16.8 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 8:37

Απάντηση Αναστασιάδη στην επιστολή ‘Ενωσης Συντακτών για Παράσχο

Απαντητική επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου Γιώργο Φράγκο απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, για τα όσα αναφέρθηκαν σχετικά με τον τέως Διευθυντή της «Καθημερινής Κύπρου» Ανδρέα Παράσχο.

Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει:

Αγαπητέ κ. Φράγκο,

Λυπούμαι γιατί είμαι υποχρεωμένος να επανέλθω στα όσα θλιβερά και απαράδεκτα επεσυνέβησαν ύστερα από τη δημοσιοποίηση  μιας χαλκευμένης και παντελώς ψευδούς φήμης.

Και νοιώθω την ανάγκη να το πράξω γιατί η Ένωση Συντακτών, παραγνωρίζοντας το γράμμα και το πνεύμα κανόνων δεοντολογίας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, εξέδωσε μια δυστυχώς πολιτικού χαρακτήρα ανακοίνωση.

Και επειδή δεν αρέσκομαι σε αοριστολογίες θα ήθελα να σας επισημάνω τα ακόλουθα:

(α) Στην ανακοίνωση σας αναφέρετε μεταξύ άλλων πως το όλο συμβάν «Αφήνει ανεξίτηλα αρνητικό στίγμα…. στον πλουραλισμό των απόψεων και στην δεοντολογία εκφοράς του δημόσιου λόγου».

Για να προσθέσετε στην συνέχεια πως «ο ρόλος του δημοσιογράφου δεν είναι να θωπεύει τις εξουσίες, αλλά να τις ελέγχει, να τις ψέγει, να τις κρίνει και επικρίνει εκ μέρους της κοινής γνώμης….. οι Κύπριοι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να σιωπούν».

Ειλικρινά με εκπλήττουν τα όσα αναφέρεται και τούτο γιατί:

(α) Είναι καλά γνωστός σε όλους ο απεριόριστος σεβασμός που τρέφω στην ελευθερία έκφρασης και την ελευθεροτυπία, κατά την 40χρονη παρουσία μου στα κοινά.

Είναι εξ’ άλλου ο ίδιος σεβασμός, που υπαγόρευσε την υιοθέτηση, σειράς μέτρων στήριξης και προστασίας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

(β) Από πότε η δια δημοσιεύσεων διασπορά ψευδών ειδήσεων ή η χωρίς έρευνα και τεκμηρίωση δημοσιοποίηση χαλκευμένων φημών, αποτελούν μέρος του πλουραλισμού απόψεων ή της δεοντολογίας εκφοράς του δημοσίου λόγου;

Ποια θα ήταν η αντίδραση της ΕΣΚ, αν ο ίδιος απέδιδα, χωρίς τεκμηρίωση, με βάση τα όσα άκουσα, πως κάποιος δημοσιογράφος χρηματίζεται από ξένες υπηρεσίες για να πλήξει την αξιοπρέπεια και το ήθος μου.

(γ) Τόσον ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και τέως Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας αλλά και πολιτικοί αρχηγοί στην Κύπρο, τους οποίους επικαλείται ο δημοσιογράφος, τον διέψευσαν με κατηγορηματικό τρόπο.

Παρά ταύτα συνεχίζεται η αναπαραγωγή στα μέσα μαζικής επικοινωνίας των ίδιων ατεκμηρίωτων ισχυρισμών.

Και αυτό άραγε εντός των πλαισίων των κανόνων δεοντολογίας του λειτουργήματος;

(δ) Από πότε η διασπορά ψευδών ειδήσεων ή η συνειδητή δυσφήμιση δημοσίου προσώπου, θεωρείται ότι αποτελεί μέρος του πλουραλισμού απόψεων ή της κριτικής που πρέπει να ασκεί ένας δημοσιογράφος κατά τον έλεγχο της εξουσίας;

(ε) Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΣΚ «Διότι και οι δημοσιογράφοι κρίνονται, δεν βρίσκονται στο απυρόβλητο».

Ορθή η επισήμανσή σας, όταν ωστόσο αντί να κρίνονται επευφημούνται, μοιραία καταλήγουμε σε σημείο που σε σημερινό άρθρο καλείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αποδείξει πως δεν ψεύδεται ο κ. Παράσχος!

Είναι ως εάν κάποιος να κατηγορεί δημόσια και ατεκμηρίωτα, έναν δημοσιογράφο, ότι είναι πράκτορας των Τούρκων και αντί να εγκαλείται ο εκστωμίσας την ύβριν να θεμελιώσει τους ισχυρισμούς του, να καλείται ο δημοσιογράφος να αποδείξει πως δεν είναι πράκτορας.

Φίλε κ. Φράγκο,

Θέλω να σας βεβαιώσω πως δεν αγνοώ την ύπαρξη λαθών, παραλήψεων και προβλημάτων του πολιτικού συστήματος, της κυβερνήσεως βεβαίως μη εξαιρουμένης, παρά τούτα μέρος του προβλήματος είναι και η τέταρτη εξουσία, όπως ορθώς αποκαλούνται τα Μ.Μ.Ε., και τούτο γιατί αντί της αποστασιοποίησης από επιρροές και τον λαϊκισμό δυστυχώς ταυτοποιείται με το όλο σύστημα που πάσχει.

Είμαι βέβαιος πως θα επιληφθείτε με παρρησία στα όσα η δεοντολογία του δημοσιογραφικού λειτουργήματος υπαγορεύει αλλά και θα ανταποκριθείτε σε μια πρόσκληση, τις επόμενες των ημερών, για μια σε βάθος διαβούλευση προκειμένου όλοι από κοινού να ανταποκριθούμε στο προς την πατρίδα καθήκον μας.

Με εκτίμηση,

Νίκος Αναστασιάδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Άλμα σε πετρέλαιο και χρυσό μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Ό,τι δεν είδαμε τις προηγούμενες ημέρες στις αγορές μετά την απευθείας επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με πάνω από 300 drones και πυραύλους και...

Απάντησε το Ισραήλ με πυραυλική επίθεση στο Ιράν, σύμφωνα με τις ΗΠΑ – Διαψεύδει η Τεχεράνη

Η ισραηλινή αντεπίθεση άρχισε. Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στο CBS ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε πύραυλο κατά του Ιράν. Ακούστηκαν εκρήξεις στην πόλη Ισφαχάν. Η Τεχεράνη έχει ενεργοποιήσει...

Μητσοτάκης: Είναι σαφές ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων σχετίζεται με το κυπριακό

Στις 13 Μαΐου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός, κατά τις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Όπως είπε...

Θα επιτρέπεαι η υποβολή αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% ακόμα και εντός ενός έτους από την απόκτηση της κατοικίας

Εντός ενός χρόνου από την απόκτηση κατοικίας θα επιτρέπεται πλέον σε δικαιούχους να υποβάλουν αίτηση για να επωφελούνται του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5%, με...

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Τουρκία – Αναφορές για ζημιές σε κτίρια

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην βορειοανατολική Τουρκία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την AFAD που επικαλείται το Reuters, το επίκεντρο...

Κόμπος: Πετύχαμε σύνδεση του κυπριακού με ευρωτουρκικά – Στην ‘Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα

Ικανοποίηση εκφράζει η Λευκωσία για τα χθεσινοβραδινά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας και θεωρεί ότι είναι πλέον στην πλευρά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!