26.8 C
Nicosia
Παρασκευή 10 Μάιος 2024 | 14:39

Αβέρωφ: Να παταχθούν φαινόμενα εκμετάλλευσης του ΓεΣΥ

Χωρίς να αλλάξει η φιλοσοφία και η αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ, πρέπει να εφαρμοστεί απόλυτα ο νόμος και να παταχθούν φαινόμενα είτε εκμετάλλευσης, είτε κακών πρακτικών, «γιατί είναι κρίμα αυτό που κτίστηκε να χαλαστεί από κάποιους επιτήδειους», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι «είμαστε εδώ σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ασθενών για να προστατεύσουμε τον Κύπριο ασθενή. Για εμάς προέχει ο Κύπριος ασθενής. Και όταν λέμε εφαρμογή του νόμου, το εννοούμε».

Ο κ. Νεοφύτου συνεχάρη τον Πρόεδρο της ΟΣΑΚ, Μάριο Κουλούμα και τους συνεργάτες του, για ό,τι κάνουν για τους Κύπριους ασθενείς.

«Σε συνεργασία και μαζί τους η κυπριακή πολιτεία προχώρησε στη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στον τόπο. Δεν υπήρξε προηγούμενο ούτε θα υπάρχει μελλοντικά πιο σημαντική κοινωνική μεταρρύθμιση», σημείωσε.

Θεωρούμε, συνέχισε, μέγιστη κοινωνική υποχρέωση να παραμείνει υγιές το σύστημα υγείας και τα οικονομικά του να είναι βιώσιμα, ενώ κοινή θέση είναι πως δεν τίθεται θέμα αλλαγής φιλοσοφίας και αρχιτεκτονικής.

Μαζί, είπε, διαπιστώσαμε σωρεία κακών πρακτικών, προβλημάτων και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να αφήσουμε κάποιους επιτήδειους που εκμεταλλεύονται το σύστημα να θέσουν προβλήματα και στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, αλλά και στη βιωσιμότητα τους.

«Αν κάποιοι που είναι στο ΓεΣΥ νομίζουν ότι μπροστά τους έχουν μια κληματαριά γεμάτη κνιζιά σταφύλια και είναι απού προλάβει να κόψει περισσότερα για να βάλει μέσα στο ζεμπίλι του, θα έρθει γρήγορα η ώρα που θα έρθει όλη η κληματαριά και θα μας σκεπάσει από πάνω και πρώτα θύματα θα είναι οι ασθενείς. Άρα κακές πρακτικές, κάποιος να έχει χιλιάδες γραμμένους, ως προσωπικός γιατρός, ασθενείς χωρίς να έχει νοσοκόμο, χωρίς να έχει μια ιδιαιτέρα, χωρίς να εξυπηρετεί και βρέξει – χιονίσει στο τέλος του μήνα θα πιάσει τον μισθό, δεν είναι το σχέδιο που ψηφίσαμε», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει μια ρύθμιση, ένα μέρος της αμοιβής του ιατρού να έχει σχέση με την υπηρεσία που δίδει, να έχει και ενδιαφέρον να βάλει γρήγορα το ραντεβού του ασθενή του, να προσέξει τον ασθενή του.

Τόνισε, περαιτέρω, ότι δεν μπορεί να έχουμε ΓεΣΥ χωρίς την πλήρη αυτονόμηση, διοικητική και οικονομική, των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

«Άρα, πρέπει να κατανοήσουν όλοι, Συμβούλιο του ΟΚΥπΥ, Κυβέρνηση, κόμματα, συντεχνίες ότι δεν μπορεί οποιοσδήποτε να βάλλει προσκόμματα στην αυτονόμηση», την πλήρη διοικητική και οικονομική αυτονομία των δημόσιων νοσηλευτηρίων, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούμας χαρακτήρισε «πολύ εποικοδομητική τη συζήτηση για τα μεγάλα θέματα της υγείας, όπως είναι το Γενικό Σύστημα Υγείας, η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων αλλά και άλλες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι αναγκαίες να προωθηθούν έτσι ώστε πραγματικά το παζλ του τομέα της υγείας να συμπληρωθεί και να απολαμβάνουμε όλοι οι Κύπριοι πολίτες ποιοτικές υπηρεσίες υγείας».

Είναι με μεγάλη χαρά που έχουμε αντιληφθεί, σημείωσε, ότι έχουμε πλήρη ταύτιση απόψεων με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού όσον αφορά στα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουμε τόσο στο Γενικό Σύστημα Υγείας όσο και στην αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

«Έχουμε συμφωνήσει ότι θα πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα έτσι ώστε να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα. Ο νόμος του Γενικού Συστήματος Υγείας που αφορά τη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του δεν αλλάζει, αυτό το οποίο πρέπει να αλλάξει και να βελτιωθεί είναι η εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας εκεί και όπου παρουσιάζονται αυτά τα πελώρια προβλήματα τα οποία έχουν επίπτωση στον Κύπριο ασθενή, αυτά πρέπει να επιλυθούν και θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν – και γιατροί αλλά και όλοι οι πάροχοι αλλά και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας – ότι πρέπει πλέον να προωθήσουμε μέτρα για βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται από το Σύστημα της Υγείας μας», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στα δημόσια νοσηλευτήρια, ο κ. Κουλούμας είπε ότι και εκεί υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με την αυτονόμηση και πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα.

«Θα αγωνιστούμε προς αυτό έτσι ώστε πραγματικά να προχωρήσει η αυτονόμηση τάχιστα, ν’ αρχίσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια να προσφέρουν υπηρεσίες σωστές, να ελκύουν ασθενείς και να συμβάλουν έτσι ώστε και το Γενικό Σύστημα Υγείας να προχωρήσει χωρίς οποιαδήποτε προβλήματα», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την αναφορά του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού στους προσωπικούς γιατρούς και αν θα εξεταστεί ενδεχόμενο να μπούνε κάποια κριτήρια σε σχέση με τις αμοιβές τους, ο κ. Νεοφύτου είπε πως «δεν είμαι εγώ αρμόδιος, όμως είπα κάτι ξεκάθαρο. Δεν γίνεται να έχεις χιλιάδες ασθενείς και να μη σε υποχρεώνει ο ΟΑΥ ότι πρέπει να έχεις ένα ιατρείο. Ότι πρέπει να έχεις μια νοσοκόμα, ότι πρέπει να έχεις μια ιδιαιτέρα να απαντά τα τηλέφωνα στις χιλιάδες των ασθενών που είναι γραμμένοι κοντά σου. Δεύτερον, δεν μπορεί το 100% των απολαβών σου να έχει σχέση με πόσους έγραψες στη λίστα και να μην έχει καμιά διασύνδεση με πόσους εξυπηρέτησες. Άρα πρέπει να γίνει κάτι μεικτό. Αυτό είναι προς όφελος και του ευσυνείδητου, προσωπικού γιατρού και του ασθενή και του συστήματος».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου προς τον κ. Κουλούμα ότι είχε εκφράσει κάποιες ανησυχίες για πιθανή διαφοροποίηση της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ, και ότι σήμερα έχουν καθησυχαστεί, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ασθενών ανέφερε ότι «είναι πολύ ξεκάθαρος και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού αλλά και στις δηλώσεις μου έχω πει ότι έχουμε πλήρη ταύτιση απόψεων. Δεν θα αλλάξει ούτε η φιλοσοφία, ούτε η αρχιτεκτονική του συστήματος. Αυτό που πρέπει να αλλάξει – κάτι το οποίο έχουμε στείλει και σχετικές επιστολές αλλά συζητούμε και με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας – είναι αυτά που έχει πει και πριν από λίγο ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Είναι η λειτουργία του Συστήματος Υγείας, η λειτουργία του προσωπικού γιατρού που είναι ο κύριος πυλώνας του Γενικού Συστήματος Υγείας, έχουμε καταθέσει σχετική πρόταση».

Είναι αυτά που είπε ο Πρόεδρος, συνέχισε, ότι θα πρέπει να έχουν νοσηλευτές, πρέπει να έχουν γραφεία, πρέπει να έχουν γραμματειακή υποστήριξη, πρέπει να βλέπουν τους ασθενείς που έχουν στη λίστα τους με καθορισμένα χρονοδιαγράμματα και όχι όποτε θέλουν, θα πρέπει να ελέγχεται η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρεται.

«Αυτά πρέπει να γίνουν και πρέπει να υπάρχει ένα μεικτό σύστημα το οποίο καθορίζεται στο σχεδιασμό του ΓεΣΥ, καθορίζει το 70-30, το οποίο ουδέποτε έχει εφαρμοστεί. Άρα αυτό λέμε και συμφωνούμε απόλυτα με τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ότι πρέπει να εφαρμοστεί και η νομοθεσία. Αυτό ζητούμε και αυτή είναι και η συνεργασία και ο αγώνας που θα κάνουμε μαζί», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σεισμός ταρακούνησε την Κεφαλονιά

Σεισμική δόνηση ταρακούνησε τους κατοίκους της Κεφαλονιάς το μεσημέρι της Παρασκευής. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο η δόνηση είχε μέγεθος 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και...

Η θυσία των Καραολή και Δημητρίου

Ο Μιχαλάκης Καραολής και ο Ανδρέας Δημητρίου υπήρξαν οι πρώτοι αγωνιστές του Κυπριακού Αγώνα που καταδικάσθηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν από τους άγγλους δυνάστες. Ο Μιχαλάκης Καραολής...

Γιατί ναυάγησαν οι συνομιλίες Χαμάς και Ισραήλ στο Κάιρο – Περισσότεροι βομβαρδισμοί σήμερα στη Γάζα

Η Χαμάς απαίτησε κατάπαυση του πυρός για 12 εβδομάδες στην τελευταία της πρόταση για να επιτευχθεί συμφωνία, γεγονός που δημιούργησε εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις για την εκειχειρία,...

Eπίσκεψη Α.Ιωσήφ στο Κέντρο Υγείας Ιδαλίου

Eπίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Ιδαλίου το οποίο εξυπηρετεί τις ανάγκες της ευρύτερης περιφέρειας με συνολικά 40 χιλιάδες κατοίκους, πραγματοποίησε ο υποψήφιος Δήμαρχος Νότιας Λευκωσίας...

Επιβραδύνεται η αύξηση της τιμής του καφέ στην ΕΕ – Μείωση στην Κύπρο

Μετά από τη σημαντική αύξηση που σημειώθηκε μεταξύ 2021 και 2022, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της τιμής του καφέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνέχισε να...

Δολοφονία στον Βύρωνα: Ξεκαθάρισμα λογαριασμών με την αλβανική μαφία βλέπει η ΕΛΑΣ

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών με την Αλβανική μαφία βλέπει η ΕΛΑΣ πίσω από τη δολοφονία του 32χρονου χθες το βράδυ στον Βύρωνα. Το έγκλημα συνέβη γύρω στις 21.30, στην οδό...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!