30.6 C
Nicosia
Τρίτη 23 Απρίλιος 2024 | 14:06

Αναστασιάδης: Η Κύπρος παράγγειλε εμβόλια για 2 εκατ. άτομα

Η Κύπρος έχει παραγγείλει και είναι έτοιμη να δεχτεί εμβόλια για πληθυσμό δυο εκατομμυρίων ατόμων, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του το πρωί στο Εμβολιαστικό Κέντρο στον χώρο της Κρατικής Έκθεσης, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου, και άλλους αξιωματούχους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως “η Κύπρος θεωρείται μια από τις πρώτες χώρες που εφαρμόζει το εμβολιαστικό πρόγραμμα με επιτυχία, είναι από τις πρώτες χώρες που εφαρμόζει με επιτυχία τα τεστ είτε ταχείας είτε μοριακής εξέτασης, είναι η δεύτερη σε μειωμένο αριθμό θανάτων”.

Εξέφρασε την ελπίδα το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Κύπρου να συνεχίσει απρόσκοπτα, έτσι ώστε αρχές με μέσα Μαΐου να έχουν εμβολιαστεί τα άτομα άνω των 45 ετών, με ελπίδα, όπως είπε, τον Ιούνιο να είμαστε σε θέση να ανοίξουμε εντελώς την οικονομία.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για υπομονή και πειθαρχία στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Για τους αρνητές εμβολίων

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση των λεγόμενων αρνητών, ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτό που θέλω να παρακαλέσω όλους είναι να κατανοήσουν κάτι. Απόλυτα σεβαστή η άποψη ή αντίθεση τους, όπως απόλυτα σεβαστό πρέπει να είναι και το δικαίωμα ζωής των υπολοίπων συνανθρώπων μας. Ο εμβολισμός, όχι το εμβόλιο, προστατεύει και σώζει ζωές. Πολλοί των αρνητών έχουν προσβληθεί και έχουν περάσει τη δοκιμασία και σήμερα μετανοούν για τη στάση που τηρούσαν. Ας το αναλογιστούν όλοι αυτό, ας επισκεφθούν κάποια νοσοκομεία ή κάποιους από τους φίλους που προσβλήθηκαν, για να κατανοήσουν τους κινδύνους, την αγωνία που οι ίδιοι είχαν υποστεί».

Για τα πρόβληματα στην Πύλη Εμβολιασμού

Ερωτηθείς για τα προβλήματα που υπήρξαν με την Πύλη Εμβολιασμού, ο Πρόεδρος είπε ότι «ελπίζω ότι αργότερα σήμερα θα διορθωθεί. Τεχνικά προβλήματα θα παρατηρούνται στα ηλεκτρονικά συστήματα, προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε και θα αντιμετωπιστούν για να συνεχίσει απρόσκοπτα το πρόγραμμα εμβολιασμού».

Προμήθεια νέων εμβολίων

Ερωτηθείς για την προμήθεια εμβολίων, ο Πρόεδρος είπε ότι «ήδη, έχουμε εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Υγείας να διαπραγματευτεί και την προμήθεια όταν και εφόσον εγκριθούν και άλλα εμβόλια πχ το Σπούτνικ, για το οποίο όμως αναμένουμε την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Πέραν τούτου είναι και οι σημαντικές παραγγελίες που προνοητικά είχαμε βάλει για άλλες φαρμακευτικές εταιρείες όπως οι Pfizer, Μoderna, Johnson and Johnson.

Είναι επτά στο σύνολο οι φαρμακευτικές εταιρείες με τις οποίες έχει συμβληθεί η ΕΕ και έχουμε συμμετάσχει με σημαντικό ποσοστό εμβολίων, απλά να αναφέρω ότι έχουμε παραγγείλει και είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε εμβόλια για πληθυσμό δύο εκατομμυρίων».

Ερωτηθείς πότε θα παραληφθούν τα εμβόλια αυτά, ο Πρόεδρος είπε «ανάλογα με την παραγωγή των εργοστασίων, δεν είναι θέμα της Κυβέρνησης η οποία έλαβε έγκαιρα τα μέτρα. Το Υπουργείο Υγείας έδωσε οδηγίες, αριθμούς και ό,τι έπρεπε προκειμένου να πετύχουμε τον μεγαλύτερο δυνατόν αριθμό εμβολίων.

Πέραν τούτου είναι και η αθέτηση υποχρεώσεων από φαρμακευτικές εταιρείες που πιθανότατα να αναστέλλει ή να δημιουργεί κάποια ανησυχία όσον αφορά το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Ερωτηθείς τι έγινε με το θέμα των εμβολίων που είχαν ζητηθεί από το Ισραήλ, ο Πρόεδρος είπε ότι υπάρχουν «διαδικαστικά προβλήματα που δημιουργούν προβλήματα, αλλά συνεχίζουμε τις προσπάθειες.

Αυτή τη στιγμή είναι υπό διαμόρφωση η Κυβέρνηση στο Ισραήλ, αντιμετωπίζονται εξίσου σημαντικά προβλήματα στη χώρα και ως εκ τούτου οι νομότυπες διαδικασίες ήταν εκείνες που παρεμπόδισαν τη διαδικασία υλοποίησης της κοινής βούλησης με τον κ. Νετανιάχου να μας προμηθεύσουν ένα αριθμό εμβολίων».

Σε ερώτηση αν έχει συζητήσει με τους επιδημιολόγους ένα ενδεχόμενο lockdown. ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν συζητήσαμε και ούτε αυτή τη στιγμή εξετάζεται κάτι ανάλογο με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΠτΔ: Αναμένουμε την ολοκλήρωση του λιμένα από ΗΠΑ για το «Αμάλθεια»

Την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του λιμένα στη Γάζα από τις ΗΠΑ αναμένει η Κυβέρνηση έτσι ώστε να αρχίσει εκ νέου η αποστολή βοήθειας...

Την επαναπροκήρυξη Σχεδίου Ρύθμισης Οφειλών προσφύγων συζήτησε η Επ. Προσφύγων

Την επαναπροκήρυξη του Σχεδίου Ρύθμισης Οφειλών για να δοθεί η δυνατότητα απεγκλωβισμού των συνεργάσιμων προσφύγων αλλά και των εγγυητών τους, συζήτησε σήμερα η Επιτροπή...

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο την Τρίτη

Ανοδικές τάσεις επικρατούν την Τρίτη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Στις 13:11 ο Γενικός Δείκτης ήταν στις  145,15 μονάδες με κέρδη 0,21%. Την ίδια ώρα, ο...

Νομοθετική ρύθμιση πρακτικής άσκησης φοιτητών προωθεί η Κυβέρνηση

Τη νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής άσκησης των φοιτητών προωθεί η Κυβέρνηση στο πλαίσιο του Εθνικού Έτους Νεολαίας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών...

Σε μοτοσυκλέτα επέβαιναν θύτης και θύμα της απόπειρας φόνου στη Λακατάμια – Οι πρώτες πληροφορίες

Σε συναγερμό τέθηκε η Αστυνομία το μεσημέρι της Τρίτης (23/04) μετά από πυροβολισμούς εναντίον προσώπου στη Λακατάμια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις...

«Δεν είμαι εκπρόσωπος της ΝΥ», απαντά ο ΠτΔ για την κόντρα Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Ετοιμάζονται συγκεκριμένες προτάσεις από πλευράς της εκτελεστικής εξουσίας αναφορικά με τους θεσμούς της Νομικής και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!