15.9 C
Nicosia
Σάββατο 20 Απρίλιος 2024 | 9:04

Βουλή: Άκουσε τεχνοκράτες για βελτίωση του Πόθεν Έσχες

Με στόχο να δημιουργηθεί μια νομοθεσία και μια δήλωση για το Πόθεν Έσχες των Βουλευτών, των Υπουργών και του Προέδρου της Δημοκρατίας, συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών η συζήτηση για το σχετικό νομοσχέδιο.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Δημητρίου στην έναρξη της συζήτησης το θέμα του Πόθεν Έσχες είπε ότι είναι ο δεύτερος κύκλος συζητήσεων που κάνουν και πρόσθεσε ότι τα μέλη της Επιτροπής θέλουν να ολοκληρώσουν αυτό το θέμα όσο πιο σύντομα γίνεται και όσο πιο σωστά γίνεται.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών, ο κ. Δημητρίου είπε ότι ήταν ίσως η πιο ουσιαστική και παραγωγική συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών για το θέμα του Πόθεν Έσχες.

«Το να καλέσουμε στην Επιτροπή τεχνοκράτες, ανθρώπους που έχουν την εμπειρία να μας βοηθήσουν, είναι κάτι που πρέπει συνεχώς να αξιοποιούμε στο Κοινοβούλιο. Ν’ ανοίξουμε δηλαδή τις πόρτες της Βουλής στους ανθρώπους που έχουν τη γνώση και τις εμπειρίες να μας βοηθήσουν», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου «ήταν επίσης πολύ σημαντική και πολύ ουσιαστική η παρουσία και τα όσα μας έχουν πει, τόσο ο Πρόεδρος όσο και της μέλη της τριμελούς επιτροπής που ελέγχει τα Πόθεν Έσχες στη βάση της άλλης νομοθεσίας των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων εκτός του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών».

Όπως είπε, «φαίνεται πως έχουν προχωρήσει, μας έχουν πει, τη διαδικασία μηχανογράφησης της δήλωσης ώστε να είναι πιο εύκολη η σύγκριση των δηλώσεων που γίνονται, κάτι που σκοπεύουμε να υιοθετήσουμε».

«Θα έρθουμε σε επαφή με τον Υφυπουργό Καινοτομίας για να ρωτήσουμε σε ποιο στάδιο είναι αυτή η διαδικασία και φαίνεται πως η δήλωση που γίνεται στη βάση της άλλης νομοθεσίας είναι πλήρης, περιεκτική, και η πρώτη σκέψη που κάναμε σήμερα ήταν να την υιοθετήσουμε ως έχει», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής πρόσθεσε επίσης ότι «τις επόμενες εβδομάδες στη βάση και των όσων έχουμε ακούσει σήμερα, θα προχωρήσουμε στην κατ’ άρθρο συζήτηση και πιστεύω ότι σήμερα μπήκε το φως στο τούνελ του δρόμου που θα κινηθούμε για να λήξει αυτή η συζήτηση».

Ανέφερε, επίσης, ότι η λογοδοσία, η διαφάνεια, η σωστή δήλωση «είναι συστατικά που πρέπει συνεχώς να μας καθοδηγούν».

«Αυτός είναι ο στόχος που έχουμε ως Επιτροπή», πρόσθεσε ο κ. Δημητρίου.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι «οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι σήμερα γίναμε σοφότεροι».

«Γίναμε σοφότεροι διότι εστιάστηκε η συζήτηση σε απόψεις εμπειρογνωμόνων, τεχνοκρατών, ειδικών, εκπροσώπων των μεγαλύτερων ελεγκτικών γραφείων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, καθώς και της τριμελούς Επιτροπής που ελέγχει τα Πόθεν Έσχες των υπόλοιπων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων πλην των Υπουργών και των Βουλευτών», σημείωσε.

Όπως είπε, «έχουμε ακούσει κάποια πράγματα, τα οποία εμείς ίσως λειτουργώντας με το συναίσθημα δε τα βλέπαμε όπως πραγματικά είναι».

«Και εννοώ ότι όταν ακούς από τεχνοκράτες ότι πολύ πιθανόν ο τρόπος που προσπαθούμε να περάσουμε μια νομοθεσία δημιουργεί τον κίνδυνο να εξυπηρετεί ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκουμε και εννοώ τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, τότε ναι οφείλεις να έχεις ανοικτά τα αυτιά σου για να μπορέσεις να βελτιώσεις οποιεσδήποτε νομοθετικές πρωτοβουλίες, νομοσχέδια, προτάσεις νόμου έχεις ενώπιον σου», συμπλήρωσε.

Προς Θεού, συνέχισε ο κ. Πασιουρτίδης, «αυτό δε σημαίνει ότι θα αποφύγουμε τη διαφάνεια και τη λογοδοσία η οποία είναι στόχος όλων».

Αλλά, διευκρίνισε, «θα πρέπει να περάσει ένας νόμος ο οποίος ακριβώς θα εξυπηρετεί το σκοπό του, ο οποίος δεν είναι άλλος από το να διαφαίνεται η διαφοροποίηση στην περιουσιακή κατάσταση του πολιτικά εκτεθειμένου προσώπου από την στιγμή της ανάληψης του αξιώματος του κατά τη διάρκεια της θητείας του και με το τέλος αυτής».

«Αυτός είναι ο στόχος. Αυτό θα κάνουμε», σημείωσε. «Θα προσπαθήσουμε να υιοθετήσουμε όσο το δυνατό περισσότερα από αυτά που ακούσαμε σήμερα και τα οποία θεωρούμε ότι θα βελτιώσουν την νομοθεσία, με απώτερο στόχο να οδηγηθεί η πρόταση στην Ολομέλεια για ψήφιση για να κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο το οποίο απασχολεί και την κοινή γνώμη αλλά και μας τους ίδιους», πρόσθεσε.

Η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ανέφερε ότι «χαίρομαι να πω ότι όλοι οι εμπειρογνώμονες που έχουμε καλέσει μας έχουν υπογραμμίσει κάποια πράγματα τα οποία σαν Κίνημα είχαμε από καιρό δηλώσει: Ότι το Πόθεν Έσχες των Βουλευτών θα πρέπει να ελέγχεται όχι από τους ίδιους τους Βουλευτές αλλά από ανεξάρτητη Επιτροπή. Ότι πρέπει η δήλωση να είναι σε ηλεκτρονική μορφή και υπάρχει τρόπος».

Ήδη, πρόσθεσε, «εργάζεται το Υφυπουργείο Καινοτομίας για να κάνει την ίδια δήλωση για άλλες ομάδες πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων και νομίζω ότι είναι καλή η εισήγηση να την υιοθετήσουμε».

Όπως είπε η κ. Ατταλίδου, το θέμα της διαφάνειας όσον αφορά την οικονομική κατάσταση των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων δεν απασχολεί μόνο την Κύπρο, απασχολεί όλο τον κόσμο και ειδικά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Υπάρχουν σαφείς οδηγίες όπως η 5η οδηγία για το ξέπλυμα χρήματος, η οποία πρέπει να μπει στην εθνική μας νομοθεσία. Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι ανεξάρτητους θεσμούς, όπως είναι η ΜΟΚΑΣ, όπως είναι το Τμήμα Φορολογίας, οι οποίοι θα ελέγχουν τις δηλώσεις του Πόθεν Έσχες των πολιτικών προσώπων, αλλά θα ελέγχουν ταυτόχρονα τις φορολογικές τους δηλώσεις, τα capital statements τους και την απόκτηση περιουσίας μέσω του κτηματολογίου», σημείωσε.

Σύμφωνα με την ίδια, αν υπάρξει τέτοιος έλεγχος και εκεί που υπάρχει πρόβλημα να ανοίγουν και τραπεζικοί λογαριασμοί, «τότε νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό θα λύσουμε αυτό το θέμα το οποίο έχει γίνει η σκιά πάνω από όλα τα πολιτικά πρόσωπα της Κύπρου».

Ηλεκτρονική υποβολή, επιφυλάξεις για δημοσιοποίηση από Συμβούλιο «Πόθεν Έσχες»

Ο Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου «Πόθεν Έσχες» Θεόδωρος Ιωαννίδης ανέφερε, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, ότι ο σκοπός του νόμου δεν είναι για να καταδιώξει το Βουλευτή σε καμία περίπτωση, αλλά ο σκοπός του νόμου είναι να προστατέψει τον ίδιο τον Βουλευτή.

Όπως είπε, έχει μεγάλες επιφυλάξεις για την δημοσιοποίηση.

Σημείωσε ότι η δημοσιοποίηση μπορεί να φέρνει πίεση, αλλά φέρνει και μεγάλο κουτσομπολιό, για να μην πω ότι δεν μπορεί τα περιουσιακά στοιχεία του κάθε Βουλευτή να είναι στο στόμα του οποιουδήποτε, διότι αυτός δεν είναι ο σκοπός του νόμου.

Ο κ. Ιωαννίδης εξήγησε ότι ο σκοπός του νόμου είναι «όταν μπαίνω να δηλώνω τα περιουσιακά μου στοιχεία και όταν φεύγω να εξετάζεται η διαφοροποίηση των περιουσιακών μου στοιχείων ή κατά τη διάρκεια». Άρα, πρόσθεσε, «ο σκοπός του νόμου είναι η διαφοροποίηση και σε καμία περίπτωση αν έχω περιουσία την ημέρα που μπήκα. Αν έχω περιουσία την ημέρα που μπήκα, είναι θέμα του κ. Μαρκίδη, του Φόρου που έχουν και το capital statement να τη βρουν».

«Εγώ πρέπει να δηλώσω την ημέρα που μπαίνω τι περιουσία έχω και κατά τη διάρκεια που γίνεται ο έλεγχος εάν έχει αυξηθεί ή διαφοροποιηθεί», σημείωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι με βάση τη δική τους εμπειρία, θα πρέπει να γίνει μια απλή δήλωση αλλά και περιεκτική.

«Έχουμε κάνει επαφές εμείς με τον κ. Κόκκινο και βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο, πάντοτε με την βοήθεια του Εφόρου Φορολογίας, να κάνουμε μια σωστή ηλεκτρονική (δήλωση) που θα υποβάλλεται με τα πραγματικά στοιχεία, τα οποία χρειάζονται και όχι με θεωρίες πόσα αυτοκίνητα έχεις ή αν έχεις μικροπράγματα, τα οποία ουδεμία σχέση έχουν και ουδεμία αξία», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής Θεσμών αν πιστεύει ότι αυτή η δήλωση θα μπορούσε να εξυπηρετήσει και τους Βουλευτές, ο κ. Ιωαννίδης απάντησε καταφατικά και έδωσε διάφορες εισηγήσεις για το τι μπορεί να περιλαμβάνει.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι η ουσία είναι ο αδικαιολόγητος πλουτισμός και η διαφοροποίηση.

Σε παρέμβαση του, το μέλος του Τριμελούς Συμβουλίου, Σταύρος Παντζαρής, είπε ότι ο έλεγχος και η διαχείριση του Πόθεν Έσχες δεν πρέπει να γίνεται από Βουλευτές, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν την απαραίτητη γνώση ή την τεχνογνωσία ή και την απαραίτητη ανεξαρτησία.

Όπως είπε, θα ήταν προτιμότερο να γίνει μια άλλη ανεξάρτητη αρχή, όπως είναι το Τριμελές Συμβούλιο, και φυσικά να απαρτίζεται από λογιστές είτε δικηγόρους είτε από άτομα του Τμήματος Φορολογίας.

Σημείωσε ότι κατά την γνώμη του δεν πρέπει να δημοσιοποιούνται αυτές οι δηλώσεις.

«Ναι, να δημοσιοποιούνται μόνο σε περίπτωση που υπάρχει καταγγελία για κάποιο συγκεκριμένο άτομο, αλλά όχι να γίνεται αντικείμενο συζήτησης στα Μέσα», πρόσθεσε.

Το μέλος του Τριμελούς Συμβουλίου, Σωτήρης Μαρκίδης, είπε ότι δεν μπορεί αυτή η δήλωση να μην είναι ηλεκτρονικά που θα υποβάλλεται.

«Η ηλεκτρονική υποβολή έχει πολλά πλεονεκτήματα. Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα είναι ότι γίνεται και πιο καλός έλεγχος», πρόσθεσε και σημείωσε ότι θεωρεί σημαντικό και το θέμα της πρόσβασης στα δεδομένα και στις πληροφορίες.

«Χωρίς πρόσβαση σε πληροφορίες δεν μπορεί να γίνει οποιασδήποτε μορφής έλεγχος», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζημιές την Παρασκευή στο ΧΑΚ που εβδομαδιαία έχασε 0.94%

Ζημιές κατέγραψε στη σημερινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καταγράφοντας και σε εβδομαδιαία βάση απώλειες σε ποσοστό 0,94% ή 1,37...

Άνοιξε τις πύλες της η Travel Expo Cyprus με 45 εκθέτες- Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό

Την αισιοδοξία του ότι παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή οι επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις φέτος θα ανέλθουν στα αντίστοιχα επίπεδα με την περσινή...

Η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων το1961

Αποτυχημένη εισβολή, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 1961 στον Κόλπο των Χοίρων (Bahia de los Cochinos), στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, από περίπου 1.500 εξόριστους κουβανούς...

Σουηδία: Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες – Η αστυνομία πυροβόλησε έναν άνδρα για το περιστατικό

Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες στην πόλη Βεστερός της Σουηδίας, με την αστυνομία να ανοίγει πυρ σε βάρος ενός άνδρα που σχετίζεται με το περιστατικό. Στο...

Νάπολη: Πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι – 30 ελαφρά τραυματίες, σε σοβαρότερη κατάσταση μία γυναίκα

Σε προβλήτα στο λιμάνι της Νάπολης, στην Ιταλία, προσέκρουσε φέρι μποτ προερχόμενο από νησί του Κάπρι, σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι. Βάσει των έως τώρα πληροφοριών, περίπου 30...

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Το μήνυμα της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία αλλά όχι με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς δεν θα οδηγούσαν πουθενά, δήλωσε ο Ρώσος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!