19.5 C
Nicosia
Δευτέρα 20 Μάιος 2024 | 10:19

Αννίτα για επέτειο τουρκικής εισβολής: Μαύρη μέρα, δεν χωρούν μεγάλα λόγια

Η Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αννίτα Δημητρίου παρέστη σήμερα στην επιμνημόσυνη δέηση στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή και κατέθεσε στεφάνι στους τάφους των ηρώων.

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, η κ. Δημητρίου τόνισε ότι η σημερινή είναι μια μαύρη μέρα και ότι δεν χωρούν πολλά και μεγάλα λόγια.

«Να αφυπνιστούμε όλοι και όλες και να υπενθυμίσουμε και στους εαυτούς μας αλλά και ευρύτερα αξιοποιώντας κάθε βήμα και ευκαιρία προς την ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, το τι εξακολουθεί να συμβαίνει μετά από 49 χρόνια εδώ στην Κύπρο. Δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή παρά να εργαστούμε άοκνα για να μπορέσουμε να απελευθερώσουμε και να επανενώσουμε την πατρίδα μας. Άρα στόχος μας είναι να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στο σημείο που έμειναν και να μπορέσουμε να οδηγηθούμε ένα βήμα παρακάτω», υπογράμμισε η κ. Δημητρίου.

Ανακοίνωση ΔΗΣΥ για τη μαύρη επέτειο της 20ης Ιουλίου 1974

Τα 49 χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από την τουρκική εισβολή, που είχε σαν αποτέλεσμα την επιβολή της κατοχής στη μισή μας πατρίδα, αποτελούν βαριά υπενθύμιση πως ο αγώνας μας για απελευθέρωση και επανένωση θα πρέπει σήμερα να είναι ακόμη πιο έντονος. Θα πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο και οφείλουμε να μην αφήσουμε άλλο χρόνο να περάσει χωρίς να πατήσουμε ελεύθεροι στα χώματα της πατρίδας μας.

Σήμερα, παράλληλα, είναι μια μέρα κατά την οποία αποτίουμε τις οφειλόμενες  τιμές στους ηρωικούς μαχητές, Κύπριους και Ελλαδίτες, που θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι την πατρώα γη. Την ίδια στιγμή η σκέψη μας οδηγείται στους αγνοούμενους, τους εγκλωβισμένους και τους πρόσφυγές μας, οι οποίοι κουβαλούν ακόμη τις συνέπειες της συνεχιζόμενης κατοχής.

Ο στόχος για μια ειρηνική λύση που να επανενώνει την Κύπρο σε συνθήκες ασφάλειας και με προοπτική ευημερίας και προκοπής όλων των νόμιμων κατοίκων της, θα πρέπει, μέσα από ένα συντονισμένο αγώνα, να στεφθεί με επιτυχία. Αυτό θεωρούμε ότι είναι το ιστορικό μας χρέος και θα καταβάλουμε κάθε ικμάδα των δυνάμεών μας για να το τιμήσουμε στο ακέραιο.

Με κύριο συμπαραστάτη την Ελλάδα και αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή μας ιδιότητα, μπορούμε να διεκδικήσουμε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση εντός του συμφωνημένου πλαισίου και στη βάση των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ενώνει τη φωνή του με όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και καταδικάζει για άλλη μια φορά τη διαίρεση της πατρίδας μας. Επαναβεβαιώνει και σήμερα τη διακηρυγμένη πολιτική του για εθνική ενότητα, σύμπνοια και ομοψυχία.

Η Κύπρος πρέπει να απαλλαγεί από το κατοχικό συρματόπλεγμα και να πορευθεί σε συνθήκες μόνιμης ασφάλειας και ευημερίας, χωρίς στρατεύματα κατοχής, εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Χρυσός: Σε νέα ιστορικά υψηλά με το βλέμμα στη Fed – Άλμα και για το ασήμι

Οι τιμές του χρυσού έφθασαν σε ιστορικά υψηλά, καθώς η επιβράδυνση της τάσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των...

ΒΙΝΤΕΟ: Ανασύρθηκε η σορός του Ραϊσί και των άλλων επιβατών μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου

Την σορό του προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας,  Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν καθώς επίσης και των υπολοίπων 7 επιβαινόντων εντόπισαν τα...

H επιστολή-πρόταση Μητσοτάκη στην Φον ντερ Λάιεν για τη διαφορετική τιμολόγηση από τις πολυεθνικές

Να παρέμβει «με αποφασιστικό, γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο» στο ζήτημα της διαφορετικής τιμολόγησης από τις πολυεθνικές καλεί την Κομισιόν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,...

Γ. Γεραπετρίτης: Συνάντηση με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ – Η ατζέντα

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry θα έχει σήμερα στις 12 μ.μ. ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Μετά τις διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών, θα...

Δέκα ελληνικά νησιά που προτείνει το National Geographic για διακοπές φέτος

Η άνοιξη μας βάζει πάντα σε διάθεση διακοπών και ευτυχώς, στα 6 ελληνικά νησιωτικά συμπλέγματα υπάρχουν επιλογές για κάθε γούστο, από τη γαστρονομία μέχρι...

Στάλθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες απειλητικά emails – Σε εξέλιξη έρευνα της Αστυνομίας

Ηλεκτρονικά μηνύματα με περιεχόμενο παρόμοιο με αυτό που στάλθηκε την Παρασκευή σε σχολεία της Κύπρου, έχουν σταλεί και σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!