25.8 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 14:59

Αβέρωφ: Αυτοί θα αποτελούν την κυβέρνηση που θα σχηματίσω – Όχι σε «κυβέρνηση αχταρμά»

Η Κυβέρνηση που προτίθεται να σχηματίσει, εφόσον εκλεγεί, θα αποτελείται από ικανά συναγερμικά στελέχη αλλά και καταρτισμένα στελέχη από την κοινωνία που πιστεύουν στο πρόγραμμά του, ανεξαρτήτως ιδεολογικού χώρου, ανέφερε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου. Σημείωσε παράλληλα πως ο ίδιος δεν πρόκειται να κάνει ποτέ μια «Κυβέρνηση αχταρμά», αλλά ούτε και να εγγυηθεί κάτι τέτοιο.

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα κερδίσει τις εκλογές και θα αναλάβει προσωπικά την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Είπε ακόμη ότι η ενότητα στη διακυβέρνηση χτίζεται στη βάση συγκεκριμένων στόχων και θέσεων και όχι με τον «διαμερισμό καρεκλών», κάνοντας λόγο για «τριτοκοσμικές προσεγγίσεις».

Στο Κυπριακό χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις θέσεις της Τουρκίας, είπε όμως ότι δεν θα πάψει να προσπαθεί για σπάσιμο του αδιεξόδου εντός του συμφωνημένου πλαισίου «θέτοντας στο τραπέζι την ασφάλεια και την ενέργεια».

Αναφέρθηκε στην πρόθεσή του, εφόσον εκλεγεί να αποστείλει επιστολές και να προβεί σε διαβήματα προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και άλλους ηγέτες, ενώ σε ό,τι αφορά την αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ είπε ότι «ήρθε η ώρα με επίσημο τρόπο να το θέσουμε στο τραπέζι».

Ερωτηθείς για τα θέματα διαφθοράς που κυριαρχούν στην προεκλογική ατζέντα και το πρόσφατο αίτημα του ανθυποψηφίου του, Ανδρέα Μαυρογιάννη, για διερεύνηση των ισχυρισμών που περιέχονται στο βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη από την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι ο διάλογος πρέπει να γίνεται στη βάση πολιτικών προτάσεων, ζητώντας παράλληλα «να διερευνηθούν τα πάντα». Η τοξικότητα και η προσπάθεια να καταδείξουμε ότι κάποιοι είναι πιο τίμιοι από κάποιους άλλους δεν βοηθά, είπε.

Στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης, της οικονομίας και του μεταναστευτικού, ενώ σε σχέση με τις αρχιεπισκοπικές εκλογές, είπε ότι την άποψή του θα την εκφράσει στην κάλπη.

Ερωτηθείς για τα τρία φλέγοντα ζητήματα που σκοπεύει να χειριστεί τις πρώτες ημέρες, εφόσον ο λαός τον τιμήσει με την ψήφο του, ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στους σκοπούς ίδρυσης του ΔΗΣΥ και είπε ότι από την πρώτη ημέρα, η πρώτη και ύψιστη προτεραιότητά του θα είναι να προσπαθήσει να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό «γιατί το στάτους κβο δεν μπορεί να είναι ασφάλεια για τους Κύπριους πολίτες».

Ως δεύτερο σημείο, ανέφερε τις δυσκολίες που υπάρχουν με την ενεργειακή κρίση και τον καλπασμό του πληθωρισμού, λέγοντας ότι «ξέρουμε να κουμαντάρουμε στα δύσκολα και στην οικονομία». Επιδίωξή του, είπε, είναι να κρατήσει σταθερή την οικονομία με δυνατούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης για να μπορεί να βοηθά αυτούς που έχουν ανάγκη.

Τρίτον, με στόχο την ενωμένη πατρίδα και τη δυνατή οικονομία, να έχουμε αξιοπρεπείς πολίτες, σημείωσε. Εξήγησε ότι για τον ίδιο, αξιοπρεπής πολίτης σημαίνει ο νέος να έχει την ευχέρεια να δημιουργήσει τη δική του δουλειά ή να βρει μια αξιοπρεπή θέση εργασίας και να στεγάσει τα δικά του οράματα στο δικό του σπίτι. Αυτό έχει να κάνει και με τη μεσαία τάξη και με οποιαδήποτε ηλικιακή ή κοινωνική ομάδα, συμπλήρωσε.

«Θέλω τους Κύπριους αξιοπρεπείς και όχι επαίτες της κυβερνητικής στήριξης. Εκεί όπου χρειάζεται, στα αδύναμα εισοδηματικά στρώματα, το κράτος πρέπει να είναι αρωγός» ανέφερε, λέγοντας πως υπάρχει μια προϋπόθεση: «Χωρίς να έχεις μια δυνατή οικονομία δεν μπορείς να στηρίξεις κανέναν».

Όσον αφορά ειδικότερα τις κινήσεις και πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει στο Κυπριακό, ο κ. Νεοφύτου τις συνέδεσε με δύο ζητήματα που, όπως είπε, θα θέσει από την πρώτη ημέρα στο τραπέζι, «την ενέργεια και την ασφάλεια».

«Οι θέσεις της Τουρκίας είναι απαράδεκτες» είπε, δεν σημαίνει όμως ότι επειδή έχει απαράδεκτες θέσεις ή είναι προκλητικός ο Ερντογάν, θα πάψουμε να προσπαθούμε να σπάσουμε το αδιέξοδο.

Είπε ότι στις προθέσεις του από την πρώτη μέρα είναι να στείλει επιστολή και να προβεί σε διαβήματα, τόσο προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, στους Ευρωπαίους ηγέτες, στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και στη γειτονική χώρα, το Ισραήλ, μαζί με την Αίγυπτο «γιατί στην ίδια γειτονιά είμαστε και τις ίδιες έγνοιες έχουμε για τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου».

«Με την αποφασιστικότητά μας, θέτοντας στο τραπέζι την ασφάλεια και την ενέργεια να σπάσουμε το αδιέξοδο. Και πάντα στο συμφωνημένο πλαίσιο» σημείωσε.

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας είπε επίσης ότι η αναφορά του στην ασφάλεια έχει να κάνει με την πρόθεση για αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ. Ερωτηθείς κατά πόσο θα μπορέσει να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, λόγω του βέτο της Άγκυρας, ο κ. Νεοφύτου διερωτήθηκε κατά πόσο η Τουρκία συμφωνούσε με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Προέβη ακολούθως σε εκτενή αναφορά στους χειρισμούς του Γλαύκου Κληρίδη το 2002, στην Κοπεγχάγη, λέγοντας πως ήρθε τελικά πίσω με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρώπη «χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις».

«Άρα, όπως κανείς δεν υπολόγιζε ότι η Κύπρος με άλυτο το Κυπριακό θα μπορούσε να είναι χώρα, ισότιμο μέλος της Ενωμένης Ευρώπης και το θέμα του ΝΑΤΟ θεωρώ ότι ήρθε η ώρα με επίσημο τρόπο να το θέσουμε στο τραπέζι» είπε.

Ανέφερε ότι σίγουρα η Τουρκία θα απειλήσει με βέτο, όπως απείλησε για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, για να συμπληρώσει ωστόσο ότι οι δύο χώρες είναι σήμερα σε τροχιά ένταξης ως επίσημα μέλη του ΝΑΤΟ.

Εξέφρασε την άποψη ότι από τη στιγμή που θα εναντιωθεί η Άγκυρα, ο διεθνής παράγοντας θα εξασκήσει πιέσεις να έρθει η Τουρκία στον διάλογο με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο. «Είτε θα βρούμε λύση του Κυπριακού στο συμφωνημένο πλαίσιο, είτε θα ανοίξει – ναι – η προοπτική της Κύπρου για ένταξη στο ΝΑΤΟ» είπε.

Εκτίμησε επίσης ότι ακόμα και αυτοί στην Κύπρο που έχουν ένα σκεπτικισμό στο δίλημμα ‘τουρκικές εγγυήσεις και τουρκικά στρατεύματα έναντι μιας Κύπρου που θα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, το οποίο θα εγγυηθεί την ασφάλεια της Κύπρου’ , η ολότητα θα προτιμήσει το ΝΑΤΟ.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος ρωτήθηκε ακόμη για το σχέδιό του για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και για προστασία της οικονομίας και των πολιτών. Η παγκόσμια οικονομία – και ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία – ζει την ενεργειακή κρίση που έχει εκτοξεύσει στα ύψη βασικές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα τρόφιμα και δημιουργεί πρωτόγνωρες καταστάσεις στον πληθωρισμό, είπε, σημειώνοντας ότι αυτό δεν είναι κάτι που «θα φύγει αύριο».

Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων πρέπει πρώτα και πάνω από όλα να διασφαλίσεις ότι η χώρα σου δεν θα πάει σε ύφεση, συνέχισε. «Φανταστείτε με αυτές τις τιμές να πάει η οικονομία σε ύφεση, να αυξηθεί η ανεργία και να μειωθούν τα εισοδήματα των πολιτών. Αυτό θα είναι μια οικονομική και κοινωνική τραγωδία» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, πρέπει να κρατήσουμε τα εισοδήματα και μέσα από την ανάπτυξη να αυξηθούν τα εισοδήματα και ο εθνικός πλούτος. Με την οικονομία σε πορεία ανάπτυξης, αυτό σημαίνει περισσότερα έσοδα στο κράτος για να μπορείς στοχευμένα να βοηθάς τις πολύ ευάλωτες ομάδες, είπε.

Για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ανέφερε ότι είναι το πρώτο θέμα που απασχολεί την κάθε οικογένεια. Πέραν της στοχευμένης στήριξης από το κράτος πρέπει να μελετήσουμε πολύ σοβαρά και τον λογαριασμό που παίρνουμε κάθε διμηνία, είπε, σημειώνοντας πως σημαντικό μέρος αφορά στο πέναλτι που πληρώνουμε λόγω των ρύπων.

«Δεν ευθύνεται ο καταναλωτής αν η πολιτεία όλες αυτές τις δεκαετίες δεν μερίμνησε να μειώσει τους ρύπους» κάτι που, όπως είπε, μπορεί να γίνει μέσω σημαντικής αύξησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ή της χρήσης φυσικού αερίου αντί μαζούτ.

Εισηγήθηκε ακολούθως το κόστος του πέναλτι λόγω των ρύπων σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να μην καταβάλλεται από τον καταναλωτή αλλά από το κράτος, είπε ωστόσο ότι θα πρέπει να διερευνηθεί η συμβατότητα με την ΕΕ.

Ένα δεύτερο σημείο, συνέχισε, είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ούτως ώστε να αυξηθεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΑΠΕ. Είπε ότι υπάρχουν σημαντικά πράγματα που μπορούν να γίνουν, όπως επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης νέων αδειών. «Να σταματήσουμε αυτό το λαϊκίστικο ‘θα φορολογήσουμε τις ΑΠΕ’. Κίνητρα πρέπει να δώσουμε για να έχουμε περισσότερη παραγωγή» σημείωσε.

Σε σχέση με τα υπερκέρδη που έχουν καταγραφεί στους παραγωγούς ΑΠΕ, είπε ότι πρέπει να αλλάξει το «λανθασμένο μοντέλο» με τη φόρμουλα για κοστολόγηση της κιλοβατώρας από ΑΠΕ, αποσυνδέοντας την από το κόστος που έχει η παραγωγή κιλοβατώρας για την Αρχή Ηλεκτρισμού μέσω μαζούτ.

«Τη φόρμουλα εκείνη πρέπει να αλλάξουμε στις νέες αδειοδοτήσεις για να μειωθεί το κόστος στον καταναλωτή» σημείωσε.

Είπε επίσης ότι «πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε». Από τη στιγμή που είναι ευρωπαϊκός και εθνικός στόχος το 2050 να είμαστε 100% αυτάρκεις από τις ΑΠΕ, δεν μπορούμε να λέμε ότι είμαστε ενάντια στα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα, ανέφερε.

«Το κράτος σωστά επιδοτεί €150 εκ. σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τις ΑΠΕ και τα φωτοβολταϊκά. Είναι ένα σημαντικό ποσό, που μπορούμε, αν κρατήσουμε δυνατή την οικονομία, να το αυξήσουμε» σημείωσε.

Όσον αφορά το ποσοστό της κατανάλωσης ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «σωστά η Κυβέρνηση είπε από το 90% να καλύπτει το 100% των αναγκών».

«Εγώ θα πάω ένα βήμα παραπέρα, γιατί όχι το 125% των αναγκών. Άρα βοηθάς το να πετύχεις γρηγορότερα τον στόχο και έχεις και ένα έξτρα εισόδημα στο νοικοκυριό ή στη μικρομεσαία επιχείρηση που μπορεί να πουλήσει την ενέργεια που παράγει στην Αρχή Ηλεκτρισμού και από τη μια να μηδενίσει το κόστος και από την άλλη να έχει εισόδημα» σημείωσε.

Την ίδια ώρα, είπε, πρέπει να βοηθήσουμε και την Αρχή Ηλεκτρισμού, ενώ υπέδειξε τα διαθέσιμα κονδύλια μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, για αναβάθμιση του δικτύου διανομής.

Σύμφωνα με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, οι νέες αδειοδοτήσεις στα φωτοβολταϊκά πρέπει να έχουν ένα αυστηρότατο όρο, σε σχέση με τις υποδομές αποθήκευσης της ενέργειας.

«Θα αναλάβω προσωπικά την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας»

Στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Αβέρωφ Νεοφύτου εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα κερδίσει τις εκλογές, λέγοντας πως θα αναλάβει προσωπικά την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας.

«Έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα, έχουμε συγκεκριμένες θέσεις και αρχές για ενωμένη πατρίδα στο συμφωνημένο πλαίσιο, για ελεύθερη και δυνατή οικονομία με κοινωνικό πρόσημο και αξιοπρεπείς πολίτες. Αυτές είναι οι θέσεις μας. Αυτές δεν τις διαπραγματευόμαστε» είπε.

Συνέχισε, λέγοντας ότι κατεβαίνουμε στις εκλογές για να τις κερδίσουμε. «Και με ξέρετε. Μην με πείτε υπερόπτη, για να μη συγχύσουμε την αυτοπεποίθηση με την υπεροψία. Θα κερδίσουμε αυτές τις εκλογές. Και θα αναλάβω προσωπικά την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας» σημείωσε.

Είπε πως είναι ο εκλεγμένος Πρόεδρος που αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη της διαχείρισης της χώρας «και δεν είμαι εξ εκείνων που θα προσπαθήσω να την μεταφέρω σε οποιονδήποτε άλλο».

Οποιοσδήποτε δεν κερδίσει τις εκλογές, θα πρέπει να είναι μια αξιόπιστη και καλόπιστη αντιπολίτευση, να καυτηριάζει τα λάθη για να διορθώνονται και να είναι εποικοδομητική, είπε για να προσθέσει ότι «αυτό είναι το αξίωμα της δημοκρατίας».

Ως προς το ερώτημα ποια Κυβέρνηση προτίθεται να σχηματίσει, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι θα αποτελείται από ικανά συναγερμικά στελέχη, από ικανούς άντρες και ικανές γυναίκες που είναι σημερινά στελέχη της Κυβέρνησης, αλλά και στελέχη από την κοινωνία με γνώσεις, ήθος, εντιμότητα και κατάρτιση, ανεξάρτητα του ιδεολογικού τους χώρου. «Υπό μια αυστηρότητα προϋπόθεση: Θα πιστεύουν στο πρόγραμμά μου. Κυβέρνηση αχταρμά δεν πρόκειται να κάνω ποτέ» σημείωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Αλλά επιπρόσθετα, συνέχισε «ούτε ο Δημοκρατικός Συναγερμός, αν κάποιος άλλος κερδίσει, θα συμμετέχει σε Κυβέρνηση αχταρμά. Η ενότητα χτίζεται όταν έχεις συμφωνημένη γραμμή στο Κυπριακό».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές ανθυποψηφίων του σε Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ή σε συμπόρευση δυνάμεων στη βάση συγκεκριμένων επιδιώξεων αναφορικά με τη μορφή λύσης του Κυπριακού, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «η ενότητα για εμένα και τον Δημοκρατικό Συναγερμό ήταν κανόνας ζωής. Αυτό έκανα εδώ και δεκαετίες στην πολιτική».

«Αλλά επεδίωξα και πέτυχα ενότητα στην προσπάθεια να βγάλουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία, να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα εξυγίανσης που συμφωνήσαμε με την Τρόικα. Είχα συγκεκριμένο στόχο, έχω συγκεκριμένη θέση για το Κυπριακό, με το συμφωνημένο πλαίσιο. Δεν μπορώ στην Κυβέρνησή μου να έχω Κυβέρνηση αχταρμά είτε για την οικονομία, είτε για το Κυπριακό, είτε για την κοινωνική πολιτική» συμπλήρωσε.

Μίλησε για Κυβέρνηση με θέσεις και απόψεις και επανέλαβε ότι η ευθύνη της διακυβέρνησης είναι σε αυτόν που εκλέγεται και έχει ευθύνη αυτός που δεν εκλέγεται να εξασκεί εποικοδομητική κριτική.

«Από την άλλη, να στέλνονται τα μηνύματα πως ο διαμερισμός καρεκλών είναι αυτό που δημιουργεί την ενότητα, εμάς μας βρίσκει απέναντι. Δεν είμαστε για τις καρέκλες και να μας λένε προχθές ο Νικόλας Παπαδόπουλος και ο Μαρίνος Σιζόπουλος, το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ ‘ξέρετε, αν κερδίσουμε θα σας δώσουμε και εσάς Υπουργούς’. Αυτά είναι τριτοκοσμικές προσεγγίσεις, δεν συμβάλλουν στην ενότητα, πέραν της υπεροψίας ότι έχουν σίγουρη την εκλογή και θα μοιράσουν καρέκλες και σε κάποιους ΑΚΕΛικούς και Συναγερμικούς» είπε.

«Εγγυητής μιας τυχόν Κυβέρνησης αχταρμά ούτε εγώ ούτε ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα γίνει ποτέ» σημείωσε.

Ο κ. Νεοφύτου ρωτήθηκε και σε σχέση με τα θέματα διαφθοράς και την επιστολή που απέστειλε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, λέγοντας πως «πρέπει να μιλούμε με πολιτικές προτάσεις» καθώς η έλλειψη πολιτικών θέσεων αντικαθίσταται σε αυτόν τον τόπο από τη συνωμοσιολογία ή τα υπονοούμενα.

«Για τον Δημοκρατικό Συναγερμό ήταν πάντα ένα αξίωμα: Να διερευνηθούν τα πάντα. Δεν είχαμε ποτέ κανένα πρόβλημα – αυτή ήταν και η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και ως ευκαιρία είπε να διερευνηθούν για να τελειώνει και αυτή η ιστορία» ανέφερε.

Είπε ακόμη ότι η τοξικότητα και η προσπάθεια να καταδείξουμε ότι κάποιοι είναι πιο τίμιοι από κάποιους άλλους ή ότι οι άλλοι είναι πιο διεφθαρμένοι από εμάς «δεν βοηθά».

«Κοινός ο παρονομαστής: Πρέπει μέσα από θεσμικές μεταρρυθμίσεις να διασφαλίσουμε την απόλυτη λογοδοσία και την απόλυτη διαφάνεια, συνεργαζόμενοι όλοι. Και αυτός είναι ένας κοινός στόχος που όλοι συμφωνούμε» είπε.

«Και αν χρειαστεί, εμείς βάλαμε στο τραπέζι ακόμα και μια ριζοσπαστική συνταγματική αναθεώρηση» για να έρθουν οι ισορροπίες και οι έλεγχοι, τόσο στους κρατικούς αξιωματούχους, όσο και στο δικαστικό σώμα, ώστε «να θεσπίσουμε αυτά που υπάρχουν σε όλες τις σύγχρονες δημοκρατίες» συνέχισε.

Είπε ακόμη πως πρέπει μέσα από διάλογο να θεσπιστεί με απόλυτο τρόπο η σύγκρουση συμφέροντος, καθώς «δεν μπορούμε να αφήσουμε να αιωρούνται υπονοούμενα». Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να κάνουμε ακόμα και συνταγματική αναθεώρηση για να μην δικαιούται ένας βουλευτής να εξασκεί επάγγελμα, ζυγίζοντας ωστόσο και τις επιπτώσεις, είπε.

Εξέφρασε επίσης ετοιμότητα ώστε να συζητηθεί το να μην δικαιούται κάποιος που γίνεται Υπουργός ή έχει ένα πολιτειακό αξίωμα να έχει οποιαδήποτε σχέση με δουλειές του δημοσίου, αλλά ούτε και οι συγγενείς πρώτου βαθμού.

Είπε ακόμη ότι με το ψηφιακό μετασχηματισμό μπορούμε να το κάνουμε πράξη και σε συνέχεια της σημαντικής προόδου που έγινε από την παρούσα Κυβέρνηση, μέσα σε τρία χρόνια όλες οι υπηρεσίες του κράτους να είναι στην οθόνη του κινητού. Αυτό, συνέχισε, συνεπάγεται διαφάνεια, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και των καθυστερήσεων, που είναι και αυτές σημαντικές πηγές τυχόν διαφθοράς και διαπλοκής, σημείωσε.

Για το μεταναστευτικό μίλησε για υπερπροσπάθεια που καταβάλει η παρούσα Κυβέρνηση και ο Υπουργός Εσωτερικών, ενώ είπε ότι πρέπει να μειωθούν οι εισροές. Για να επιτευχθεί αυτό, τη στιγμή που το 95% των εισροών είναι από την Πράσινη Γραμμή «χρειαζόμαστε αυστηρότερη επιτήρηση» συνέχισε. Κατά τον κ. Νεοφύτου, αυτό επιτυγχάνεται με έναν φράχτη, που «κάπου μπορεί να χρειαστεί να είναι φυσικός», σε κάποια σημεία να ελέγχεται ηλεκτρονικά και σε κάποια άλλα με περιπολίες.

Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη να υπάρξουν συμφωνίες επαναπατρισμού των παράτυπων μεταναστών καθώς και στην περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων.

Ο κ. Νεοφύτου εισηγήθηκε παράλληλα μια πρόταση, στη βάση της οποίας θα μετατραπεί η επιδοματική στήριξη αιτητών ασύλου σε κίνητρο για εργασία.

«Έχουμε υποχρέωση, συμβατική, να δίδουμε κάποια στήριξη οικονομική ενόσω είναι αιτητές πολιτικού ασύλου. Σε μια χώρα που έχουμε έλλειψη εργατικών χεριών, ανειδίκευτων – διότι οι πλείστοι από αυτούς είναι ανειδίκευτοι – να μετατρέψουμε το επίδομα τους σε κίνητρο για εργασία» είπε.

Έφερε ως παράδειγμα ένα άτομο που ήρθε παράτυπα στην Κύπρο και έκανε αίτημα για πολιτικό άσυλο, για το οποίο υπάρχει η υποχρέωση να δίνονται για παράδειγμα 300 ευρώ το μήνα για σίτιση και στέγαση.

Από τη στιγμή που υπάρχουν τόσες ανάγκες στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στην επισιτιστική βιομηχανία, αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να χτυπήσουν πόρτες εργοδοτών και αν εργοδοτηθούν θα τους κοστίζουν 300 ευρώ λιγότερα, ενώ οι ίδιοι θα αμείβονται με περισσότερα, είπε. «Έχουμε καθορίσει και τον ελάχιστο μισθό» συνέχισε, λέγοντας ότι από την 1η Ιανουαρίου θα αμείβονται με 940 ευρώ.

Η πρόταση του αποσκοπεί στο να αποκλεισθούν περιπτώσεις που παίρνουν αυτό το επίδομα και παράλληλα είναι «και παράτυποι και στη μαύρη αγορά εργασίας, δημιουργώντας πολλές στρεβλώσεις» είπε.

Από την άλλη, συνέχισε, θα πάει και το μήνυμα στο Κονγκό, στο Καμερούν, στη Συρία και οπουδήποτε αλλού ότι «στην Κύπρο δεν πας και παίρνεις χρήμα και δουλεύεις και στη μαύρη αγορά. Για να πας πρέπει να ιδρώσεις για να βγάλεις το ψωμί σου, όπως κάνουν όλοι οι υπόλοιποι Κύπριοι».

«Δεν είμαι ρατσιστής, αλλά έχω υποχρέωση να διασφαλίσω και να προστατεύσω και την ασφάλεια της γειτονιάς. Να διασφαλίσω την ασφάλεια του κάθε Κύπριου πολίτη. Να διασφαλίσω ότι δεν γίνονται βάρος στην οικονομία του τόπου» και ότι «δεν μπορεί δια της παράτυπης και παράλληλης μετανάστευσης να αλλοιωθεί ο δημογραφικός χαρακτήρας της Κύπρου» είπε. «Αυτό δεν είναι ρατσιστικό και έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε και την κυπριακή κοινωνία χωρίς να δείχνουμε ασέβεια στους διεθνείς κανόνες» συμπλήρωσε.

Για όσους χρήζουν πολιτικής προστασίας και πολιτικού ασύλου είπε ότι «πρέπει να τους ενσωματώσουμε στην κοινωνία» με την εκμάθηση της ελληνικής και τη συμπερίληψη στην παραγωγή.

Για τα παιδιά των μεταναστών, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι θα πρέπει να τους δίνεται το δικαίωμα της εκπαίδευσης και η δυνατότητα να έχουν επάρκεια στην ελληνική γλώσσα.

Ερωτηθείς τέλος για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι έχει άποψη, την οποία θα εκφράσει στην κάλπη. «Πρέπει να προστατεύσουμε την εκκλησία και πάντα ο Δημοκρατικός Συναγερμός στεκόταν δίπλα» της, είπε, σημειώνοντας παράλληλα πως «δεν θα παρέμβουμε ως κόμμα με κανέναν τρόπο στις διαδικασίες». Όποια και αν είναι η τελική επιλογή της Συνόδου, ο ΔΗΣΥ θα συνεχίζει να στηρίζει την Εκκλησία, ανέφερε.

Στο καταληκτικό του σχόλιο, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την Προεδρία σημείωσε ότι στις εκλογές του Φεβρουαρίου, το πολιτικό διακύβευμα είναι «ποιος μπορεί να κουμαντάρει στα δύσκολα την χώρα, στους εθνικούς κινδύνους, στους μεταναστευτικούς κινδύνους και στους οικονομικούς κινδύνους».

«Και ταπεινά λέμε πως έχουμε την εμπειρία, έχουμε τις ικανότητες, το αποδείξαμε στην πράξη πως έχουμε την αποτελεσματικότητα να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα. Και είμαι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα» κατέληξε.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ισφαχάν: Τι γνωρίζουμε για την πόλη που χτύπησε το Ισραήλ και τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Οι εικόνες από ένα «ήρεμο και ειρηνικό» Ισφαχάν γέμισαν τα ιρανικά κρατικά μέσα και τα social media το πρωί της Παρασκευής, με την Τεχεράνη να προσπαθεί...

Τι σημαίνει για την Κύπρο η ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Αποτελεί προηγούμενο και αρνητική εξέλιξη που δυσκολεύει την θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο διεθνολόγος, Πάμπος Χρυσοστόμου για την έγκριση κατά πλειοψηφία...

Κυβ.Εκπρόσωπος: Δεν έχει δοθεί ποτέ τέτοια άδεια για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου

Δεν έχει δοθεί ποτέ τέτοια άδεια, ούτε υπάρχει τέτοια ενημέρωση, δήλωσε την Παρασκευή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σχετικά με δημοσιεύματα για μεταφορά αμερικανικών...

Συναγερμός στις Αρχές: Απέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές

Συναγερμός σήμανε στις αστυνομικές αρχές μετά από απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές Φυλακές, το μεσημέρι της Παρασκευής (19/04). Βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια για τον εντοπισμό του,...

Στην Κύπρο αρχές Μαΐου η Ολγκίν

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης προέβη σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σε Ενημέρωση προς τα ΜΜΕ. Κληθείς να αναφερθεί στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και...

Απόφαση Εφ. Κρατικών Ενισχύσεων για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία

Απόφαση σε σχέση με το Μέτρο Ενίσχυσης, με τίτλο «Εθνικό Πλαίσιο Χορήγησης Κρατικών Ενισχύσεων για την αντιστάθμιση ζημιών από θεομηνίες στον Τομέα της Γεωργίας»...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!