17.9 C
Nicosia
Σάββατο 4 Μάιος 2024 | 5:36

Δυσαρέσκεια Άγκυρας κατά Μενέντεζ – Μιλά για παραποιήσεις και ψευδείς ισχυρισμούς

Τη δυσαρέσκειά της για τις δηλώσεις του Μπομπ Μενέντεζ ενώπιον του Άντονι Μπλίνκεν κατά της Τουρκίας, εξέφρασε επίσημα η κυβέρνηση της Άγκυρας την Παρασκευή.

Με σειρά αναρτήσεων στο Twitter, o εκπρόσωπος επικοινωνίας Φαχρετίν Αλτούν χαρακτήρισε «ψευδείς» του ισχυρισμούς του Μενέντεζ για τη χώρα του, είπε πως οι ΗΠΑ είναι, τελικά, ο «δύσκολος σύμμαχος» εντός του ΝΑΤΟ και τους κάλεσε να «εγκαταλείψουν τις προκαταλήψεις τους». Επιπλέον, αναφέρθηκε στα θέματα της Αγίας Σοφίας, των παραβιάσεων στο Αιγαίο, της ένταξης Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και του Κυπριακού.

«Είμαστε απογοητευμένοι και ειλικρινά κουρασμένοι να ακούμε πολλές από αυτές τις παραποιήσεις και τους ψευδείς ισχυρισμούς για τη χώρα μας, από τον Γερουσιαστή Μενέντεζ και τον υπουργό Άμυνας Μπλίνκεν. Διαπιστώνουμε ότι οι ΗΠΑ είναι ο δύσκολος σύμμαχος σε αρκετές από τις περιφερειακές και ΝΑΤΟϊκές σχέσεις τους, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας» είπε αρχικά ο Αλτούν και συνέχισε: «Καλούμε τους πολιτικούς και τους ηγέτες των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τις προκαταλήψεις τους για τη χώρα μας και να υιοθετήσουν μια δίκαιη και ρεαλιστική αξιολόγηση των εκκρεμών ζητημάτων. Παρά τις εσφαλμένες αντιλήψεις που είναι κοινές στην Ουάσιγκτον, είμαστε πάντα έτοιμοι για συνεργασία σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

«Είναι λυπηρό να βλέπουμε μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου και αξιωματούχους της κυβέρνησης να διαιωνίζουν μονόπλευρες απόψεις για τις πολιτικές της Τουρκίας. Οι στρεβλές και βαθιά λανθασμένες περιγραφές των πολιτικών και των προσεγγίσεων της κυβέρνησής μας έχουν, δυστυχώς, γίνει βασικό στοιχείο των ακροάσεων του αμερικανικού Κογκρέσου».

Σε άλλες του αναρτήσεις, ο Αλτούν, απευθυνόμενος προσωπικά στον Μενέντεζ, είπε:

«Ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, κ. Μενέντεζ. Η Τουρκία δεν παραβιάζει τα χωρικά ύδατα ή τον εναέριο χώρο άλλων χωρών. Κάποιοι από τους γείτονές μας έχουν εμπλακεί σε τέτοιου είδους συμπεριφορές και πάντα αντιδρούσαμε κατάλληλα. Δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση της κυριαρχίας μας.

Η Τουρκική Δημοκρατία δεν προβαίνει ποτέ σε παραβίαση της κυριαρχίας άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της γεώτρησης στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες τους, όπως ισχυρίζεστε, κ. Μενέντεζ. Το μακροχρόνιο κυπριακό ζήτημα, η επίλυση του οποίου έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη από την ΕΕ, είναι ο ένοχος σε αυτή την περίπτωση.

Η Τουρκία έχει επιδιώξει να προμηθευτεί οπλικά συστήματα από συμμάχους του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, με συνέπεια. Έχουμε στραφεί σε άλλους προμηθευτές μόνο όταν οι επιτροπές του αμερικανικού Κογκρέσου, συχνά υπό την ηγεσία σας κ. Μενέντεζ, το έκαναν απίστευτα δύσκολο.

Η κατηγορία σας σχετικά με τη φυλάκιση δικηγόρων και δημοσιογράφων, καθώς και πολιτικών αντιπάλων πριν από τις εκλογές είναι αβάσιμη και παραπλανητική. Οι άνθρωποι αυτοί κατηγορούνται για εγκλήματα (όπως η τρομοκρατία) που δεν σχετίζονται με το επάγγελμά τους.

Η μη προσχώρηση στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας δεν αποτελεί παραβίαση διεθνών συμφωνιών, τις οποίες έχει υπογράψει η Τουρκική Δημοκρατία. Ίσως έχετε ξεχάσει ότι η Τουρκική Δημοκρατία δεν είναι μέλος της ΕΕ. Επίσης, έχουμε δώσει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία περισσότερο από πολλές χώρες της ΕΕ.

Έχετε δίκιο για την Τουρκία που διεξάγει αεροπορικές επιδρομές εναντίον των YPG/PKK, όπως τους αποκαλείτε “εταίρους των ΗΠΑ”, στο Ιράκ και τη Συρία. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν μια τρομοκρατική ομάδα που πολεμά το τουρκικό κράτος για περισσότερα από 40 χρόνια. Δεν θα υποχωρήσουμε στον αγώνα μας εναντίον τους.

Δεν εμποδίσαμε τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Αν μη τι άλλο, υπήρξαμε ισχυροί υποστηρικτές της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας στο παρελθόν την ένταξη της Γεωργίας και της Ουκρανίας. Επιδιώξαμε να προστατεύσουμε την κοινή μας ασφάλεια ζητώντας από τη Φινλανδία και τη Σουηδία να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία. Το τουρκικό κοινοβούλιο μόλις ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας, ενώ και η Σουηδία μπορεί να φτάσει εκεί σύντομα, αυστηροποιώντας τους αντιτρομοκρατικούς νόμους της».

protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πάσχα: Η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. H πένθιμη ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας και η χαρά που τη διαδέχεται το βράδυ της Ανάστασης δεν...

Ηράκλειο: Προφυλακιστέος ο 51χρονος νονός για κατάχρηση και πορνογραφία ανηλίκων

Τον δρόμο για τη φυλακή παίρνει ο 51χρονος, από το Ηράκλειο, που κατηγορείται για τις κακουργηματικές πράξεις της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια κατά συρροή...

Δένδιας: Στο Καστελόριζο για τον εορτασμό του Πάσχα

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί αύριο, Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου και μεθαύριο, Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου το νησιωτικό σύμπλεγμα της...

Συρία: Πάνω από 15 νεκροί ύστερα από επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους

Στους 15 ανέρχεται ο αριθμός των φιλοκυβερνητικών μαχητών που σκοτώθηκαν στη Συρία, μετά από ταυτόχρονες επιθέσεις εναντίον τριών στρατιωτικών θέσεων που εξαπέλυσε το Ισλαμικό...

Μόσχα: «Υβριδικός πόλεμος» Δύσης κατά Ρωσίας με όχημα την Ουκρανία

Κατηγορίες κατά της Δύσης περί διεξαγωγής «υβριδικού πολέμου» με όχημα την Ουκρανία, εξαπέλυσε εκ νέου η Ρωσία. Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου...

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Το μήνυμα για την Ανάσταση

Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είδε ποτέ τον αγώνα για τη μεταμόρφωση του κόσμου ως ασήμαντη υπόθεση, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!