22.8 C
Nicosia
Τετάρτη 1 Μάιος 2024 | 8:23

Συγκάλεσε σύσκεψη για τα επεισόδια στην Πύλα ο ΠτΔ – Τηλεφωνική επικοινωνία με Μητσοτάκη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε σχέση με τα επεισόδια στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Πύλας, είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, από νωρίς το πρωί συγκλήθηκε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη σε σχέση με τα επεισόδια που προκλήθηκαν από τις κατοχικές δυνάμεις.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Διοικητής της ΚΥΠ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημερώνεται διαρκώς για όλες τις εξελίξεις και είναι σε συνεχή επαφή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, την ελληνική κυβέρνηση, τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, τους θεσμούς της ΕΕ, και τις πρεσβείες μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τα επεισόδια καταδίκασαν ΕΕ, Ελλάδα, ΟΥΝΦΙΚΥΠ και με κοινή δήλωση τους ΗΠΑ, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί άνδρες των Ηνωμένων Εθνών κατευθύνθηκαν προς την περιοχή, ώστε να μπλοκάρουν τις εργασίες στον δρόμο, οι οποίες συνιστούν παράβαση του στάτους κβο. Εκεί δημιουργήθηκε ένταση με ομάδες Τουρκυπρίων να επιτίθενται εναντίον τους, προκαλώντας ζημιές σε οχήματα της ειρηνευτικής δύναμης.

image-259-1024x576368676980_1362226631305944_4154961775704839029_n

 

Σε ανακοίνωσή της η UNFICYP καταδικάζει τις επιθέσεις κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και τις ζημιές σε οχήματα του ΟΗΕ από άτομα της τουρκοκυπριακής πλευράς σήμερα το πρωί. Όπως σημειώνεται, το περιστατικό έλαβε χώρα εντός της ουδέτερης ζώνης κοντά στην Πύλα, όταν οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ προσπάθησαν να εμποδίσουν τις μη εξουσιοδοτημένες κατασκευαστικές εργασίες στην περιοχή.

«Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και οι ζημιές σε περιουσίες του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το οποίο θα διωχθεί σε πλήρη έκταση του νόμου», προστίθεται.

Η UNFICYP καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εξουσιοδοτημένη αρχή της αποστολής του ΟΗΕ εντός της νεκρής ζώνης, να απέχει από οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω την ένταση και να αποσύρει αμέσως όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από τη νεκρή ζώνη.

368612144_1438103767034646_1728600005314664837_n

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η αποστολή της UNFICYP παρακολουθεί στενά την κατάσταση και παραμένει προσηλωμένη στη διασφάλιση της ηρεμίας και της σταθερότητας στην περιοχή.

368672277_2451504985011069_8123433378917563836_n

Κοινή δήλωση ΗΠΑ, Γαλλίας και ΗΒ: Ζητούν άμεσο τερματισμό των εργασιών στην Πύλα

Σε κοινή τους δήλωση, οι πρεσβείες των τριών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταδικάζουν τα επεισόδια στην Πύλα, προτρέποντας τις τουρκοκυπριακές αρχές να σταματήσουν αμέσως την κατασκευή του δρόμου.

Όπως αναφέρεται, «η βρετανική Ύπατη Αρμοστεία, η Γαλλική Πρεσβεία και η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για την έναρξη μη εξουσιοδοτημένης κατασκευής δρόμου, που οδηγεί από τα βόρεια στη ζώνη ασφαλείας που οριοθετείται από τον ΟΗΕ στο δικοινοτικό χωριό Πύλα και για τις αναφορές για επιθέσεις από τουρκοκυπριακές δυνάμεις σε Ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών.

Καταδικάζουμε τις επιθέσεις κατά των Ειρηνευτών του ΟΗΕ και τις ζημιές σε οχήματα του ΟΗΕ από το προσωπικό της τουρκοκυπριακής πλευράς σήμερα το πρωί. Οι απειλές για την ασφάλεια των Ειρηνευτών του ΟΗΕ και οι ζημιές σε περιουσίες του ΟΗΕ συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Αυτές οι ενέργειες είναι εντελώς απαράδεκτες και υπονομεύουν την ικανότητα του ΟΗΕ να εκπληρώσει την ειρηνευτική εντολή του. Είναι ιδιαίτερα λυπηρό το γεγονός ότι αυτές οι ενέργειες συνεχίζονται παρά το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη υπέβαλαν πρόταση για την αντιμετώπιση των τουρκοκυπριακών ανησυχιών στην περιοχή.

Προτρέπουμε τις τουρκοκυπριακές αρχές να σταματήσουν αμέσως την κατασκευή. Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα 2674 του ΣΑΗΕ (30 Ιανουαρίου 2023), οι πλευρές θα πρέπει να σέβονται την εξουσιοδοτημένη αρχή της UNFICYP και την οριοθέτηση της νεκρής ζώνης, να απέχουν από μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση αυτής και να απομακρύνουν όλες τις μη εξουσιοδοτημένες κατασκευές.

Καλούμε τις τουρκοκυπριακές αρχές να απέχουν από περαιτέρω κλιμακωτικές ενέργειες που κινδυνεύουν να υπονομεύσουν τις προοπτικές επιστροφής στις συνομιλίες διευθέτησης και να σταματήσουν αμέσως κάθε μορφή βίας κατά των Ειρηνευτών του ΟΗΕ που αναπτύσσονται στην περιοχή.

Οι μονομερείς ή κλιμακωτικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών που θα μπορούσαν να αλλάξουν το status quo κατά μήκος των γραμμών κατάπαυσης του πυρός ή την καταπάτηση στη ζώνη ασφαλείας, πρέπει να σταματήσουν ώστε να επιτραπεί η λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την επανάληψη των διαπραγματεύσεων. Επαναλαμβάνουμε την πλήρη υποστήριξή μας στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και στον Ειδικό Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα Κόλιν Στιούαρτ στη δέσμευσή τους με τα μέρη για την αποφυγή εντάσεων που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν μια ειρηνική διευθέτηση.

Τονίζουμε την επείγουσα ανάγκη να διορίσει ο Γενικός Γραμματέας έναν απεσταλμένο του ΟΗΕ και καλούμε και τις δύο πλευρές να παραμείνουν ευέλικτες και ανοιχτές στη λήψη μέτρων για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ανοιχτή γραμμή Αθήνας-Λευκωσίας για τα επεισόδια στην Πύλα – Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Την αντίδραση και της Αθήνας προκάλεσε το επεισόδιο στην Κύπρο, σε βάρος των μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο για «κατάφωρη παραβίαση του status quo» και «πράξη περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το Υπ.Εξ. καταδικάζει «τις απαράδεκτες επιθέσεις Τουρκοκυπρίων εναντίον μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία επιχείρησαν να παρεμποδίσουν μη εξουσιοδοτημένες εργασίες κατασκευής δρόμου εντός της νεκρής ζώνης πλησίον της Πύλας».

Οπως επισημαίνεται, «οι παράνομες εργασίες πρέπει να σταματήσουν άμεσα και είναι ανάγκη να αποφευχθεί κάθε είδους δραστηριότητα που θα προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση».

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και θα προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Λευκωσία καταδικάζει τα επεισόδια στη νεκρή ζώνη

Η Λευκωσία καταδίκασε τα επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί στη νεκρή ζώνη στην περιοχή της Πύλας, με την επίθεση κατά μελών της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), σημειώνοντας πως «προβαίνει σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη, Μόνιμα Μέλη του ΣΑ, την ΕΕ, την ελληνική Κυβέρνηση και με την ηγεσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών».

Σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ανέφερε πως «η Κυβέρνηση καταδικάζει τα οργανωμένα επεισόδια που προκάλεσαν σήμερα το πρωί οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Πύλας και την απαράδεκτη επίθεση εναντίον Βρετανών και Σλοβάκων μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ».

«Οι απειλές κατά της ασφάλειας ειρηνευτών του ΟΗΕ είναι καταδικαστέες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όπως ορθά αναφέρεται και στην ανακοίνωση της Ειρηνευτικής Δύναμης», επεσήμανε ο κ. Λετυμπιώτης.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπορέλ-Κόμπου

Να σεβαστεί την εντολή της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στη νεκρή ζώνη κάλεσε την Τουρκοκυπριακή πλευρά ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για εξωτερικές υποθέσεις και πολιτική ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ, καταδικάζοντας την επίθεση προσωπικού που εργαζόταν για την επέκταση δρόμου στη νεκρή ζώνη κατά κυανοκράνων που εμπόδισαν τις μη εξουσιοδοτημένες εργασίες.

«Η ΕΕ καταδικάζει την επίθεση κατά της UNFICYP @UN_CYPRUS από προσωπικό της τουρκοκυπριακής πλευράς» ανέφερε ο κ. Μπορέλ σε ανάρτηση στο πρώην Twitter («Χ»).

«Καλούμε την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εξουσιοδοτημένη μέσω της εντολής της αρμοδιότητα της αποστολής στη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ, και την επανάληψη της εργασίας για μια συμφωνημένη λύση στην περιοχή Πύλας/Pile» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως είχε τηλεφωνική επαφή με τον Υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο.

Καταδικάζει την επίθεση ο Σαρλ Μισέλ

O Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα «Χ» εκφράζει την έντονη καταδίκη του για την επίθεση από Τουρκοκυπρίων σε μέλη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Πύλα.

Όπως αναφέρει, «η διασφάλιση της ασφάλειας των ειρηνευτών και η αποκλιμάκωση της κατάστασης θα πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα».

Σημειώνει παράλληλα πως βρίσκεται σε επαφή με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και παρακολουθεί στενά την κατάσταση, κάνοντας έκκληση για ειρήνη στην περιοχή.

Διπλωματικός μαραθώνιος για την κατάσταση στη νεκρή ζώνη – Σε επικοινωνία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ο Στιούαρτ

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν πως ο Ειδικός Αντιπρόσωπος των ΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης του διεθνούς οργανισμού στο νησί (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) στο νησί, Κόλιν Στιούαρτ, βρίσκεται σε επικοινωνία τόσο με τις δυο πλευρές στο νησί όσο και με τις κυβερνήσεις χωρών στου Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω εντάσεις και να υπάρξει διευθέτηση του θέματος αυτού μέσω διαλόγου.

Η ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ εκφράζει πάντως τη δέσμευσή της να συνεχίσει να παρεμποδίζει τις κατά παράβαση του στάτους κβο εργασίες για την κατασκευή του δρόμου που θα ενώνει το κατεχόμενο χωριό Άρσος με την περιοχή της Πύλας.

Επί του εδάφους όπως αναφέρθηκε στο ΚΥΠΕ λίγο πριν το μεσημέρι μετά τα πρωινά επεισόδια η κατάσταση ήταν ήρεμη και στατική, με τους ειρηνευτές και το προσωπικό της τ/κ πλευράς να παραμένουν στην περιοχή.

Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να εμποδίζουμε αυτές τις εργασίες χωρίς τη χρήση οποιαδήποτε βίας, χρησιμοποιώντας το προσωπικό μας και οχήματα των ΗΕ, ανέφερε στο ΚΥΠΕ πηγή της ειρηνευτικής δύναμης, προσθέτοντας πως επικεντρώνονται στην αποτροπή εντάσεων και στη διατήρηση της ηρεμίας, καλώντας την τ/κ πλευρά να συνεχίσει τις συζητήσεις μαζί τους επί του θέματος.

«Eπικίνδυνη αντιπαράθεση στην Πύλα» – Τι γράφουν τα τ/κ ΜΜΕ για την επίθεση στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Σε ιδιωτική εταιρεία ανάθεσε η «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα την βελτίωση/ επέκταση του δρόμου Άρσους – Πύλας που βρίσκεται στην νεκρή ζώνη και οι εργασίες επρόκειτο να ξεκινήσουν σήμερα παρά τις αντιδράσεις, γράφει η ιστοσελίδα Μπουγκιούν Κίπρις ενώ η Γκιουντέμ Κίπρις δημοσιεύει φωτογραφίες από την αντιπαράθεση με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και περιγράφει το τι συμβαίνει.

Η Μπούγκιουν Κίπρις γράφει για επικίνδυνη αντιπαράθεση στην Πύλα. Προσθέτει ότι ο δρόμος που ζητούσαν οι Τουρκοκύπριοι στην περιοχή προκάλεσε ένταση λόγω της λανθασμένης πολιτικής που ακολουθήθηκε από την τ/κ πλευρά και αναφέρει πως το «υπουργείο εξωτερικών» θέλοντας να προκαλέσει τετελεσμένα, τελικά προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής. Οι δυνάμεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αντιστάθηκαν στην έναρξη των εργασιών, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τιτανικός: Ρολόι επιβάτη δημοπρατήθηκε στο δεκαπλάσιο της αξίας του

Ένα χρυσό ρολόι τσέπης, το οποίο ανήκε στον πλουσιότερο επιβάτη του Τιτανικού, πουλήθηκε σε δημοπρασία χθες Σάββατο έναντι 1,175 εκατομμυρίων στερλινών (1,37 εκατ. ευρώ),...

Υφυπουργός Έρευνας: Εντός του 2024 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες

Εντός του 2024 θα παραδοθούν 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες, δήλωσε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Δρ Νικόδημος Δαμιανού, την Τρίτη σημειώνοντας παράλληλα ότι όσον...

Η ΔΕΟΚ ζητά ενίσχυση συλλογικών διαπραγματεύσεων για διασφάλιση κατώτατων μισθών

Την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για διασφάλιση δίκαιων και επαρκών κατώτατων μισθών για όλους, ζητά η ΔΕΟΚ, η οποία εκφράζει την ετοιμότητα να μπει...

Πήρε πτυχίο και ευχαρίστησε… την Αννα Βίσση

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη σε ορκωμοσία στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο όταν απόφοιτη παίρνοντας το πτυχίο της ευχαρίστησε την Άννα Βίσση. «Με Άννα, Καίτη και Χαρούλα ο,τι...

Η Σοφία το ρομπότ τα βρήκε… σκούρα στη Θεσσαλονίκη

Μπορεί να έχει IQ υψηλότερο από του Άλμπερτ Αϊνστάιν, να μιλά 20 γλώσσες –μεταξύ των οποίων και ελληνικά, να έχει δεκάδες εκφράσεις προσώπου, να...

ΠτΔ: Η Κύπρος υπέρ της δημιουργίας θέσης Επιτρόπου Άμυνας της ΕΕ

Τη στήριξη της Κύπρου στην ιδέα της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τη δημιουργία θέσης Επιτρόπου της ΕΕ για θέματα Άμυνας,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!