7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 2:01

Για την αντιπαράθεση Αννίτας Δημητρίου με τον Τούρκο ομόλογο της στην Πράγα γράφουν τουρκικά ΜΜΕ

Για αντιπαράθεση του Προέδρου της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Αννίτα Δημητρίου στην Πράγα γράφει το τουρκικό πρακτορείο IHA. Σύμφωνα με το ΙΗΑ o κ. Σεντόπ αντέδρασε στην αναφορά της προέδρου της Κυπριακής Βουλής Αννίτας Δημητρίου σε “τουρκική κατοχή” κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Προέδρου των Κοινοβουλίων της ΕΕ.

Υπό τον τίτλο «Μάθημα του Προέδρου της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας Σεντόπ στα περί ‘κατοχής΄στην Πρόεδρο της Βουλής της ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου Δημητρίου», ο Μουσταφά Σεντόπ ισχυρίστηκε ότι το 1974 «η Τουρκία πήγε να προστατεύσει τους ομοεθνείς της από μια σφαγή, χρησιμοποιώντας τα δικαιώματα της εγγυήτριας χώρας στις συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου, οι οποίες εγκαθίδρυσαν την Κυπριακή Δημοκρατία το 1959, και εδραίωσε την ειρήνη και την ασφάλεια στο νησί».

Σύμφωνα με το ΙΗΑ, ο Μουσταφά Σεντόπ «πήρε τέσσερις φορές τον λόγο κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίας της Συνόδου των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στην Πράγα, την πρωτεύουσα της Τσεχίας, όπου συζητήθηκαν ο Ρωσοουκρανικός πόλεμος και η διεύρυνση της ΕΕ, και αντέδρασε έντονα στις αλαζονικές» όπως γράφει «δηλώσεις της Αννίτα Δημητρίου κατά της Τουρκίας».

Ο Μουσταφά Σεντόπ ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι «η επέμβαση του 1974 είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο. Οι συμφωνίες του 1959 της Ζυρίχης και του Λονδίνου καθιστούν ως προϋπόθεση την εξουσιοδότηση εγγυήτριας που δόθηκε στην Τουρκία. Σήμερα, ακόμα και πολλοί Ε/κ εκφράζουν επίσης ότι η σφαγή και η γενοκτονία που υπέστησαν οι Τούρκοι πριν από το 1974 ήταν λάθος».

Όταν ξαναπήρε τον λόγο, ο Μουσταφά Σεντόπ είπε ότι έπρεπε να απαντήσει στην Αννίτα Δημητρίου «επειδή προέβη η ίδια σε μια κατηγορία και συκοφαντία κατά της Τουρκίας. Αλλά αν συνεχίσει έτσι, το δικαίωμά μας να απαντήσουμε θα παραμείνει. Επιτρέψτε μου να πω το εξής. Ίσως η ηλικία της να μην είναι η κατάλληλη. Λέει ότι δεν υπάρχουν κανόνες σε κανένα διεθνές δίκαιο. Όπως προϋπέθεταν οι συμφωνίες της 11ης Φεβρουαρίου της Ζυρίχης και της 19ης Φεβρουαρίου του Λονδίνου του 1959, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα έλαβαν εξουσιοδότηση εγγυητριών και στο πλαίσιο αυτών των εγγυήσεων ιδρύθηκε το 1960 η ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία. Οι τρεις αυτές χώρες εξουσιοδοτήθηκαν να προστατεύσουν το σύνταγμα και τη δομή της τ/κ  και της ε/κ κοινότητας. Η Τουρκία παρενέβη για να αποτρέψει τη σφαγή κατά των Τούρκων χρησιμοποιώντας την εξουσιοδότηση της εγγυήτριας με βάση αυτή τη συμφωνία του 1959, η οποία εξακολουθεί να ισχύει. Αυτό είναι το μόνο. Φυσικά, μπορούμε να το συζητήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες».

Σύμφωνα με το ΙΗΑ, απαντώντας για άλλη μια φορά στην Αννίτα Δημητρίου, η οποία χαρακτήρισε τις δηλώσεις  ως «σεξιστικές», ο Μουσταφά Σεντόπ δήλωσε: «Κύριε Πρόεδρε, όλοι οι φίλοι μου εδώ είναι μάρτυρες ότι δεν έχω καμία σεξιστική προσέγγιση. Ανέφερα μια συμφωνία παλιάς χρονολογίας και δεν υπάρχει η παραμικρή έκφραση που θα προκαλούσε μια σεξιστική προσέγγιση. Εάν υπάρχουν τόσες πολλές παρεξηγήσεις, είναι ενδιαφέρον ότι σε μια σύνοδο όπου συζητήθηκε το θέμα της Ουκρανίας και της Ρωσίας, το θέμα ήρθε στην Κύπρο, δείχνοντας την ικανότητα και τη δυνατότητα για παρεξηγήσεις».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!