17.9 C
Nicosia
Παρασκευή 3 Μάιος 2024 | 2:47

Ενημέρωσε την Πολωνή ομόλογό της για τις εξελίξεις στην Αμμόχωστο η ΠτΒ

Για τις τρέχουσες εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό και ιδιαίτερα για τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή της Αμμοχώστου ενημέρωσε την Τετάρτη η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου την Πρόεδρο της Κάτω Βουλής της Πολωνίας (Sejm) Elżbieta Witek, η οποία πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, κατόπιν πρόσκλησης της κ. Δημητρίου.

Μετά την συνάντηση που είχαν στο γραφείο της κ. Δημητρίου, οι δύο Πρόεδροι προχώρησαν σε δηλώσεις. Στη συνέχεια η κ. Witek υπέγραψε και το βιβλίο επισκεπτών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Σύμφωνα και με ενημέρωση της Βουλής η κ. Witek, θα προσφωνήσει την Ολομέλεια του σώματος, αύριο, Πέμπτη στις 16:00.

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε ότι ενημέρωσε για τις τρέχουσες ανησυχητικές εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό και ιδιαίτερα για τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή της Αμμοχώστου και επαναβεβαίωσε στην ομόλογό της τη δέσμευση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο συμφωνημένο πλαίσιο, που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σύμφωνα με το συμφωνημένο πλαίσιο του ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Η κ. Δημητρίου επεσήμανε στην κ. Witek τις εντυπωσιακές ομοιότητες μεταξύ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο και την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να αποφύγει τις πολιτικές δύο μέτρων και δύο σταθμών.

Παράλληλα, η κ. Δημητρίου ευχαρίστησε την ομόλογό της και την χώρα της για την στήριξη προς την Κύπρο και τη διεθνή έννομη τάξη, όχι μόνο στο Κυπριακό, «αλλά και σε όλες τις άλλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας».

Επιπλέον, είπε η κ. Δημητρίου, έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με πολλαπλές προκλήσεις όπως η μεταναστευτική κρίση και συμφωνήθηκε να γίνει ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων για την «αποτελεσματική αντιμετώπιση των κοινών μας προκλήσεων ως κράτη μέλη της ΕΕ».

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ανέφερε ότι και οι δύο συμφώνησαν ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδίως στο πλαίσιο της τριάδας Πολωνία-Δανία-Κύπρος της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, που θα γίνει το 2025-2026.

Παράλληλα, η κ. Δημητρίου δήλωσε ότι επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η ισχυρή δέσμευση «να συνεχίσουμε να παρέχουμε κάθε δυνατή βοήθεια στο λαό της Ουκρανίας και ως γυναίκες ομιλήτριες των κοινοβουλίων της ΕΕ επιβεβαιώνουμε τη βούλησή μας να ασχοληθούμε σε τακτικές συνεδριάσεις με τις ανθρωπιστικές πτυχές του πολέμου στην Ουκρανία και τις δυσμενείς επιπτώσεις του στα δικαιώματα και την ευημερία των γυναικών και των κοριτσιών προσφύγων που αντιμετωπίζουν σήμερα πολλαπλές ευαισθησίες.

Η κ. Δημητρίου καλωσόρισε την κ. Witek δηλώνοντας ότι πρόκειται για μια ισχυρή γυναίκα πολιτικό την οποία η ίδια θαυμάζει. Πρόσθεσε ότι η κ. Witek αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους, κάνοντας αναφορά στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την προστασία της νομιμότητας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σημείωσε ότι η επίσκεψη της κ. Witek στην Κύπρο επιβεβαιώνει την «αμοιβαία βούλησή μας να εργαστούμε για την περαιτέρω εμβάθυνση του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των κοινοβουλίων της Πολωνίας και της Κύπρου».

Η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι «η κ. Πρόεδρος και εγώ πιστεύουμε ακράδαντα ότι μόνο μέσω συλλογικών προσπαθειών και ενισχυμένης συνεργασίας στα διμερή, ευρωπαϊκά και πολυμερή πλαίσια, μπορούμε να επιδιώξουμε τους κοινούς μας στόχους και να οικοδομήσουμε έναν ασφαλέστερο και ειρηνικό κόσμο για όλους» σημειώνοντας ότι η Κύπρος και η Πολωνία «θα συνεχίσουν την ισχυρή συνεργασία, τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών μας και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την ειρήνη, τη νομιμότητα και την ευημερία».

Από την πλευρά της και μιλώντας μέσω διερμηνέα η κ. Witek ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία για την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχει σε Ουκρανούς πρόσφυγες και δήλωσε ότι στο πρόγραμμά της περιλαμβάνεται και συνάντηση της με πρόσφυγες από την Ουκρανία που είναι κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Είπε ότι η Πολωνία είναι χώρα πρώτης γραμμής. «Είμαστε άμεσος γείτονας της Ουκρανίας και γνωρίζουμε πολύ καλά για τι είναι ικανή η Ρωσία και οι Ρώσοι και ξέρουμε γιατί αγωνίζεται η Ουκρανία. Μιλήσαμε γι’ αυτό. Η Ρωσία σκοπεύει να ανοικοδομήσει την αυτοκρατορία της. Θέλει να γίνει υπερδύναμη και δεν πρόκειται να σταματήσει στην Ουκρανία αν δεν ηττηθεί», ανέφερε, προσθέτοντας ότι γι’ αυτό απαιτείται να δοθεί πολιτική, στρατιωτική και ανθρωπιστική υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Η κ. Witek ανέφερε ότι εν όσο ο πόλεμος βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη γυναίκες και παιδιά σκοτώνονται. «Οι γυναίκες βιάζονται, μερικές φορές βιάζονται μπροστά στα παιδιά τους. Οι Ουκρανές γυναίκες πρέπει να γεννήσουν σε τσιμεντένια πατώματα. Η Ρωσία βομβαρδίζει νοσοκομεία. Παιδιά και μωρά σκοτώνονται», είπε και σημείωσε ότι αυτά τα γεγονότα ανακαλούν στην μνήμη τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι ο πόλεμος αποτελεί απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια, όχι μόνο στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο. Πρόσθεσε ότι η Πολωνία είναι μια χώρα που εκτιμά την ελευθερία. «Έπρεπε να πολεμήσουμε για την ελευθερία μας. Για πολλά χρόνια. Εξαφανιστήκαμε από τον παγκόσμιο χάρτη για 123 χρόνια. Και όταν ήδη νομίζαμε ότι η ελπίδα είχε χαθεί, εξακολουθούσαμε να αγωνιζόμαστε. Χάρη στην αποφασιστικότητά μας και τον πατριωτισμό του πολωνικού λαού τα καταφέραμε», ανέφερε.

Δήλωσε ότι αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι Πολωνοί εκτιμούν τόσο πολύ την ελευθερία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και το διεθνές δίκαιο και την τάξη.  Πρόσθεσε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα προβλήματα που συνδέονται με το Κυπριακό αποτελούν αντικείμενο της συζήτησής «και εκτιμώ ότι θα μπορέσω να μιλήσω αύριο στο κυπριακό κοινοβούλιο και θα μιλήσω γι’ αυτό σίγουρα», είπε.

Η Πρόεδρος της Κάτω Βουλής της Πολωνίας (Sejm) ανέφερε ότι η Πολωνία είναι σύμμαχος για την Κύπρο και «για μένα προσωπικά, οι επαφές και οι σχέσεις με την κυρία Πρόεδρο έχουν ιδιαίτερη σημασία». Η κ. Witek ευχαρίστησε την κ. Δημητρίου για την θερμή φιλοξενία της και δήλωσε ότι πρόκειται για ένα άτομο που είναι πολύ δυνατό, αποφασιστικό και υπεύθυνο, που θέτει στόχους και προσπαθεί να τους επιτύχει.

Επιπλέον, η κ. Witek σημείωσε ότι η κ. Δημητρίου είναι παρούσα σε κάθε συνάντηση που οργανώνει στο πλαίσιο του Φόρουμ Γυναίκες Πρόεδροι των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέγοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ παθιασμένο και πολύ ευαίσθητο άτομο.

Η κ. Witek εξήγγειλε ότι τον Ιούνιο θα οργανώσει  άλλη μια συνάντηση των γυναικών Προέδρων Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της εμπορίας ανθρώπων και της εμπορίας παιδιών. Ανέφερε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα τεθεί και το ζήτημα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες του Αφγανιστάν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Προβλήματα στη νότια Αγγλία από καταιγίδα με κεραυνούς

Νύχτα βαριάς και πολύ σφοδρής βροχόπτωσης που συνοδεύτηκε από πολλούς κεραυνούς ήταν η χθεσινή στη νότια Αγγλία, με αποτέλεσμα την πρόκληση μιας σειράς προβλημάτων. Μεταξύ...

Νονός βίαζε το βαφτιστήρι του επί 3 χρόνια στο Ηράκλειο – Σε σοκ οι γονείς του θύματος

Μία πολύ σοβαρή καταγγελία που έχει προκαλέσει σοκ στην τοπική κοινωνία της Κρήτης, βλέπει το φως της δημοσιότητας. Ένας 18χρονος κατήγγειλε τον νονό του ότι τον...

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

Το Ιράν ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος προσώπων και οντοτήτων σε ΗΠΑ και Βρετανία για την υποστήριξή τους προς το Ισραήλ στον πόλεμο με τη...

Οι δυνατότητες που έχουν τα σκυλιά Κ-9 παρουσιάστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές

Με αφορμή την αποφοίτηση των νέων δεσμοφυλάκων-χειριστών ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών (Κ-9), παρουσιάστηκε το προηγούμενο Σάββατο η δράση και οι δυνατότητες που έχουν τα συγκεκριμένα...

Θεσσαλονίκη: Διαπληκτίστηκαν και τον χτύπησε με σιδηρολοστό στο κεφάλι

Άγριος καυγάς μεταξύ δύο ατόμων συνέβη στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών, στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, το περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης και συγκεκριμένα...

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης 1 δισ. στον Λίβανο η Πρόεδρος της Κομισιόν

«Ο Λίβανος και ο λαός του μπορούν να υπολογίζουν στη διαρκή στήριξη της ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι στην ευχάριστη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!