28.7 C
Nicosia
Τρίτη 30 Απρίλιος 2024 | 18:05

Εξετάζει ενδεχόμενο προσφυγής στο Ανώτατο για παύση του Γενικού Ελεγκτή ο Γενικός Εισαγγελέας – Η απάντηση του Οδυσσέα

Το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για παύση του Γενικού Ελεγκτή δήλωσσε πως θα εξετάσει ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, σε περίπτωση που η Αρχή Κατά της Διαφθοράς απορρίψει τις κατηγορίες για διαφθορά του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα που έχει διαβιβάσει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση και στην εκπομπή “Προκλήσεις”, ο κύριος Σαββίδης κάλεσε τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να περιοριστεί στις συνταγματικές αρμοδιότητες του.

Ο Γενικός Εισαγγελέας διερωτήθηκε αν είναι αποστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να κάνει τον ταχυδρόμο, όπως είπε, καταγγελιών.

Τόνισε ότι, από τη στιγμή που κάποιος επιλέγει να στείλει καταγγελίες στην Αρχή Κατά της Διαφθοράς, έχει την ευθύνη των ισχυρισμών που στηρίζουν την καταγγελία.

Ο Οδυσσέα Μιχαηλίδης απάντησε με ανάρτηση του στο Twitter.

Συγκεκριμένα, έγραψε «Στην Αρχή κατά της Διαφθοράς (ΑΚΔ) διαβιβάσαμε έξι υποθέσεις γιατί θεωρήσαμε ότι υπάρχουν θέματα προς διερεύνηση από την ΑΚΔ. Εξακολουθούμε να έχουμε την άποψη αυτή.

Τονίσαμε ταυτόχρονα κατ’ επανάληψη ότι, με τη διαβίβαση αυτή, ουδεμία κατηγορία διατυπώνουμε εναντίον οποιουδήποτε προσώπου.

Οι έξι αυτές υποθέσεις αφορούν:

– η μία το μαύρο βαν και θέματα δημοσίων συμβάσεων,
– η μία αναστολή ποινικής δίωξης σχετικά με φορολογικά θέματα,
– η μία απόσυρση από το δικαστήριο υπόθεσης απάτης κατά του κράτους, και
– οι τρεις υποθέσεις του κοινού ποινικού κώδικα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας (ΓΕ) δήλωσε στο ΡΙΚ ότι δεν γνωρίζει τις τρεις τελευταίες περιπτώσεις, ούτε και φρόντισε να ενημερωθεί από τον Βοηθό Γενικού Εισαγγελέα (ΒΓΕ) που φαίνεται να έλαβε τις αποφάσεις. Αρκέστηκε, ανάφερε, σε αυτά που είπε δημόσια η ΕΥ, δηλαδή τίποτα πέραν του ότι είναι περιπτώσεις του κοινού ποινικού κώδικα. Δεν γνωρίζουμε αν έχει ενημερωθεί για τις πρώτες τρεις.

Ο ΓΕ εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η ΕΥ δεν έπρεπε να ενεργήσει ως “ταχυδρόμος” για τις τρεις τελευταίες περιπτώσεις και άρα θεωρεί ότι η ΕΥ θα έπρεπε να πράξει ουδέν για αυτές τις τρεις καταγγελίες που είχε λάβει. Ουσιαστικά, κατά τον ΓΕ, οι καταγγελίες αυτές θα έπρεπε να καταλήξουν στον κάλαθο των αχρήστων.
Ο ΓΕ δεν σχολίασε τις τρεις πρώτες περιπτώσεις.

Ο ΓΕ προαναγγέλλει ότι, αν οι καταγγελίες δεν οδηγήσουν σε ποινική καταδίκη του ΒΓΕ, θα καταθέσει αίτηση στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο για παύση του Γενικού Ελεγκτή. Βασίζει την πρόθεσή του αυτή στον ισχυρισμό του ότι η διαβίβαση των καταγγελιών στην ΑΚΔ ισοδυναμεί με διατύπωση κατηγορίας εκ μέρους του Γενικού Ελεγκτή κατά του ΒΓΕ ότι είναι διεφθαρμένος.

Πέραν του ότι αμφισβητώ καν την αρμοδιότητα του ΓΕ για εκκίνηση τέτοιας διαδικασίας (που με βεβαιότητα έχει μόνο ο ΠτΔ), εκφράζω τη δυσάρεστη έκπληξή μου από τις θέσεις αυτές του ΓΕ τις οποίες θεωρώ απαράδεκτες από κάθε άποψη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τιτανικός: Ρολόι επιβάτη δημοπρατήθηκε στο δεκαπλάσιο της αξίας του

Ένα χρυσό ρολόι τσέπης, το οποίο ανήκε στον πλουσιότερο επιβάτη του Τιτανικού, πουλήθηκε σε δημοπρασία χθες Σάββατο έναντι 1,175 εκατομμυρίων στερλινών (1,37 εκατ. ευρώ),...

Υφυπουργός Έρευνας: Εντός του 2024 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες

Εντός του 2024 θα παραδοθούν 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες, δήλωσε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Δρ Νικόδημος Δαμιανού, την Τρίτη σημειώνοντας παράλληλα ότι όσον...

Η ΔΕΟΚ ζητά ενίσχυση συλλογικών διαπραγματεύσεων για διασφάλιση κατώτατων μισθών

Την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για διασφάλιση δίκαιων και επαρκών κατώτατων μισθών για όλους, ζητά η ΔΕΟΚ, η οποία εκφράζει την ετοιμότητα να μπει...

Πήρε πτυχίο και ευχαρίστησε… την Αννα Βίσση

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη σε ορκωμοσία στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο όταν απόφοιτη παίρνοντας το πτυχίο της ευχαρίστησε την Άννα Βίσση. «Με Άννα, Καίτη και Χαρούλα ο,τι...

Η Σοφία το ρομπότ τα βρήκε… σκούρα στη Θεσσαλονίκη

Μπορεί να έχει IQ υψηλότερο από του Άλμπερτ Αϊνστάιν, να μιλά 20 γλώσσες –μεταξύ των οποίων και ελληνικά, να έχει δεκάδες εκφράσεις προσώπου, να...

ΠτΔ: Η Κύπρος υπέρ της δημιουργίας θέσης Επιτρόπου Άμυνας της ΕΕ

Τη στήριξη της Κύπρου στην ιδέα της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τη δημιουργία θέσης Επιτρόπου της ΕΕ για θέματα Άμυνας,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!