25.8 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 16:23

Δεν ζητήθηκε η συγκατάθεση της τ/κ πλευράς για την UNFICYP, λέει το «υπεξ»

Δεν ζητήθηκε για άλλη μια φορά η έγκριση και η συγκατάθεση της τουρκοκυπριακής πλευράς σχετικά με την παρουσία και τις επιχειρήσεις της UNFICYP στο νησί, αναφέρει σε ανακοίνωση του, το «υπουργείο εξωτερικών» στα κατεχόμενα σχετικά με την απόφαση 2587 (2021) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την παράταση της θητείας της UNFICYP.

Αυτό, υποστηρίζει, έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών. «Είναι απαραίτητο να υπενθυμίσουμε ότι η UNFICYP μπορεί να πραγματοποιήσει τις δραστηριότητές της στην επικράτειά μας λόγω της καλής θέλησης και της εποικοδομητικής στάσης των αρχών μας», προστίθεται.

“Έχουμε ένα νόμιμο αίτημα για πολύ καιρό”, αναφέρει η ανακοίνωση, “ώστε να επιτευχθεί μια επίσημη συμφωνία μεταξύ των αρχών μας και των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τις επιχειρήσεις της UNFICYP στη χώρα μας”.

«Θα θέλαμε να επισημάνουμε στη διεθνή κοινότητα ότι, εκτός εάν η απαίτησή μας ανταποκριθεί θετικά σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα είμαστε υποχρεωμένοι να επανεξετάσουμε την καλή θέληση μας σχετικά με τις επιχειρήσεις της UNFICYP στη χώρα μας», αναφέρει.

Στο εν λόγω ψήφισμα, υποστηρίζεται περαιτέρω, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών “αγνοεί την εποικοδομητική πρόταση που υπέβαλε η τουρκοκυπριακή πλευρά” στην άτυπη συνάντηση του ΟΗΕ 5 + που πραγματοποιήθηκε στις 27-29 Απριλίου 2021. «Προσπαθώντας να επιβάλουμε ένα μοντέλο διακανονισμού που έχει αποτύχει για πολλά χρόνια και δεν συμβαδίζει με τις πραγματικότητες, αποδεικνύει σίγουρα το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σκοπεύει να διατηρήσει το status quo στο νησί που ευνοεί την ελληνοκυπριακή πλευρά», αναφέρεται.

Σήμερα, ισχυρίζεται, το «υπουργείο εξωτερικών» υπάρχουν “δύο ξεχωριστά κράτη στο νησί της Κύπρου που κυβερνούν και έχουν ξεχωριστή κυριαρχία στα αντίστοιχα εδάφη τους”.

«Υπό το φως αυτών των γεγονότων, η τουρκοκυπριακή πλευρά προτείνει την αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των δύο κρατών, πριν από την έναρξη πιθανών επίσημων διαπραγματεύσεων για την επίτευξη σχέσης συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Η πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς, η οποία αντικατοπτρίζει τις πραγματικότητες και έχει πιθανότητες επιτυχίας, είναι ο μόνος τρόπος εξόδου από το αδιέξοδο», προστίθεται.

Αναμφίβολα, συνεχίζει η ανακοίνωση, οι φυσικοί πόροι μέσα και γύρω από το νησί ανήκουν στους δύο λαούς. «Λαμβάνοντας υπόψη αυτήν την πραγματικότητα, η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει υποβάλει εποικοδομητικές προτάσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά σχετικά με τους υδρογονάνθρακες. Η πρότασή της με ημερομηνία 13 Ιουλίου 2019 παραμένει στο τραπέζι. Αυτά τα γεγονότα δεν αντικατοπτρίζονται στο ψήφισμα που αποτελεί μια άλλη σημαντική παράλειψη. Οι επίμονες προκλητικές ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς, οι οποίες απέχουν πολύ από τη συνεργασία και τον διαμοιρασμό, εις βάρος των νόμιμων δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού, είναι ο βασικός λόγος έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», επισημαίνεται.

Όπως συνέβη και σε προηγούμενα ψηφίσματα, ισχυρίζεται το «υπουργείο εξωτερικών» πολλές προκλητικές ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως η τοποθέτηση 233 συγκεκριμένων θέσεων πυροδότησης κατά μήκος των συνόρων και στην ενδιάμεση ζώνη που οδηγούν σε κλιμάκωση της έντασης στο νησί, δεν αναφέρονται στο ψήφισμα. Είναι προφανές, σημειώνεται, ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προσπαθεί να κρύψει ή ακόμα και να ενθαρρύνει την πολιτική της «ελληνοκυπριακής διοίκησης της Νότιας Κύπρου» να κλιμακώσει την ένταση εντός και γύρω από το νησί.

Περαιτέρω, αναφέρει ότι υπάρχει έκκληση και από τις δύο πλευρές για ένα νησί χωρίς ναρκοπέδια στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δηλώνει ανοιχτά στην τελευταία έκθεσή του για την UNFICYP ότι ενώ οι τουρκοκυπριακές αρχές επιδεικνύουν θετική στάση, οι ελληνοκυπριακές αρχές είναι απρόθυμες για το θέμα. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στο ψήφισμα», σημειώνεται.

«Είναι σαφές ότι η διατύπωση στο ψήφισμα σχετικά με την περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων είναι προϊόν της ελληνοκυπριακής προπαγάνδας. Η ακριβής ερμηνεία των μέτρων, που έλαβε η κυβέρνησή μας σχετικά με την περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων είναι ζωτικής σημασίας. Λόγω της απόρριψης της ελληνοκυπριακής πλευράς, η περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων έχει γίνει το σύμβολο του status quo. Η πρωτοβουλία της τουρκοκυπριακής πλευράς που σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα ιδιωτικής ιδιοκτησίας πρέπει να αξιολογηθεί ως θετικό βήμα, καθώς θα ωφελήσει όλους», προστίθεται.

Με αυτήν την κατανόηση, συνεχίζει η ανακοίνωση, «η κυβέρνησή μας θα συνεχίσει να λαμβάνει αποφάσεις που θεωρεί απαραίτητες σχετικά με την περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων που είναι μέρος της χώρας μας».

Τέλος αναφέρει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών «πρέπει να διαχωρίσει την ψευδαίσθηση ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί. Αναμένουμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να κατανοήσει ότι μια βιώσιμη συμφωνία μπορεί να είναι δυνατή μόνο μέσω ενός παραδείγματος που θα βασίζεται στην πραγματικότητα ότι υπάρχουν δύο λαοί και δύο κράτη με κυρίαρχη ισότητα στο νησί», καταλήγει.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ολυμπιακός Μαραθώνιος 1896 – Ο άθλος του Σπύρου Λούης

Την πέμπτη ημέρα των Α' Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας δέσποζε το αγώνισμα του Μαραθωνίου, ένα αγώνισμα που είχε εισηγηθεί ο γάλλος φιλόλογος Μισέλ Μπρεάλ,...

Ερντογάν: Στις ΗΠΑ στις 9 Μαΐου σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας

Στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 9 Μαΐου θα βρεθεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό έκανε γνωστό σήμερα αξιωματούχος των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας, προετοιμάζοντας...

Τατζικιστάν: 9 συλλήψεις για εμπλοκή με το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα

Τέσσερις ένοπλοι, που θεωρούνται ύποπτοι για τη φονικότερη επίθεση στη Ρωσία εδώ και 20 χρόνια, είναι υπήκοοι Τατζικιστάν. Συνελήφθησαν μαζί με επτά ακόμα ,...

Ν. Αφρική: Τρομακτικό τροχαίο δυστύχημα με 45 νεκρούς – Ένα κορίτσι 8 ετών επέζησε

Σοκαριστικό τροχαίο δυστύχημα συνέβη στην Ν. Αφρική, με 45 νεκρούς και μόλις μία επιζήσασα, ένα κοριτσάκι 8 ετών. Λεωφορείο με προσκυνητές του Πάσχα, σύμφωνα με...

Τουσκ: Η Ευρώπη απειλείται πραγματικά με πόλεμο – Και είναι ανέτοιμη

Επιμένει ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τασκ, ότι η Ευρώπη έχει εισέλθει σε «προ- πολεμική περίοδο» και προειδοποιεί πως εάν η Ουκρανία ηττηθεί από τη...

Αεροπορικές εταιρείες αναφέρουν παρεμβολές σήματος GPS – «Δείχνουν» τη Ρωσία

Αεροπλάνα που πετούν πάνω από την περιοχή της Βαλτικής αναφέρουν έναν αυξανόμενο αριθμό ψεύτικων σημάτων GPS με την Ρωσία να θεωρείται ο πιθανότερος ένοχος. Τα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!