12.8 C
Nicosia
Κυριακή 5 Μάιος 2024 | 13:55

Απαντήσεις για κυπριακό και συρματόπλεγμα από Αναστασιάδη

Απαντήσεις στις επικρίσεις γύρω από την πολιτική ισότητα αλλά και για τις θέσεις Τζιωνή, μέλους της διαπραγματευτικής ομάδας έδωσε ο ΠτΔ στο περιθώριο της επίσκεψης του την Δευτέρα στην Πλατεία Ελευθερίας.

Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ήταν έντονος στις επικρίσεις που δέχεται η Κυβέρνηση σε ότι αφορά την τοποθέτηση του συρματοπλέγματος στην περιοχή της πράσινης γραμμής στον Αστρομερίτη, υποδεικνύοντας ότι οι μεταναστευτικές ροές προωθούνται από την Τουρκία, ενώ έκανε λόγο για προσπάθειες αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου.

Σε δηλώσεις του από την Πλατεία Ελευθερίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει αποδεχθεί την πολιτική ισότητα από το 1991, θέση που επανέλαβε και στον Κραν Μοντάνα, όπως ακριβώς καθορίζεται στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας 716/91. Συνεπώς, τόνισε, δεν τίθεται θέμα να καλούν κάποιοι τον Πρόεδρο να αποδεχθεί κάτι που ήδη έχει αποδεχθεί.

Σε ότι αφορά τις αντιδράσεις για τις δηλώσεις Τζιωνή, ο κ.Αναστασιάδης, ξεκαθάρισε ότι στη διαπραγματευτική ομάδα, συμμετέχουν όχι μόνο όσοι είναι μιας σχολής για το Κυπριακό, αλλά όσοι μπορούν να συμβάλουν μέσα από τον προβληματισμό τους να αντιμετωπιστεί κάθε κίνδυνος. 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ευχήθηκε ενόψει άτυπης πενταμερούς, αυτή τη φορά να υπάρξει πραγματικά καλή θέληση από την Τουρκία η οποία θα πρέπει αν αλλάξει προσανατολισμό, ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος σε μια βιώσιμη λειτουργική λύση.

Φράκτης παρεμπόδισης επέκτασης της στατηγικής της Τουρκίας

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις για τον φράκτη κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής στην περιοχή Αστρομερίτη, ο ΠτΔ, σημείωσε ότι είναι φράκτης παρεμπόδισης επέκτασης μιας στρατηγικής της Τουρκίας που σε άλλες περιπτώσεις εκδηλώθηκε διά αερομεταφοράς, όπως στη Λιβύη και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Στην Κύπρο μεθοδεύεται μέσα από τις ροές για να αλλοιώσουν από τη μία το δημογραφικό χαρακτήρα και από την άλλη να προκαλέσουν οικονομικά προβλήματα.

Προσθετα, ο κ. Αναστασιάδης, είπε ότι το πιο χείριστο και επικίνδυνο, είναι ότι από τις ροές που φθάνουν καθημερινά στη χώρα μας, μόνο 5-6 είναι μητέρες και παιδιά ενώ οι υπόλοιποι είναι Σύριοι στρατευσίμου ηλικίας, καλώντας μάλιστα σε έντονους τόνους, όσους αντιδρούν πως ο φράχτης αποτελεί σύνορο, να το λάβουν καλά υπόψη. Είναι υπεδειξε, μια περιοχή κατάπαυσης του πυρός.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν γνωρίζω πόσοι κάτοικοι αντιδρούν. Εάν υπάρχουν οποιαδήποτε προβλήματα που προκαλούνται, θα διορθωθούν».

Αυτό που προσπαθούμε, είπε, είναι να ανακόψουμε στον βαθμό που μπορούμε ή να αποτρέψουμε, την στρατηγική της Τουρκίας. Όχι μόνο μέσα από τον φράχτη, αλλά και μέσα από τα διαβήματα στην ΕΕ – συνέχισε – «ότι επιτέλους πρέπει να λάβουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες και της Κύπρου, πέραν των υπολοίπων μεσογειακών χωρών».

Λάβετε υπόψη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι οι αιτητές πολιτικού ασύλου φτάνουν σήμερα το 4% του πληθυσμού της Κύπρου, όταν στις υπόλοιπες χώρες , ακόμα και της πρώτης γραμμής, δεν υπερβαίνουν το 1%. Σε αυτό, πρόσθεσε, δεν υπολογίζει τους παράνομους μετανάστες, που έχουν διεισδύσει και δεν αιτούνται πολιτικού ασύλου.

Σεβόμαστε απόλυτα τους πρόσφυγες και παρέχουμε την μέγιστη δυνατή βοήθεια, όμως δεν είναι σε πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη, που θέλουμε να παρεμποδίσουμε την είσοδο, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασάδης, αλλά «μιας στρατηγικής εξόφθαλμης εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Έφυγε από τη ζωή ο κύπριος ηθοποιός, Σώτος Φιλιππίδης

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 76 ετών, άφησε ο αγαπημένος κύπριος ηθοποιός, Σώτος Φιλιππίδης. Την είδηση θανάτου του έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Ηθοποιών...

Ιερουσαλήμ: Επεισόδιο με προσωπικό φρουρό του Έλληνα προξένου και ισραηλινές δυνάμεις (βίντεο)

Με παρέμβαση του Υπουργείου Εξωτερικών αφέθηκε ελεύθερος προσωπικός φρουρός του Έλληνα πρόξενου στην Ιερουσαλήμ μετά από επεισόδιο με ισραηλινές δυνάμεις. Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στην...

Ουκρανία: 2 νεκροί και 6 τραυματίες από ρωσικά πλήγματα στο Ντονέτσκ

Η Ρωσία συνεχίζει το σφυροκόπημα της Ουκρανίας. Πλήγμα με ρουκέτες στην επαρχία Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων, ενώ τουλάχιστον έξι...

Στο Παρίσι σήμερα ο Σι Τζινπίνγκ: Οι 2 στόχοι του Μακρόν

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ φτάνει σήμερα στο Παρίσι για μια σπάνια επίσημη επίσκεψη. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έχει 2 στόχους: να τον πιέσει για...

Αϊτή: Απόδραση κρατουμένων από φυλακή – 4 νεκροί

Συνεχίζονται οι αποδράσεις από τις φυλακές της Αϊτής, που βιώνει τρομακτική πολιτική και κοινωνική κρίση. Το βράδυ της Παρασκευής 8 έγκλειστοι απέδρασαν από φυλακή...

Νεαρός, 16 χρόνων, τραυματίστηκε σε τροχαίο στην Πάφο

Νεαρός, 16 χρόνων, τραυματίστηκε σε τροχαίο που συνέβη στην Πάφο τα ξημερώματα της Κυριακής. Σύμφωνα με Εκπρόσωπο του Γραφείου του Κλάδου Επικοινωνίας του Αρχηγείου Αστυνομίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!