27.3 C
Nicosia
Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021 | 15:27

Πρόεδρος: Προτάσεις για ενίσχυση διαφάνειας, λογοδοσίας και κράτους δικαίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρουσιάσει τις επόμενες μέρες δέσμη προτάσεων, οι οποίες θα υπηρετούν και θα ενισχύουν τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και το κράτος δικαίου, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας, μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών για θέματα αντιμετώπισης της διαφθοράς.

Στην σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συμμετείχαν εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών προκειμένου, όπως ανέφερε ο κ. Σεντώνας, να ακούσει τις απόψεις τους σε σχέση με περαιτέρω δράσεις ενίσχυσης της διαφάνειας, αλλά και καταπολέμησης της διαφθοράς. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν εκπρόσωποι του Cyprus Integrity Forum, της παράλληλης Βουλής, της οργάνωσης Oxygono και του Cyprus Forum, του Συνδέσμου Εσωτερικών Ελεγκτών, του Κυπριακού Ινστιτούτου Ελέγχου Πληροφορικής και του Οργανισμού Νεολαίας.

Όπως είπε ο κ. Σεντώντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη σύσκεψη μετέφερε στους παρευρισκόμενους της αποφασιστικότητα, αλλά και την πολιτική του βούληση να αναληφθούν δράσεις για περαιτέρω ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου λογοδοσίας, ενίσχυσης της διαφάνειας, αλλά και αποτελεσματικότερης καταπολέμησης της διαφθοράς.

Σημείωσε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις μέχρι στιγμής δράσεις της Κυβέρνησης όπως είναι τα νομοσχέδια που κατέθεσε η Κυβέρνηση και ψηφίστηκαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Επίσης, όπως είπε, ο Πρόεδρος Αναφέρθηκε στα εκκρεμούντα νομοσχέδια, είτε αυτά βρίσκονται ενώπιον της Βουλής, είτε βρίσκονται για επεξεργασία σε Υπουργεία ή σε άλλους φορείς. Παράλληλα, πρόσθεσε, έκανε εκτενή αναφορά στις συστάσεις που καταγράφονται σε εκθέσεις διεθνών οργανισμών όπως είναι η GRECO, η Moneyval και οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενημερώνοντας τους παρευρισκόμενους για την υλοποίηση αυτών των συστάσεων. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να υιοθετηθούν συστάσεις και προτάσεις των διεθνών αυτών οργανισμών που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και θα πρέπει να υιοθετηθούν, όπως είπε ο κ. Σεντώνας.

Σημείωσε παράλληλα ότι ο Πρόεδρος άκουσε τις εισηγήσεις και τις προτάσεις των συμμετεχόντων με πολλή προσοχή και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους και τη δημιουργική συμβολή τους.

«Οι προτάσεις που κατατέθηκαν τόσο στη σύσκεψη της Παρασκευής στην οποία συμμετείχαν θεσμικοί παράγοντες, αλλά και εισηγήσεις που κατατέθηκαν σήμερα θα ληφθούν σοβαρά υπόψη και θα αποτελέσουν μέρος μιας ολοκληρωμένης δέσμης προτάσεων που θα παρουσιάσει δημοσίως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την επόμενη περίοδο και οι οποίες προτάσεις υπηρετούν και ενισχύουν τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και το κράτος δικαίου», ανέφερε.

Εκ μέρους του Cyprus Integrity Forum και των υπόλοιπων οργανώσεων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ο Μάριος Σκανδάλης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για την πρόσκληση στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις προκαταρκτικές προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με την πάταξη της διαφθοράς, αλλά και να υποβάλουν τις δικές τους θέσεις και εισηγήσεις για το θέμα.

«Ήταν κοινή αντίληψη στη σημερινή συνάντηση ότι φθάσαμε στην ώρα μηδέν και πιάσαμε πάτο και για αυτό το λόγο αν θέλουμε να έχουμε την οποιαδήποτε πιθανότητα επιτυχίας για πάταξη αυτού του καρκινώματος της διαφθοράς, τότε θα πρέπει να υπάρξει μια ολιστική προσέγγιση του θέματος και ένας σχεδιασμός στρατηγικός, ούτως ώστε μην αντιδρούμε απλά στα διάφορα συμβάντα που βγαίνουν στην επιφάνεια, αλλά επιτέλους να έχουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πρόληψης που να αγγίζει και τους τρεις πυλώνες ενός κράτους, δηλαδή και αυτόν της πολιτείας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων», ανέφερε.

Εξέφρασε, επίσης, την εκτίμηση ότι τώρα θα γίνει αυτό και εξέφρασε την ετοιμότητα των κοινωνικών συνόλων να σταθούν στο πλευρό της Κυβέρνησης και των διαφόρων εταίρων για να επιτευχθεί επιτέλους αυτός ο στόχος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ανεμβολίαστοι δύο στους τρεις νέους που νοσηλεύθηκαν στην Αγγλία λόγω COVID

Το 66% των 300 κατοίκων της Αγγλίας ηλικίας από 18 έως 29 ετών που χρειάστηκε να νοσηλευθούν στην Αγγλία λόγω κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες...

Τη στήριξη της Τράπεζας Κύπρου στην «Αροδαφνούσα» εξέφρασε ο Πρόεδρος ΔΣ Τράπεζας Κύπρου

Το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου θα συνεχίσει να στηρίζει τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο και την Αροδαφνούσα με οικονομική και άλλη υποστήριξη, όπως πράττει τα τελευταία...

Mainstream προβλέψεις ανόδου του bitcoin στα 100.000 δολάρια

Για τους «γκουρού» της παγκόσμιας αγοράς το ερώτημα για το bitcoin δεν είναι πια εάν θα γράψει απλώς το επόμενο ρεκόρ - το ερώτημα...

Κέρδη καταγράφει την Παρασκευή το Χρηματιστήριο

Κέρδη καταγράφει την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, το οποίο βρίσκεται ενώπιον μικρών εβδομαδιαίων ζημιών. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ στις 13:28, παρουσίαζε μικρή...

Κλιματικό στρες τεστ για τις τράπεζες το 2022 υπό την εποπτεία της ΕΚΤ

Την ανάγκη όλοι οι εμπλεκόμενοι να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες τις κλιματικές αλλαγής, υπογράμμισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας,...

28η Οκτωβρίου – Αλαλούμ με τις παρελάσεις – «Θα γίνουν κανονικά όλες» λέει το Ελληνικό ΥΠΕΣ

Απόλυτη σύγχυση επικράτησε γύρω από τη διεξαγωγή των καθιερωμένων παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου, με το υπουργείο Εσωτερικών τελικώς να «αδειάζει» την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!