14.9 C
Nicosia
Σάββατο 20 Απρίλιος 2024 | 5:42

Αβέρωφ: Μνημειώδης πολιτική αφέλεια η απόρριψη του ευρωστρατού από την αντιπολίτευση

Η Κύπρος υποστηρίζει τους σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο τη στρατηγική της αυτονομία, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σε ομιλία του σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα “Η άμυνα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και η θέση της Κύπρου”, που διοργανώθηκε την Τετάρτη από την Ομάδα Παραγωγής Πολιτικής για την Άμυνα του ΔΗΣΥ.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως “η άρνηση της αντιπολίτευσης στον ευρωστρατό είναι, στην καλύτερη περίπτωση, μνημειώδης πολιτική αφέλεια”.

Πρόσθεσε πως “είναι μονόδρομος για την ΕΕ, παρά τις δυσκολίες, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, να δημιουργήσει τον ευρωστρατό, σε πλήρη συνεργασία, γιατί δεν μπορεί από μόνη της, με το ΝΑΤΟ”.

“Ιδιαίτερα την ώρα που ήδη συμμετέχουμε στη μόνιμη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Pesco, που από την πλευρά της συνεργάζεται τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με το ΝΑΤΟ σε υψηλότατο επίπεδο”, ανέφερε.

Είπε πως “ως Κύπρος, με την απειλή της Τουρκίας μόνιμη και την ειρήνη επισφαλή, επιζητούμε την ισχυρή αμυντική παρουσία της Ένωσης στον τόπο μας”.

“Μπορεί εκείνη να εγγυηθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα μετά τη λύση του Κυπριακού και να λύσει έτσι ένα θεμελιώδες πρόβλημα που μας εμποδίζει να προχωρήσουμε”, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Είπε, ακόμη, πως “συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη συμμετοχή μας στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, στον οποίο είμαστε το μόνο μέλος της ΕΕ που δεν συμμετέχει”, εξ υπαιτιότητας της Τουρκίας που δεν αποδέχεται να ενταχθεί η Κύπρος στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.

“Έχουμε τα εργαλεία. Το βάρος τώρα πρέπει να πέσει στην πολιτική βούληση”, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως η πολιτική του εκτίμηση είναι ότι το σχεδόν το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών θα γίνουν παράλληλα και μέλη του ΝΑΤΟ, και αυτή θα είναι και μια πολιτική κατεύθυνση στο επίπεδο του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ.

Σημείωσε πως η εξέλιξη που θα υπάρξει όσον αφορά τα θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας θα είναι και το εργαλείο που θα εγγυάται την αφσάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας στη μετεξέλιξή της.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως “η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η συνακόλουθη ανθρωπιστική καταστροφή μας επαναφέρει βίαια σε εποχές που θεωρούσαμε ξεπερασμένες”.

“Τίποτε δεν είναι δεδομένο, τίποτε δεν είναι κεκτημένο εάν δεν έχεις τη δυνατότητα να το υπερασπιστείς”, σημείωσε.

Παράλληλα, συνέχισε, “μας απασχολούν βαθιά καθώς ήδη βιώνουμε τις επιπτώσεις του πολέμου. Τον αναθεωρητισμό, τον κίνδυνο της κανονικοποίησης των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου. Αλλά και την άμεση οικονομική διάσταση του πολέμου για την πατρίδα μας”.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως δυο ήταν τα μηνύματά μας από την πρώτη μέρα:

“Το πρώτο η ξεκάθαρη και χωρίς υποσημειώσεις καταδίκη μας. Η Κύπρος, θύμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, δεν δικαιούται να σιωπά γιατί αλλιώς δεν θα δικαιούται να μιλά. Είμαστε με τη νομιμότητα, την ακεραιότητα των κρατών, την ελευθερία και την ειρηνική συνεργασία.

Το δεύτερο μήνυμα είναι προς τους ευρωπαίους συμμάχους μας. Ήρθε η ώρα των ουσιαστικών πολιτικών αποφάσεων που θα θωρακίσουν και αμυντικά την Ευρωπαϊκή Ένωση”, πρόσθεσε.

Σημείωσε πως “η ώρα της αποφασιστικής υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου και της νομιμότητας με πρακτικό τρόπο. Η ώρα της βίαιης ενηλικίωσης της Ευρώπης”.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε εξάλλου πως το πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας είναι αυτό στο οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να βρει κοινή φωνή. Αυτό προτάσσει διαρκώς στη δημόσια συζήτηση η ευρωπαϊκή πολιτική μας οικογένεια, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ανέφερε.

Είπε πως η Ευρώπη έχει τα θεσμικά εργαλεία για να προχωρήσει στη στρατηγική της αυτονομία, συμπληρωματικά με το ΝΑΤΟ.

“Στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτό προκύπτει μέσα από τις Συνθήκες, καθορίζεται επακριβώς ο θεσμικός χάρτης του πολιτικού πλαισίου της Άμυνας. Από το 1999 που δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας και μέσω της Συνθήκης του Άμστερνταμ, καταγράφηκε μέχρι και σήμερα η ανάπτυξη αυτών των εργαλείων. Η πρόοδος είναι μεγάλη αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα”, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.

Σε ανάλυσή του για το θέμα της συζήτησης ο Συντονιστής της Ομάδας Παραγωγής Πολιτικής για την Άμυνα του ΔΗΣΥ, αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Ανδρέας Πενταράς, είπε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στο θέμα της αποστρατικοποίησης πως αυτή θα υπάρξει στην Κύπρο μόνο αν το θελήσει η κεντρική Κυβέρνηση της Δημοκρατίας, σε περίπτωση λύσης.

“Δεν μπορεί μέσα στη συμφωνία που θα υπογραφεί για λύση του Κυπριακού να περιλαμβάνεται οποιαδήποτε διάταξη όχι μονο για αποστρατικοποίηση, αλλά οποιαδήποτε διάταξη που θα αφορά την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας”, είπε.

Αυτό θα αποφασιστεί από την πρώτη ομοσπονδιακή Κυβέρνηση του κεντρικού κράτους, ανέφερε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζημιές την Παρασκευή στο ΧΑΚ που εβδομαδιαία έχασε 0.94%

Ζημιές κατέγραψε στη σημερινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καταγράφοντας και σε εβδομαδιαία βάση απώλειες σε ποσοστό 0,94% ή 1,37...

Άνοιξε τις πύλες της η Travel Expo Cyprus με 45 εκθέτες- Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό

Την αισιοδοξία του ότι παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή οι επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις φέτος θα ανέλθουν στα αντίστοιχα επίπεδα με την περσινή...

Η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων το1961

Αποτυχημένη εισβολή, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 1961 στον Κόλπο των Χοίρων (Bahia de los Cochinos), στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, από περίπου 1.500 εξόριστους κουβανούς...

Σουηδία: Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες – Η αστυνομία πυροβόλησε έναν άνδρα για το περιστατικό

Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες στην πόλη Βεστερός της Σουηδίας, με την αστυνομία να ανοίγει πυρ σε βάρος ενός άνδρα που σχετίζεται με το περιστατικό. Στο...

Νάπολη: Πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι – 30 ελαφρά τραυματίες, σε σοβαρότερη κατάσταση μία γυναίκα

Σε προβλήτα στο λιμάνι της Νάπολης, στην Ιταλία, προσέκρουσε φέρι μποτ προερχόμενο από νησί του Κάπρι, σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι. Βάσει των έως τώρα πληροφοριών, περίπου 30...

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Το μήνυμα της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία αλλά όχι με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς δεν θα οδηγούσαν πουθενά, δήλωσε ο Ρώσος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!