22.8 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Μάιος 2024 | 12:15

ΔΗΚΟ: 18 ερωτήσεις στον Αναστασιάδη για τις Σεϋχέλλες – 6 από Οικολόγους

Σύνολο δεκαοκτώ ερωτημάτων απευθύνει προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Δημοκρατικό Κόμμα, αναζητώντας απαντήσεις σε σχέση με το δεύτερο ταξίδι του προέδρου Αναστασιάδη στις Σεϋχέλλες.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος με επιστολή του ζητά όπως τα ερωτήματα υποβληθούν στον ΠτΔ δια μέσω του προέδρου της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρία Κουλία.

Τα ερωτήματα που υποβάλλει το ΔΗΚΟ, είναι τα εξής:

1. Να επιβεβαιώσει ο ΠτΔ ότι τον Αύγουστο του 2018 ταξίδεψαν δωρεάν, εκείνος και η οικογένειά του στις Σεϋχέλλες, με ιδιωτικό τζετ, το οποίο διαχειριζόταν εκείνη την περίοδο η «Jet Stream Aviation».

2. Να δηλώσει αν γνωρίζει πως η εταιρεία «Jet Stream Aviation» είναι εταιρεία που ανήκει στον Σαουδάραβα επ’ ονόματι Abdulrahman Khalid Salen bin Mahfouz (ο «Σαουδάραβας») ή και είναι εταιρεία δικών του συμφερόντων.

3. Να επιβεβαιώσει ότι στις 3/8/2015-13/8/2015 ταξίδεψαν εκείνος και η οικογένειά του, ή και σύνολο 14 επιβάτες, στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικό τζετ τύπου Boeing 767-200 με αρ. εγγραφής N-767KS (το «Αεροπλάνο»).

4. Να επιβεβαιώσει ότι στο συγκεκριμένο ταξίδι η προαναφερόμενη πτήση είχε «Κωδικό 1», δηλαδή «πτήση Αρχηγού Κράτους».

5. Να ενημερώσει την επιτροπή ποιος ήταν ο ιδιοκτήτης ή και διαχειριστής του Αεροπλάνου εκείνη την περίοδο (3/8/2015 – 13/8/2015).

6. Πώς σχολιάζει το γεγονός πως σε σχετική έρευνα  του μητρώου ιδιοκτητών αεροπλάνων η εταιρεία «Jet Stream Aviation» παρουσιάζεται ως διαχειριστής του Αεροπλάνου κατά την επίδικη περίοδο.

7. Να ενημερώσει την Επιτροπή Ελέγχου εάν το Αεροπλάνο δόθηκε δωρεάν ή και με ευνοϊκούς όρους στον ίδιο ή και στην οικογένειά του, εκείνη την περίοδο δηλαδή 3/8/2015-13/8/2015 για το ταξίδι στις Σεϋχέλλες.

8. Να παρουσιάσει στην Επιτροπή Ελέγχου οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία πληρωμής της ενοικίασης ή και μίσθωσης του Αεροπλάνου για την περίοδο 3/8/2015 – 13/8/2015 ή και για το ταξίδι στις Σεϋχέλλες το 2015, αν υπάρχουν.

9. Να ενημερώσει την Επιτροπή Ελέγχου γιατί δεν απεκάλυψε στην κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής Νικολάτου ότι ταξίδεψε και 2η φορά στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικό τζετ ενώ απλά περιορίστηκε στην αναφορά πως πήγε «…ιδίοις εξόδοις…».

10. Να επιβεβαιώσει αν 6 μέρες μετά την επιστροφή του από τις Σεϋχέλλες, στις 19/8/15, πολιτογράφησαν τη δεύτερη σύζυγο του συγκεκριμένου Σαουδάραβα επενδυτή.

11. Να απαντήσει κατά πόσο υπήρχε Γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας ημερ. 3/7/2015 που προειδοποιούσε πως η πολιτογράφηση συζύγων επενδυτών ήταν Ultra Vires με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Να παρουσιάσει στην επιτροπή Ελέγχου αυτή τη γνωμάτευση.

12. Να ενημερώσει την Επιτροπή Ελέγχου γιατί δεν απεκάλυψε στην δήλωσή του ημερ. 13/2/2020 ότι ταξίδεψε και 2η φορά στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικό τζετ ή και με ιδιωτικό τζετ του Σαουδάραβα.

13. Να ενημερώσει την Επιτροπή Ελέγχου γιατί δεν απεκάλυψαν οι εκπρόσωποί του στη συνεδρία ημερ. 13/2/2020 ότι ταξίδεψε και 2η φορά στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικό τζετ.

14. Γιατί ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νουρής σε απαντησή του ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου είπε: «…με ενημέρωσαν οι συνάδελφοι της προεδρίας ότι δεν ξαναχρησιμοποιήθηκε για ιδιωτικούς σκοπούς το αεροσκάφος από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας…»

α)Τι ανέφεραν οι εκπρόσωποι της προεδρίας στον κ. Νουρή σε εκείνη τη συνεδρία;

β)Γιατί δεν απεκάλυψαν στην επιτροπή πως ο ΠτΔ ταξίδεψε και δεύτερη φορά με ιδιωτικό τζετ του Σαουδάραβα στις Σεϋχέλλες, απλά ταξίδεψε με διαφορετικό αεροπλάνο;

15. Γιατί δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου ο ΠτΔ ότι το ταξίδι στις Σεϋχέλλες έγινε τρία χρόνια και 8 μήνες μετά την πολιτογράφηση του Σαουδάραβα ενώ όπως όλα δείχνουν, πήγε ξανά ταξίδι στις Σεϋχέλλες με το Αεροπλάνο επτά μήνες μετά την πολιτογράφηση του Σαουδάραβα, στην πρώτη θητεία του και 6 μέρες μετά το ταξίδι του Αυγούστου του 2015 πολιτογράφησαν παράνομα την δεύτερη σύζυγο του Σαουδάραβα.

16. Γιατί στις 3/2/2020 δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Κούσιος πως «…o  Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνώρισε για πρώτη φορά τον Σαουδάραβα επενδυτή μετά που αυτός απέκτησε την κυπριακή υπηκοότητα σε δημόσια εκδήλωση του CIPA…». Ενώ ο Σαουδάραβας απέκτησε την υπηκοότητά του τον Ιανουάριοτου 2015 και είχε επισκεφθεί την Κύπρο τον Ιούνιο του 2014 και δήλωσε τότε δημόσια «…Ευχαριστώ όσους ήταν μαζί μου αυτές τις μέρες για τη φιλοξενία, τον Αρχιεπίσκοπο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατία. Όλοι υπέροχοι άνθρωποι, πέρασαν πολύ ωραία μαζί τους. Συζητήσαμε για ευκαιρίες που υπάρχουν σε όλη την Κύπρο και είδα πολλά που μπορούμε να κάνουμε…».

17. Να ενημερώσει την Επιτροπή Ελέγχου αν θεωρεί πως τα ταξίδια αναψυχής στις Σεϋχέλλες το 2015 και το 2018 με τον τρόπο που αυτά έχουν διενεργηθεί παραβιάζουν με οποιονδήποτε τρόπο τον κώδικα δεοντολογίας που ο ίδιος έχει καθορίσει για το Υπουργικό του Συμβούλιο.

18. Να παρουσιάσει στην Επιτροπή Ελέγχου τον Κώδικα Δεοντολογίας της κυβέρνησής του.

Έξι ερωτήσεις Οικολόγων για τα ταξίδια του ΠτΔ

Απαντήσεις από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα ταξίδια και τις επαγγελματικές δραστηριότητες του ίδιου και μελών της οικογένειας του στις Σεϋχέλλες, επιδιώκουν να λάβουν και άλλοι βουλευτές μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή έχει ήδη προωθήσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά ερωτήματα που προέρχονται από βουλευτές μέλη της.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ζητά απαντήσεις στα εξής:

1. Πόσες φορές ταξίδεψε ο ΠτΔ στις Σεϋχέλλες και σε ποιες ημερομηνίες κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

2. Ποιος ήταν ο σκοπός των ταξιδιών αυτών, ποιοι τον συνόδευαν σε κάθε ταξίδι και για ποιο λόγο.

3. Με ποιο μέσο έγιναν αυτές οι αερομεταφορές και ποιος ήταν ο ιδιοκτήτης του αεροπλάνου.

4. Ποιος πλήρωσε και πόσα για τα έξοδα των ταξιδιών αυτών (ναύλα, διαμονή, διακίνηση, σίτιση κλπ) για τον ίδιο και τους συνοδούς του, με κατάθεση σχετικών αποδεικτικών στοιχείων.

5. Ζητούνται ακόμα, απαντήσεις για το εάν ο ΠτΔ ή η οικογένεια του έχει οποιαδήποτε σχέση με επιχείρηση ή χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή οργανισμό στις Σεϋχέλλες, καθώς επίσης

6. Στοιχεία για τον αριθμό των αποσκευών και το βάρος τους ανά ταξίδι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, δήλωσε πρόσφατα πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διαμηνύσει δια επιστολής του προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 10 Ιουνίου 2020 και δια δηλώσεως του στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή ότι είναι έτοιμος να απαντήσει σε οποιοδήποτε ερωτηματολόγιο θελήσουν να του υποβάλουν και ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει.

Την περασμένη εβδομάδα ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου, επιβεβαιώθηκε εκ μέρους της Πολιτικής Αεροπορίας ότι στις 3 Αυγούστου 2015 και ώρα 4.04 το πρωί, αεροπλάνο τύπου BOING 767 200 N767 K απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Λάρνακας με προορισμό τις Σεϋχέλλες, μεταφέροντας 14 άτομα.

Το ίδιο αεροπλάνο στις 13/8/2015 προσγειώθηκε στον αεροδρόμιο Λάρνακας, η ώρα 13.38 μεσημέρι προερχόμενο από τις Σεϋχέλλες. Η πτήση, όπως αναφέρθηκε, ήταν ιδιωτική και έφερε κωδικό 1, κάτι που σημαίνει ότι επέβαινε αρχηγός κράτους.

Όπως επισημάνθηκε, μετά την επιστροφή του προέδρου Αναστασιάδη, στις 18 Αυγούστου 2015, υποβλήθηκε αίτηση πολιτογράφησης της δεύτερης συζύγου του Σαουδάραβα σεΐχη με το αεροσκάφος του οποίου ταξίδεψε ο ΠτΔ και η οικογένειά του το 2018, η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο την επόμενη ημέρα. Η Επιτροπή αναζητά απαντήσεις σε σχέση με τον ιδιοκτήτη του αεροσκάφους με το οποίο ταξίδεψε η προεδρική οικογένεια το καλοκαίρι του 2015, με βουλευτές να αναφέρονται στο ενδεχόμενο η εν λόγω πολιτογράφηση να είχε χαρακτήρα συναλλαγής.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Βουλή εξετάζει θέματα σε σχέση με ταξίδι του προέδρου Αναστασιάδη στις Σεϋχέλλες, καθώς πέρσι είχε τεθεί στο μικροσκόπιο ταξίδι του ίδιου και της οικογένειας του στις Σεϋχέλλες, που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2018, με το αεροσκάφος του Σαουδάραβα σεΐχη που πολιτογραφήθηκε τον Ιανουάριο του 2015.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στην Κύπρο ιορδανική αποστολή για ενίσχυση μέσων πυρόσβεσης

Το πλήρωμα της ιορδανικής αποστολής που έφθασε στην Κύπρο προς ενίσχυση των πτητικών μέσων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αεροπυρόσβεση υποδέχεται σήμερα στις 10:45 το...

Μεγαλύτερη συνεργασία των Ισλαμικών κρατών με το ψευδοκράτος ζήτησε ο Τατάρ

Ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ απευθύνθηκε στη 15η Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) που πραγματοποιείται στη Μπανζούλ της...

Μειωμένη κατά περίπου 50% η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα

Μειωμένη κατά 50% περίπου ήταν η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της παγκύπριας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΟΣΙΚΑ) Νεόφυτο Θρασυβούλου. Σε δηλώσεις...

Την Τρίτη ο A’ ημιτελικός της Eurovision με την Κύπρο να εμφανίζεται πρώτη

Η «καρδιά» του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision χτυπάει στο Μάλμε της Σουηδίας με τον πρώτο ημιτελικό να διεξάγεται την Τρίτη, 7 Μαϊου, στο Μalmö Arena....

Ισραήλ: Άρχισε η απομάκρυνση 100.000 Παλαιστινίων από τη Ράφα – Αναπόφευκτη η επίθεση από Ισραήλ

«Ξεκινήσαμε επιχείρηση περιορισμένης κλίμακας για την προσωρινή απομάκρυνση των ανθρώπων που διαμένουν στο ανατολικό τμήμα της Ράφα», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ...

Λεμεσός: 30χρονος έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα

Τριαντάχρονος από τη Λεμεσό, ο Ευτύχιος Χαρίτου, έχασε τη ζωή του σε θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε ανήμερα του Πάσχα στον κύριο δρόμο Καλού Χωριού –...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!