20.1 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Μάιος 2024 | 21:49

Για ακόμα μια φορά η Βουλή συζήτησε για την ανέγερση νέου κτιρίου της

Το θέμα της ανέγερσης του νέου κτιρίου της Βουλής βρέθηκε και φέτος στο επίκεντρο της συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών, για τον προϋπολογισμό του Σώματος για το 2024.

Η Γενική Διευθύντρια της Βουλής Τασούλα Ιερωνυμίδου είπε ενώπιον των Βουλευτών ότι η Πρόεδρος του Σώματος έκανε πολλές επαφές με τους αρμοδίους και με τον νυν Υπουργό Μεταφορών, έγιναν και υπηρεσιακές συναντήσεις, κατατέθηκαν εισηγήσεις και από τον Γενικό Ελεγκτή και αυτό που απομένει είναι μια τελική, οριστική απόφαση.

Σύμφωνα με την κ. Ιερωνυμίδου, έγινε επικαιροποίηση των σχεδίων σε κάποια ζητήματα που κρίθηκαν ανεπαρκή, το κτίριο είναι ενεργειακά προσαρμοσμένο και αυτό που απομένει είναι η πολιτική βούληση «μετά την ολοκλήρωση των μελετών το 2024, να προχωρήσουμε με την προκήρυξη, δεν υπάρχει κάτι άλλο».

Το θέμα του κτηρίου της Βουλής και της αναγκαιότητας ανέγερσής του, έθεσαν οι βουλευτές κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού της Βουλή, με τη βουλευτή του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου να ζητά να μάθει σε ποια ακριβώς φάση βρίσκεται το ζήτημα και να θέτει και θέμα τεχνολογικής αναβάθμισης.

Ο φετινός προϋπολογισμός της Βουλής είναι ο 5ος κατά σειρά υπό καθεστώς οικονομικής αυτονομίας.

Ανέρχεται στα 31.493.000 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 15.5 εκ αφορούν δαπάνες προσωπικού, τα 3,6 εκ λειτουργικές δαπάνες και τα 11,7 εκ μεταβιβάσεις.

Οι πιστώσεις ύψους 11.399.451 εκ κατανέμονται στα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή. Ποσό 6.6 εκ αφορά την κρατική χρηματοδότηση, 4.7 εκ κατανέμονται για την κάλυψη της απαιτούμενης δαπάνης του κόστους εργοδότησης κοινοβουλευτικών συνεργατών και ποσό 50,000 για την κάλυψη συνεισφορών των κομμάτων στα αντίστοιχα πολιτικά κόμματα της ΕΕ.

Διοικητική αναδιάρθρωση, τομέας νομικών

Η κ. Ιερωνυμίδου είπε ότι συνεχίζεται η διοικητική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών με την κατάρτιση επιχειρησιακών σχεδίων και ο επικεφαλής κάθε υπηρεσίας γνωρίζει τι επιδιώκεται, ποιες βελτιώσεις απαιτούνται για αύξηση, μεταξύ άλλων, της παραγωγικότητας.

Αναφέρθηκε στον στόχο, που υλοποιείται, για εξωστρέφεια του Κοινοβουλίου και συνεργασία με ξένα κοινοβούλια, για τους τομείς εξειδίκευσης και τη συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση των λειτουργών με επισκέψεις σε ξένα κοινοβούλια και διοργάνωση σεμιναρίων.

Κατά τη συζήτηση, οι Βουλευτές αναφέρθηκαν στην προβολή του έργου του Κοινοβουλίου και στο οργανόγραμμα. Η βουλευτής ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών αναφέρθηκε στην ανάγκη για περαιτέρω τεχνολογική υποστήριξη ώστε οι βουλευτές να έχουν τα εργαλεία για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Θέμα τεχνολογικής αναβάθμισης έθεσε και η βουλευτής ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου, ενώ ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού είπε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί και το θέμα της τεχνολογικής αναβάθμισης με αλλαγή των laptops των βουλευτών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορείς να κάνεις upgrade σε ένα γέρο ή μια γριά».

Για το θέμα της τεχνολογικής αναβάθμισης έγινε αναφορά από τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Επικοινωνίας Ανδρέα Χειμωνίδη στους κανονισμούς που υπάρχουν για αντικατάσταση των ΗΥ (laptops και desktops). Αναφέρθηκε επίσης στην αναβάθμιση της ιστοσελίδας με την ευχέρεια για κοινοποίηση ανακοινωθέντων μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο κ. Δαμιανού αναφέρθηκε, επίσης, στο οργανόγραμμα, λέγοντας ότι για να θεωρείται ολοκληρωμένο πρέπει να δίνει την εικόνα της προοπτικής.

Η κ. Ιερωνυμίδου ανέφερε ότι το οργανόγραμμα υλοποιείται σε ορίζοντα τριών ετών, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια δύσκολη και επίπονη εργασία, καθώς επιδιώκεται η πυραμοειδής διάρθρωση και χρειάζεται εξορθολογισμός και εξισορρόπηση δαπανών με βάση και την εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών.

Αναφέρθηκε και στην εγκατάσταση νέου συστήματος ψηφοφορίας στην Ολομέλεια με πολλές εφαρμογές, διευκρινίζοντας ότι αυτό το σύστημα θα μπορεί να μεταφερθεί και στο νέο κτίριο.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα νομικών της Βουλής και παρατηρήσεις που έγιναν από βουλευτές, όπως από τον Άντρο Καυκαλιά, βουλευτή ΑΚΕΛ, για ανεξάρτητη νομική υπηρεσία της Βουλής κατά το πρότυπο της Νομικής Υπηρεσίας του κράτους, η Γενική Διευθύντρια της Βουλής διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για οργανική υπηρεσία και ότι οι λειτουργοί που προσλήφθηκαν, έχουν τον τίτλο του γραμματέα κοινοβουλευτικών επιτροπών και χρησιμοποιούνται ως γραμματεία στις Επιτροπές. Διευκρίνισε όμως ότι η επικεφαλής της υπηρεσίας είναι εκεί και μπορεί να γνωματεύσει επί όποιου θέματος της ζητηθεί από τους βουλευτές

Σε μια γενική παρατήρηση προέβη ο Άριστος Δαμιανού του ΑΚΕΛ, ο οποίος είπε ότι παράγεται μεγάλο έργο στη Βουλή από όλους και αν κάποτε ακούγονται φωνές και διαμαρτυρίες, σίγουρα αυτό δεν είναι η μεγάλη εικόνα, ενώ ο κ. Καυκαλιάς εξήρε το έργο της υπηρεσίας ερευνών και μελετών που τροφοδοτεί τους βουλευτές με σημαντικά στοιχεία.

Η κ. Ερωτοκρίτου αναφέρθηκε και στην ανάγκη για μεγαλύτερη προβολή του έργου των Βουλευτών ειδικά σε δραστηριότητες διεθνώς. Είπε χαρακτηριστικά ότι η δουλειά που γίνεται στο εξωτερικό είναι απίστευτης αξίας και τα ανακοινωθέντα δεν είναι μετρήσιμα.

Ο βουλευτής ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης εξήρε το έργο που γίνεται από όλες τις υπηρεσίες αλλά έθεσε θέμα καλύτερης προβολής του κοινοβουλευτικού έργου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΗΠΑ: Συνελήφθη 24χρονη δασκάλα για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή της τρεις μήνες πριν παντρευτεί

Μια 24χρονη δασκάλα δημοτικού σχολείου στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ συνελήφθη την Τετάρτη επειδή φέρεται να είχε συνάψει σχέση με τον 11χρονο μαθητή της στην...

ΕΚΤΑΚΤΟ – Χαμάς: Αποδέχτηκε την πρόταση κατάπαυσης του πυρός – Η πλήρης δήλωση Χαμάς (βίντεο)

Με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμντούλ Ραχμάν αλ Θάνι, και τον υπουργό Πληροφοριών της Αιγύπτου, Αμπάς Καμέλ, επικοινώνησε στέλεχος της Χαμάς...

Κωνσταντινούπολη: Τζαμί από σήμερα η βυζαντινή μονή της Χώρας – Ερντογάν: «Προστατεύουμε την κληρονομιά των προγόνων μας»

Ως τζαμί αναμένεται να λειτουργήσει από σήμερα ο βυζαντινός ναός της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μετά από απόφαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν,...

Αργίες: Πότε είναι του Αγίου Πνεύματος – Ποια άλλα τριήμερα έχουμε μέσα στη χρονιά

Πενθήμερο αργιών κατάφεραν να απολαύσουν μέρος των εργαζομένων (όσοι τουλάχιστον δεν εργάζονται Σάββατο), ενώ για κάποιους άλλους ήταν εφικτό το τριήμερο. Και τούτο γιατί Μεγάλη...

Σέρρες: Τη βίαζε από 7 ετών κατήγγειλε 14χρονη τον πατριό της

Τον βιασμό της επί επτά χρόνια από τον πατριό της κατήγγειλε 14χρονη μαζί με τη μητέρα της στην αστυνομία στο Σιδηρόκαστρο. Οι δυο τους σύμφωνα...

ΟΟΣΑ: Αύξηση 62% των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα την τριετία 2021-2023

Στη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζουν την τελευταία τριετία σε σχέση με την προηγούμενη οι ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ) στην Ελλάδα αναφέρεται  πρόσφατη έκθεση του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!