20.7 C
Nicosia
Δευτέρα 20 Μάιος 2024 | 6:12

ΓΕΝΕΥΗ: Ενδεχόμενο παράτασης της 5μερούς μέχρι την Παρασκευή – Όλες οι εξελίξεις

Άρχισε σήμερα στη Γενεύη η άτυπη διάσκεψη 5+1 για την Κύπρο, που έχει συγκαλέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τη συμμετοχή των δυο πλευρών στην Κύπρο και των τριών εγγυητριών δυνάμεων, δηλαδή της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες εκπροσωπούνται  σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα η διάσκεψη, που θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Απριλίου, ξεκίνησε το απόγευμα με διμερείς συναντήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Στις 17:00 (ώρα Κύπρου) άρχισε η συνάντηση με τον κ. Τατάρ και στις 19.00 (ώρα Κύπρου) θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Γκουτέρες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας των επίσημων συναντήσεων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τους δυο ηγέτες προηγήθηκε ένα έντονο παρασκήνιο.

Σύμφωνα ακόμη με πληροφορίες μας δεν αποκλείεται οι συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τα πέντε μέρη να συνεχιστούν και το βράδυ της Πέμπτης.

Με 5 άτομα αναχώρησε από το ξενοδοχείο για την συνάντηση με ΓΓ ΟΗΕ ο Τατάρ

Στην πρώτη του συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ συνοδεύεται από τον διαπραγματευτή του, Εργκιούν Ολγκούν, τον λεγόμενο υπεξ, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας και «βουλευτή» του ΚΕΕ, Ογουζχάν Χασίπογλου και τον τκ συντονιστή των δικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών, Γκιουνές Ονάρ.

Τ/κ ΜΜΕ αναφέρουν ότι αναχωρώντας από το ξενοδοχείο όπου διαμένει η τ/κ αντιπροσωπεία, με τον κ. Τατάρ μετέβη και ο εκ των συμβούλων του, Οσμάν Ερτούγ.

Κατά την αναχώρησή του ο Ερσίν Τατάρ είπε: «πάμε να εξηγήσουμε ποιοι είμαστε» και προανήγγειλε ότι θα κάνει δηλώσεις μόλις η συνάντηση με τον ΓΓ τελειώσει.

Ο Τ/κ ηγέτης πριν από την συνάντηση είχε στο ξενοδοχείο σύσκεψη με τον κ. Ερτουγρούλογλου, τον «πρωθυπουργό», Ερσάν Σανέρ και τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Λίγο μετά που έφτασε στην Γενεύη και όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, με βάση ανακοίνωση της «προεδρίας», ο Ερσίν Τατάρ είπε στους δημοσιογράφους ότι το βασικό θέμα του Κυπριακού είναι η κυριαρχία. Θα εξηγήσει, πρόσθεσε, στον κ. Γκουτέρες γιατί στηρίζει την φόρμουλα δύο κυρίαρχων κρατών.

Η ε/κ πλευρά, πρόσθεσε, δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία του τουρκοκυπριακού λαού, αποφεύγοντας έτσι να μοιραστούν τα αγαθά και σε αυτό το σημείο θα σταθεί στην Γενεύη ο ίδιος.

Πλέον, συνέχισε, την φόρμουλα των δύο κρατών άρχισαν να την συζητούν σε διάφορα φόρα διεθνώς και είπε πως ο πρώην ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Τζακ Στρόου στηρίζει τα τουρκικά επιχειρήματα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με ενημέρωση των Ηνωμένων Εθνών θα ακολουθήσει η συνάντηση Γκουτέρες-Αναστασιάδη και ακολούθως το δείπνο υποδοχής των αντιπροσωπειών.

Μαζί με τον Γενικό Γραμματέα για την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών στη συνάντηση συμμετέχουν η Τζέιν Χολ Λουτ, η Ντι Κάρλο και η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ

Στη συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αναμένεται να συνοδεύουν οι : Ανδρέας Μαυρογιαννης, Κυριάκος Κουρος, Παντελής Παντελίδης, Αδριανός Κυριακίδης και ένας εκ των Κωνσταντίνος Κόμπος και Άρης Κωνσταντινίδης, ανάλογα με τα ζητήματα που θα απασχολήσουν.

Στην αποψινή δεξίωση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν οι κύριοι Μαυρογιάννης και Κούρος και στο δείπνο της Τετάρτης ο κ. Μαυρογιάννης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε το πρωί συνάντηση για σκοπούς προετοιμασίας με συνεργάτες του και νομικούς.

Εξάλλου στις στις 21.45 τοπική ώρα (22.45) θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Λόγω διαφοροποίησης του προγράμματος υπάρχει αυξημένη πιθανότητα παράτασης της παραμονής του Προέδρου της Δημοκρατίας και της αντιπροσωπείας που τον συνοδεύει στην Γενεύη μέχρι και την Παρασκευή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ο Μπάϊντεν και η ΕΕ ενημερώνονται συνεχώς για το θρίλερ προέδρου Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για τις αναφορές σε σχέση με τη συντριβή του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί...

Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση: «Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»

Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να λάμψει η αλήθεια και να ξεκινήσουν αμέσως δουλειά οι ανακριτές, αναφορικά με την υπόθεση του Θανάση Νικολάου, είπε...

Δύο νεκροί από σύγκρουση κρουαζιερόπλοιου με μηχανοκίνητο σκάφος στον Δούναβη

Δύο νεκροί, ένας τραυματίας και πέντε αγνοούμενοι είναι ο απολογισμός σύγκρουσης κρουαζιερόπλοιου και μηχανοκίνητου σκάφους, στον βόρειο Δούναβη το Σάββατο. Τα σωστικά συνεργεία εργάζονται εντατικά για...

Ιράν: Θρίλερ διαρκείας για την τύχη του Προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι – Συνετρίβη το ελικόπτερο του – Όλες οι πληροφορίες

Διαψεύδεται τελικά από την Ερυθρά Ημισέληνο η είδηση που μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο ιρανικά μέσα, ότι εντοπίστηκε το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Εμπραχίμ...

Ο Δικέφαλος της Θεσσαλονίκης πρωταθλητής Ελλάδας μετά το 2-1 τον Άρη

Ξέσπασμα χαράς για το 2-1 από όλους τους φίλους του «Δικεφάλου του Βορρά» που ξεχύθηκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης αλλά και άλλων πόλεων. Παρατείνεται...

Πρωταθλήτρια Αγγλίας η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα

Η Μάντσεστερ Σίτι επικράτησε 3-1 της Γουέστ Χαμ και πανηγύρισε το 4ο σερί πρωτάθλημά της στην Premier League, μπροστά από την Άρσεναλ που νίκησε...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!