20.9 C
Nicosia
Σάββατο 10 Ιούνιος 2023 | 4:43

Πλήρως ενημερωμένος δηλώνει ο Γκουτέρες για πρόταση Χριστοδουλίδη

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε πλήρως ενημερωμένος για τις προτάσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη και εξέφρασε την ανάγκη για επανέναρξη των συνομιλιών μετά τις εκλογές στην Τουρκία, κατά τη σύντομη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο του γεύματος των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον κ. Γκουτέρες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε την ευκαιρία για μια σύντομη ανταλλαγή απόψεων με τον κ. Γκουτέρες πριν την έναρξη του γεύματος των 27, παρουσία και της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επίσης παρευρέθηκε στο γεύμα.

Πρόκειται για τη συνάντηση στο περιθώριο για την οποία ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε δώσει το πράσινο φως αφού ενημερώθηκε από την βοηθό ΓΓ Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο για τα όσα συζήτησε με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη κατά την επίσκεψή της στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Γκουτέρες ανέφερε πως έχει ενημερωθεί πλήρως από την κ. ΝτιΚάρλο για τη συζήτηση που είχε με τον ΠτΔ καθώς και την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών.

Επίσης, ο κ. Γκουτέρες υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανέναρξης των συνομιλιών μετά τις εκλογές στην Τουρκία.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε τις πτυχές της πρότασής του για επανέναρξη των συνομιλιών και εξέφρασε την ετοιμότητα του, αν ο ΓΓ το κρίνει σκόπιμο, να μεταβεί στη Νέα Υόρκη.

Μετά την ολοκλήρωση του γεύματος, ο Αντόνιο Γκουτέρες αναχώρησε απο το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της επίσκεψής του.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Για την προσέγγιση του στο Κυπριακό για το πώς μπορεί να αρθεί το αδιέξοδο θα ενημερώσει τους ομολόγους του, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πρόκειται για την πρώτη συμμετοχή του Προέδρου Χριστοδουλίδη στη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ μετά την εκλογή του.

Κατά την έναρξη της συζήτησης ο κ. Χριστοδουλίδης είχε την ευκαιρία να έχει σύντομη συζήτηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ δεν αποκλείεται να υπάρξει ευκαιρία για περαιτέρω συζήτηση με τον κ. Γκουτέρες.

Κληθείς κατά την άφιξή του να διευκρινίσει κατά πόσο η πρόταση του αφορά πολιτική προσωπικότητα ή την συμμετοχή τεχνοκράτη στη διαδικασία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «μιλάμε για μια πολιτική προσωπικότητα».

«Σε αυτή τη φάση το βασικό ζητούμενο είναι να σπάσουμε το αδιέξοδο. Το αδιέξοδο μπορεί να σπάσει μέσα από τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μια προσωπικότητα που θα αναλάβει αυτόν το ρόλο», πρόσθεσε.

«Εάν και εφόσον πετύχουμε την επανέναρξη των συνομιλιών, φυσικά και η τεχνοκρατική παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι επιβεβλημένη. Είναι κάτι που και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει. Είναι κάτι που και εμείς το βιώσαμε κατά τη διάρκεια της τελευταίας διαπραγματευτικής διαδικασίας, ότι διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο να επιτευχθούν συγκλίσεις. Συγκλίσεις που ήταν προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ευχαριστημένος από τις επαφές που είχε μέχρι στιγμής με τους ηγέτες των θεσμών την Τετάρτη, και πρόσθεσε πως η προσπάθεια θα συνεχιστεί ώστε «να δούμε κατά πόσο μπορεί να υλοποιηθεί» η πρότασή του με την ολοκλήρωση των εκλογών στην Τουρκία.

Ερωτηθείς αν αναμένει να έχει νέες συναντήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών μέχρι τις 14 Μαΐου και τις εκλογές στην Τουρκία, ο ΠτΔ ανέφερε πως «σίγουρα θα υπάρξει καθημερινή σχεδόν επαφή είτε στο δικό μου επίπεδο είτε στο επίπεδο των συνεργατών μας προς την κατεύθυνση υλοποίησης αυτής της πρότασης».

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος ανέφερε πως προσβλέπει στη σημερινή του παρουσία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «με σημαντικά θέματα στην ημερήσια διάταξη, είτε αυτό αφορά την Ουκρανία, τα ενεργειακά, την οικονομία, την ανταγωνιστικότητα, το μεταναστευτικό».

Εξήγησε πως μετά από συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω τους ομολόγους μου για το Κυπριακό, για αυτή μας την νέα προσέγγιση, για μια πιο ουσιαστική, πιο πρωταγωνιστική συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα στην παρούσα φάση, που το βασικό ζητούμενο είναι να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες».

«Οφείλω να αναφέρω ότι είμαι ικανοποιημένος με τα όσα έχω ακούσει μέχρι στιγμής στις χθεσινές συζητήσεις με τους Προέδρους των τριών θεσμικών οργάνων», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως το πρωί της Πέμπτης συνάντησε επίσης τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον.

«Η προσπάθεια θα συνεχιστεί έτσι ώστε με την ολοκλήρωση των εκλογών στην Τουρκία να δούμε κατά πόσο μπορεί να υλοποιηθεί» το αίτημα της Λευκωσίας, σημείωσε. «Είναι σημαντικό για μένα ότι γίνεται απόλυτα κατανοητή αυτή η προσέγγιση μας, χαιρετίζεται, και εκείνο που θα πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να εργαστούμε μαζί και αυτό έχουμε συμφωνήσει ειδικότερα με την Πρόεδρο της Επιτροπής και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου», όπως είπε.

Σε σχέση με την συμμετοχή του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο γεύμα εργασίας με το οποίο ξεκίνησε η σύνοδος, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως προσβλέπει «σε μια συζήτηση μαζί του, έτσι ώστε να μεταφέρω πιο συγκεκριμένα μετά και τη συζήτηση που είχα με την κ. Ντι Κάρλο στην Κύπρο την θέση μας».

Όπως είπε, κατά τη συζήτηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, που αφορά γενικότερα τις γεωπολιτικές εξελίξεις, «θα επισημάνω την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα Ηνωμένα Έθνη, και στη δική μας περίπτωση και στο Κυπριακό, όπως συμβαίνει σήμερα στο θέμα της Ουκρανίας».

«Εξάλλου, η πρότασή μας δεν είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντικαταστήσει τα Ηνωμένα Έθνη. Είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει την προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και ως τέτοια θα μείνει» τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο θα είναι πλέον παρών σε όλες τις συναντήσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σημείωσε πως αυτό «έχει αποφασιστεί εδώ και καιρό» μετά την εκλογή του και την επικοινωνία που είχε με τον Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Είναι σημαντικό ότι σήμερα μου έδωσε αυτή την ευκαιρία η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα, αν θέλετε η ομάδα που την χαρακτηρίζει ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός, η ανάγκη για περαιτέρω ολοκλήρωση, όλα αυτά που και η δική μας διακυβέρνηση ασπάζεται» σημείωσε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμα, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ αν συμμετέχει ως μέλος ή ως προσκεκλημένος, ότι η συμμετοχή του είναι κανονική. «Θυμάστε και πριν τις εκλογές είχα αναφέρει ότι είχαμε προσεγγιστεί και από άλλες ομάδες. Επέλεξα να συμμετάσχω στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα», εξήγησε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Στο νοσοκομείο ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας

Στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου εισήχθη ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Μέχρι στιγμής, βρίσκεται σε κανονική κλίνη και όχι σε μονάδα εντατικής...

Ανδραβίδα: Τέσσερις φορές ισόβια στον 61χρονο που σκότωσε δυο μωρά και τους γονείς τους για το νοίκι

Ποινή τέσσερις φορές ισόβια για ισάριθμες ανθρωποκτονίες χωρίς ελαφρυντικά και 21 μήνες φυλάκιση για παράνομη οπλοφορία, οπλοκατοχή και οπλοχρησία επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο...

Δεν υπήρξε επίσκεψη του Τούρκου Ιμπραήμ Καλίν στην Ελλάδα

Τα περί «επίσκεψης» του Ιμπραήμ Καλίν στην Ελλάδα διαψεύδουν κυβερνητικές πηγές, με αιχμή σχετικό δημοσίευμα. «Με αφορμή δημοσίευμα εφημερίδας περί ‘ιδιωτικής επίσκεψης’ του Ιμπραήμ Καλίν...

Ο Λιονέλ Μέσι… εκτόξευσε το Ιnstagram της Ίντερ Μαϊάμι

O Λιονέλ Μέσι είναι εδώ και λίγες ώρες ποδοσφαιριστής της Ίντερ Μαϊάμι και ο σύλλογος του MLS βιώνει από την πρώτη στιγμή την επιδραστικότητα...

Πούτιν: Πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία μετά τις 7-8 Ιουλίου

Η Ρωσία θα αρχίσει να αναπτύσσει πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας μετά τις 7-8 Ιουλίου, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνάντηση με...

Παναγιωτόπουλος: «Μέχρι το 2028 τα πρώτα F-35 στην Ελλάδα»

Στην αλλαγή των ισορροπιών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία στον αέρα, αναφέρθηκε  ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, επισημαίνοντας ότι «με τα Rafale...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW