16.9 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 0:42

Απάντηση ΑΚΕΛ στον ΔΗΣΥ για τις εισφορές στα κόμματα

Στο θέμα των εισφορών στον ΔΗΣΥ από πολιτογραφηθέντες επανήλθε το ΑΚΕΛ, μετά τη γνωστοποίηση της πρόθεσης του Κυβερνώντος κόμματος να καταθέσει πρόταση νόμου για τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε να απαγορευτεί η όποια εισφορά προς πολιτικά κόμματα, είτε από φυσικά είτε από νομικά πρόσωπα, πέραν της καθορισμένης συνδρομής των μελών του και της κρατικής χορηγίας.

Το ΑΚΕΛ απέρριψε και τις αναφορές του ΔΗΣΥ περί συκοφαντιών, ενώ έκανε λόγο για προσπάθεια του ΔΗΣΥ να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση. Όπως δήλωσε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, Χάρης Πολυκάρπου, «να ζητούνται εξηγήσεις από το Συναγερμό γιατί αλλοδαποί, αφού έλαβαν χρυσό διαβατήριο, εισέφεραν στο κομματικό ταμείο, δεν είναι συκοφαντία. Ο Συναγερμός οφείλει απαντήσεις προς την κοινωνία τις οποίες θα συνεχίσουμε να απαιτούμε».

«Φιλότιμη η προσπάθεια του Δημοκρατικού Συναγερμού να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση. Το βέβαιο όμως είναι ότι όσο και να προσπαθεί δεν μπορεί να μηδενίσει τις ευθύνες του για τις πρωτοφανείς διαστάσεις διαπλοκής και διαφθοράς που λαμβάνει το σκάνδαλο με τα χρυσά διαβατήρια», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Πολυκάρπου, το ΑΚΕΛ ήταν πάντοτε υπέρμαχος της απεξάρτησης των Κομμάτων από τις εισφορές ιδιωτών. Για να γίνει αυτό, υπέδειξε, επιβάλλεται η αύξηση της κρατικής χορηγίας, με πλήρη διαφάνεια και έλεγχο, ώστε να μην χρειάζονται την οικονομική στήριξη από ιδιώτες.

«Την ίδια ώρα, πάντοτε είχε τη θέση ότι πρέπει να συζητηθεί η μείωση των εξόδων στις προεκλογικές εκστρατείες και να επιμηκυνθεί η περίοδος των ελέγχων. Ας κοπιάσουν λοιπόν να τα συζητήσουμε. Έστω και όψιμα», κατέληξε.

Ο ΔΗΣΥ

Νωρίτερα, σε ανακοίνωση του, ο Δημοκρατικός Συναγερμός ανέφερε πως όπως πριν κι από τις βουλευτικές εκλογές, έτσι και τώρα, «η αντιπολίτευση οργανώνει και πάλι μια προσπάθεια συκοφάντησης του Δημοκρατικού Συναγερμού, χωρίς να κομίζει καμία πρόταση που να επιλύει οριστικά το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων. Πρόκειται για ξαναζεσταμένο φαγητό με σκοπό μόνο τη δημιουργία εντυπώσεων».

Σε ό,τι αφορά τις εισφορές προς το κόμμα, ο ΔΗΣΥ, «πρώτον, επαναλαμβάνουμε ότι όλες λήφθηκαν νόμιμα και με πλήρη διαφάνεια. Είχαν έγκαιρα δημοσιοποιηθεί αλλά και υποβληθεί στις αρμόδιες αρχές του κράτους για έλεγχο χωρίς να προκύψει η παραμικρή παρατήρηση. Κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν εξέφρασε όταν έπρεπε αντίρρηση για τις πολιτογραφήσεις τις οποίες τώρα, υποκριτικά, καταγγέλλουν. Δεύτερον, η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Δημοκρατικό Συναγερμό με ψεύδη και ανακρίβειες».

Τρίτον συνέχισε, «ο Δημοκρατικός Συναγερμός καλεί τις αρμόδιες αρχές να ελέγξουν εκ νέου, μια προς μια, τις εισφορές προς όλα τα κόμματα. Σε περίπτωση παραβιάσεων να επιβάλουν τις κυρώσεις που προβλέπει η νομοθεσία. Σε περίπτωση που αποδειχθεί παραβίαση, θα αποδώσουμε το σύνολο του συγκεκριμένου ποσού σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Καλούμε την αντιπολίτευση να δεσμευτεί προς την ίδια κατεύθυνση».

Τέταρτον, «από τη στιγμή που εγείρεται ζήτημα δεοντολογίας για απολύτως νόμιμες εισφορές, ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναλαμβάνει πρωτοβουλία και θα καταθέσει προσεχώς πρόταση νόμου για τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να απαγορευτεί η όποια εισφορά προς πολιτικά κόμματα, είτε από φυσικά είτε από νομικά πρόσωπα, πέραν της καθορισμένης συνδρομής των μελών του και της κρατικής χορηγίας».

«Θα στηρίξει η αντιπολίτευση την πρωτοβουλία ή όλα αυτά που ακούμε είναι λόγια του αέρα;», διερωτάται στην ανακοίνωση του ο ΔΗΣΥ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κριμαία: Συντριβή ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους

Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη της περιοχής,...

Πρόταση δυσπιστίας: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Λίγο πριν τις 5 μ.μ., άρχισαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών...

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»

Σε φυλάκιση 25 ετών καταδικάστηκε ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» Σαμ Μπάκμαν-Φριντ, για κλοπή 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες του χρεοκοπημένου πλέον ανταλλακτηρίου...

Κασσελάκης: Ορκίζεται αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απολύεται

Τέλος η στρατιωτική θητεία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, καθώς αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου, ορκίζεται στη Θήβα. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο το πρωί...

Λετονία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ – Το σκάνδαλο γύρω από πτήσεις με ιδιωτικά τζετ

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Λετονίας,Krišjānis Kariņš. καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο με πτήσεις ιδιωτικών τζετ σε επίσημες συναντήσεις. Ο...

Βαφεάδης για κάμερες: Εάν το πρόστιμο αποπληρωθεί σε 15 μέρες έκπτωση 50%

Τις προτάσεις του για τροποποίηση των νομοθεσιών που διέπουν το σύστημα φωτοεπισήμανσης και τα πρόστιμα υπέβαλε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!