ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι ο κ. Μαυρογιάννης υιοθετεί χωρίς κανένα ενδοιασμό τις καταστροφικές πολιτικές που του επιβάλλει το κόμμα που έφερε την οικονομική καταστροφή.

Τον επικρίνει ότι υπόσχεται αφειδώλευτα αύξηση επιδομάτων, επιδοτήσεων και μείωση φόρων, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία κοστολόγηση και ούτε εξηγεί από πού θα εξευρεθούν οι πόροι, τις επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά και την επίπτωση στις αξιολογήσεις της χώρας.

“Με αναπόφευκτο αποτέλεσμα τη δημιουργία δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αύξηση του δημοσίου χρέους και υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας, επαναφέροντας στις μνήμες μας τα γεγονότα του 2011 και της Μνημονιακής Περιόδου”, αναφέρει.

Σε ό,τι αφορά την κατάργηση της αναλογιστικής μείωσης του 12% σε αυτούς που αφυπηρετούν πρόωρα, αναφέρει ότι είναι μέτρο που προώθησε και θεσμοθέτησε η κυβέρνηση ΑΚΕΛ με Υπουργό Εργασίας την Σωτηρούλα Χαραλάμπους, το οποίο στην ουσία θα μειώνει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στο 63ο έτος από το 65ο έτος, αγνοώντας ότι αυτό θα δημιουργήσει τεράστια τρύπα στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θέτοντας σε κίνδυνο τη μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση από το 1960, παραγνωρίζοντας ότι θα τεθούν σε κίνδυνο συντάξεις των ευάλωτων συμπολιτών μας.

Προσθέτει ότι “αναλογιστικά θα οδηγηθούμε αυτόματα στην αύξηση των εισφορών επιβαρύνοντας τους εργαζομένους προς όφελος των συνταξιούχων, επιβαρύνοντας την οικονομία εφόσον θα αυξήσει το κόστος εργοδότησης με αποτέλεσμα τη μείωση των θέσεων εργασίας και αύξηση της ανεργίας”.

Ο κ. Πετρίδης λέει ότι η κυβέρνηση προτείνει ολιστική αναδιαμόρφωση του συστήματος συντάξεων, με αναλογιστικό τρόπο, βιώσιμο και θεσμοθέτηση του δεύτερου πυλώνα και στον ιδιωτικό τομέα.

Για την υπόσχεση για επανασύσταση του Συνεργατισμού, ο ΥΠΟΙΚ αναφέρει πως ο κ. Μαυρογιάννης δεν αναφέρει από πού θα εξευρεθούν τα δισεκατομμύρια που χρειάζονται για κεφάλαια ή το πλάνο λειτουργίας, “εκτός εάν εννοεί ότι θα τα καλύψει το κράτος, ο φορολογούμενος πολίτης, για να δανείζονται ανεξέλεγκτα οι στρατηγικοί κακοπληρωτές εις βάρος του κράτους και του φορολογούμενου πολίτη με συνεπακόλουθη αύξηση του δημοσίου χρέους και του δημοσιονομικού ελλείμματος”.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, η αιτιολόγησή του για την ανάγκη σύστασης του στηρίζεται στη λογική των «εύκολων δανείων» και τον επικρίνει ότι αγνοεί τα ευρωπαϊκά δεδομένα, τις σύγχρονες αυστηρές εποπτικές απαιτήσεις και παραπέμπει στις δεκαετίες ανεξέλεγκτου δανεισμού και ανεπαρκούς εποπτείας που στοίχισαν στον φορολογούμενο μερικά δισεκατομμύρια ζημιών, οδηγώντας και σε αύξηση του δημόσιου χρέους.

Για την κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, ο Υπουργός αναφέρει ότι μια τέτοια πρόταση αντιβαίνει την ευρωπαϊκή Νομοθεσία και δεν είναι εφικτή πρόταση που και η Γερμανία απαίτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά απορρίφθηκε.

“Ισχυρίζεται ότι έχει το «μαγικό ραβδί» να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της αύξησης των επιτοκίων και είναι ενδεχομένως ο μόνος πολιτικός στην Ευρώπη που θέλει και μπορεί να αντιστρέψει τις πολιτικές των Ευρωπαϊκών Νομισματικών Αρχών και αγνοεί τους οικονομικούς λόγους που ακολουθείται αυτή η πολιτική όπως η μείωση του πληθωρισμού και συγκράτηση των τιμών”, αναφέρει.

Ο ΥΠΟΙΚ προσθέτει ότι είναι εμφανές πως τόσο ο κ. Μαυρογιάννης όσο και το ΑΚΕΛ “δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι οικονομικές πολιτικές που ακολούθησαν κατά την πενταετία 2008-2012 ήταν λανθασμένες και οδήγησαν τον τόπο στην οικονομική καταστροφή και θέλουν να τις επαναλάβουν”.

Προσθέτει ότι ο κ. Μαυρογιάννης και το ΑΚΕΛ “είτε μας εμπαίζουν, είτε δεν έμαθαν τίποτα όσον αφορά την οικονομική πολιτική, παραμένοντας αγκυλωμένοι σε παρωχημένους και αποτυχημένους ιδεολογικούς δογματισμούς, που στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούν ένα μαύρο παρελθόν”.

“Οι συνταγές που προτείνουν είναι αυτές που οδήγησαν στην κρίση του 2013, και θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια τόσο σε μια νέα δημοσιονομική αλλά και μια νέα τραπεζική κρίση οδηγώντας σε χρεοκοπίες, απώλειες εισοδημάτων και αύξηση της ανεργίας”, καταλήγει ο κ. Πετρίδης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μητσοτάκης: Είναι σαφές ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων σχετίζεται με το κυπριακό

Στις 13 Μαΐου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός, κατά τις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Όπως είπε...

Θα επιτρέπεαι η υποβολή αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% ακόμα και εντός ενός έτους από την απόκτηση της κατοικίας

Εντός ενός χρόνου από την απόκτηση κατοικίας θα επιτρέπεται πλέον σε δικαιούχους να υποβάλουν αίτηση για να επωφελούνται του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5%, με...

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Τουρκία – Αναφορές για ζημιές σε κτίρια

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην βορειοανατολική Τουρκία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την AFAD που επικαλείται το Reuters, το επίκεντρο...

Κόμπος: Πετύχαμε σύνδεση του κυπριακού με ευρωτουρκικά – Στην ‘Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα

Ικανοποίηση εκφράζει η Λευκωσία για τα χθεσινοβραδινά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας και θεωρεί ότι είναι πλέον στην πλευρά...

Άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο

Άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε κέρδη σε ποσοστό 1,51%, κλείνοντας στις 145,23 μονάδες. Άνοδο 1,53% παρουσίασε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 88,15 μονάδες. Ο...

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν μετά την επίθεση σε βάρος του Ισραήλ

Μια σειρά σαρωτικών κυρώσεων κατά ηγετών και οντοτήρων που συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, το υπουργείο Άμυνας της Τεχεράνης...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!