17.9 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 1:35

“Βράζει” το προεκλογικό σκηνικό – Τι λέει το ΔΗΚΟ και πως απαντά ο ΔΗΣΥ για Χριστοδουλίδη

Το Δημοκρατικό Κόμμα παραπέμπει στις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων, ως προς την απόφαση που θα λάβει το κόμμα για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023, αλλά στην Πινδάρου είναι απολύτως σίγουροι ότι μεταξύ Νικόλα Παπαδόπουλου και Νίκου Χριστοδουλίδη υπάρχει προσυνεννόηση. Και με την κόντρα ανάμεσα σε Δημοκρατικό Συναγερμό και Δημοκρατικό Κόμμα να οδηγείται στα άκρα.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, θέλοντας να απαντήσει στα όσα υποστηρίζονται από πλευράς ΔΗΣΥ, δήλωσε χθες (ΡΙΚ) πως δεν υπήρξε «καμιά παρασκηνιακή συμφωνία είτε με τον κ. Χριστοδουλίδη είτε με οποιονδήποτε άλλο». Σημειώνοντας παράλληλα πως ο διάλογος από πλευράς Δημοκρατικού Κόμματος συνεχίζεται.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι οι επαφές θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του Μάη πριν πάει πρόταση ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπή του κόμματος. Τονίζοντας παράλληλα πως στο ΔΗΚΟ «δεν αποκλείουμε καμιά υποψηφιότητα».  Επανέλαβε πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης «είναι μια υποψηφιότητα που έχει συζητηθεί εσωκομματικά».

Σε άλλες δηλώσεις του (ραδιόφωνο Πολίτη) ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε πως υπήρξαν τις τελευταίες ημέρες ανεπίσημες επαφές με υποψηφίους, ενώ θα υπάρξουν και νέες κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδες, ωστόσο την ίδια ώρα δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο της αυτόνομης καθόδου.

Απαντώντας στις επιθέσεις των τελευταίων ημερών, που είχαν κυρίως αποδέκτη τον Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά τα σκάγια έπιαναν και το ΔΗΚΟ, ο Νικόλας Παπαδόπουλος έκανε λόγο για άγχος και αγωνία εκ μέρους του ΔΗΣΥ για να χαρακτηρίσουν τον κ. Χριστοδουλίδη υποψήφιο του ΔΗΚΟ. Παράλληλα υπέδειξε πως αυτό που έχει σημασία είναι οι πολιτικές θέσεις, όμως, επεσήμανε, έχει σημασία και η προϊστορία του καθενός.

«Η κυπριακή κοινωνία γνωρίζει ποιος είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ποιος είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Υπήρχαν στιγμές που διαφωνήσαμε είτε με τον κ. Νεοφύτου, είτε με τον κ. Χριστοδουλίδη, αλλά υπήρχαν και περιπτώσεις που συμφωνήσαμε με τον ένα ή τον άλλο. Η εκλογική βάση του ΔΗΚΟ δεν θεωρεί ότι ο κ. Νεοφύτου μπορεί να είναι υποψήφιος που μπορούμε να στηρίξουμε. Σημασία έχει το πώς θα αλλάξουν τα πράγματα και πώς θα πετύχουμε την αλλαγή, και θέλουμε να ακούσουμε ποιες είναι οι προτάσεις.

Στην κατηγορία από πλευράς ΔΗΣΥ πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης καθίσταται υποψήφιος του ΔΗΚΟ εφόσον υποστηριχθεί από το κόμμα του, ο Νικόλας Παπαδόπουλος διερωτήθηκε: «Εάν τελικά το κόμμα μου στηρίξει Αβέρωφ Νεοφύτου, τότε αυτό θα μετατρέψει τον κ. Νεοφύτου σε υποψήφιο του ΔΗΚΟ;».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας στον Άκτιβ, απάντησε στα όσα είπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος παραπέμποντας στις προηγούμενες συνεργασίες που υπήρξαν ανάμεσα στα δύο κόμματα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Χαρης Γεωργιάδης υπέδειξε πως «εμείς έχουμε μια παράδοση στον Δημοκρατικό Συναγερμό, λειτουργούμε με όρους πολιτικούς και μέσα από ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες».

Συνεχίζοντας ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως «το ΔΗΚΟ αυτή τη φορά τοποθετείται σφόδρα εναντίον της κυβέρνησης και της παράταξης του Δημοκρατικού Συναγερμού» και «δηλώνουν ότι πρέπει να έρθει η αλλαγή και να φύγει ο ΔΗΣΥ». Επιλέγοντας, σύμφωνα με τον Χάρη Γεωργιάδη «ένα στέλεχος της δικής μας παράταξης».

Συνεχίζοντας ο κ. Γεωργιάδης είπε πως εάν υπήρχε συνεργασία ανάμεσα στα δύο κόμματα «δεν θα ήταν για να φύγει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, αλλά για να υπάρξει συνεργασία με το Δημοκρατικό Κόμμα στο πλαίσιο ενός κοινού προεκλογικού προγράμματος».

Υποστήριξε πως δεν μπορεί να θεωρείται αξιόλογη μια πρόταση «η οποία βασίζεται όχι στη συνεργασία αλλά στην αλλαγή, όπως μας λένε, από μια κακή διακυβέρνηση για να φύγει ο Δημοκρατικός Συναγερμός».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε πως «ξέρουμε από δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι τα έχει βρει [ο κ. Χριστοδουλίδης] με το ΔΗΚΟ». Απαντώντας στα προσυνεννόησης με το ΔΗΚΟ  ο Χάρης Γεωργιάδης επέμεινε πως «οι πληροφορίες μας είναι πρώτα και κύρια από δημοσιογραφικούς κύκλους», προβλέποντας ότι αυτές θα επιβεβαιωθούν σύντομα.

Τέλος, για την κριτική που δέχεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης σε σχέση με το περιεχόμενο της ομιλίας του κατά την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του, ο Χ. Γεωργιάδης υπέδειξε πως «όποιος είναι στην πολιτική πρέπει να είναι εξοικειωμένος στο να δέχεται κριτική, ειδικά όταν δίνει αφορμές».

Μηνύματα στήριξης της ανεξάρτητης υποψηφιότητας 

Το Ε.ΔΙ.ΠΟ. (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτών) ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι ύστερα από ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου του θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη στις προεδρικές εκλογές.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι έγιναν αρκετές συναντήσεις με τον υποψήφιο Πρόεδρο και ανταλλαγή απόψεων σε διάφορα θέματα που αφορούν την εξωτερική και εσωτερική πολιτική, αλλά και την οικονομία, την παιδεία και το Κυπριακό, καθώς και τον εκσυγχρονισμό και κατέληξαν να τον στηρίξουν «μιας και οι απόψεις μας συμφωνούν με το όραμα που ανακοίνωσε ο κ. Χριστοδουλίδης κατά τη διάρκεια της εξαγγελίας του».

Ήδη ενημερώθηκε ο κ. Χριστοδουλίδης για τη στήριξη και σύμφωνα με την ανακοίνωση, «από σήμερα και σε συνεργασία με τον κ. Νίκο Χριστοδουλίδη δίνουμε τον δικό μας αγώνα για την εκλογή του στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις επερχόμενες εκλογές του 2023».

Επίσης, ο πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης, Μιχάλης Μηνά, συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον ανεξάρτητο υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και διαπίστωσε ότι ο κ. Χριστοδουλίδης είναι ανοικτός σε ιδέες και εισηγήσεις.  Οπως ανακοίνωσε το κόμμα, στη συνάντηση, μεταξύ άλλων συζητήθηκαν το Κυπριακό, η οικονομία και θέματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Βορείου Ελλάδας, Χάρης Φωκάς, με ανάρτησή του την προσωπική του σελίδα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει πως έλαβε τις προσωπικές του αποφάσεις, αποχωρεί και θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη: «Η ανάγκη και η συγκυρία επιτάσσουν όμως να υπερβούμε τα στερεότυπα: Δεν ανήκουμε απλά στην Δύση, ούτε είμαστε απλοί θεατές κυνικών γεωπολιτικών επιδιώξεων αλλά συμμετέχουμε ενεργά, την αλλάζουμε και συνδιαμορφώνουμε το μέλλον. Δεν στεκόμαστε μοιρολατρικά στη “σωστή πλευρά της ιστορίας” αλλά τολμάμε να γράψουμε κομμάτια από τις νέες σελίδες της, Ελλάδα και Κύπρος μέσα στο κοινό Ευρωπαϊκό μας σπίτι, μαζί με χώρες και λαούς που μοιραζόμαστε κοινό όραμα για το μέλλον».

Aπογοήτευση Αριστερής Πτέρυγας 

Η Αριστερή Πτέρυγα αναφέρει ότι «απογοήτευση σε πολλούς Αριστερούς που πρόσβλεπαν σε μια ριζική ρήξη με τις πολιτικές που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια ο Νίκος Αναστασιάδης και η διακυβέρνηση της Δεξιάς, προκαλεί η απόφαση της ΚΕ του ΑΚΕΛ να προτείνει τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ως υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας που το κόμμα θα υποστηρίξει».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αριστερής Πτέρυγας, η απόφαση αυτή «έχει προκαλέσει ακόμα διχαστικές τάσεις στους κόλπους της Αριστεράς, με συγκρουσιακές συμπεριφορές, που απειλούν να υποσκάψουν ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες της Αριστεράς να αποτελεί ανάχωμα προστασίας στις επιθέσεις ενάντια στο βιοτικό επίπεδο του κυπριακού λαού και την καταβαράθρωση οποιασδήποτε προοπτικής για λύση του Κυπριακού».

Επίσης, συνεχίζει η ανακοίνωση, αυτά διαδραματίζoνται «σε μια συγκυρία κατά την οποία, μέσα στη γενική απελπισία και με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Δεξιά έχει εξαπολύσει μια κυνική αντι-ΑΚΕΛική και γενικότερα αντι-αριστερή εκστρατεία με αιχμή της τη σύμπλευση με το ΝΑΤΟ στις παγκόσμιες επιθετικές του πολιτικές και ενέργειες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μητσοτάκης: Είναι σαφές ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων σχετίζεται με το κυπριακό

Στις 13 Μαΐου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός, κατά τις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Όπως είπε...

Θα επιτρέπεαι η υποβολή αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% ακόμα και εντός ενός έτους από την απόκτηση της κατοικίας

Εντός ενός χρόνου από την απόκτηση κατοικίας θα επιτρέπεται πλέον σε δικαιούχους να υποβάλουν αίτηση για να επωφελούνται του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5%, με...

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Τουρκία – Αναφορές για ζημιές σε κτίρια

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην βορειοανατολική Τουρκία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την AFAD που επικαλείται το Reuters, το επίκεντρο...

Κόμπος: Πετύχαμε σύνδεση του κυπριακού με ευρωτουρκικά – Στην ‘Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα

Ικανοποίηση εκφράζει η Λευκωσία για τα χθεσινοβραδινά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας και θεωρεί ότι είναι πλέον στην πλευρά...

Άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο

Άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε κέρδη σε ποσοστό 1,51%, κλείνοντας στις 145,23 μονάδες. Άνοδο 1,53% παρουσίασε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 88,15 μονάδες. Ο...

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν μετά την επίθεση σε βάρος του Ισραήλ

Μια σειρά σαρωτικών κυρώσεων κατά ηγετών και οντοτήρων που συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, το υπουργείο Άμυνας της Τεχεράνης...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!