18.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 20:30

Ενώπιον της Επ. Δεοντολογίας σήμερα η επίθεση Θεμιστοκλέους στην Ξάνθου

Συνέρχεται σήμερα η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής για να εξετάσει το περιστατικό που εκτυλίχθηκε στην Επιτροπή Παιδείας μεταξύ του βουλευτή του ΕΛΑΜ Ανδρέα Θεμιστοκλεους και της κοινοβουλευτικής συνεργάτιδας του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Έφης Ξάνθου.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Πρόεδρο της Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου, «υπάρχει πλαίσιο το οποίο προνοεί το τι ακριβώς ακολουθείται». Όπως διευκρίνισε η ίδια την προηγούμενη εβδομάδα, «στην πρώτη συνάντηση, ουσιαστικά θα κληθούν τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας για να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν, κατά πόσο υπάρχει υπόθεση, να το πούμε έτσι απλά και στη συνέχεια ακολουθείται η διαδικασία».

«Δηλαδή ακούγοντας τις απόψεις αυτών που θα κληθούν, ίσως του Προέδρου της Επιτροπής αλλά βεβαίως και του κ.Θεμιστοκλέους και της κυρίας Ξάνθου, θα μπορέσει να αποφασίσει και να δημοσιοποιήσει την απόφασή της, με τις επιλογές οι οποίες υπάρχουν στο υφιστάμενο πλαίσιο», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, ενδεχομένως να παραβίασε τις πρόνοιες των παραγράφων «4» και «6», του κώδικα δεοντολογίας της Βουλής, οι οποίες αναφέρουν:

4 -«Ο Βουλευτής κατά την άσκηση των καθηκόντων του, απέχει από συμπεριφορά που υποκινεί στη βία ή στο μίσος ή που ενέχει απειλητικό, υβριστικό, σεξιστικό, ρατσιστικό ή προσβλητικό χαρακτήρα, καθώς και από αναφορές ή δηλώσεις που υποκρύπτουν μισαλλοδοξία ή προσπάθεια μείωσης της προσωπικότητας ή της αξιοπρέπειας οποιουδήποτε προσώπου, ομάδας προσώπων ή μέλους ομάδας προσώπων προσδιοριζομένων βάσει της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών, της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής και/ή αυτοπροσδιοριζομένων βάσει των χαρακτηριστικών του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου».

6 – «Ο Βουλευτής συμπεριφέρεται με σεβασμό προς όλους τους καλουμένους ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής μη προβαίνοντας σε προσωπικές επιθέσεις και/ή χρησιμοποιώντας ανοίκειες εκφράσεις ή μειώνοντας οποιοδήποτε πρόσωπο, ομάδα προσώπων ή μέλος ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται ή αυτοπροσδιορίζονται βάσει χαρακτηριστικών, ανεξαρτήτως του εάν συμφωνεί ή όχι με τα διαμειφθέντα και/ή κατατεθέντα ενώπιον της επιτροπής».

Οι κυρώσεις της επιτροπής δεοντολογίας

Σε περίπτωση όπου η Επιτροπή Δεοντολογίας αποφανθεί ότι ο Βουλευτής ενήργησε αντιδεοντολογικά και παρά τις πρόνοιες του παρόντος Κώδικα, ανάλογα με τη φύση της παράβασης, τη βαρύτητα και την τυχόν επανάληψή της, δύναται να επιβάλει μία των ακολούθων κυρώσεων:

α. Προφορική επίπληξη.

β. γραπτή επίπληξη.

γ. μομφή για παρατηρηθείσα αντιδεοντολογική και/ή ανάρμοστη συμπεριφορά εν γένει και/ή σε συγκεκριμένη περίπτωση.

δ. κλήση του Βουλευτή προς δημόσια απολογία από του βήματος της ολομέλειας του σώματος.

ε. κλήση του Βουλευτή προς έγγραφη απολογία, η οποία αναγιγνώσκεται από του βήματος της Βουλής, και επανόρθωση έναντι του προσβληθέντος, κατά τον υποδειχθέντα, ανάλογα με την περίπτωση, τρόπο.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας είναι επταμελής και συγκροτείται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής και από έξι (6) άλλα μέλη, τα οποία εκλέγονται από την Ολομέλεια του σώματος κατά την έναρξη της οικείας Βουλευτικής Περιόδου, σύμφωνα με ακολουθητέα κατ’ αναλογίαν των ισχυόντων για την εκλογή των μελών της Επιτροπής Επιλογής, διαδικασία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κριμαία: Συντριβή ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους

Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη της περιοχής,...

Πρόταση δυσπιστίας: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Λίγο πριν τις 5 μ.μ., άρχισαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών...

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»

Σε φυλάκιση 25 ετών καταδικάστηκε ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» Σαμ Μπάκμαν-Φριντ, για κλοπή 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες του χρεοκοπημένου πλέον ανταλλακτηρίου...

Κασσελάκης: Ορκίζεται αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απολύεται

Τέλος η στρατιωτική θητεία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, καθώς αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου, ορκίζεται στη Θήβα. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο το πρωί...

Λετονία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ – Το σκάνδαλο γύρω από πτήσεις με ιδιωτικά τζετ

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Λετονίας,Krišjānis Kariņš. καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο με πτήσεις ιδιωτικών τζετ σε επίσημες συναντήσεις. Ο...

Βαφεάδης για κάμερες: Εάν το πρόστιμο αποπληρωθεί σε 15 μέρες έκπτωση 50%

Τις προτάσεις του για τροποποίηση των νομοθεσιών που διέπουν το σύστημα φωτοεπισήμανσης και τα πρόστιμα υπέβαλε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!