22.8 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 11:08

Πολιτική “τρικυμία” για τα διαβατήρια – Απάντηση στο ΑΚΕΛ από το Προεδρικό και νέα ανταπάντηση από ΑΚΕΛ

Πολιτική “τρικυμία” ξέσπασε μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για τα διαβατήρια και τις πολιτογραφήσεις. Πέραν όλων των άλλων που επέκριναν την κυβέρνηση, το ΑΚΕΛ εξέδωσε ανακοίνωση ασκώντας αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση.

ΤΟ ΑΚΕΛ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ:

Η Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα «χρυσά διαβατήρια» επιβεβαιώνει, για πολλοστή φορά, τη σαθρή κατάσταση διαπλοκής, διαφθοράς και παρανομίας που έφτιαξε, συντήρησε και ανατροφοδότησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ στα δέκα χρόνια της διακυβέρνησής της και την κατέστησαν την «πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση».

Είναι αυτή η κατάσταση που εκτόξευσε τη θεσμική διαπλοκή και διαφθορά στη χώρα μας.Είναι αυτή η κατάσταση που για χρόνια έχει αμαυρώσει το όνομα της χώρας μας διεθνώς.Είναι αυτή η κατάσταση που ανάγκασε κι αυτήν ακόμα την Κομισιόν να κινήσει δικαστικές διαδικασίες σε βάρος της Κύπρου.

Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι αυταπόδεικτες, αφού είναι το Υπουργικό Συμβούλιο που αποφάσιζε για την παραχώρηση των διαβατηρίων. Και όπως σημειώνεται στην Έκθεση, σε τουλάχιστον 74 περιπτώσεις παρανόμησε παραχωρώντας υπηκοότητα σε απατεώνες, σε δικτάτορες, σε άτομα με παράνομες και ύποπτες δοσοληψίες. Χώρια οι προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν, χώρια οι εκπτώσεις πολλών εκατομμυρίων σε φόρους και τέλη, καθώς και οι άλλες κυβερνητικές διευκολύνσεις.

Αν η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ σεβόταν το κράτος δικαίου και τους πολίτες από καιρού θα παραιτούνταν. Αντί τούτου όποτε εγείρονταν ζητήματα -και εγέρθηκαν πολλές φορές τουλάχιστον από το 2015- η κυβέρνηση αναζητούσε δικαιολογίες και άλλοθι.
Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν λογαριάζει να παραιτηθεί, αλλά αναζητεί τρόπους να παρατείνει την εξουσία της με άλλο πρόσωπο. Είτε με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, είτε με το πρωτοκλασάτο στέλεχος της κυβέρνησης, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος είχε άμεση εμπλοκή στο θέμα των υπηκοοτήτων και ως καθ’ ύλην αρμόδιος του CIPA.

Οι πολίτες είναι αυτοί που μπορούν να απομακρύνουν τον ΔΗΣΥ από την εξουσία. Να φύγουν όσοι συμμετείχαν σ’ αυτήν και όσοι αφειδώλευτα τη στηρίζουν και της παρέχουν πλήρη πολιτική και ηθική κάλυψη.

Οι Προεδρικές Εκλογές είναι η ευκαιρία να τελειώνουμε με τη θεσμική διαπλοκή και διαφθορά, να καθαρίσουμε το όνομα της Κύπρου διεθνώς.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Στις επικρίσεις του ΑΚΕΛ προς την Κυβέρνηση περί του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, απαντά μέσω γραπτής του δήλωσης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πελεκάνος.

Η απάντηση έχει ως εξής:

«Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι μπορεί να αξιοποιήσει την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για ένα θέμα που έχει συζητηθεί επανειλημμένως στο παρελθόν, με την κορύφωσή του μάλιστα να συμβαίνει πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2021, τα αποτελέσματα των οποίων είναι καλά γνωστά», αναφέρει ο Πελεκάνος.

Συνεχίζοντας και αναφερόμενος στις αποκαλύψεις του Al Jazeera, ο Πελεκάνος «υπενθυμίζει στο ΑΚΕΛ» ότι «δεν αφορούσαν μέλη της Κυβέρνησης ή του κυβερνώντος κόμματος, αλλά μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και Βουλευτή του ΑΚΕΛ».

«Όσον αφορά τον ισχυρισμό στην έκθεση για απώλεια εσόδων από την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για τα πρώτα 200 τετραγωνικά μέτρα, πρόκειται για υλοποίηση από πλευράς της Κυβέρνησης της σχεδόν ομόφωνης, συμπεριλαμβανομένου των θετικών ψήφων του ΑΚΕΛ, απόφασης που έλαβε το 2016 η Βουλή των Αντιπροσώπων», προσθέτει.

Καταληκτικά, ο Πελεκάνος, «συνιστά» στο ΑΚΕΛ «να αναμένει μέχρι αύριο, όταν θα δοθούν τεκμηριωμένες απαντήσεις, τόσο κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης στην Επιτροπή Ελέγχου όσο και μετά το πέρας αυτής».

ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΚΕΛ

Είτε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος καταπονημένος από την εσπευσμένη μελέτη της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, δεν αντιλαμβάνεται την έκταση της θεσμικής διαπλοκής και της πολιτικής διαφθοράς της κυβέρνησης που εκπροσωπεί, είτε στην αδυναμία του να δώσει πειστικές απαντήσεις καταφεύγει σε λόγια του αέρα, άνευ ουσίας και άνευ περιεχομένου. Ίσως να ισχύουν και τα δύο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το βέτο ΗΠΑ έγειρε την πλάστιγγα κατά ψηφίσματος για ένταξη Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Με 12 ψήφους υπέρ, μια εναντίον και δύο αποχές, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν ενέκρινε το σχέδιο ψηφίσματος που θα έδινε το δικαίωμα στη Γενική Συνέλευση να διεξαγάγει...

CIA: Χωρίς την αμερικανική βοήθεια, η Ουκρανία θα χάσει ως το τέλος του 2024

Ο επικεφαλής της CIA προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η Ουκρανία μπορεί να χάσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας μέχρι το τέλος του 2024, εκτός εάν...

Ετήσια αύξηση 6% στο ΑΕΠ του Πεκίνου το πρώτο τρίμηνο του 2024

Το ΑΕΠ του Πεκίνου ξεπέρασε το 1,05 τρισεκατομμύριο γιουάν (140 δισεκατομμύρια ευρώ) στο πρώτο τρίμηνο του 2024, με ετήσια αύξηση 6%, σύμφωνα με τις τοπικές...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!