25.8 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Απρίλιος 2024 | 18:48

Για τις εξελίξεις στο Βαρώσι θα ενημερωθούν σήμερα οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ

Οι 27 Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν σήμερα εκ νέου τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα τις ενέργειες και τις δηλώσεις Ερντογάν το Σαββατοκύριακο στο Βαρώσι, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Ο αξιωματούχος, που είχε αρμοδιότητα να ενημερώσει για τις επικείμενες εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ), της Πέμπτης 19 Νοεμβρίου (με τηλεδιάσκεψη η οποία θα ολοκληρωθεί περί τις 14:00 τοπική ώρα), τόνισε ότι ο άμεσα ενδιαφερόμενος Υπουργός και ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα ενημερώσουν τα κράτη μέλη για τις εξελίξεις και οι 27 θα εξετάσουν την κατάσταση, αλλά, όπως είπε, δεν θα ληφθούν αποφάσεις.

«Το θέμα μπήκε στην ατζέντα διότι είχαμε εξελίξεις και οι 27 πρέπει να ενημερωθούν», είπε.

Τόνισε ότι «ισχύει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι θέλουμε πλήρη διάλογο με την Τουρκία για όλο το πλέγμα των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας, τη Συρία, τη Λιβύη, το Ναγκόρνο Καραμπάχ», σημείωσε.

«Όμως τώρα, έχουμε αλλαγή του status quo στο Βαρώσι, αλλά και ένα μήνυμα Ερντογάν που πηγαίνει τελείως αντίθετα στο δόγμα του ΟΗΕ για την Κύπρο», υπογράμμισε.

«Εμείς θέλουμε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με διαπραγμάτευση στο πλαίσιο του ΟΗΕ, που θα εδράζεται στις αξίες και το κοινοτικό κεκτημένο», εξήγησε.

«Το μήνυμα Ερντογάν ήταν ενάντια στην ΔΔΟ. Τώρα ο Γενικός Γραμματέας θα συγκαλέσει τις δύο κοινότητες και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και εμείς μιλήσαμε μαζί του και του εξηγήσαμε ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς. Όπως είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ, ο Ερντογάν πάει τελείως αντίθετα στο δόγμα ΟΗΕ για το νησί. Η επίλυση για εμάς είναι κλειδί για την κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο», εξήγησε, παραπέμποντας σε απόφαση το Δεκέμβρη.

Στο μεταξύ χθες ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, επικοινώνησε με τον Έλληνα ομόλογό του τηλεφωνικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, ενόψει της σημερινής τηλεδιάσκεψης των ΥΠΕΞ της ΕΕ.

Στο επίκεντρο της επικοινωνίας των δύο υπουργών Εξωτερικών βρέθηκε ο συντονισμός της Ελλάδας και της Κύπρου και η ανάγκη ευρωπαϊκής απάντησης στις τουρκικές παράνομες και προκλητικές ενέργειες σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαρώσια, γνωστοποίησε με ανάρτηση στο Twitter ο Ν. Δένδιας.

Ανασκόπηση της κατάστασης μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, στο ίδιο κομμάτι της ατζέντας επί των τρεχουσών υποθέσεων, οι Υπουργοί θα ξεκινήσουν με μια ανασκόπηση της κατάστασης μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, ενόψει και της πιο πλήρους συζήτησης για το θέμα που έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο.

Οι 27 θα αναζητήσουν τρόπους επανεκκίνησης της διατλαντικής συνεργασίας, ενώ η αλληλεπίδραση συνεχίζεται με την τρέχουσα διοίκηση των ΗΠΑ ως την 21η Ιανουαρίου.

Θα ακολουθήσει συζήτηση για το Αφγανιστάν και την Λευκορωσία. Ειδικά στη Λευκορωσία, όπως σημείωσε ο αξιωματούχος, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει, σκοτώθηκε ένας διαδηλωτής και ο Λουκασένκο δεν προσέρχεται σε εθνικό διάλογο για να εξέλθει από την κρίση.

Επιπλέον οι 27 θα συζητήσουν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετά τη συμφωνία και την κατάπαυση του πυρός, εξετάζοντας το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η ΕΕ στο ζήτημα, μετά από εισήγηση της Γαλλίας.

Οι 27 Υπουργοί θα εξετάσουν και την πορεία της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη και την πορεία του εθνικού διαλόγου στη χώρα αυτή.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο

Άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε κέρδη σε ποσοστό 1,51%, κλείνοντας στις 145,23 μονάδες. Άνοδο 1,53% παρουσίασε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 88,15 μονάδες. Ο...

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν μετά την επίθεση σε βάρος του Ισραήλ

Μια σειρά σαρωτικών κυρώσεων κατά ηγετών και οντοτήρων που συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, το υπουργείο Άμυνας της Τεχεράνης...

Έτοιμο να σαλπάρει το διαστημικό ιστιοφόρο της NASA (βίντεο)

Η NASA ετοιμάζεται να δοκιμάσει έναν νέο τρόπο πλοήγησης στο ηλιακό μας σύστημα. Πρόκειται για μια τεχνολογία που ονομάστηκε Advanced Composite Solar Sail System η οποία...

Ντουμπάι: Σε 24 ώρες θα λειτουργήσει ξανά κανονικά το αεροδρόμιο

Μετά τις φοβερές βροχοπτώσεις και τις πρωτοφανείς πλημμύρες, το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι θα επιστρέψει στην πλήρη του λειτουργική δυναμικότητα εντός 24 ωρών, δήλωσε σήμερα ο...

Μπριζίτ Μακρόν: Το «παραμυθένιο ταξίδι ζωής» της Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας στη μικρή οθόνη (φωτό)

Η ιστορία της Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας, Μπριζίτ Μακρόν, θα μεταφερθεί στην μικρή οθόνη από την γαλλική εταιρεία παραγωγής Gaumont. Με τίτλο «Brigitte, une femme...

Γαλλία: Επίθεση με μαχαίρι κοντά σε σχολείο – Τραυματίστηκαν ελαφρά 2 κορίτσια

Δύο κορίτσια, ηλικίας 6 και 11 ετών, τραυματίστηκαν ελαφρά κατά τη διάρκεια επίθεσης με μαχαίρι κοντά στο σχολείο που φοιτούν στο Souffelweyersheim, στην ανατολική Γαλλία, μετέδωσε το Γαλλικό...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!