20.9 C
Nicosia
Πέμπτη 2 Μάιος 2024 | 0:19

Αυτή είναι η έκθεση Καλογήρου για τις πολιτογραφήσεις – Δείτε τα κύρια ευρήματα της

Στη δημοσιότητα η έκθεση που ετοίμασε η τριμελής Επιτροπή για τις πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών υπό την Δήμητρα Καλογήρου Προέδροςτης Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Στην επιτροπή μετείχαν οι Δήμητρα Καλογήρου, Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Αντρέα Ζαχαριάδη, τέως Βοηθό Γενικό Λογιστή και Έλλη Φλωρέντζου, εκπρόσωπο Νομικής Υπηρεσίας.

Σε δηλώσεις η κα Δήμητρα Καλογήρου ανέφερε πως το πόρισμα προσδίδει στην διαφάνεια και αφορά 12 φακέλους και 42 πολιτογραφήσεις. Έκανε λόγο επίσης για ενδεχόμενα πειθαρχικά, διοικητικά και ποινικά θέματα. Με τα ποινικά να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο διερεύνησης στην νομική υπηρεσία και επίσης τόνισε πως τα ονόματα είναι καλυμμένα για να συμμορφώνονται και με το νόμο περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Δείτε εδώ αυτούσιο το πόρισμα

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Ενδεχόμενα πειθαρχικά, διοικητικά και ποινικά θέματα σε όλη την διαδικασία εντοπίζει το πόρισμα της τριμελούς επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις υπό την Δήμητρα Καλογήρου.

Τα σημαντικότερα ευρήματα του πορίσματος της τριμελούς επιτροπής:

– Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν φαίνεται να επέμενε στη σχολαστική συμπλήρωση όλων των πεδίων των αιτήσεων πολιτογράφησης. Η τριμελής επιτροπή θεωρεί ότι χρήζει αναθεώρησης το σχετικό έντυπο.

– Σύμφωνα με το πόρισμα δεν είχε γίνει εξακρίβωση της πηγής εισοδημάτων και των πραγματικών κινήτρων των επενδυτών.

– Δεν είχε γίνει επίσης επαρκής έλεγχος για τη γνησιότητα των συστατικών επιστολών, ενώ υπήρχαν περιπτώσεις είτε με ελλιπή βιογραφικά είτε με ψευδή στοιχεία εν γνώσει μάλιστα συγκεκριμένων δικηγορικών γραφείων.

– Υπήρχαν περιπτώσεις καταβολής πέραν του 200% της πραγματικής αξίας των επενδύσεων όπως για παράδειγμα:

Για ακίνητο με εκτιμημένη αξία €800,000 στο Κτηματολόγιο καταβλήθηκαν 5,5 εκατομμύρια ευρώ.

Για ακίνητο εκτιμημένης αξίας €950,000 καταβλήθηκαν €2,25 εκατομμύρια.

– Ακόμη υπήρξαν περιπτώσεις ελλιπών στοιχείων σε σχέση με την καταβολή ΦΠΑ για τα οποία υπάρχει σύσταση όπως διερευνηθούν από το Τμήμα Φορολογίας.

– Γίνεται επίσης αναφορά για αίτηση, η οποία αρχικά είχε απορριφτεί εντούτοις στη συνέχεια εγκρίθηκε έπειτα από παρέμβαση του τότε Υπουργού Οικονομικών.

– Υπήρχε επίσης περίπτωση όπου τράπεζα δεν φαίνεται να εφάρμοσε κατάλληλες διαδικασίες εξέτασης των συναλλαγών και παρακολουθήσεις των λογαριασμών ώστε να διαπιστώσουν την πηγή και την προέλευση των χρημάτων.

– Υπήρξε περίπτωση όπου επενδυτής κατέβαλλε το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ με την πιστωτική του κάρτα. Το περίεργο είναι ότι είχαν γίνει 25 συναλλαγές σε διάστημα 30 λεπτών και συνέβη στις 16 Αυγούστου του 2016.

Από τις 42 πολιτογραφήσεις προσώπων που εξέτασε η επιτροπή όλες πλην δύο περιπτώσεων που αντιστοιχούν σε επτά πρόσωπα πληρούσαν τα τυπικά κριτήρια πολιτογράφησης. Εισηγούνται τα μέλη της επιτροπής, όπως σε δώδεκα πρόσωπα θα πρέπει να εξεταστεί η αποστέρηση της ιδιότητας του Κύπριου πολίτη διότι καταζητούνται για υπόθεση κλοπής και απάτης.

Σημείωση πως με βάση την ίδια δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας επαναλαμβάνεται πως «για τα όσα των γεγονότων διαγράφονται στις εκθέσεις δια μαύρου χρώματος, θα δοθούν, επίσης, στη δημοσιότητα ευθύς μετά το πέρα των ποινικών ερευνών, με μόνη εξαίρεση όσα άπτονται προσωπικών δεδομένων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ο αγωγός που σήμανε την άνοδο και την πτώση της παγκοσμιοποίησης

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, η Σολβάιγκ Άρτσμαν, συνταξιούχος στο νησί Γκότλαντ της Σουηδίας, ξύπνησε με τρομερά νέα. Ο Nord Stream 1 και ο Nord...

Έντονες βροχές σε περιοχές της Λευκωσίας

 ΄Εντονες βροχοπτώσεις και δυνατοί άνεμοι εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Λευκωσίας. Λίγο πριν τις 5:00 το απόγευμα, σε διάφορα σημεία της Λευκωσίας, άνοιξαν οι κρουνοί...

Η Κύπρος γιορτάζει την επέτειο των 20 χρόνων της ένταξης της στην ΕΕ – Δείτε live την εκδήλωση στο Προεδρικό

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκδήλωση που διοργανώνει η Κυπριακή Κυβέρνηση, με αφορμή την συμπλήρωση είκοσι ετών από την ημέρα που η Κύπρος εντάχθηκε στην...

Δέντρο ελιάς στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου φύτεψαν Χριστοδουλίδης και Φον ντερ Λάιεν

Δέντρο ελιάς φύτεψαν το απόγευμα της Τετάρτης, πλησίον της εισόδου του Προεδρικού Μεγάρου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και η Πρόεδρος της...

Έφυγε από τη ζωή η δημοσιογράφος Γεωργία Ψαριά

Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης άφησε στην Εντατική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας την τελευταία της πνοή η μάχιμη και αγαπητή δημοσιογράφος, Γεωργία Ψαριά, μετά...

Λεμεσός: Συνελήφθη 23χρονος για κατοχή 1980 κροτίδων !

Ως ύποπτος για παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών συνελήφθη 23χρονος, μετά τον εντοπισμό 1980 κροτίδων στην οικία του, στη Λεμεσό. Σύμφωνα με το ΤΑΕ Λεμεσού, μετά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!