15.9 C
Nicosia
Σάββατο 20 Απρίλιος 2024 | 2:45

Ανανεώνεται η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ – Σε εξέλιξη επαφές και διαβουλεύσεις στον ΟΗΕ

Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ, ο οποίος αναμένεται να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 17 Ιανουαρίου με φόντο το ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ και τις εκθέσεις για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις Καλές Υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα, σειρά επαφών και διαβουλεύσεων πραγματοποιεί στη Νέα Υόρκη και ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς Μενέλαος Μενελάου. Οι διαβουλεύσεις των κρατών μελών για το ψήφισμα αναμένεται να διαρκέσουν μια με δύο εβδομάδες και η υιοθέτηση του αναμένεται να γίνει στο τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι συζητήσεις περιστρέφονται στο θέμα της βάσης λύσης του Κυπριακού αλλά και στα θέματα των παραβιάσεων από την πλευρά της Τουρκίας σε μια περίοδο εντάσεων και επιθετικών ενεργειών.

Μέσα σε αυτό το πνεύμα γίνονται οι επαφές από την κυπριακή πλευρά με την Γραμματεία και με τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών μελών για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Όπως λένε στο ΚΥΠΕ διπλωματικές πηγές, τα μηνύματα έως τώρα είναι ενθαρρυντικά ώστε να προχωρήσουν τα πράγματα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της πιθανότητας για αναβίωση της πολιτικής διαδικασίας.

Σημειώνουν παράλληλα ότι πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθούν οι συζητήσεις το επόμενο διάστημα και πως θα διαμορφωθεί εν τέλει το ψήφισμα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα προηγούμενα ψηφίσματα, το Συμβούλιο Ασφαλείας αναγνώρισε την ανάγκη να παράσχει μέσα από τις αποφάσεις που υιοθετεί ένα πλαίσιο μέσα από το οποίο αναμένει ότι τα πράγματα θα αντιμετωπιστούν για να διατηρηθεί ζωντανή η προοπτική, αναφέρουν.

“Συνεχίζει να υπάρχει αυτή η κατανόηση” υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές στο ΚΥΠΕ. “Με ποιό τρόπο ακριβώς θα εκφραστεί αυτή η κατανόηση θα φανεί μετά το ψήφισμα, τις διαβουλεύσεις και τις θέσεις που θα υποβληθούν από τα 15 μέλη” αναφέρουν.

Το ζητούμενο, καταλήγουν, είναι “να μπορέσει να διατηρηθεί το πλαίσιο μέσα από το οποίο το βασικό μήνυμα θα είναι ότι ο δρόμος προς τα εμπρός θα είναι αυτός που καθορίζουν τα ψηφίσματα και η ανάγκη να μπορέσουν να δημιουργηθούν θετικές προοπτικές και να πάει ένα βήμα παραπέρα όλη αυτή η προσπάθεια. Να βγούμε από τη στασιμότητα ως προς την πολιτική διαδικασία και να μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο όπου θα είναι εφικτό να υπάρξει αναζωογόνηση”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζημιές την Παρασκευή στο ΧΑΚ που εβδομαδιαία έχασε 0.94%

Ζημιές κατέγραψε στη σημερινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καταγράφοντας και σε εβδομαδιαία βάση απώλειες σε ποσοστό 0,94% ή 1,37...

Άνοιξε τις πύλες της η Travel Expo Cyprus με 45 εκθέτες- Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό

Την αισιοδοξία του ότι παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή οι επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις φέτος θα ανέλθουν στα αντίστοιχα επίπεδα με την περσινή...

Η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων το1961

Αποτυχημένη εισβολή, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 1961 στον Κόλπο των Χοίρων (Bahia de los Cochinos), στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, από περίπου 1.500 εξόριστους κουβανούς...

Σουηδία: Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες – Η αστυνομία πυροβόλησε έναν άνδρα για το περιστατικό

Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες στην πόλη Βεστερός της Σουηδίας, με την αστυνομία να ανοίγει πυρ σε βάρος ενός άνδρα που σχετίζεται με το περιστατικό. Στο...

Νάπολη: Πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι – 30 ελαφρά τραυματίες, σε σοβαρότερη κατάσταση μία γυναίκα

Σε προβλήτα στο λιμάνι της Νάπολης, στην Ιταλία, προσέκρουσε φέρι μποτ προερχόμενο από νησί του Κάπρι, σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι. Βάσει των έως τώρα πληροφοριών, περίπου 30...

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Το μήνυμα της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία αλλά όχι με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς δεν θα οδηγούσαν πουθενά, δήλωσε ο Ρώσος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!