22.8 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 16:12

Εξαγγελίες Αβέρωφ στην επέτειο ίδρυσης του ΔΗΣΥ – Ποιες οι 100 άξονες πολιτικής (βίντεο, φώτο)

100 άξονες πολιτικής σε 8 πυλώνες για την Κύπρο της επόμενης μέρας που είναι η βάση και το θεμέλιο του ενδελεχούς και αναλυτικού προγράμματος διακυβέρνησης που θα ακολουθήσει το ερχόμενο φθινόπωρο εξήγγειλε ανήμερα των γενεθλίων του κόμματος ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου.

Όπως είπε στο σχέδιο συμπεριλαμβάνονται «εμβληματικές πολιτικές, πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις, τα θεμέλια δηλαδή του μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την Κύπρο της δημιουργίας και των πολλαπλών δυνατοτήτων» Στην ομιλία του επικαλούμενος τον Γλαύκο Κληρίδη ανέφερε ότι ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουν το παρελθόν είναι να μιλήσουν για το μέλλον.

Την ίδια ώρα έκανε κάλεσμα προς την πλειοψηφία των πολιτών να συμπαραταχθεί με τον ΔΗΣΥ σε ένα κοινό μέτωπο εναντίον του λαϊκισμού και της οπισθοδρόμησης, που έρχεται με τον μανδύα του δήθεν μοντέρνου εξηγώντας ότι το νέο, το διαφορετικό, η αλλαγή, αν δεν συνοδεύονται από πράξεις, από εμπειρία, ικανότητα, αποτελεσματικότητα, είναι απλώς ωραία λόγια και κενά συνθήματα.

Αυτούσια η ομιλία του Αβέρωφ Νεοφύτου:

Κυρίες και κύριοι,
Φίλες και φίλοι,

Με συγκίνηση σας καλωσορίζω στη σημερινή μας εκδήλωση.

Εκδήλωση που σκοπό έχει να τιμήσει, με ταπεινότητα και μετριοπάθεια, τα 46 χρόνια από την ίδρυση της παράταξής μας, του Δημοκρατικού Συναγερμού.

• 46 χρόνια που στέγασαν τα όνειρα και τις ελπίδες των συμπολιτών μας.

• 46 χρόνια ανιδιοτελών εθνικών και πολιτικών αγώνων δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Ανθρώπων που έδωσαν το είναι τους για την συλλογική μας προκοπή. Κυρίως αυτές και αυτούς τιμούμε σήμερα. Εσάς τους πρεσβύτερους, αλλά και τους συναγωνιστές και συναγωνίστριες που δεν είναι πια κοντά μας. Σας ευγνωμονούμε.

• 46 χρόνια που δίδαξαν στο πολιτικό σύστημα ενότητα. Εθνική συμφιλίωση. Θεραπεία στις πληγές του διχασμού.

Επέβαλαν τη θέση ότι δεν υπάρχει κανείς μας λιγότερο πατριώτης. Έπεισαν για το σεβασμό στη δημοκρατία. Έδειξαν ότι οι διαφορετικές απόψεις είναι πλούτος και δύναμη για να πηγαίνουμε μπροστά.

• 46 χρόνια που ενθάρρυναν τους συνανθρώπους μας να συνεχίζουν, στα δύσκολα, στις κρίσεις, με αξιοπρέπεια. Και με το κεφάλι ψηλά.

Που τους εξόπλισαν με εργαλεία, μέθοδο και ψυχικό σθένος ώστε να ξαναπάρουν την τύχη τους στα χέρια τους. Όπως αξίζει σε λαούς ελεύθερους.

Φίλες και φίλοι,

Ο Γλαύκος Κληρίδης, στις 4 Ιουλίου 1976, δεν ίδρυε απλώς έναν πολιτικό σχηματισμό, από τους δεκάδες που είδε η χώρα στην ταραγμένη ιστορία της.

Με την πατρίδα μας να έχει μόλις υποστεί τα δεινά του πραξικοπήματος και τη βαρβαρότητα της εισβολής, ο οραματιστής πολιτικός καταθέτει μια διαφορετική πρόταση.

Δημιουργεί ένα κόμμα με σκοπό να ανοίγει δρόμους για την ελεύθερη, σύγχρονη, δημοκρατική, ενωμένη, ευρωπαϊκή Κύπρο που μας αξίζει!

Σε πείσμα των καιρών που στενεύουν τους ορίζοντες, αυτός κοιτάζει μακριά!

Γυρίζει έτσι μια νέα σελίδα στην ιστορία του τόπου.

Γνωρίζουμε τι θα έλεγε ο ιδρυτής μας σήμερα.

Θα έλεγε ότι ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε το παρελθόν μας είναι να μιλήσουμε για το μέλλον.

Ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε τα μεγάλα και σημαντικά που έχουμε πετύχει είναι, όσα θα πράξουμε από εδώ και πέρα, να είναι ακόμη μεγαλύτερα.

Ακόμη πιο σημαντικά.

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη περίσταση από τη σημερινή για να τιμήσουμε την ιστορία μας.

Γιατί σήμερα, φίλες και φίλοι, παρουσιάζουμε τους 100 άξονες πολιτικής του Δημοκρατικού Συναγερμού για την Κύπρο της επόμενης μέρας.

Φίλες και φίλοι,

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός έγινε μεγάλος επειδή πορεύτηκε κόντρα στο ρεύμα. Με τον πατριωτικό ρεαλισμό και την αλήθεια. Με θαρραλέες. Τολμηρές. Πολλές φορές αντιδημοφιλείς θέσεις. Που έδειχναν όμως το δρόμο για το μέλλον.

Όπως η ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μεγαλύτερο εθνικό επίτευγμα του ιδρυτή μας, αλλά και την τεράστια νίκη της Κύπρου μας. Ένας στόχος, ένα όραμα που ελάχιστοι πίστεψαν.

Που έδωσε στην Κύπρο ασφάλεια και προοπτική. Και την κατοχύρωσε στον φυσικό γεωπολιτικό και πολιτισμικό της χώρο.

Όπως η αποτελεσματική αντιμετώπιση της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης από τον διάδοχο του Γλαύκου Κληρίδη, τον Νίκο Αναστασιάδη. Που παρέλαβε το 2013 μια οικονομία χρεωκοπημένη.

Με τις σωστές πολιτικές, σήμερα, 9 χρόνια μετά, η Κύπρος είναι μια άλλη χώρα.

Σήμερα συνεχίζουμε. Να κρατάμε τη χώρα μας όρθια. Να παρέχουμε ασφάλεια και σταθερότητα. Ανάπτυξη και προοπτική.

Διασφαλίζουμε στην Κύπρο το δικαίωμα να κοιτάζει μπροστά.

Εξελίσσοντας τις πολιτικές μας για την επόμενη μέρα της Κύπρου μας.

Φίλες και φίλοι,

Γιορτάζουμε τη συμπλήρωση των 46 χρόνων της παράταξής μας. Για να διατρανώσουμε την θέλησή μας να την κρατήσουμε ενωμένη και ακόμα πιο δυνατή.

Συνδέοντάς τη με τις προσδοκίες της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας.

Της πλειοψηφίας που, πέρα από κόμματα και διάφορες, προσδοκά να δει ξανά την Κύπρο μας να αντιπαρέρχεται τις αντιξοότητες των καιρών.

Να περνά το ναρκοπέδιο της νέας παγκόσμιας κρίσης που έχουμε μπροστά μας.

Σε αυτή την πλειοψηφία των συμπολιτών μας αφιερώνουμε την σημερινή γιορτή μας.

Σε αυτήν θα αφιερώσουμε αύριο τη νέα πενταετία της διακυβέρνησης μας.

Σε αυτήν απευθυνόμαστε.

Καλώντας τη να συμπαραταχθεί μαζί μας, σε ένα κοινό μέτωπο εναντίον του λαϊκισμού και της οπισθοδρόμησης, που έρχεται με τον μανδύα του δήθεν μοντέρνου.

Είμαστε η παράταξη όλων των Κύπριων.

Η παράταξη μιας κοινωνίας που θέλει να πάει μπροστά, αρνούμενη να μπει σε νέες περιπέτειες. Αρνείται να διακινδυνεύσει τα κεκτημένα της. Αρνείται να γυρίσει πίσω σε ένα παρελθόν που δεν θέλει καν να θυμάται.

Η παράταξη μιας κοινωνίας που αποστρέφεται την δημαγωγία. Εμπιστεύεται τον εαυτό της. Στηρίζεται στις δυνάμεις της.

Η παράταξη των νέων και της μεσαίας τάξης. Που αντιλαμβάνεται τους κινδύνους, τις προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες της εποχής. Και ξέρει με ποιους μπορεί να τις αντιμετωπίσει και από ποιους πρέπει να φυλάγεται.

Που ξέρει να κρίνει, να συγκρίνει και να επιλέγει με νηφαλιότητα, ευθυκρισία και ρεαλισμό την οδό της ευθύνης, της προκοπής και της προόδου.

Έχω πλήρη συναίσθηση, ότι πολλοί συμπολίτες μας έχουν πικραθεί από κάποια λάθη μας.

Έχουν πληγωθεί και απογοητευτεί από κάποιες συμπεριφορές. Έχουν κουραστεί από αντιπαραθέσεις.

Γνωρίζω, παράλληλα, ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας διακατέχεται από ανησυχία για το σήμερα. Ανασφάλεια για το αύριο, αγωνία για την θέση, τη δουλειά και το εισόδημά τους.

Ξέρω, όμως ακόμη, ότι στους περήφανους συμπολίτες μας δεν ταιριάζει η μιζέρια. Δεν ταιριάζει η μετριότητα. Δεν ταιριάζει η ελαφρότητα και η κενότητα. Δεν τους ταιριάζει η εξαπάτηση.

Γιατί το νέο, το διαφορετικό, η αλλαγή, αν δεν συνοδεύονται από πράξεις, από εμπειρία, ικανότητα, αποτελεσματικότητα, είναι απλώς ωραία λόγια και κενά συνθήματα.

Για εμάς, φίλες και φίλοι, το νέο, η εξέλιξη, είναι το πολιτικό μας DNA.

Το μέλλον είναι το οξυγόνο του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Και ο Δημοκρατικός Συναγερμός η εγγύηση, ότι, τόσο η χώρα μας όσο και οι πολίτες της θα προχωρούν πάντα και με ασφάλεια, μπροστά.

Γι’ αυτό παρουσιάζουμε σήμερα τα θεμέλια του μεταρρυθμιστικού μας σχεδίου. Για την Κύπρο της επόμενης μέρας. Για την Κύπρο της δημιουργίας και των πολλαπλών δυνατοτήτων.

100 άξονες πολιτικής σε 8 πυλώνες για την επόμενη μέρα.

Τη βάση και το θεμέλιο του ενδελεχούς και αναλυτικού προγράμματος διακυβέρνησης που θα ακολουθήσει το ερχόμενο φθινόπωρο.

Είναι το σχέδιο που πηγάζει από τις αξίες, τη φιλοσοφία και τις ιδέες του Δημοκρατικού Συναγερμού. Την πατριωτική, κεντροδεξιά, φιλελεύθερη και δημοκρατική πολιτική μας φιλοσοφία.

Το σχέδιο που εδράζεται πάνω στο πολυσήμαντο έργο της δεκαετούς μας διακυβέρνησης

Το σχέδιο που σμιλεύτηκε μέσα από μια πρωτοφανή διαδικασία: 10 μήνες μαζικού και δημοκρατικού διαλόγου. Όχι κρυφού, αλλά ανοικτού στην κοινωνία. Με τους πολίτες και τα κοινωνικά σύνολα, στην πορεία προς το συνέδριό μας.

Και συντάχθηκε από την άξια ομάδα των στελεχών μας, τα Ινστιτούτα μας, τους τεχνοκράτες μας, των Ομάδων Παραγωγής Πολιτικής, αλλά και ειδικούς τεχνοκράτες, ακαδημαϊκούς και απλούς πολίτες, χιλιάδες ανθρώπους που προσέτρεξαν για να συνδράμουν αυτή την προσπάθεια.

Το Σχέδιο της Επόμενης Μέρας, θέτει με πλήρη τρόπο της βάσεις για την Επόμενη Μέρα της Κύπρου:

Πρώτο, για μια Κύπρο ελεύθερη και ενωμένη. Που δεν συμβιβάζεται με την κατοχή. Για μια χώρα εξωστρεφή και ασφαλή, που επιδιώκει την περιφερειακή, ευρωπαϊκή και διεθνή συνεργασία και εκμεταλλεύεται τη γεωστρατηγική και γεωπολιτική της θέση.

Δεύτερο, για μια Κύπρο ανθεκτική και βιώσιμη. Που αντιμετωπίζει και τη νέα κρίση. Για μια χώρα ελκυστική για επενδύσεις, με οικονομία γερά θεμελιωμένη και ανταγωνιστική, μέσα από ένα δυναμικό και αειφόρο αναπτυξιακό μοντέλο.

Τρίτο, για μια Κύπρο σύγχρονη και ψηφιακή. Που οι δομές της ανταποκρίνονται στις ανάγκες της νέας εποχής. Για μια χώρα που διευκολύνει καθημερινά τον πολίτη και κτίζει ένα νέο περιφερειακό κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας στην περιοχή.

Τέταρτο, για μια Κύπρο πράσινη. Που να καταστεί διεθνές πρότυπο πράσινης μετάβασης. Για μια χώρα των έξυπνων πόλεων, των έξυπνων μεταφορών και της έξυπνης ενέργειας, που εκμεταλλεύεται τις μοναδικές φυσικές ιδιότητες και τον πλούτο της πατρίδας μας για το καλό των ανθρώπων της και του πλανήτη.

Πέμπτο, για μια Κύπρο υψηλής ποιότητας ζωής. Που καθιερώνει πόλεις σύγχρονες, πράσινες, ασφαλείς και αναπτύσσει τη ζωή στην ύπαιθρο. Για μια χώρα που προστατεύει το περιβάλλον και αναδεικνύει τον πολιτισμό και τον αθλητισμό της.

Έκτο, για μια Κύπρο της αλληλεγγύης. Που εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και την αξιοπρεπή διαβίωση για όλους. Για μια χώρα με τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες υγείας, που στηρίζει την οικογένεια και παρέχει ισχυρό δίκτυ προστασίας.

Έβδομο, για μια Κύπρο της γνώσης και της απασχόλησης. Που αντιμετωπίζει τις εκπαιδευτικές, επαγγελματικές και κοινωνικές προκλήσεις του μέλλοντος. Για μια χώρα που δημιουργεί ευκαιρίες για όλους τους πολίτες της και ειδικά τους νέους της.

Και όγδοο, για μια Κύπρο δίκαιη. Που επιβάλλει τη διαφάνεια τη λογοδοσία και το κράτος δικαίου. Για μια χώρα όπου ο κάθε πολίτης αισθάνεται ότι συμπεριλαμβάνεται και απολαμβάνει ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες.

Στο σχέδιο μας συμπεριλαμβάνονται εμβληματικές πολιτικές, πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις.

Η ρηξικέλευθη προσέγγιση μας στο θέμα της ασφάλειας της Κύπρου. Σπάμε τα ταμπού και ζητούμε την εμπλοκή των ευρωπαϊκών, ευρωατλαντικών θεσμών και του ΝΑΤΟ. Να μπουν στην εξίσωση της αποτελεσματικής ασφάλειας της χώρας μας, με τρόπο που θα διασφαλίζει την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού. Πιστεύω ότι από τώρα πρέπει η Κύπρος να προτάξει το θέμα της αίτησης ένταξης στο ΝΑΤΟ. Όπως και το ότι υδρογονάνθρακες και η ασφάλεια μπορούν να ξεκλειδώσουν το Κυπριακό.

Στο σχέδιο της επόμενης μέρας συμπεριλαμβάνεται η αποφασιστικότητα μας για πλήρη αναδιοργάνωση της Κυπριακής πολιτείας. Τολμούμε και προτείνουμε τη Συνταγματική αναθεώρηση. Με τον απόλυτο σεβασμό στην ισορροπία που επιβάλλει η δικοινοτικότητα του συντάγματος. Καθώς και τον επανασχεδιασμό και την οργάνωση του κράτους από την αρχή. Δεν μπορεί η σημερινή Κύπρος να λειτουργεί με τις δομές του 1960. Σήμερα, που είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε όλο το κράτος στο κινητό του κάθε πολίτη.

Για πρώτη φορά παρουσιάζεται στην Κύπρο μια τόσο ολοκληρωμένη και πολυεπίπεδη οικογενειακή πολιτική. Που στηρίζει έμπρακτα το κάθε παιδί που γεννιέται. Φροντίζει να για τη δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών στους χώρους εργασίας, αλλά και την επέκταση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου σε όλα ανεξαίρετα τα δημόσια σχολεία της προδημοτικής, δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης. Που προβλέπει την ακόμη πιο δυναμική και σύγχρονη στεγαστική πολιτική που θα προσφέρει την ευκαιρία της στέγασης, είτε σε προσιτή τιμή αγοράς είτε με προσιτό ενοίκιο.

Στο σχέδιο μας εξηγούνται οι αναπροσαρμογές που πρέπει να γίνουν στο ΓΕΣΥ, διατηρώντας στο ακέραιο τη φιλοσοφία και το χαρακτήρα του. Για να μπορεί το σύστημα της υγείας μας να προσφέρει πιο ποιοτικές και πιο έγκαιρες υπηρεσίες σε κάθε ασθενή. Και να μην το καταχράται κανείς, πλουτίζοντας σε βάρος των ασθενών. Είμαστε ακόμη αποφασισμένοι να εγκαθιδρυθεί στην το συντομότερο Κύπρο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Αυτή η στρέβλωση, πρέπει να τελειώσει.

Στην επόμενη μέρα του κοινωνικού μας κράτους φέρνουμε την κοινωνική μας παρέμβαση πιο κοντά στους πολίτες, με τον κοινωνικό λειτουργό της γειτονιάς και το δίκτυο στήριξης της οικογένειας. Με την ψηφιοποίηση, την ενοποίηση και την απλοποίηση διασφαλίζουμε την γρήγορη καταβολή των επιδομάτων. Κανενός επιδόματος η καταβολή δεν πρέπει να καθυστερεί πάνω από ένα μήνα από το αίτημα. Διασφαλίζουμε τη διαβίωση των αναπήρων μας και όσων πάσχουν με χρόνιες παθήσεις σε ειδικές οργανωμένες δομές. Και οδηγούμε την πορεία προς τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού μας συστήματος και τη δραστήρια γήρανση.

Στο σχέδιό μας παρουσιάζουμε τον τρόπο που θα εξασφαλίσουμε την αυτονομία της νέας μας γενιάς. Η οποία δικαιούται να είναι οικονομικά αυτόνομη, στεγαστικά αυτόνομη και οικογενειακά αυτόνομη. Αλλά και την μεγάλη επένδυση στο ανθρώπινό μας κεφάλαιο. Για να μπορούν οι άνθρωποί μας, νέοι και μεγαλύτεροι, να ευημερήσουν και να δημιουργήσουν, έχοντας τα εφόδια που απαιτεί η επόμενη και όχι η προηγούμενη ημέρα.

Δίνουμε σήμερα το περίγραμμα της μεγάλης μεταρρύθμισης που εκκρεμεί, αυτής του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Όπως και το πλαίσιο των πολιτικών μας που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την απασχόληση, μέσα από την δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, που θα έρθουν να προστεθούν στις 80,000 θέσεις που ήδη έχουν δημιουργήσει οι πολιτικές της δικής μας κυβέρνησης τα προηγούμενα χρόνια. Θέσεις που ταυτόχρονα αναβαθμίζουν τις συνθήκες εργασίας, αλλά και τις αμοιβές, για όποιο νέο ή εργαζόμενο θέλει να είναι καταρτισμένος και έτοιμος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των νέων δεξιοτήτων.

Στην επόμενη μέρα δείχνουμε το δρόμο προς την πλήρη ισότητα των δύο φύλων. Με την ισότιμη συμμετοχή στην κυβέρνηση, την πορεία προς την ισότιμη συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή των παιδιών, αλλά και τις πολυάριθμες και μεγάλες διευκολύνσεις που θα συμφιλιώσουν την επαγγελματική και οικογενειακή ζωή. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε την ευκαιρία σε κάθε γυναίκα να συμμετάσχει στην παραγωγική διαδικασία εάν το επιθυμεί.

Προτάσσουμε την θέση αρχής μας, οι άνθρωποι έχουν ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες ανεξαρτήτου φυλής, θρησκείας ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Αλλά και την ανάγκη αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος. Ενός πραγματικού προβλήματος που αναστατώνει την Κυπριακή κοινωνία. Διότι η Κύπρος οφείλει να παράσχει ασφαλές καταφύγιο σε κάθε πραγματικό πρόσφυγα και να του εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Από την άλλη όμως, είναι εξίσου πραγματικότητα ότι η χώρα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια της φιλοξενίας άτυπων οικονομικών μεταναστών. Οι οποίοι σήμερα καλύπτουν το συντριπτικό ποσοστό της μετανάστευσης, με δυσβάστακτες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Δεν αντέχει η χώρα μας άλλες τέτοιες ροές. Όποιου πολιτικού πρόσφυγα η αίτηση απορρίπτεται θα πρέπει να φεύγει από τη χώρα. Ταυτόχρονα να σταματήσει το κίνητρο που επιτρέπει στον κάθε αιτητή ασύλου να εργάζεται μέχρι την εξέταση της αίτησης του.

Στο σχέδιο της επόμενης μέρας αναπτύσσεται πλήρως το νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας μας. Η συνύπαρξη των παλιών και των νέων τομέων της οικονομίας μας, που, με τις σωστές πολιτικές θα διασφαλίσουν την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα, αλλά και την σταθερότητα της χώρας. Εμείς βλέπουμε την οικονομία ως σύνολο στο οποίο όλοι συνεισφέρουν και πρέπει να συνεισφέρουν. Ο τουρισμός, οι υπηρεσίες, η ανάπτυξη γης και η ναυτιλία μας, μαζί με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τη βιομηχανία, τον τομέα των τηλεπικοινωνιών και υπηρεσιών πληροφορικής, της έρευνας και της τεχνολογίας. Η νέες προοπτικές του τομέα των υπηρεσιών μας. Το διαμετακομιστικό εμπόριο και η υγεία. Αλλά και ο πρωτογενής τομέας και η αγροτική μας παραγωγή.

Φίλες και φίλοι,

Σε αυτούς άξονες, τους επόμενους μήνες θα κτίσουμε το πλήρες και αναλυτικό μας πρόγραμμα.

Συνεχίζοντας τη ζύμωση με την κοινωνία και τους κοινωνικούς εταίρους, με τους οποίους μόνιμα συνομιλούμε, όχι μόνο όταν έχει εκλογές.

Για τις πολιτικές που θα πετυχαίνουν τους στόχους του Δημοκρατικού Συναγερμού για την Κύπρο.

Της παράταξης των μεγάλων αποφάσεων και των μεγάλων επιλογών αυτής της χώρας. Αλλά και των μεγάλων οραμάτων που όλοι μαζί με συνέπεια συμμεριζόμαστε όλα αυτά τα χρόνια.

Παράλληλα, θα προβάλλουμε συντονισμένα επιμέρους μέτρα και πολιτικές,
κοστολογημένα και με κάθε λεπτομέρεια.

Ήδη δημοσιοποιήσαμε τις πρώτες μας προγραμματικές θέσεις. Για την ενδυνάμωση και τη διευκόλυνση των γυναικών, ώστε να έχουν ίσες ευκαιρίες σε εκπαίδευση και εργασία. Καταθέσαμε προτάσεις για την πράσινη ανάπτυξη. Και για τη ψηφιακή μετάβαση.

Χτες έδωσα στα μέσα ενημέρωσης προτάσεις για τη διατήρηση της ανάπτυξης και την ανακούφιση των χαμηλών εισοδημάτων απέναντι στο κύμα της ακρίβειας.

Αλλά και μέτρα που αποκαθιστούν την αδικία στον προσφυγικό κόσμο.

Συγκεκριμένα:

Δημιουργούμε κίνητρα για την οικονομία. Κίνητρα για επενδύσεις. Για να κρατηθούν υψηλά οι ρυθμοί ανάπτυξης και να αποφύγουμε την ύφεση.

Με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους, στο 2023 προχωρούμε σε φορολογικές ελαφρύνσεις για την πιο χαμηλή κλίμακα συμπολιτών μας, από 19,500 έως 28.000 ευρώ. Με αποτέλεσμα να αυξήσουν το διαθέσιμο εισόδημά τους.

Όσοι έχουν εισόδημα κάτω από το φορολογικό όριο, και είναι λογικό να δυσκολεύονται, μέρος των συνεισφορών τους για κοινωνικές ασφαλίσεις
θα καταβάλλεται από το κράτος.

Για τους πρόσφυγες πρέπει να κάνουμε πρακτικά και υλοποιήσιμα βήματα αναγνωρίζοντας το βάρος που κουβαλούν όλα αυτά τα χρόνια.

Εστιάζοντας σε όσους δεν έχουν τίτλο ιδιοκτησίας, αλλά και σε όσους μένουν σε συνοικισμούς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ή σε διαμερίσματα που είναι σε κακή κατάσταση.

Συγκεκριμένα, προτείνουμε την ανέγερση νέων κατοικιών, που θα παραχωρηθούν σε αυτούς τους πρόσφυγες, από επιχειρηματίες ανάπτυξης γης έναντι αντιπαροχής κρατικής γης ή με παραχώρηση πρόσθετου συντελεστή δόμησης.

Με αυτό τον τρόπο δεν θα προκύψει οικονομική επιβάρυνση για το κράτος αλλά αντιθέτως, με γοργούς ρυθμούς, θα προσφέρουμε αξιοπρεπείς κατοικίες, με τίτλους ιδιοκτησίας σε όλους τους εκτοπισμένους που τις δικαιούνται.

Φίλες και φίλοι,

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι ο εγγυητής της κοινωνικής και οικονομικής σταθερότητας. Ο σημαιοφόρος της ανάπτυξης και της προόδου.

Ακόμη και μέσα από τα σύννεφα της νέας κρίσης, βλέπουμε τις ευκαιρίες της ανάπτυξης. Και σχεδιάζουμε ένα υγιέστερο αύριο για τη χώρα μας.

Πιστεύουμε σε μια Κύπρο που προλαβαίνει τις εξελίξεις. Που βλέπει μακριά. Μπροστά! Που πηγαίνει ακόμα μακρύτερα.

Δίνοντας προτεραιότητα στην νέα γενιά, στο κοινωνικό κράτος, στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων της πραγματικής οικονομίας.

Για μια Κύπρο ελεύθερη και ενωμένη.

Για μια Κύπρο χώρα διεθνούς αναφοράς. Παράδειγμα σταθερότητας, Παράδειγμα αξιοπιστίας, Παράδειγμα ευρωπαϊκής ηγεσίας.

Γι’ αυτό η παράταξή μας είναι η παράταξη όλων των Κύπριων. Η παράταξη που εγγυάται το μέλλον τους.

Οι 100 άξονες πολιτικής σήμερα είναι ένα κομμάτι της γέφυρας που μας ενώνει με το μέλλον.

Και το μέλλον θα είναι και πάλι δικό μας. Και θα μας πάει πολύ δυνατούς στην επόμενη μέρα της Κύπρου μας.

Χρόνια Πολλά εύχομαι σε όλους μας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Έρευνα: Απογοήτευση και θυμός των πολιτών στην Ελλάδα

Σαφές κοινωνικό υπόβαθρο έχει το άκρως τεταμένο πολιτικό σκηνικό καθώς όπως δείχνουν οι ποιοτικές μετρήσεις τα συναισθήματα των πολιτών δεν είναι καθόλου χαρωπά. Το ΙΝ...

Πότε διαλύεται πιο εύκολα ένας γάμος;

Ο γάμος και η ηλικία των ατόμων κατά τον γάμο έχουν σημαντική επίδραση στην ποιότητα της σχέσης και τη διάρκειά της, σύμφωνα με επιστημονικές...

Αντί για κούρεμα, κατέληξε να κοιμάται… 3 ώρες

Ένας καλόκαρδος κουρέας δημοσίευσε ένα viral βίντεο στο TikTok με το πώς αυτός και οι συνάδελφοί του άφησαν έναν εξαντλημένο πελάτη τους να κοιμηθεί...

Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024

Ποσά ύψους €551,8 εκατομμυρίων, έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση για την περίοδο από την έναρξη της διαδικασίας συμψηφισμού οφειλών (Νοέμβριο 2013) μέχρι το τέλος...

ΤΙΤΑΝ: Ρεκόρ κερδοφορίας για τρίτο συνεχόμενο έτος

Ο ΤΙΤΑΝ δημοσίευσε την Ενιαία Ετήσια Έκθεση Απολογισμού 2023, η οποία παρουσιάζει τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου σε συνδυασμό με τις επιδόσεις του σε...

Η 1η Απριλίου 1955: Βαρύτατες οι ευθύνες πολιτικών  αλλά και πολιτών

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος* Μέσα σε πρωτοφανες κλίμα  πολεμικών συγκρούσεων  στον ταραγμένο πλανήτη και με  το χρονίζον Κυπριακό  Ζήτημα να παραμένει άλυτο,  ο  Κυπριακός  Ελληνισμός...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!