19.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 11:49

Αβέρωφ Νεοφύτου: Δεν θα δεχθούμε ποτέ ακρωτηριασμό της πατρίδας μας

Δεν θα δεχθούμε ποτέ τον ακρωτηριασμό της Κύπρου, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος Αβέρωφ Νεοφύτου προσθέτοντας ότι θα επανενώσουμε μια μέρα την μοιρασμένη μας πατρίδα για να έχουν μέλλον οι επόμενες γενιές.

Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στην προσωρινή Δημοτική Πινακοθήκη Αμμοχώστου, που στεγάζεται στο Μουσείο «Θάλασσα» στην Αγία Νάπα, στην παρουσία του Υφυπουργού Πολιτισμού Γιάννη Τουμαζή, ο κ. Νεοφύτου είπε πως «δεν θα δεχθούμε ποτέ τον ακρωτηριασμό της δικής μας πατρίδας και ο αγώνας για επανένωση του όπου είναι στην πρώτη μας προτεραιότητα».

Το οφείλουμε, συνέχισε, σε όλους αυτούς τους διαπρεπείς καλλιτέχνες,  αρκετούς από τους οποίους τους ενέπνευσε η θάλασσα του Βαρωσιού, το λιμάνι του Βαρωσιού, ο κόσμος της Κύπρου μας. «Δεν χάνω την αισιοδοξία μου, θα επανανενώσουμε μια μέρα τη μοιρασμένη μας πατρίδα για να έχουν μέλλον οι επόμενες γενιές» πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στον Υφυπουργό Πολιτισμού Γιάννη Τουμαζή ο Αβέρωφ Νεοφύτου τον συνεχάρη «όχι ως Υφυπουργό Πολιτισμού, αλλά ως μέλος της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτισμού, ως Αντιπρόεδρο» για το γεγονός ότι μαζί με την Πρόεδρο της Τεχνικής Επιτροπής, Ανδρούλλα Βασιλείου, την Αλεξάνδρα Γαλανού και τους άλλους συνεργάτες, κατάφεραν τη διατήρηση και την – έστω και στην προσφυγιά – έκθεση των έργων τέχνης που κοσμούσαν την Δημοτική Πινακοθήκη του Βαρωσιού, λέγοντας πως «είναι ίσως, το καλύτερο αποτέλεσμα που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια με την λειτουργία των οποιονδήποτε Τεχνικών Επιτροπών».

Από τη μια συνέχισε «η διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και η διάσωση του πολιτισμού μας, είναι σημαντικά για να λειτουργούν ως οδοδείκτης».

Πρόσθεσε ότι βλέποντας τα έργα που εκτίθενται, δεν νιώθουμε «μόνο θαυμασμό για την ποιότητα των έργων, αλλά ρίγη συγκίνησης, γιατί οφείλουμε να επανενώσουμε τον τόπο μας».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συνεχάρη επίσης τον Δήμαρχο Αγίας Νάπας Χρήστο Ζαννέττου γιατί όπως εξήγησε «με την προσωρινή φιλοξενία αυτών των έργων τέχνης δείχνει ως Δήμαρχος αλλά και ως περιοχή πόσο σέβονται τον πολιτισμό».

Αλλά συνέχισε «η καλύτερη στιγμή είναι να γιορτάσουμε όλοι την επανεγκατάσταση και του κόσμου μας και των πινάκων στον φυσικό τους χώρο».

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Τουμαζής ανέφερε ότι στο Μουσείο «Θάλασσα» εκτίθενται τα έργα που έχουν επιστραφεί από την τ/κ κοινότητα στην ε/κ κοινότητα, τα έργα της Δημοτικής Πινακοθήκης Αμμοχώστου καθώς και έργα από τη Συλλογή του Πολ Γεωργίου και του Στέλιου Βότση. Θεωρώ ότι είναι μια πάρα πολύ σημαντική έκθεση, καθώς αντικατοπτρίζεται ο πλούτος της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής ζωής της Αμμοχώστου».

Ευελπιστούμε βέβαια, συνέχισε «ότι σύντομα κάποια στιγμή θα μπορέσουν να γυρίσουν στον φυσικό τους χώρο, που είναι η Δημοτική Πινακοθήκη. Θεωρώ ότι για την ιστορία της τέχνης της Κύπρου, το ότι εκτίθενται εδώ (αυτά τα έργα), είναι ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα που έχει πετύχει η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το Celestyal Discovery πραγματοποιεί το παρθενικό του ταξίδι, υπό τη νέα εταιρική ταυτότητα

To Celestyal Discovery ξεκίνησε για το παρθενικό του ταξίδι στο Αιγαίο στις 22 Μαρτίου, 2024, υπό τη νέα εταιρική ταυτότητα της Celestyal. Αναχωρώντας το κρουαζιερόπλοιο...

Η Τζακάρτα το οικονομικό κέντρο της Ινδονησίας παρά τη μεταφορά της πρωτεύουσας

Το Κοινοβούλιο της Ινδονησίας την Πέμπτη αναγνώρισε ειδικό καθεστώς για την Τζακάρτα, διατηρώντας τη μητρόπολη ως το οικονομικό επίκεντρο της χώρας, εν μέσω σχεδιασμών...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!