24.8 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 18:55

Αβέρωφ: Ελάτε να μιλήσουμε πολιτικά – Δεν θα πάμε “απολιτίκ” στην προεκλογική εκστρατεία» – Τι είπε για δημοσκοπήσεις, κυπριακό ενέργεια, ακρίβεια

Έκκληση στους ανθυποψηφίους του να μπουν επιτέλους σε μια πολιτική συζήτηση ενόψει των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Φεβρουαρίου, έστειλε κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου, την Παρασκευή, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου.

Όπως είπε, οι επιλογές στις επόμενες εκλογές είναι δύο: είτε μένει ο ΔΗΣΥ ως ο πρωταγωνιστής για περαιτέρω εξέλιξη και σταθερότητα της χώρας, είτε η σημερινή αντιπολίτευση έρχεται στην εξουσία.

«Δεν υπάρχουν τρίτες επιλογές. Γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι επιτέλους θα πρέπει να μπούμε σε μια πολιτική συζήτηση, χρειάζεται να μπούμε σε πολιτική συζήτηση για να ακούσουμε τις απόψεις, για το Κυπριακό, για την οικονομία, για την ενέργειας, για τα κοινωνικά ζητήματα, για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες», είπε.

Πρόσθεσε ότι θα αναμένουν τις τελικές αποφάσεις του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ και θα απευθύνουν πρόσκληση σε αυτούς που θα υποστηριχθούν από τα μεγάλα κόμματα, σε ένα δημόσιο διάλογο, για να ακούσουν επιτέλους οι πολίτες πολιτικές.

Όπως είπε, σε αυτό το μεγάλο διακύβευμα για τη χώρα όσο περνά από το χέρι τους «δεν θα επιτρέψουμε να πάμε “απολιτίκ” στην προεκλογική εκστρατεία».

Ερωτηθείς κατά πόσο σε ένα πάνελ με τον ίδιο, τον τέως Υπουργό Εξωτερικών και τον πρώην διαπραγματευτή του Προέδρου Αναστασιάδη δεν θα διερωτηθεί ο πολίτης ποιος θα είναι ο πιο γνήσιος εκφραστής της παρούσας πολιτικής, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι περιμένει αυτή την ώρα, να τους έχει σε κοινό πάνελ, να μιλήσουν για πολιτική και να του απαντήσει το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ πώς θα κάνουν την ανατροπή υιοθετώντας ενδεχομένως υποψηφίους από αυτούς που κατηγορούσαν τους προηγούμενους μήνες ότι ήταν οι νεκροθάφτες του Κυπριακού, και οι διεφθαρμένοι της πιο διεφθαρμένης Κυβέρνησης που είχε ποτέ ο τόπος. «Ούτε το ένα εμείς υιοθετήσαμε, ούτε το άλλο και ξέρετε τις θέσεις μας», είπε.

«Αναμένουμε, προσμένουμε να μιλήσουμε πολιτικά. Δεν μπορούμε να βγάλουμε την προεκλογική κρυβόμενοι», ανέφερε.

Ερωτηθείς για την προβληματική – όπως φαίνεται μέσα από δημοσκοπήσεις – συσπείρωση για τον ΔΗΣΥ, είπε ότι πέντε μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές οι δημοσκόποι και οι δημοσκοπήσεις είχαν τον ΔΗΣΥ υπό διάλυση και παρουσίαζαν ότι μπορεί να μην άγγιζε το 20% και να ήταν δεύτερο κόμμα. «Είναι στο χέρι μας να στέλνουμε τα πρώτα μηνύματα στους δημοσκόπους. Κι εμείς είμαστε το κόμμα του Γλαύκου Κληρίδη. Η ττενέκκα θα μετρήσει», είπε.

Αναφέρθηκε παράλληλα στις δημοσκοπήσεις που το 2008 έδειχναν τον Γιαννάκη Κασουλίδη εκτός δεύτερου γύρου και τελικά αυτός που ήταν πρώτος σε 100 δημοσκοπήσεις έμεινε εκτός.

«ΔΗΣΥ δεν είναι ο Αβέρωφ»

Ο ΔΗΣΥ, σημείωσε, είναι η παράταξη που εγγυάται τη σταθερότητα, την ομαλή διέξοδο και την πρόοδο για την Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ δεν ήταν ποτέ πρόσωπα, δεν είναι ο Αβέρωφ, είναι η Επίτροπος της Κύπρου, οι Ευρωβουλευτές του κόμματος, η παρουσία στις Βρυξέλλες και στο ΕΛΚ με αξιοπιστία, οι βουλευτές του κόμματος, οι δήμαρχοι, οι κοινοτάρχες, τα κομματικά στελέχη, η Κυβέρνηση, οι Υπουργοί της Κυβέρνησης.

«Αυτός είναι ο ΔΗΣΥ. Αυτός είναι που με τη σωστής διαχείριση των δύο συν μια κρίσεων που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η χώρα, με τις σωστές πολιτικές της Κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη, ο ΔΗΣΥ ήταν ο πυλώνας σταθερότητας και το αποκούμπι, όσα κι αν μας λεν όσα κι αν μας καταλογίζουν», πρόσθεσε.

Υπενθύμισε ότι με πολλές θυσίες η Κύπρος είναι στην επενδυτική βαθμίδα από τους δύο από τους τρεις οίκους αξιολόγησης και ότι μόνο ένα γλίστρημα θα οδηγήσει τη χώρα στην κατηγορία των σκουπιδιών.

Για την αντιμετώπιση αυτής της μεγαλύτερης κρίσης χρειάζεται έμπειρα χέρια, πρόσθεσε, αποτελεσματικότητα, ικανότητα, να διαχειριστείς ταυτόχρονα εθνικούς και οικονομικούς κινδύνους, ενώ παράλληλα να έχεις το μεταναστευτικό, την ενεργειακή κρίση, την κρίση τροφίμων και την κλιματική αλλαγή.

«Εμείς είμαστε και ως Κύπριοι και ως ΔΗΣΥ μαθημένοι στα δύσκολα και ξέρουμε πώς να μετατρέπουμε τις μεγάλες κρίσεις σε μεγάλες ευκαιρίες», είπε, προσθέτοντας ότι χρειάζεται ικανότητα, αποτελεσματικότητα και εμπειρία αλλά και αξιοπιστία με τους Ευρωπαίους εταίρους και τη διεθνή κοινότητα.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη συμμετοχή του στο συνέδριο το Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) είπε ότι εκεί ο ΔΗΣΥ είναι ισότιμος, ένας σεβαστός και σοβαρός εταίρος, έχει φωνή και επιρροή στα διεθνή κέντρα εξουσίας. Πρόσθεσε ότι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με κορυφαίους ηγέτες της Ευρώπης σε σχέση με το Ουκρανικό και τις προκλήσεις, ενώ πρόσθεσε ότι με αυτούς τους σημαντικούς πολιτικούς παράγοντες της Ευρώπης, βρήκαν θετικό κλίμα να επαναλάβουν αυτό που η Κύπρος βιώνει από το 1974, την κατοχή, συνδέοντάς του με αυτό που συμβαίνει σήμερα με την Ουκρανία.

Πρόσθεσε ότι λέχθηκε από τα πιο επίσημα χείλη ότι αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην Ουκρανία, είναι αυτά που συνέβησαν το 1974 και βιώνει ο κυπριακός Ελληνισμός εδώ και 48 χρόνια και κατανοούν όλοι τις αναθεωρητικές σκέψεις της Τουρκίας. Παράλληλα, είπε, έχουν δυνατά δίπλα τους όσο ποτέ άλλοτε μια αξιόπιστη Ελλάδα και ένα αξιόπιστο Έλληνα πρωθυπουργό.

Ανησυχία για κινήσεις Τουρκίας

Ερωτηθείς για θέματα που αφορούν το Κυπριακό ο κ. Νεοφύτου, είπε ότι ο Ερντογάν είναι «εκτός εαυτού» και ενοχλήθηκε πάρα πολύ από την υποδοχή που έτυχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στο Κογκρέσο και απειλεί. Εξέφρασε ωστόσον την άποψη ότι δεν θα μπορέσει να κάνει ενέργειες που θα έχουν να κάνουν με την Ελλάδα.

«Για αυτό και πρέπει εμείς να είμαστε προετοιμασμένοι. Δεν θέλω να κινδυνολογώ αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Αν θέλει να δοκιμάσει την Ελλάδα, ενδεχομένως, και το απεύχομαι να θέλει να την δοκιμάσει με ενέργειες εις βάρος της Κύπρου», είπε. «Με μια λέξη ανησυχώ», ανέφερε.

Εξέφρασε επίσης προβληματισμό για τον εφησυχασμό που υπάρχει στην Κύπρο για θέματα ασφάλειας, όταν υπάρχει παγκόσμια ανησυχία για το θέμα. Πρόσθεσε ότι δεδομένη θεωρούμε επίσης την οικονομική σταθερότητα.

«Δυστυχώς τίποτα δεν είναι δεδομένο σήμερα και ειδικά όταν έχεις την πατρίδα σου υπό κατοχή. Και η ενέργεια η χθεσινή με προβλημάτισε βαθιά, γιατί αυτά που γίνονται είναι κάτι πολύ χειρότερο από την πολιτική των δύο κρατών, είναι βήματα προς την ενσωμάτωση των κατεχομένων, το χείριστο των χειρίστων σεναρίων, αποκαλώντας το παράνομο αεροδρόμιο εσωτερικό αεροδρόμιο της Τουρκία», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η ενσωμάτωση των κατεχομένων είναι ο,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί για την ασφάλεια των Ελληνοκυπρίων και το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού.

Ανέφερε ότι θα συνεχίσουν με τους εταίρους τους στην Ευρώπη, με τον διεθνή παράγοντα, με τη στήριξη της Ελλάδας για να σπάσει το αδιέξοδο.

Ερωτηθείς για τα ΜΟΕ και κατά πόσο έχουν την πλήρη στήριξη του ΔΗΣΥ, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι τα ΜΟΕ ήταν μια σωστή κίνηση από μέρους του Προέδρου και την Κυβέρνηση για να σταλεί το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι νοιάζονται για να ανοίξει ο δρόμος των διαπραγματεύσεων.

«Από την άλλη είμαι ένας πραγματιστής πολιτικός που καταθέτω την εκτίμησή μου. Μόνο τα ΜΟΕ σε αυτό το στάδιο δεν θεωρώ ότι θα αλλάξουν τη στάση της Άγκυρας, παρά το ότι είναι τολμηρά, στη σωστή κατεύθυνση και τα στηρίζουμε», είπε.

Παράλληλα είπε ότι οι δύο πρώην συνεργάτες του Προέδρου Αναστασιάδη (που είναι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας), θα πρέπει να πουν αν συμφωνούν με τον Πρόεδρο ή όχι σε αυτό το θέμα. «Πόσο καιρό θα κρυβόμαστε», είπε.

Τα αρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν σε επιπλέον ελέγχους για τα καύσιμα

Απαντώντας σε ερώτηση για τις τιμές των καυσίμων, ο κ. Νεοφύτου κάλεσε τα Υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου με τεκμηριωμένες έρευνες και ελέγχους να δουν αυτό το ζήτημα, ενώ σημείωσε ότι αν υπάρχει αισχροκέρδεια, θα είναι οι πρώτοι που θα βγουν να την καταδικάσουν.

Ερωτηθείς για τις τιμές των καυσίμων, είπε ότι μακάρι να ήταν στο χέρι της Κύπρου να ελέγξει τις τιμές της ενέργειας παγκοσμίως, όταν δεν μπορεί να τις ελέγξει η Αμερική, η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος.

Απαντώντας στις επικρίσεις που ακούστηκαν χθες στη Βουλή ότι εταιρείες καυσίμων «κλέβουν τον κόσμο», ο κ. Νεοφύτου είπε ότι αν υπάρχουν ισχυρισμοί για αισχροκέρδεια, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείου Εμπορίου, μπορούν κάλλιστα, αν δεν το έχουν πράξει, να κάνουν επιπρόσθετους ελέγχους.

Σημείωσε επίσης ότι σε λίγες μήνες οι εταιρείες θα πρέπει να υποβάλουν τους λογαριασμούς τους στον Φόρο Εισοδήματος και το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί να κάνει ενδελεχή έλεγχο για τις καταστάσεις που υποβάλουν και μπορεί να συνεργαστεί με το Υπουργείο Εμπορίου που έχει καταγεγραμμένο το κάθε φορτίο και πόσο αγοράζεται, ώστε να γίνει συσχετισμός και να συνεργαστούν τα δύο υπουργεία, για να αποδείξουν κατά πόσο υπάρχει αισχροκέρδεια.

Ερωτηθείς αν ο ίδιος θεωρεί ότι υπάρχει καρτέλ στα καύσιμα, ο κ. Νεοφύτου, είπε ότι από τη στιγμή που συνάδελφοί του θεωρούν ότι υπάρχει αισχροκέρδεια, τότε το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείου Εμπορίου έχουν τους μηχανισμούς για να αποδείξουν αν πράγματι υπάρχει αισχροκέρδεια και αν υπάρχει να κτυπηθεί πολύ αυστηρά.

Αν δεν υπάρχει, πρόσθεσε, θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε τις δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους, μετά και τη μείωση στο ελάχιστο των φόρων αλλά και να δουν και εντός Ευρώπης ποιες είναι οι πολιτικές που αφορούν την ενέργεια.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι μόνο τα καύσιμα αλλά και το ηλεκτρικό ρεύμα για το οποίο είχαν προτάσεις και εισακούστηκαν από την Κυβέρνηση που έδωσε 30 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του προγράμματος για τα φωτοβολταϊκά και πλέον σε κάθε σπίτι μπορεί να παραχθεί το 100% των αναγκών του από φωτοβολταϊκά, ενώ μέχρι πρόσφατα ήταν το 90%. Είπε επίσης ότι ο ΔΗΣΥ ανέφερε ότι θα πρέπει και η ΑΗΚ να φύγει από το net metering και να πάει στο net billing δίνοντας τη δυνατότητα στα νοικοκυριά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, όχι μόνο να παράγουν το 100% των αναγκών, αλλά να παράγουν το 120% και να έχουν και ένα επιπλέον εισόδημα από τα φωτοβολταϊκά στο σπίτι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων το1961

Αποτυχημένη εισβολή, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 1961 στον Κόλπο των Χοίρων (Bahia de los Cochinos), στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, από περίπου 1.500 εξόριστους κουβανούς...

Σουηδία: Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες – Η αστυνομία πυροβόλησε έναν άνδρα για το περιστατικό

Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες στην πόλη Βεστερός της Σουηδίας, με την αστυνομία να ανοίγει πυρ σε βάρος ενός άνδρα που σχετίζεται με το περιστατικό. Στο...

Νάπολη: Πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι – 30 ελαφρά τραυματίες, σε σοβαρότερη κατάσταση μία γυναίκα

Σε προβλήτα στο λιμάνι της Νάπολης, στην Ιταλία, προσέκρουσε φέρι μποτ προερχόμενο από νησί του Κάπρι, σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι. Βάσει των έως τώρα πληροφοριών, περίπου 30...

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Το μήνυμα της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία αλλά όχι με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς δεν θα οδηγούσαν πουθενά, δήλωσε ο Ρώσος...

Ελλάδα επιστολική ψήφος: Πάνω από 100.000 εγγραφές στην πλατφόρμα

Πάνω από 100.000 εκλογείς από 115 διαφορετικές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν καταχωρηθεί στους δύο μήνες λειτουργίας της πλατφόρμας γα την επιστολική ψήφο....

Θεσσαλονίκη: Δελφίνια εμφανίστηκαν στον Θερμαϊκό

Δελφίνια έκαναν την εμφάνιση τους στον Θερμαϊκό κόλπο, στη Θεσσαλονίκη, σήμερα Παρασκευή το πρωί. Πολίτες που έκαναν τον περίπατό τους κατά μήκος της Νέας Παραλίας, είχαν την ευκαιρία...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!